Klasická šošovicová polievka – najlepší recept

Jednoduché polievkyKrémové polievkyPolievkyPre začiatočníkovVegánske recepty

Máte šošovicovú polievku spojenú s traumou zo školskej jedálne? To by bola škoda. Pretože správne pripravená a šikovne ochutená šošovicová polievka je lahodný pokrm, ktorý si radi vychutnáte kedykoľvek. Tento článok presvedčí, že zo šošovicovej polievky sa dá vykúzliť naozaj dokonalý pokrm.


Obsah článku


Šošovicová polievka je doslova nabitá množstvom prospešných látok vrátane bielkovín. Okrem toho dokáže spoľahlivo zasýtiť.

Šošovicovú polievku môžeme pripraviť zo zelenej, červenej alebo čiernej šošovice, cibule, nového korenia a cesnaku, ako aj kari korenia, kurkumy, zázvoru a štipky chilli, pridať môžete aj tofu. Možnosti sú takmer nekonečné.

Šošovicová polievka – TOP recept

Túto lahodnú šošovicovú polievku pripravíme prakticky za krátky čas a z úplne dostupných surovín.

Ingrediencie
¼ šálky extra panenského olivového oleja
1 stredne veľká žltá alebo biela cibuľa, nadrobno nakrájaná
2 ošúpané a nakrájané mrkvy
4 strúčiky cesnaku, rozdrvené alebo pomleté
2 lyžičky mletej rasce
1 lyžička kari korenia
½ lyžičky sušeného tymiánu
1 veľká plechovka paradajok nakrájaných na kocky, mierne odkvapkaná
1 šálka hnedej alebo zelenej šošovice, rozmrazenej a prepláchnutej
4 šálky zeleninového vývaru
2 šálky vody
1 lyžička soli, viac podľa chuti
štipka vločiek červenej papriky
Čerstvo mleté čierne korenie, podľa chuti
1 šálka nakrájanej čerstvej kapusty alebo kel, tvrdé rebrá odstránené
1 až 2 lyžice citrónovej šťavy, podľa chuti

Postup:

  1. Vo veľkej panvici na miernom ohni zohrejeme olivový olej.
  2. 2. Keď sa olej začne trblietať, pridáme nakrájanú cibuľu a mrkvu a za častého miešania varíme, kým cibuľa nezmäkne a nezpriehľadnie, približne 5 minút.
  3. 3. Pridáme cesnak, rascu, kari a tymián. Za častého miešania varíme približne 30 sekúnd, kým cesnak nezmäkne. Potom pridáme scedené paradajky nakrájané na kocky a za častého miešania varíme ešte niekoľko minút, aby sa zvýraznila ich chuť.
  4. 4. Vmiešame šošovicu, vývar a vodu. Pridáme 1 lyžičku soli a štipku vločiek červenej papriky. Dochutíme čerstvo mletým čiernym korením.
  5. 5. Zvýšime teplotu a privedieme zmes do varu, potom hrniec čiastočne zakryjeme a znížime teplotu, aby sa udržiaval mierny var. Varíme 25 až 30 minút, alebo kým šošovica nezmäkne, ale stále si udrží svoj tvar.
  6. 6. Dve šálky polievky preložíme do mixéra. Pevne zaistíme veko, chránime si ruky pred parou uterákom položeným cez veko a mixujeme polievku do hladka.
  7. 7. Pridáme nakrájanú zeleninu a varíme ďalších 5 minút, alebo kým zelenina nezmäkne podľa našich predstáv.
  8. 8. Odstavíme hrniec z ohňa a vmiešame 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy. Ochutnáme a dochutíme ďalšou soľou, korením alebo citrónovou šťavou, kým sa chute skutočne neprejavia. Ak chceme polievku pikantnejšiu, pridáme štipku alebo dve červenej papriky.
  9. 9. Podávame ešte horúcu. Zvyšky vydržia v chladničke asi 4 dni alebo sa dajú zamraziť na niekoľko mesiacov (pred podávaním stačí rozmraziť).

Rovnako vysoko výživnou polievkou, ako je táto šošovicová, je aj vegánska hokkaido polievka, ktorá je vďaka svojej jemnej konzistencii a lahodnej chuti hotovou kulinárskou delikatesou.

Šošovicová polievka s paradajkami a špenátom

Tento jednoduchý recept na vegánsku šošovicovú polievku je rýchly na prípravu a pozostáva väčšinou zo surovín zo špajze. Z receptu človek získa štyri veľké misy polievky alebo šesť skromnejších porcií.

Ingrediencie
2 lyžice olivového oleja
1 stredne veľká cibuľa, nadrobno nakrájaná
3 strúčiky cesnaku, mleté
2 stredne veľké mrkvy, ošúpané a nakrájané
2 zelerové rebrá nakrájané na kúsky
397 g plechovky drvených alebo nakrájaných paradajok
384 g suchej zelenej alebo hnedej šošovice
1,65 kg zeleninového vývaru
1/2 lyžičky mletej rasce
1/2 lyžičky mletého koriandra
1 lyžička údenej papriky
1 lyžička soli alebo podľa chuti
90 g baby špenátu nakrájaného na rezance alebo kapusty
1 citrón, odšťavený (asi 2 polievkové lyžice)

Postup

  1. Vo veľkej panvici na miernom ohni zohrejeme olivový olej. Pridáme cibuľu, cesnak, mrkvu a zeler. Za častého miešania varíme približne 4-5 minút.
  2. Teraz pridáme plechovku paradajok (so šťavou), šošovicu, zeleninový vývar, rascu, koriander a údenú papriku. Premiešame a spojíme.
  3. Privedieme do varu, potom znížime teplotu na minimum a varíme približne 30 minút, kým šošovica nezmäkne a polievka nezhustne. Ak chceme získať krémovejšiu konzistenciu, použijeme ponorný mixér a niekoľkokrát ju v hrnci rozmixujeme.
  4. Prípadne pridáme 1-2 šálky polievky do bežného mixéra, rozmixujeme do hladka a potom vrátime do hrnca.
  5. Vmiešame špenát a citrónovú šťavu. Špenát zvädne za minútu. Podľa chuti pridáme soľ.
Klasicka cockova polevka recept
Šošovicovú polievku môžete pripraviť na orientálny spôsob.

Klasická šošovicová polievka – jednoduchý recept

Táto šošovicová polievka je plná pikantnej chuti a zaručene zahreje.

Ingrediencie
30 ml olivového oleja
1 stredne veľká cibuľa nakrájaná na kocky
2 stredne veľké stonky zeleru nakrájané na kocky
2 stredne veľké mrkvy nakrájané na kocky
4 strúčiky cesnaku, mleté
1,5 litra zeleninového vývaru
390 g sušenej hnedej šošovice
5 g sušeného rozmarínu (alebo 1 lyžica čerstvého)
10 g sušených tymiánových listov (alebo 2 lyžice čerstvých)
3 g zrniečok čierneho korenia
1 bobkový list
1 plechovka nakrájaných paradajok
10 ml červeného vínneho octu
Soľ podľa chuti

Postup

  1. Dno veľkého hrnca potrieme olejom a postavíme ho na stredný oheň.
  2. Keď je olej horúci, pridáme cibuľu, mrkvu a zeler. Zeleninu za častého miešania smažíme asi 5 minút, kým nezačne mäknúť.
  3. Pridáme cesnak a spolu so zeleninou ho varíme asi 1 minútu, kým sa veľmi rozvonia.
  4. Vmiešame vývar, šošovicu, rozmarín, tymián, čierne korenie a bobkový list. Zvýšime teplotu a privedieme tekutinu do varu.
  5. Znížime teplotu a necháme polievku za občasného miešania variť asi 25 minút, kým šošovica nie je takmer úplne uvarená, ale len trochu tuhá. Ak je polievka príliš suchá, môžeme počas varenia pridať vodu.
  6. Vmiešame paradajky a necháme polievku variť ďalších 5 až 10 minút, kým šošovica nezmäkne.
  7. Odstavíme hrniec z ohňa a odstránime bobkový list. Vmiešame ocot a polievku podľa chuti osoľujeme.
  8. Naberáme do misiek a podávame.

Výborná šošovicová polievka s bylinkami a špenátom

Toto je báječný základný recept na šošovicovú polievku – môžeme do nej pridávať alebo uberať ingrediencie a koreniny podľa vlastnej chuti a zakaždým vyjde výborne.

Ingrediencie
¼ šálky olivového oleja
1 cibuľa nakrájaná nadrobno
2 mrkvy nakrájané na kocky
2 stonky zeleru nakrájané nadrobno
2 strúčiky cesnaku, mleté
1 bobkový list
1 lyžička sušeného oregana
1 lyžička sušenej bazalky
2 šálky suchej šošovice
8 šálok vody
1 plechovka drvených paradajok
½ šálky špenátu, opláchnutého a nakrájaného na tenké plátky
2 lyžice octu
soľ podľa chuti
mleté čierne korenie podľa chuti

Postup

  1. Vo veľkom hrnci na polievku rozohrejeme olej na miernom ohni. Pridáme cibuľu, mrkvu a zeler, varíme a miešame, kým cibuľa nezmäkne, 3 až 5 minút.
  2. Vmiešame cesnak, bobkový list, oregano a bazalku; varíme 2 minúty.
  3. Vmiešame šošovicu a pridáme vodu a paradajky. Privedieme do varu. Znížime teplotu a varíme, kým šošovica nezmäkne, najmenej 1 hodinu.
  4. Keď je polievka pripravená na podávanie, vmiešame špenát a varíme, kým nezvädne. Vmiešame ocot a dochutíme soľou a korením, ochutnáme a podľa potreby upravíme.

Najjednoduchšia šošovicová polievka – recept

Táto jednoduchá šošovicová polievka je zamatovo hladká, krémová, výživná a obsahuje len 7 ingrediencií. Je hotová za menej ako 25 minút a predstavuje recept na vysokoproteínovú, sýtu a chutnú rozmixovanú polievku z jedného hrnca.

Ingrediencie
1 lyžica olivového oleja
1 nakrájaná cibuľa
4 stredne veľké mrkvy nahrubo nastrúhané
¾ šálky (140 g) sušenej červenej šošovice bez varenia
4 šálky (1 liter) zeleninového vývaru
½ šálky (100 ml) rastlinného mlieka
1 lyžička mletej rasce
Nasekaná čerstvá petržlenová vňať
Mletá rasca a chilli vločky

Postup

  1. Vo veľkom hrnci na strednom ohni rozohrejeme olej.
  2. Pridáme cibuľu a varíme ju 3 minúty, kým nezmäkne.
  3. Vmiešame mrkvu, šošovicu, vývar, mlieko a rascu a privedieme do varu.
  4. Znížime teplotu a varíme 15 minút alebo kým šošovica nie je uvarená.
  5. Rozmixujeme na pyré ručným mixérom alebo kuchynským robotom.
  6. V prípade potreby pridáme viac vody na zriedenie.
  7. Polievku naberieme do misiek a podľa potreby podávame s nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou a očistenými semienkami.
Klasicka cockova polevka recept
Do šošovicovej polievky môžete pridať aj mrkvu.

Šošovicová polievka s mrkvou – recept

Lahodná, pikantná zmes s nízkym obsahom tuku a vysokým obsahom železa. Je hotová za menej ako pol hodiny alebo ju môžete pripraviť v pomalom hrnci.

Ingrediencie
2 lyžičky rasce
štipka chilli vločiek
2 lyžice olivového oleja
600 g umytej a nahrubo nastrúhanej mrkvy (netreba ju šúpať)
140 g rozpoltenej červenej šošovice
1 liter horúceho zeleninového vývaru
125 ml rastlinného mlieka
obyčajný vegánsky jogurt a chlieb na podávanie

Postup

  1. Rozpálime veľkú panvicu a nasucho v nej 1 minútu opražíme 2 lyžičky rasce a štipku chilli vločiek, alebo kým nezačnú poskakovať po panvici a uvoľňovať svoju arómu.
  2. Lyžicou vydlabeme asi polovicu a odložíme bokom.
  3. Do panvice pridáme 2 lyžice olivového oleja, 600 g nahrubo nastrúhanej mrkvy, 140 g na polovice nakrájanej červenej šošovice, 1 liter horúceho zeleninového vývaru a 125 ml mlieka a privedieme do varu.
  4. Varíme 15 minút, kým šošovica nenabobtná a nezmäkne.
  5. Polievku rozmixujeme tyčovým mixérom alebo kuchynským robotom do hladka (alebo ju necháme rozmixovanú).
  6. Dochutíme podľa chuti.
  7. Na záver pridáme kopček obyčajného jogurtu a posypeme odloženým opečeným korením.
  8. Podávame s ohriatym chlebom.

Spojenie mrkvy a červenej šošovice si vychutnáte aj v tomto recepte na krémovú mrkvovo-šošovicovú polievku.

Čierna šošovicová polievka recept

Šošovicovú polievku môžeme pripraviť aj z čiernej šošovice. Vyskúšame tento luxusný recept na skvelú, mierne pikantnú polievku z čiernej šošovice.

Ingrediencie:
1 šálka čiernej šošovice
2 kardamónové struky
Jeden kúsok čerstvého zázvoru, olúpaný a nakrájaný na tenké plátky, plus 2 lyžice mletého zázvoru
5 lyžíc nesoleného vegánskeho masla
1 cibuľa nakrájaná na 0,5 cm kocky
2 strúčiky cesnaku, mleté
1/2 lyžičky mletého koriandra
1/2 lyžičky mletej rasce
1/4 lyžičky kajenského korenia
1/4 lyžičky garam masaly
500 ml zeleninového vývaru
1 šálka konzervovaných drvených paradajok
Soľ

Postup

  1. V hrnci zalejeme šošovicu, kardamón a nakrájaný zázvor 1 cm vody. Privedieme do varu a varíme na miernom ohni, kým šošovica nezačne mäknúť, približne 10 minút. Šošovicu scedíme a preložíme do misky; kardamón a zázvor vyhodíme.
  2. V hrnci rozpustíme 3 lyžice masla.
  3. Pridáme cibuľu, cesnak a mletý zázvor a za občasného miešania varíme na miernom ohni, kým nezmäknú, približne 8 minút.
  4. Znížime teplotu na minimum.
  5. Pridáme koriander, rascu, kajenské korenie a garam masalu a za častého miešania varíme 4 minúty, kým sa nerozvonia.
  6. Do hrnca pridáme vývar, paradajky a šošovicu a na silnom ohni privedieme do varu.
  7. Varíme na miernom ohni, kým šošovica nezmäkne a polievka nezhustne, približne 1 hodinu.
  8. Vmiešame zvyšné 2 lyžice masla a dochutíme soľou.
  9. Naberieme do misiek a podávame.

Krémová šošovicová polievka – recept

Táto lahodná krémová šošovicová polievka je skvelou kombináciou lahodných chutí a doslova sa rozplynie na jazyku.

Ingrediencie
1 lyžica olivového oleja
1 šálka nakrájanej bielej cibule
3/4 šálky nasekanej zelenej cibule
2 strúčiky cesnaku, mleté
1/4 šálky plus 2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate, nasekanej nadrobno
1/2 lyžičky mletej rasce
1 a 1/4 šálky sušenej šošovice
2 malé červené zemiaky, ošúpané a nakrájané na kocky
3/4 šálky mrkvy nakrájanej na kocky
4 šálky zeleninového vývaru
1/2 lyžičky soli
1/4 lyžičky čierneho korenia
1 šálka rastlinného mlieka

Postup

  1. Vo veľkom hrnci rozohrejeme olej.
  2. Pridáme cibuľu, zelenú cibuľku a cesnak. Smažíme 5 minút.
  3. Vmiešame 1/4 šálky petržlenu a rascu a varíme ďalšie 2 minúty.
  4. Pridáme šošovicu, zemiaky, mrkvu, vývar, soľ a korenie.
  5. Privedieme do varu a potom znížime teplotu na minimum.
  6. Prikryté varíme 30-40 minút alebo kým šošovica nezmäkne.
  7. Voliteľne polievku v niekoľkých dávkach prepasírujeme, kým nebude krémová a hladká.
  8. Vmiešame mlieko.
  9. Podávame a ozdobíme kopčekom vegánskej kyslej smotany a zelenou cibuľkou.
Klasicka cockova polevka recept
Pri príprave môžete použiť aj červenú šošovicu.

Šošovicová polievka pre deti – recept

Táto šošovicová polievka pre deti deti zaručene poteší. Samozrejme, že si na nej pochutnajú aj dospelí a jej príprava je veľmi jednoduchá.

Ingrediencie
4 lyžice kokosového oleja
500 g mrkvy
500 g sladkých zemiakov
1 lyžička soli
1 lyžička kurkumy
1 lyžica strúhaného zázvoru (alebo ½ lyžičky mletého sušeného zázvoru)
4 šálky kuracieho (alebo zeleninového) vývaru
1 šálka suchej červenej šošovice
Plechovka kokosového mlieka

Postup

  1. Rozpálime stredne veľkú panvicu na miernom ohni a zohrejeme olej.
  2. Pridáme sladké zemiaky a mrkvu a premiešame.
  3. Prikryté varíme 10 minút.
  4. Vmiešame soľ, kurkumu, zázvor, vývar a šošovicu.
  5. Privedieme do varu, stlmíme na minimum a prikryjeme.
  6. Varíme 10-15 minút alebo kým šošovica nezmäkne a nezačne sa rozpadávať.
  7. Vmiešame kokosové mlieko a vytvoríme hladké pyré.
  8. Môžeme podávať aj rozmixované.
  9. Podávame teplé.

TIP: Obľúbenou detskou polievkou je tiež paradajková polievka z pretlaku, ktorú môžeme oživiť písmenkovými cestovinami.

Staročeská šošovicová polievka – recept

Milovníci tradícií ocenia túto skvelú staročeskú šošovicovú polievku. Kombinácia šošovice, vývaru a koreňovej zeleniny určite postaví na nohy.

Ingrediencie
2 lyžice vegánskeho masla
1 cibuľa nakrájaná nadrobno
2 lyžice múky
250 g šošovice
200 g zemiakov nakrájaných na kúsky
1 mrkva
2 strúčiky cesnaku
1 liter vývaru
bobkový list, nové korenie, majoránka
Soľ a korenie

Postup

  1. Deň predtým namočíme šošovicu na noc do vody. Na druhý deň ju dôkladne prepláchneme.
  2. Vo vhodnom hrnci rozpustíme maslo, opražíme na ňom cibuľu, zaprášime ju múkou a premiešame.
  3. Znížime teplotu, pridáme mrkvu a zemiaky a zalejeme vývarom.
  4. Pridáme soľ, korenie a zmes korenín okrem majoránu. Dôkladne premiešame, zvýšime teplotu, privedzieme do varu a pridáme šošovicu.
  5. Tesne pred koncom pridáme roztlačený cesnak a majoránku.
  6. Podávame teplé, môžeme pridať opečené nakrájané huby.

TIP: Ak niekto nie je fanúšikom šošovice, môže vyskúšať fazuľovú polievku, kapustovú polievku alebo cesnakovú polievku po starom. Vo vegánskej verzii si vieme pripraviť tiež polievku zo sušeného hrachu.

Klasicka cockova polevka recept
Šošovicová polievka môže byť skutočnou lahôdkou.

TIP: Ak má niekto rád šošovicové jedlá, môže vyskúšať šošovicové mäsové guľky alebo šošovicový šalát. Zo šošovice sa dá pripraviť aj vegánska verzia chilli con carne.

IngrediencieRecept

© 2025 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang