Vegánske bolonské špagety – recept

Hlavné jedláOmáčky

Bolognese je talianska omáčka, ktorá sa zvyčajne pripravuje s mäsom a svoj názov dostala podľa talianskeho mesta Bologna. Omáčka sa často podáva na cestovinách alebo ako súčasť lasagní a vyrába sa varením mäsa so soffritom (cibuľou, zelerom, mrkvou a paradajkami), čím vznikne hustá omáčka.

Vegánske bolonské špagety sú lahodnou rastlinnou obmenou klasického talianskeho jedla. Táto výdatná a chutná omáčka na cestoviny, vyrobená bez živočíšnych produktov, je neuveriteľne sýta a príťažlivá pre vegánov aj nevegánov.


Obsah článku


Bolognese recept – z akých surovín sa pripravujú vegan bolonské špagety?

Kľúčovou zložkou Bolognesse receptu vo vegánskej verzii sú zvyčajne šošovica alebo huby. Šošovica dodáva omáčke mäsitú štruktúru a bohatú chuť, zatiaľ čo huby sú zemitým prvkom. Obe možnosti sú plné bielkovín, dôležitých živín a vlákniny, takže ide o plnohodnotné a výživné jedlo.

Na vytvorenie štruktúry a chuti tradičnej bolonskej omáčky sa paradajky nakrájané na kocky a paradajkový pretlak varia spolu s cibuľou, cesnakom a talianskymi bylinkami, ako je oregano, bazalka a tymián. Paradajkový základ dodáva omáčke kyslosť a sviežosť, bylinky zas aromatickú esenciu.

Okrem šošovice alebo húb je obľúbenou zložkou bolonských špagiet mrkva a zeler pre nádych sladkosti. Tieto prísady spolu s trochou zeleninového vývaru pomáhajú vytvoriť hustú a šťavnatú omáčku.

Aby sa všetko spojilo, možno pridať kvapku balzamikového octu alebo červeného vína. Kyslosť týchto ingrediencií dokonale vyváži bohatosť šošovice a húb.

Okrem vegánskeho syra možno na posypanie špagiet použiť aj lahôdkové droždie.

Bolonské špagety recept

Táto výdatná vegánska bolonská omáčka v spojení so špagetami predstavuje rýchlu, zdravú a sýtu večeru. V tejto bolonskej omáčke sa používa ako základ „soffritto“ – cibuľa, cesnak, zeler a mrkva.

V poslednom kroku sa možno rozhodnúť, či sa použije aj vegánske mleté mäso alebo šošovica.

Suroviny na bolonské špagety

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa (nakrájaná)
  • 1 mrkva (nakrájaná na drobné kocky)
  • 1 zeler (nakrájaný na drobné kocky)
  • 1 strúčik cesnaku (jemne mletý)
  • 300 g vegánskeho mletého mäsa (možno nahradiť 1 plechovkou zelenej alebo hnedej šošovice)
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 2 lyžičky tmavej sójovej omáčky
  • 1 plechovka nakrájaných paradajok
  • 1 lyžička vegánskej worcestrovej omáčky
  • 1 bobkový list
  • 2 lyžičky morskej soli
  • ½ lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 lyžička cukru
  • zeleninový vývar (na podliatie)
  • 220 g cestovín (ideálne špagety)

Postup na bolonské špagety recept

  1. Postavíme veľký hrniec na stredný oheň a pridáme olivový olej.
  2. Keď je horúci, pridáme cibuľu a smažíme ju dve minúty alebo kým nezmäkne. Pridáme mrkvu a zeler a smažíme ďalšie dve minúty.
  3. Pridáme cesnak a smažíme ďalšie dve minúty, potom pridáme vegánske mleté mäso a smažíme 5 minút.
  4. Vmiešame paradajkový pretlak, sójovú omáčku, vegánsku worcestrovú omáčku a plechovku nakrájaných paradajok.
  5. Prázdnu plechovku nakrájaných paradajok opláchneme horúcou prevarenou vodou a vmiešame do omáčky prípadne pridáme zeleninový vývar.
  6. Omáčku privedieme do varu a potom vmiešame bobkový list, soľ, korenie a cukor.
  7. Prikryjeme pokrievkou a za občasného miešania necháme variť 30 minút.
  8. Kým sa omáčka varí, pripravíme cestoviny podľa návodu na obale, alebo kým nie sú al dente.
  9. Cestoviny scedíme a približne 200 ml vody z nich si necháme bokom. Omáčku skontrolujeme, mala by byť zredukovaná a veľmi hustá.
  10. Do omáčky pridáme trošku vody z cestovín a premiešame, aby sa omáčka uvoľnila.
  11. Uvarené cestoviny vrátime do hrnca a zalejeme ich trochou omáčky. Rozdelíme cestoviny na 4 taniere a polejeme ich zvyšnou omáčkou.
  12. Podávame s extra čiernym korením, posypané čerstvou petržlenovou vňaťou alebo obľúbeným vegánskym parmezánom.

K bolonským špagetám možno pridať aj vegánske (ne)mäsové guľky.

Špagety Bolognese – recept

Táto vegánska bolonská omáčka je jednoduchá na prípravu. Podobne ako tradičná bolonská omáčka, aj tento recept na špagety Bolognese začína základom inšpirovaným soffritom z mrkvy, cibule a cesnaku. Tie sa pre dosiahnutie jemnej štruktúry rozmixujú a doplnia sýtymi hubami a červenou šošovicou bohatou na bielkoviny.

Suroviny na špagety Bolognese recept

  • 1 stredne veľká cibuľa (nahrubo nakrájaná)
  • 1 stredne veľká mrkva (nahrubo nakrájaná)
  • 2 veľké strúčiky cesnaku (mleté)
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 220 g celých hríbov (baby bella alebo cremini)
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 a ½ lyžičky morskej soli
  • 1 plechovka drvených paradajok
  • 1 a ½ šálky vody
  • 1/2 šálky neuvarenej červenej šošovice
  • 1/2 šálky nasekanej čerstvej bazalky (nepovinné, no odporúčané)
  • 340 g cestovín (rigatoni, špagety alebo penne)

Postup na špagety Bolognese

  1. Cibuľu, mrkvu a cesnak ošúpeme, nahrubo nakrájame a vložíme do kuchynského robota. Pulzujeme, kým nie sú jemne nasekané.
  2. Vo veľkom hrnci rozohrejeme olivový olej. Po zohriatí pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, mrkvu a cesnak a za občasného miešania ich smažíme, kým nie sú priesvitné a mäkké.
  3. Medzitým pridáme huby do kuchynského robota a rozmixujeme ich na jemno. Nakrájané huby pridáme na panvicu a varíme 3 až 4 minúty, kým nezačnú hnednúť.
  4. Potom pridáme paradajkový pretlak, morskú soľ (začneme menším množstvom) a za stáleho miešania varíme asi 1 minútu.
  5. Vmiešame drvené paradajky, vodu a šošovicu. Omáčku privedieme do varu a hrniec prikryjeme.
  6. Znížime teplotu na minimum a za občasného miešania vaíme asi 30 minút, kým omáčka nezhustne a šošovica nezmäkne a nezačne sa rozpadávať.
  7. Potom vmiešame nasekanú bazalku a odstavíme z ohňa.
  8. Omáčku ochutnáme a podľa potreby upravíme, pridáme viac paradajkového pretlaku pre hustotu alebo soľ podľa chuti.
  9. Keď je omáčka takmer hotová, privedieme do varu veľký hrniec s vodou. Po zovretí pridáme cestoviny a uvaríme ich podľa návodu na obale, pričom občas premiešame, aby sa neprilepili.
  10. Keď sú cestoviny al dente, scedíme ich a rozdelíme do misiek. Na vrch dáme požadované množstvo omáčky a ozdobíme vegánskym parmezánom a čerstvou bazalkou.
Bolonské špagety sú hrejivý pokrm, ideálny do jesenného a zimného obdobia.

Ak sa cestoviny pripravujú doma, použitím domácich celozrnných cestovín možno dotiahnuť recept k chuťovej dokonalosti.

Recept na boloňské špagety

Tento vegánsky recept na špagety Bolognese s hubami a baklažánom je vegánskou obmenou obľúbeného jedla z cestovín.

Suroviny na boloňské špagety

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 cibuľa (nakrájaná nadrobno)
  • 2 zelerové tyčinky (jemne nakrájané)
  • 1 veľká mrkva (nakrájaná na kocky)
  • 160 ml červeného vína vhodného pre vegánov
  • 2 strúčiky cesnaku (jemne nasekané)
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 1 lyžica balzamikového octu
  • 2 lyžičky sušeného oregana
  • 100 g šampiňónov (nakrájaných na kocky)
  • 1 baklažán (nakrájaný na kocky)
  • 75 g šošovice
  • 2 x 400g plechovky nakrájaných paradajok
  • 1 kocka zeleninového bujónu
  • 300 g špagiet na podávanie
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 3 lyžice mandľového mlieka
  • čerstvá bazalka (nepovinné)

Postup na boloňské špagety

  1. Vo veľkom hrnci na strednom ohni rozohrejeme olej. Pridáme cibuľu, zeler a mrkvu a za pravidelného miešania varíme 10 minút, kým nezmäknú.
  2. Prilejeme víno a necháme ho 2-3 minúty redukovať, potom vmiešame cesnak, paradajkový pretlak, ocot a oregano.
  3. Varíme 1 minútu potom pridáme huby, baklažán, šošovicu, nakrájané paradajky, kocku bujónu a 200 ml vody.
  4. Privedieme do varu a potom znížime teplotu. Panvicu voľne prikryjeme a varíme 40 až 50 minút, kým omáčka nezhustne na požadovanú konzistenciu. Často miešame a pridáme trochu viac vody, ak sa omáčka začne pripaľovať na dno panvice.
  5. Medzitým privedieme do varu veľký hrniec s osolenou vodou a uvaríme cestoviny podľa návodu na obale. Pri podávaní vmiešame do omáčky sójovú omáčku a mandľové mlieko a lyžicou pridáme scedené cestoviny.
  6. Možno ozdobiť niekoľkými lístkami čerstvej bazalky.

Vďaka červenému vínu, hubám a balzamikovému octu je na nerozpoznanie, že v v tejto bohatej omáčke chýba mäso.

Rajčinová omáčka na špagety – recept

Vyrobiť si vegánsku rajčinovú omáčku na špagety len s niekoľkými základnými surovinami, navyše behom 30 minút bude aj pre začiatočníkov v kuchyni hračka. Tento jednoduchý bolognese recept je živý a plný chutí a skvelo sa hodí na špagety aj na akékoľvek cestoviny či pizzu.

Suroviny na rajčinovú omáčku

  • ½ žltej cibule (nakrájaná nadrobno)
  • ½ mrkvy (nakrájaná nadrobno)
  • ½ stonku zeleru (nakrájaný nadrobno)
  • 2 strúčiky cesnaku (mletého)
  • 1 plechovka drvených paradajok (alebo passata)
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 2 lyžice nasekanej bazalky
  • 1 lyžička javorového sirupu (voliteľné)

Postup na rajčinovú omáčku

  1. Na liatinovej panvici alebo panvici s nepriľnavým povrchom rozohrejeme lyžicu olivového oleja.
  2. Pridáme cibuľu, mrkvu a zeler. Smažíme asi 2 až 3 minúty, kým nebude priesvitná.
  3. Potom pridáme cesnak a minútu ho smažíme, kým sa nerozvonia.
  4. Pridáme drvené paradajky spolu s oreganom a štedrou štipkou soli a korenia.
  5. Znížime teplotu a necháme variť odkryté 15 až 20 minút.
  6. Odstavíme z ohňa a vmiešame nasekanú bazalku spolu s javorovým sirupom.
  7. Všetko dobre premiešame a vegánska paradajková omáčka je pripravená na použitie.
Do základnej rajčinovej omáčky možno pridávať suroviny podľa chuti – huby, šošovicu aj vegan mleté mäso.

Spaghetti Bolognese recept

Špagety Bolognese sú najobľúbenejším klasickým cestovinovým jedlom a aj vo vegánskej verzii je tento recept jednoduchý, rýchly a rovnako chutný. Spaghetti Bolognese podľa tohto receptu sú zaručene jedny z najlepších, aké možno ochutnať.

Suroviny na Spaghetti Bolognese

  • 200 g tofu
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 g mrkvy voliteľné
  • 100 g zeleru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 200 g paradajkovej passaty
  • 200 g nakrájaných paradajok
  • ¾ šálky zeleninového vývaru
  • 2 lyžičky talianskeho korenia
  • 1 lyžička surového trstinového cukru
  • soľ, korenie
  • 250 g špagiet
  • čerstvá bazalka (na servírovanie)

Postup na Spaghetti Bolognese

  1. Cibuľu, cesnak, mrkvu a zeler a nakrájame na tenké kocky.
  2. Tofu vyžmýkame (najlepšie sa to robí pomocou kuchynskej utierky) a potom ho rozdrvíme na veľmi malé kúsky.
  3. Na panvici s nepriľnavým povrchom rozohrejeme olivový olej a tofu opečieme, kým nebude chrumkavé a zlatohnedé. Pridáme cibuľu, mrkvu a zeler a varíme, kým cibuľa nie je priesvitná. Potom pridáme cesnak a restujeme ho asi 30 sekúnd.
  4. Teraz pridáme zeleninový vývar, paradajkový pretlak a paradajky a premiešame.
  5. Omáčku ochutíme soľou, korením, talianskymi bylinkami a cukrom podľa chuti a na miernom ohni varíme 15-20 minút, kým omáčka dobre nezhustne.
  6. V prípade potreby pridáme viac zeleninového vývaru.
  7. Medzitým uvaríme špagety v osolenej vode, kým nie sú „al dente“. Potom ich scedíme.
  8. Špagety podávame s omáčkou a podľa potreby ozdobíme vločkami z lahôdkového droždia a čerstvou bazalkou.

Jedným z úžasných aspektov vegánskych Sphagetti Bolognese je ich všestrannosť. Recepty možno ľahko prispôsobiť osobným preferenciám pridaním obľúbenej zeleniny alebo korenia. Dá sa tak zakaždým pripraviť hrejivý pokrm s iných chuťovým odtieňom.

IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang