
Najlepší hummus je šťavnato krémový, ale zároveň ľahký a nadýchaný. Táto cícerová nátierka nádherne hladká a priam si žiada, aby ste si ju nabrali na kúsok pita chleba. Vďaka tahini je hummus orechový a štipľavý, s tónmi sviežeho citróna a jemného cesnaku.
Obsah článku
Hummus pochádza z Blízkeho východu, no dnes sa s obľubou konzumuje po celom svete. Máme niekoľko tipov a techník na prípravu skvelého hummusu. Zaujímavou obmenou je aj napríklad drožďová pomazánka, ktorá je rovnako zdravá a chutná.
Recept na domáci hummus
Naučte sa pripraviť najlepší domáci humus – jedno z najobľúbenejších jedál všetkých vegánov! Je krémový, lahodný a ľahký. Tento recept na cícerovú pomazánku je jednoduchý – nie je potrebné lúpať cícer ani ho namáčať cez noc. Z receptu získate približne 2 šálky.
Ingrediencie na domáci hummus
- 1 plechovka prepláchnutého a odkvapkaného cícera alebo 1 a ½ šálky uvareného cícera
- ½ lyžičky sódy bikarbóny (ak používate cícer z konzervy)
- ¼ šálky citrónovej šťavy (z 1 a ½ až 2 citrónov), viac podľa chuti
- 1 stredne veľký až veľký strúčik cesnaku, nahrubo nasekaný
- ½ lyžičky jemnej morskej soli, podľa chuti
- ½ šálky tahini
- 2 až 4 lyžice ľadovej vody, viac podľa potreby
- ½ lyžičky mletej rasce
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja
- ľubovoľná z nasledujúcich príloh: kvapka olivového oleja, posyp červenou paprikou, nasekaná čerstvá petržlenová vňať
Postup na domáci hummus
- Cícer vložíme do stredne veľkého hrnca a pridáme sódu bikarbónu.
- 2. Cícer zalejeme niekoľkými centimetrami vody a potom zmes privedieme do varu na silnom ohni.
- 3. Pokračujeme vo varení, v prípade potreby znížime teplotu, aby sme zabránili vykypeniu, približne 20 minút, alebo kým cícer nevyzerá nafúknutý, neopadáva z neho šupka a nie je celkom mäkký.
- 4. V sitku s jemnými okami cícer scedíme a asi 30 sekúnd ho prelievame studenou vodou. Odložíme bokom (v tomto recepte cícer lúpať nemusíme).
- 5. Medzitým v kuchynskom robote alebo výkonnom mixéri zmiešame citrónovú šťavu, cesnak a soľ.
- 6. Spracovávame, kým nie je cesnak veľmi jemne nasekaný, a potom necháme zmes odpočívať, aby sa cesnaková aróma mohla rozpustiť, ideálne 10 minút alebo dlhšie.
- 7. Do kuchynského robota pridáme tahini a mixujeme, kým zmes nie je hustá a krémová, pričom podľa potreby zoškrabeme tahini prilepené na stenách a dne robota.
- 8. Počas chodu kuchynského robota pridáme 2 lyžice ľadovej vody.
- 9. Mixujeme, kým zmes nie je veľmi hladká, bledá a krémová (ak bolo naše tahini na začiatku veľmi husté, možno budeme musieť pridať ešte 1 až 2 lyžice ľadovej vody).
- 10. Do kuchynského robota pridáme rascu a scedený, prevarený cícer.
- 11. Počas mixovania prilievame olivový olej. Mixujeme, kým zmes nie je veľmi hladká, pričom podľa potreby zoškrabeme steny, približne 2 minúty.
- 12. V prípade potreby pridáme po lyžiciach viac ľadovej vody, aby sme dosiahli super krémovú štruktúru.
- 13. Ochutnáme a podľa potreby dochutíme.
- 14. Hummus dáme do servírovacej misky alebo na tanier a lyžicou vytvoríme na povrchu pekné vlny.
- 15. Doplníme ho ozdobami podľa vlastného výberu a podávame.
- 16. Zvyšky hummusu vydržia prikryté v chladničke až 1 týždeň.
Variácie hummusu
Tento recept na hummus je základný, no do cíceru môžeme primiešať ktorúkoľvek z nasledujúcich ingrediencií a pripraviť si tak rôzne variácie:
- Hummus zelenej bohyne: pridáme až 3/4 šálky čerstvých listových byliniek
- Hummus z olív kalamata: pridáme 3/4 šálky olív bez kôstok
- Hummus z pečeného cesnaku: pridáme strúčiky z 1 až 2 hlávok pečeného cesnaku
- Hummus s arašidovým maslom: pridáme 1 až 2 lyžice arašidového masla
- Hummus z pečenej červenej papriky: pridáme 3/4 šálky pečených červených paprík, osušených a nakrájaných na pásiky
- Hummus zo sušených paradajok: pridáme 3/4 šálky sušených paradajok v oleji, opláchnutých a scedených
- Humus z opečeného sezamu: 1/2 lyžičky pridáme do humusu a 1 lyžičku si nechajte na posypanie
Spomínané prísady môžeme do hummusu vmixovať alebo si z nich vždy môžeme časť nechať na ozdobu pri podávaní. Na ozdobenie cícerovej nátierky sa hodí aj kvapka olivového oleja, mletá červená paprika, pikantná omáčka podľa vašej chuti alebo nasekaná čerstvá petržlenová vňať.

Ako pripraviť najlepší domáci hummus?
- Kašovitý cícer: Uvariť cícer z konzervy alebo zvyšky uvareného cícera podľa kroku 1 nižšie. Tento postup pridá len 20 minút na prípravu hummusu a je to výborný tip na prípravu dokonalého hummusu doma.
- Skvelé tahini: Všetky tahini nie sú vytvorené rovnako. Najlepšie tahini pochádza z Etiópie. Tahini kupované v obchodoch sa chuťovo veľmi líšia. Na tahini netreba šetriť – na jednu plechovku cíceru sa musí použiť 1/2 šálky tahini, aby bol hummus bohatý a neodolateľný.
- Ľadová voda: Prečo zmiešať ľadovú vodu s tahini? Pomáha to, aby bol hummus ľahký a nadýchaný, a zosvetľuje tahini na farbu bledej slonoviny.
- Čerstvo vylisovaná citrónová šťava: Citrónová šťava kúpená v obchode vždy chutí zatuchnuto, a tak bude hummus chutiť zatuchnuto. Treba si kúpiť citróny a humus bude chutiť sviežo a lahodne.
- Cesnak pomletý v citrónovej šťave: Toto je ďalší skvelý trik – ak cesnak pomelieme v kuchynskom robote alebo mixéri spolu s citrónovou šťavou a necháme túto zmes niekoľko minút odpočívať, cesnak stratí svoju drsnú, surovú chuť a zmäkne.
Olivový olej, primiešaný do hummusu aj nakvapkaný na vrch: Jedna polievková lyžica primiešaná do hummusu mu dodá ešte luxusnejšiu a krémovejšiu chuť.
Mletá rasca: Je to bežná prísada v receptoch na hummus a vďaka nej je chuť hummusu o niečo výnimočnejšia.

Recept na domáce tahini
Ak nevieme zohnať dobré tahini, môžeme si túto sezamovú pastu pripraviť aj sami.
Ingrediencie na domáce tahini 1 šálka (približne 140 g) sezamových semienok, najlepšie lúpaných 2 až 4 lyžice neutrálneho oleja, napríklad z hroznových jadierok alebo olivového oleja štipka soli, voliteľne |
Postup na domáce tahini
- Sezamové semienka nasypeme do širokej suchej panvice na strednom ohni a za stáleho miešania ich opekáme, kým nezískajú vôňu a veľmi ľahkú farbu (nie hnedú), 3 až 5 minút. Dávame pozor, pretože sa môžu rýchlo spáliť.
- 2. Opražené semienka preložíme na plech alebo veľký tanier a necháme ich úplne vychladnúť.
- 3. Vložíme ich do misky kuchynského robota a spracujeme na drobivú kašu, približne 1 minútu.
- 4. Pridáme 3 polievkové lyžice oleja a spracúvame ďalšie 2 až 3 minúty, pričom niekoľkokrát oškrabeme dno a steny kuchynského robota.
- 5. Skontrolujeme konzistenciu tahini – mala by byť hladká, nie zrnitá, a mala by tiecť. Ak je to potrebné, spracujeme ešte jednu minútu alebo pridáme ďalšiu lyžicu oleja.
- 6. Ochutnáme tahini a podľa chuti ho osolíme.
- 7. Spracúvame ešte 5 až 10 sekúnd, aby sa všetko dobre premiešalo.
Tahini skladujeme zakryté v chladničke jeden mesiac. Môžeme si všimnúť, že sa časom oddelí, podobne ako prírodné arašidové maslo. Ak sa to stane, pred použitím tahini dobre premiešame.
Ak niekoho zaujímajú aj ďalšie recepty na nátierky, je dobré skúsiť túto baklažánovú nátierku známu aj pod názvom Baba Ganoush, obľúbenú chutnú avokádovú nátierku alebo zdravú šošovicovú nátierku. Ak máme radi cícer, vyskúšame napríklad lahodné cícerové placky alebo ľahký cícerový šalát.
Publikované: 03. 07. 2023, Aktualizované: 19. 06. 2025