
Pripraviť si jednoduchý, rýchly a chutný obed bez mäsa nemusí byť vôbec problém. Aj bez mäsa môžeme vykúzliť celý rad úplne úžasných jedál, na ktorých si pochutnajú aj tí, ktorí sa inak mäsa neboja. Stačí sa o tom presvedčiť pomocou nasledujúcich receptov. Čo teda na obed bez mäsa?
Obsah článku
Ak sa niekto prvýkrát ocitol v situácii, keď musí uvariť obed bez mäsa, alebo len nechce každú nedeľu pripravovať kuracie rezne, možno si kladie otázku, čo uvariť bez mäsa. V tomto článku nájde množstvo užitočných tipov, čo uvariť na bezmäsitý obed, a príprava bezmäsitého jedla už nikdy nebude problém. Rýchly obed bez mäsa je jednoducho hračka.
Jednoduchý obed bez mäsa – burritos s ryžou a fazuľou – recept
Jednoduchý obed bez mäsa v podobe jednoduchých burritos s ryžou a fazuľou. Otázka – čo na obed bez mäsa – bude rýchlo vyriešená.
Burritos s ryžou a fazuľou – ingrediencie 1 a 1/2 šálky vody 1 a 1/2 šálky neuvarenej instantnej hnedej ryže 1 stredne veľká zelená paprika, nakrájaná na kocky 1/2 šálky cibule nakrájanej na kocky 1 lyžica olivového oleja 1 lyžička mletého cesnaku 1 lyžica čili prášku 1 lyžička mletej rasce 1/8 lyžičky drvenej červenej papriky 1 plechovka čiernej fazule, prepláchnutá a scedená 10 múčne tortilly (8 palcov), zohriate 1 šálka salsy vegánsky syr a vegánska kyslá smotana: 1 lyžica syra |
Jednoduchý obed bez mäsa – postup
- V malom hrnci privedieme vodu do varu. Pridáme ryžu, znova privedieme do varu, potom znížime teplotu, prikryjeme a varíme 5 minút. Odstavíme z ohňa a necháme postáť približne 5 minút, kým sa voda nevstrebe.
- Medzitým vo veľkej panvici rozohrejeme olej a orestujeme zelenú papriku s cibuľou, kým nezmäknú – asi 3 až 4 minúty. Pridáme cesnak a restujeme ešte 1 minútu.
- Vmiešame mleté chilli, rascu a chilli vločky, aby sa koreniny dobre spojili so zeleninou.
- Pridáme fazuľu a uvarenú ryžu. Všetko spolu premiešame a varíme približne 4–6 minút, kým sa zmes dôkladne prehreje.
- Nakoniec primiešame salsu a panvicu odstavíme z ohňa.
- Na každú tortillu rozložíme asi 1/2 šálky náplne mimo stredu. Preložíme bočné okraje aj spodný koniec cez náplň a následne zrolujeme do tvaru burrita.
- Podľa chuti podávame so strúhaným syrom a kyslou smotanou.

Šošovica s paradajkami – rýchly zdravý obed bez mäsa – recept
Nasledujúci recept na rýchly zdravý obed bez mäsa je skvelým príkladom toho, že šošovica môže chutiť výborne. Toto jedlo si zamiluje celá rodina.
Šošovica s paradajkami – ingrediencie 1 lyžica olivového oleja 2 stredne veľké cibule nakrájané nadrobno 4 strúčiky cesnaku, mleté 2 šálky prepláchnutej sušenej hnedej šošovice 1 lyžička soli 1/2 lyžičky mletého zázvoru 1/2 lyžičky papriky 1/4 lyžičky korenia 3 šálky vody 1/4 šálky citrónovej šťavy 3 lyžice paradajkového pretlaku 3/4 šálky nízkotučného gréckeho jogurtu Voliteľné: nakrájané paradajky a mletý čerstvý koriander |
Rýchly zdravý obed bez mäsa – postup
- Vo veľkom hrnci rozohrejeme olej na miernom ohni a asi 2 minúty na ňom opekáme cibuľu.
- Pridáme cesnak a varíme ešte 1 minútu.
- Vmiešame šošovicu, korenie a vodu, potom privedieme do varu.
- Znížime teplotu, zakryjeme a varíme 25–30 minút, kým šošovica nezmäkne.
- Primiešame citrónovú šťavu a paradajkový pretlak a všetko spolu prehrejeme.
- Podávame podľa chuti – napríklad s jogurtom, čerstvými paradajkami a koriandrom.
TIP: Zo šošovice si môžeme pripraviť aj jednoduchý a sýty indický dhal alebo ju spolu s paradajkami použiť v recepte na boloňské špagety.
Falafel burger – jedlo bez mäsa – recept
Falafel burger ingrediencie 250 g cíceru z konzervy 1 stredne veľká cibuľa nakrájaná nadrobno 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené 2 lyžičky mletého koriandra 2 lyžičky mletej rasce malý zväzok plocholistej petržlenovej vňate, nasekaný 2 lyžice hladkej múky 2 lyžice rastlinného oleja 100 g hummusu 4 hamburgerové žemle rozkrojené na polovicu žerucha, na podávanie |
Bezmäsité jedlo – postup na falafelový hamburger
- Cícer scedíme, dôkladne opláchneme a osušíme, potom ho presunieme do misy kuchynského robota.
- Pulzujeme, kým sa zľahka nerozomelie na hrubú múčku.
- Pridáme cibuľu, cesnak, korenie, petržlenovú vňať, múku a trochu soli a korenia.
- Pokračujeme v pulzovaní, kým sa zmes nespojí.
- Rukami opatrne vytvarujeme 4 placky s priemerom asi 10 cm a hrúbkou 2 cm.
- Vo veľkej panvici rozohrejeme olej a falafely smažíme 2–3 minúty z každej strany dozlatista (podľa potreby v dávkach).
- Burgerové žemle zľahka opečieme na reznej strane panvice alebo ich ugrilujeme pod grilom.
- Jednu stranu každej žemle natrieme humusom, položíme falafelový burger, pridáme hrsť žeruchy a prikryjeme druhou polovicou žemle.
TIP: Falafel burger môžeme podávať aj cviklovým šalátom.

Omáčky bez mäsa – omáčka na ryžu bez mäsa – recept
Rôzne omáčky môžeme pripraviť aj bez mäsa. Chutia rovnako dobre ako omáčky s mäsom a môžeme ich podávať k rôznym jedlám. Vyskúšame napríklad túto skvelú omáčku k ryži bez mäsa alebo ryžu nahradíme domácimi haluškami.
Omáčka na ryžu bez mäsa – ingrediencie 1 malá cibuľa, nakrájaná na štvrtiny 2 veľké strúčiky cesnaku 1 šálka (240 ml) sójovej omáčky alebo tamari 2 lyžice opečeného sezamového oleja ¼ šálky (60 ml) ryžového octu ⅓ šálky (80 ml) javorového sirupu ½ lyžičky čili vločiek 2 lyžice prášku z maranty alebo kukuričného škrobu ¾ šálky + 2 lyžice (210 ml) vody |
Omáčka na ryžu bez mäsa – postup
- Všetky prísady vložíme do mixéra a rozmixujeme do hladka.
- Nalejeme do panvice. Bude veľmi spenená. Je to normálne a pena zmizne, keď sa zohreje.
- Zahrievame na stredne nízkom ohni za stáleho miešania, kým nie je horúca, hustá a nemá hustú konzistenciu.
- Buď ho ihneď použijeme, alebo ho prelejeme do nádoby a uložíme do chladničky/mrazničky.
Polievka bez mäsa – minestrone so zeleným pestom
V tejto sviežej a zdravej polievke s pestom vyvažuje citrusy strúhaný parmezán. Jednoduchý zeleninový obed, ktorý môžeme podávať s nadýchanými cesnakovými sendvičmi.
Minestrone s pestom – ingrediencie 2 lyžice olivového oleja 1 veľká cibuľa nakrájaná nadrobno 2 zelerové tyčinky nakrájané nadrobno 1,4 litra zeleninového vývaru 2 malé citróny, olúpané a odšťavené 170 g orzo 120 g mrazeného hrášku 250 g mrazeného špenátu 50 g pesta cesnakové placky na podávanie (voliteľné) 60 g vegánskeho parmezánu, nastrúhaného |
Minestrone s pestom – postup
- Vo veľkom hrnci rozohrejeme olej, pridáme cibuľu, zeler a štipku soli a smažíme 8 minút do mäkka.
- Pridáme vývar spolu s kôrou a šťavou z citrónov, dochutíme soľou a korením podľa potreby.
- Vmiešame orzo a varíme 5 minút.
- Pridáme hrášok a špenát a varíme ďalších 5 minút.
- Vmiešame pesto a opäť dochutíme podľa chuti.
- Ak používame chlieb, zohrejeme ho podľa pokynov na obale.
- Polievku rozdelíme do misiek a posypeme hrsťou strúhaného parmezánu.
- Podávame s chlebom na namáčanie.
Ďalšou obľúbenou bezmäsitou polievkou je gazpacho – studená španielska polievka z čerstvých paradajok alebo v teplej verzii – tradičná rajčinová polievka. V jeseni zasa nesklame šampiňónová polievka.
Fazuľový guláš s halloumi – recept
Na prípravu tohto duseného mäsa s paradajkami a halloumi použijeme plechovku miešanej fazule. Na rýchlu a jednoduchú večeru uprostred týždňa ho pripravíme za 25 minút. Fazuľový guláš sa stane obľúbeným pokrmom či už na obed, alebo na večeru.
Ingrediencie – fazuľový guláš s halloumi 3 lyžice olivového oleja 1 cibuľa nakrájaná na tenké plátky 1 červená paprika nakrájaná na tenké plátky 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené 3 lyžice červeného chilli pesta, pesta zo sušených paradajok alebo vegánskej alternatívy 1 vrchovatá čajová lyžička mletého koriandra 400 g plechovky miešanej fazule, scedenej a prepláchnutej 400 g plechovky nakrájaných paradajok 500 g halloumi nakrájaného na plátky ½ malého zväzku koriandra, jemne nasekaného cesnakový chlieb na podávanie (voliteľné) |
Fazuľový guláš s halloumi – postup
- Na panvici na strednom ohni rozohrejeme 2 polievkové lyžice oleja.
- Pridáme cibuľu, papriku a štipku soli, smažíme 10 minút, kým nezmäknú.
- Pridáme cesnak, pesto a mletý koriander a varíme 1 minútu.
- Vmiešame fazuľu a paradajky spolu s ½ plechovky vody, privedieme do varu a varíme odkryté 10 minút.
- Na samostatnej panvici na strednom ohni rozohrejeme zvyšný olej.
- Halloumi opekáme 2 minúty z každej strany, kým nie je dozlatista.
- Fazuľu ochutnáme a rozdelíme lyžicou do hlbokých misiek.
- Navrch uložíme plátky halloumi a posypeme nasekaným koriandrom.
- Podávame podľa chuti s cesnakovým chlebom.
TIP: Ak má niekto pocit, že mu predsa len mäsitá chuť a štruktúra v pokrmoch chýba, môže skúsiť niektorý z receptov na seitan – obľúbenú vegánsku náhradu mäsa.

Čo na obed bez mäsa?
Ak niekto pripravuje obed v letných mesiacoch, môžeme ho uistiť, že bez mäsa sa zaobíde aj pri grilovaní. Vyskúšať môže aj rôzne recepty zo zeleru, cukety, alebo recepty zo šošovice.
Skvelým nápadom na rýchly a zdravý obed bez mäsa je hlivové rizoto, plnené šampiňóny, či vegánske čevapčiči. Hodí sa tiež cuketový koláč alebo cuketová pizza, musaka na vegetariánsky spôsob či vegánske chilli con carne a v mnohých jedlách môžete mäso nahradiť rôznymi druhmi tofu.
Francúzske toasty sú tiež bezmäsitou možnosťou a môžu byť pripravené na slano alebo na sladko. Milovníci rýchlych jedál možno ocenia aj návod na prípravu kuskusu a v horúcich letných dňoch určite uvítate studený bezmäsitý obed v podobe zelerového šalátu z čerstvého zeleru.
Vďaka bezmäsitým obedom sa dajú ľahšie dodržiavať aj zásady delenej stravy.
TIP: Milovníci sladkých jedál si môžu pripraviť vegánske banánové placky na obed bez mäsa.
Publikované: 02. 04. 2023, Aktualizované: 22. 06. 2025