Klasická šošovicová polievka – najlepší recept

Jednoduché polievkyKrémové polievkyPolievkyPre začiatočníkovVegánske recepty

Máte šošovicovú polievku spojenú s traumou zo školskej jedálne? To by bola škoda. Pretože správne pripravená a šikovne ochutená šošovicová polievka je lahodný pokrm, ktorý si radi vychutnáte kedykoľvek. Tento článok vás spoľahlivo presvedčí, že zo šošovicovej polievky sa dá vykúzliť dokonalý pokrm.

Šošovicová polievka je doslova nabitá množstvom prospešných látok vrátane bielkovín. Okrem toho vás dokáže spoľahlivo zasýtiť. Je len na vás, ktorý recept na šošovicovú polievku uprednostníte.

TIP: Ak máte radi šošovicové jedlá, môžete vyskúšať šošovicové mäsové guľky alebo šošovicový šalát. Zo šošovice sa dá pripraviť aj vegánska verzia chilli con carne.

Šošovicovú polievku môžete pripraviť zo zelenej, červenej alebo čiernej šošovice, cibule, nového korenia a cesnaku, ako aj kari korenia, kurkumy, zázvoru a štipky chilli, pridať môžete aj tofu. Možnosti sú takmer nekonečné – presvedčte sa sami. Ak nemáte radi šošovicu a napriek tomu si chcete dopriať strukoviny, môžete vyskúšať jednoduché recepty z fazule.

TIP: Ak nie ste fanúšikom šošovice, môžete vyskúšať fazuľovú polievku, kapustovú polievku alebo cesnakovú polievku po starom. Vo vegánskej verzii si viete pripraviť tiež polievku zo sušeného hrachu.

Klasicka cockova polevka recept
Šošovicová polievka môže byť skutočnou lahôdkou.

Šošovicová polievka – recept

Túto lahodnú šošovicovú polievku pripravíte prakticky za krátky čas a z úplne dostupných surovín.

Šošovicová polievka – ingrediencie

  • ¼ šálky extra panenského olivového oleja
  • 1 stredne veľká žltá alebo biela cibuľa, nadrobno nakrájaná
  • 2 ošúpané a nakrájané mrkvy
  • 4 strúčiky cesnaku, rozdrvené alebo pomleté
  • 2 lyžičky mletej rasce
  • 1 lyžička kari korenia
  • ½ lyžičky sušeného tymiánu
  • 1 veľká plechovka paradajok nakrájaných na kocky, mierne odkvapkaná
  • 1 šálka hnedej alebo zelenej šošovice, rozmrazenej a prepláchnutej
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 2 šálky vody
  • 1 lyžička soli, viac podľa chuti
  • štipka vločiek červenej papriky
  • Čerstvo mleté čierne korenie, podľa chuti
  • 1 šálka nakrájanej čerstvej kapusty alebo kel, tvrdé rebrá odstránené
  • 1 až 2 lyžice citrónovej šťavy, podľa chuti

Šošovicová polievka – postup

  1. Vo veľkej panvici na miernom ohni zohrejte olivový olej.
  2. Keď sa olej začne trblietať, pridajte nakrájanú cibuľu a mrkvu a za častého miešania varte, kým cibuľa nezmäkne a nezpriehľadnie, približne 5 minút.
  3. Pridajte cesnak, rascu, kari a tymián. Za častého miešania varte, kým nezmäkne, približne 30 sekúnd. Pridajte scedené paradajky nakrájané na kocky a za častého miešania varte ešte niekoľko minút, aby sa zvýraznila ich chuť.
  4. Vmiešajte šošovicu, vývar a vodu. Pridajte 1 lyžičku soli a štipku vločiek červenej papriky. Dochutíme čerstvo mletým čiernym korením. Zvýšte teplotu a priveďte zmes do varu, potom hrniec čiastočne zakryte a znížte teplotu, aby sa udržiaval mierny var. Varte 25 až 30 minút alebo kým šošovica nezmäkne, ale stále si udrží svoj tvar.
  5. Dve šálky polievky preložte do mixéra. Pevne zaistite veko, chráňte si ruky pred parou uterákom položeným cez veko a mixujte polievku do hladka.
  6. Pridajte nakrájanú zeleninu a varte ďalších 5 minút, alebo kým zelenina nezmäkne podľa vašich predstáv. Odstavte hrniec z ohňa a vmiešajte 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy. Ochutnajte a dochuťte ďalšou soľou, korením alebo citrónovou šťavou, kým sa chute skutočne neprejavia. Ak chcete polievku pikantnejšiu, pridajte štipku alebo dve červenej papriky.
  7. Podávajte ešte horúcu. Zvyšky vydržia v chladničke asi 4 dni alebo sa dajú zamraziť na niekoľko mesiacov (pred podávaním stačí rozmraziť).

Rovnako vysoko výživnou polievkou, ako je táto šošovicová, je aj vegánska hokkaido polievka, ktorá je vďaka svojej jemnej konzistencii a lahodnej chuti hotovou kulinárskou delikatesou.

Recept na šošovicovú polievku

Tento jednoduchý recept na vegánsku šošovicovú polievku je rýchly na prípravu a pozostáva väčšinou zo surovín zo špajze. Nezabudnite si pripraviť ingrediencie skôr, ako začnete variť. Z receptu získate štyri veľké misy polievky alebo šesť skromnejších porcií.

Šošovicová polievka – ingrediencie

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 stredne veľká cibuľa, nadrobno nakrájaná
  • 3 strúčiky cesnaku, mleté
  • 2 stredne veľké mrkvy, ošúpané a nakrájané
  • 2 zelerové rebrá nakrájané na kúsky
  • 397 g plechovky drvených alebo nakrájaných paradajok
  • 384 g suchej zelenej alebo hnedej šošovice
  • 1,65 kg zeleninového vývaru
  • 1/2 lyžičky mletej rasce
  • 1/2 lyžičky mletého koriandra
  • 1 lyžička údenej papriky
  • 1 lyžička soli alebo podľa chuti
  • 90 g baby špenátu nakrájaného na rezance alebo kapusty
  • 1 citrón, odšťavený (asi 2 polievkové lyžice)

Šošovicová polievka recept

  1. Vo veľkej panvici na miernom ohni zohrejte olivový olej. Pridajte cibuľu, cesnak, mrkvu a zeler. Za častého miešania varte približne 4-5 minút.
  2. Teraz pridajte plechovku paradajok (so šťavou), šošovicu, zeleninový vývar, rascu, koriander a údenú papriku. Premiešajte a spojte.
  3. Priveďte do varu, potom znížte teplotu na minimum a varte približne 30 minút, kým šošovica nezmäkne a polievka nezhustne. Ak chcete získať krémovejšiu konzistenciu, použite ponorný mixér a niekoľkokrát ju v hrnci rozmixujte.
  4. Prípadne pridajte 1-2 šálky polievky do bežného mixéra, rozmixujte do hladka a potom vráťte do hrnca.
  5. Vmiešajte špenát a citrónovú šťavu. Špenát zvädne za minútu. Podľa chuti pridajte soľ.
Klasicka cockova polevka recept
Šošovicovú polievku môžete pripraviť na orientálny spôsob.

Klasická šošovicová polievka – recept

Táto šošovicová polievka je plná pikantnej chuti a zaručene vás zahreje. Je dostatočne výdatná na to, aby ste si z nej mohli pripraviť jedlo, a zároveň dostatočne jednoduchá na večerné stolovanie.

Klasická šošovicová polievka – ingrediencie

  • 30 ml olivového oleja
  • 1 stredne veľká cibuľa nakrájaná na kocky
  • 2 stredne veľké stonky zeleru nakrájané na kocky
  • 2 stredne veľké mrkvy nakrájané na kocky
  • 4 strúčiky cesnaku, mleté
  • 1,5 litra zeleninového vývaru
  • 390 g sušenej hnedej šošovice
  • 5 g sušeného rozmarínu (alebo 1 lyžica čerstvého)
  • 10 g sušených tymiánových listov (alebo 2 lyžice čerstvých)
  • 3 g zrniečok čierneho korenia
  • 1 bobkový list
  • 1 plechovka nakrájaných paradajok
  • 10 ml červeného vínneho octu
  • Soľ podľa chuti

Klasická šošovicová polievka – recept

  1. Dno veľkého hrnca potrite olejom a postavte ho na stredný oheň.
  2. Keď je olej horúci, pridajte cibuľu, mrkvu a zeler. Zeleninu za častého miešania smažte asi 5 minút, kým nezačne mäknúť.
  3. Pridajte cesnak a spolu so zeleninou ho varte asi 1 minútu, kým sa veľmi rozvonia.
  4. Vmiešajte vývar, šošovicu, rozmarín, tymián, čierne korenie a bobkový list. Zvýšte teplotu a priveďte tekutinu do varu.
  5. Znížte teplotu a nechajte polievku za občasného miešania variť asi 25 minút, kým šošovica nie je takmer úplne uvarená, ale len trochu tuhá. Ak je polievka príliš suchá, môžete počas varenia pridať vodu.
  6. Vmiešajte paradajky a nechajte polievku variť ďalších 5 až 10 minút, kým šošovica nezmäkne.
  7. Odstavte hrniec z ohňa a odstráňte bobkový list. Vmiešajte ocot a polievku podľa chuti osoľte.
  8. Naberte do misiek a podávajte.

Recept na šošovicovú polievku

Toto je báječný základný recept na šošovicovú polievku – môžete do nej pridávať alebo uberať ingrediencie a koreniny podľa vlastnej chuti a zakaždým vyjde výborne.

Ingrediencie na šošovicovú polievku

  • ¼ šálky olivového oleja
  • 1 cibuľa nakrájaná nadrobno
  • 2 mrkvy nakrájané na kocky
  • 2 stonky zeleru nakrájané nadrobno
  • 2 strúčiky cesnaku, mleté
  • 1 bobkový list
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1 lyžička sušenej bazalky
  • 2 šálky suchej šošovice
  • 8 šálok vody
  • 1 plechovka drvených paradajok
  • ½ šálky špenátu, opláchnutého a nakrájaného na tenké plátky
  • 2 lyžice octu
  • soľ podľa chuti
  • mleté čierne korenie podľa chuti

Postup na šošovicovú polievku

  1. Vo veľkom hrnci na polievku rozohrejte olej na miernom ohni. Pridajte cibuľu, mrkvu a zeler, varte a miešajte, kým cibuľa nezmäkne, 3 až 5 minút.
  2. Vmiešajte cesnak, bobkový list, oregano a bazalku; varte 2 minúty.
  3. Vmiešajte šošovicu a pridajte vodu a paradajky. Priveďte do varu. Znížte teplotu a varte, kým šošovica nezmäkne, najmenej 1 hodinu.
  4. Keď je pripravená na podávanie, vmiešajte špenát a varte, kým nezvädne. Vmiešajte ocot a dochuťte soľou a korením, ochutnajte a podľa potreby upravte.

Jednoduchá šošovicová polievka – recept

Táto jednoduchá šošovicová polievka je zamatovo hladká, krémová, výživná a obsahuje len 7 ingrediencií. Je hotová za menej ako 25 minút a predstavuje recept na vysokoproteínovú, sýtu a chutnú rozmixovanú polievku z jedného hrnca.

Jednoduchá šošovicová polievka – ingrediencie

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 nakrájaná cibuľa
  • 4 stredne veľké mrkvy nahrubo nastrúhané
  • ¾ šálky (140 g) sušenej červenej šošovice bez varenia
  • 4 šálky (1 liter) zeleninového vývaru
  • ½ šálky (100 ml) rastlinného mlieka
  • 1 lyžička mletej rasce
  • Nasekaná čerstvá petržlenová vňať
  • Mletá rasca a chilli vločky

Jednoduchá šošovicová polievka – postup

  1. Vo veľkom hrnci na strednom ohni rozohrejte olej. Pridajte cibuľu a varte ju 3 minúty, kým nezmäkne.
  2. Vmiešajte mrkvu, šošovicu, vývar, mlieko a rascu a priveďte do varu.
  3. Znížte teplotu a varte 15 minút alebo kým šošovica nie je uvarená.
  4. Rozmixujte na pyré ručným mixérom alebo kuchynským robotom. V prípade potreby pridajte viac vody na zriedenie.
  5. Polievku naberte do misiek a podľa potreby podávajte s nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou a očistenými semienkami.
Klasicka cockova polevka recept
Do šošovicovej polievky môžete pridať aj mrkvu.

Šošovicová polievka s mrkvou – recept

Lahodná, pikantná zmes s nízkym obsahom tuku a vysokým obsahom železa. Je hotová za menej ako pol hodiny alebo ju môžete pripraviť v pomalom hrnci.

Šošovicová polievka s mrkvou ingrediencie

  • 2 lyžičky rasce
  • štipka chilli vločiek
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 600 g umytej a nahrubo nastrúhanej mrkvy (netreba ju šúpať)
  • 140 g rozpoltenej červenej šošovice
  • 1 liter horúceho zeleninového vývaru
  • 125 ml rastlinného mlieka
  • obyčajný vegánsky jogurt a chlieb na podávanie

Šošovicová polievka s mrkvou – postup

  1. Rozpáľte veľkú panvicu a nasucho v nej 1 minútu opekajte 2 lyžičky rasce a štipku chilli vločiek, alebo kým nezačnú poskakovať po panvici a uvoľňovať svoju arómu.
  2. Lyžicou vydlabeme asi polovicu a odložíme bokom. Do panvice pridajte 2 lyžice olivového oleja, 600 g nahrubo nastrúhanej mrkvy, 140 g na polovice nakrájanej červenej šošovice, 1 liter horúceho zeleninového vývaru a 125 ml mlieka a priveďte do varu.
  3. Varte 15 minút, kým šošovica nenabobtná a nezmäkne.
  4. Polievku rozšľahajte tyčovým mixérom alebo kuchynským robotom do hladka (alebo ju nechajte rozmixovanú).
  5. Podľa chuti dochuťte a na záver pridajte kopček obyčajného jogurtu a posypte odloženým opečeným korením. Podávajte s ohriatym chlebom.

Spojenie mrkvy a červenej šošovice si vychutnáte aj v tomto recepte na krémovú mrkvovo-šošovicovú polievku.

Čierna šošovicová polievka recept

Šošovicovú polievku môžete pripraviť aj z čiernej šošovice. Vyskúšajte tento luxusný recept na skvelú, mierne pikantnú polievku z čiernej šošovice.

Ingrediencie na recept na polievku z čiernej šošovice

  • 1 šálka čiernej šošovice
  • 2 kardamónové struky
  • Jeden kúsok čerstvého zázvoru, olúpaný a nakrájaný na tenké plátky, plus 2 lyžice mletého zázvoru
  • 5 lyžíc nesoleného vegánskeho masla
  • 1 cibuľa nakrájaná na 0,5 cm kocky
  • 2 strúčiky cesnaku, mleté
  • 1/2 lyžičky mletého koriandra
  • 1/2 lyžičky mletej rasce
  • 1/4 lyžičky kajenského korenia
  • 1/4 lyžičky garam masaly
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 šálka konzervovaných drvených paradajok
  • Soľ

Čierna šošovicová polievka recept

  1. V hrnci zalejte šošovicu, kardamón a nakrájaný zázvor 1 cm vody. Priveďte do varu a varte na miernom ohni, kým šošovica nezačne mäknúť, približne 10 minút. Šošovicu scedíme a preložíme do misky; kardamón a zázvor vyhodíme.
  2. V hrnci rozpustite 3 lyžice masla. Pridajte cibuľu, cesnak a mletý zázvor a za občasného miešania varte na miernom ohni, kým nezmäkne, približne 8 minút. Znížte teplotu na minimum. Pridajte koriander, rascu, kajenské korenie a garam masalu a za častého miešania varte 4 minúty, kým sa nerozvonia.
  3. Do hrnca pridajte vývar, paradajky a šošovicu a na silnom ohni priveďte do varu. Varte na miernom ohni, kým šošovica nezmäkne a polievka nezhustne, približne 1 hodinu. Vmiešajte zvyšné 2 lyžice masla a dochuťte soľou. Naberte do misiek a podávajte.

Krémová šošovicová polievka – recept

Táto lahodná krémová šošovicová polievka je skvelou kombináciou lahodných chutí a doslova sa vám rozplynie na jazyku.

Krémová šošovicová polievka – ingrediencie

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 šálka nakrájanej bielej cibule
  • 3/4 šálky nasekanej zelenej cibule
  • 2 strúčiky cesnaku, mleté
  • 1/4 šálky plus 2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate, nasekanej nadrobno
  • 1/2 lyžičky mletej rasce
  • 1 a 1/4 šálky sušenej šošovice
  • 2 malé červené zemiaky, ošúpané a nakrájané na kocky
  • 3/4 šálky mrkvy nakrájanej na kocky
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky čierneho korenia
  • 1 šálka rastlinného mlieka

Krémová šošovicová polievka recept

  1. Vo veľkom hrnci rozohrejte olej. Pridajte cibuľu, zelenú cibuľku a cesnak. Smažte 5 minút.
  2. Vmiešajte 1/4 šálky petržlenu a rascu a varte ďalšie 2 minúty.
  3. Pridajte šošovicu, zemiaky, mrkvu, vývar a soľ a korenie. Priveďte do varu a potom znížte teplotu na minimum. Prikryté varte 30-40 minút alebo kým šošovica nezmäkne.
  4. Voliteľne: polievku v niekoľkých dávkach prepasírujte, kým nebude krémová a hladká.
  5. Vmiešajte mlieko.
  6. Podávajte a ozdobte kopčekom vegánskej kyslej smotany a zelenou cibuľkou.
Klasicka cockova polevka recept
Pri príprave môžete použiť aj červenú šošovicu.

Šošovicová polievka pre deti – recept

Táto šošovicová polievka pre deti vaše deti zaručene poteší. Samozrejme, že si na nej pochutnáte aj vy a jej príprava je veľmi jednoduchá.

Šošovicová polievka pre deti – ingrediencie

  • 4 lyžice kokosového oleja
  • 500 g mrkvy
  • 500 g sladkých zemiakov
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička kurkumy
  • 1 lyžica strúhaného zázvoru (alebo ½ lyžičky mletého sušeného zázvoru)
  • 4 šálky kuracieho (alebo zeleninového) vývaru
  • 1 šálka suchej červenej šošovice
  • Plechovka kokosového mlieka

Šošovicová polievka pre deti – postup

  1. Rozpáľte stredne veľkú panvicu na miernom ohni a zohrejte olej. Pridajte sladké zemiaky a mrkvu a premiešajte. Prikryté varte 10 minút.
  2. Vmiešajte soľ, kurkumu, zázvor, vývar a šošovicu. Priveďte do varu, stlmte na minimum a prikryte. Varte 10-15 minút alebo kým šošovica nezmäkne a nezačne sa rozpadávať.
  3. Vmiešajte kokosové mlieko a vytvorte hladké pyré. Môžete podávať aj rozmixované. Podávajte teplé.

TIP: Obľúbenou detskou polievkou je tiež paradajková polievka z pretlaku, ktorú môžete oživiť písmenkovými cestovinami.

Staročeská šošovicová polievka – recept

Milovníci tradícií ocenia túto skvelú staročeskú šošovicovú polievku. Kombinácia šošovice, vývaru a koreňovej zeleniny vás určite postaví na nohy.

Staročeská šošovicová polievka – ingrediencie

  • 2 lyžice vegánskeho masla
  • 1 cibuľa nakrájaná nadrobno
  • 2 lyžice múky
  • 250 g šošovice
  • 200 g zemiakov nakrájaných na kúsky
  • 1 mrkva
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 liter vývaru
  • bobkový list, nové korenie, majoránka
  • Soľ a korenie

Staročeská šošovicová polievka – postup

  1. Deň predtým namočte šošovicu na noc do vody. Na druhý deň šošovicu dôkladne prepláchnite.
  2. Vo vhodnom hrnci rozpustite maslo, opražte na ňom cibuľu, zaprášte ju múkou a premiešajte.
  3. Znížte teplotu, pridajte mrkvu a zemiaky a zalejte vývarom.
  4. Pridajte soľ, korenie a zmes korenín okrem majoránu. Dôkladne premiešajte, zvýšte teplotu, priveďte do varu a pridajte šošovicu.
  5. Tesne pred koncom pridajte roztlačený cesnak a majoránku.
  6. Podávajte teplé, môžete pridať opečené nakrájané huby.
IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang