Šampiňónová polievka – hubová polievka recept

Jednoduché polievkyKrémové polievkyPolievky

Polievka v celej svojej hrejivej a upokojujúcej kráse je už po stáročia základom rôznych kuchýň. Vďaka svojej schopnosti zasýtiť hlad, zahriať počas chladných jesenných dní a ponúknuť dokonalú kombináciu chutí a textúr sa stala obľúbeným pokrmom na celom svete. Jednou z konkrétnych polievok, ktorá vyniká svojou lahodnou chuťou a obrovským prínosom pre zdravie, je šampiňónová polievka.

Huby, ktoré sú označované za „mäso“ vegetariánskeho sveta, prinášajú do každého pokrmu výraznú zemitú chuť a uspokojivú mäsitú štruktúru. Keď sa pridajú do vegánskej hubovej polievky, stanú sa hlavnou ingredienciou a pozdvihnú chuťový profil do nových výšin.

Ak hľadáte výdatnú polievku pre deti alebo huby nepatria medzi vašich favoritov v kuchyni, skúste mrkvovú krémovú polievku.

Zdravotné benefity hubovej polievky

Huby sú nutričnou silou, bohatou na základné vitamíny, minerály a antioxidanty. Sú fantastickým zdrojom vitamínov skupiny B, selénu, draslíka a medi, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravého imunitného systému, podpore mozgových funkcií a podpore zdravia srdca. Okrem toho sú huby významným zdrojom vlákniny, ktorá napomáha tráveniu a podporuje zdravé črevá.

Výnimočným aspektom vegánskej hubovej polievky je jej všestrannosť. Od klasických krémových odrôd až po výdatné verzie s kusmi húb – recept sa nájde pre každú chuť a príležitosť. Navyše, ak vám ostanú huby naviac, môžete si pripraviť plnené šampiňóny alebo iné chutné recepty z húb.

Poďme preskúmať niekoľko obľúbených receptov na vegánsku hubovú polievku, ktoré určite ulahodia nielen vegánom ale všetkým nadšencom húb aj milovníkom polievok.

Huby okrem svojej chuti prinášajú do pokrmov aj zdravotné benefity.

Hubová polievka na kyslo – recept

Táto vegánska hubová polievka je inšpirovaná maďarským receptom na hubovú polievku. Je bohatá, krémová, mierne kyslá vďaka citrónovej šťave a plná chuti. Predstavuje výbornú voľbu na bezmäsitý obed alebo sýtu večeru plnú živín.

Suroviny na hubovú polievku na kyslo

  • 4 lyžice avokádového alebo olivového oleja
  • 1 a ½ šálky nakrájanej cibule
  • 3 až 4 šálky šampiňónov (nakrájaných na plátky)
  • 2 a ½ šálky zeleninového vývaru
  • ⅓ šálky suchého bieleho vína (voliteľné)
  • ½ šálky plnotučného kokosového mlieka (konzervovaného a vychladeného)
  • 1 šálka nemliečneho mlieka
  • 3 lyžice amarantovej múky
  • 2 lyžičky sušeného kôpru (alebo 1 a ½ lyžice čerstvého kôpru)
  • 1 lyžica pálivej papriky
  • 1 lyžica tamari omáčky
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy
  • 1 lyžička soli
  • ¼ šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • mleté čierne korenie podľa chuti
  • štipka údenej papriky (voliteľné)

Postup na hubovú polievku na kyslo

  1. Rozohrejte veľký hrniec na strednom ohni. Do hrnca vložte olej, roztopte ho a pokryte ním dno hrnca.
  2. Do hrnca vložte cibuľu a restujte ju 5 minút. Pridajte na plátky nakrájané huby a smažte ďalších 5 minút, kým huby nezhnednú a neobalia sa olejom. Cibuľa tiež zhnedne.
  3. Vmiešajte víno (ak používate), kôpor, papriku, omáčku tamari a vývar. Znížte teplotu na minimum, prikryte a varte 15 minút.
  4. V samostatnej malej miske rozšľahajte nemliečne mlieko a amarantovú múku. Zmes múky a mlieka vlejte do polievky a dôkladne premiešajte, aby sa spojili.
  5. Hrniec prikryte a za občasného miešania varte ďalších 15 minút.
  6. Nakoniec vmiešajte soľ, mleté čierne korenie, citrónovú šťavu, petržlenovú vňať a tuhý kokosový krém. Premiešajte a na miernom ohni nechajte prehrievať asi 3 až 5 minút, polievka už nemusí vrieť.
  7. Podávajte ihneď.
  8. Uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke 3 až 4 dni.

TIP: Hubovú polievku na kyslo ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou a podávajte s opečenými krutónmi.

Šampiňónová krémová polievka – recept

Táto vegánska krémová hubová polievka je plná chutí a navyše veľmi jednoduchá na prípravu.

Suroviny na šampiňónovú krémovú polievku

  • 225 g šampiňónov nakrájaných na plátky
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 cibuľa (nakrájaná na kocky)
  • 2 strúčiky cesnaku (nasekané nadrobno)
  • 1 lyžička sušených byliniek
  • 1 plechovka kokosového mlieka
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 1 lyžička bujónu v prášku alebo vývaru
  • 1 šálka vody

Postup na šampiňónovú krémovú polievku

  1. V hrnci rozohrejte olivový olej a opečte na ňom cibuľu do sklovita.
  2. Potom pridajte na plátky nakrájané huby a varte ich niekoľko minút, kým sa nezmenšia približne na polovicu svojej veľkosti.
  3. Pridajte cesnak a sušené bylinky a smažte ďalšiu minútu.
  4. Teraz pridajte sójovú omáčku, kokosové mlieko, vodu a bujón a všetko dobre premiešajte.
  5. Priveďte do varu a varte približne 3 minúty.
  6. Polievku rozmixujte ponorným mixérom na hladké pyré. Časť húb si môžete nechať na ozdobu alebo ich čiastočne rozmixovať, aby ste získali polievku s väčšou štruktúrou.
  7. Podávajte s kokosovou smotanou alebo vegánskym jogurtom, čiernym korením a posypanú čerstvými bylinkami.

TIP: Ako príloha k tejto polievke sa hodia vegánske zemiakové placky. No úplne postačí aj chlieb či chrumkavé domáce crostini.

Sójová omáčka a bujón pridávajú tejto polievke slanosť, takže nemusíte pridávať extra soľ.

Hubová polievka zo sušených húb – recept

Tento recept kombinuje sušené divoké huby a šampiňóny, ktoré spolu vytvárajú dokonalé spojenie chutí. Pri varení používajte kvalitný extra panenský olivový olej, dodá polievka delikátnu chuť.

Suroviny na hubovú polievku zo sušených húb

  • 60 g sušených divokých húb
  • 3 šálky horúcej vody
  • 6 lyžíc oleja (rozdelených na 3 a 3)
  • 1/2 šálky mletej šalotky
  • 3 strúčiky cesnaku (mleté)
  • 250 g čerstvých hríbov alebo šampiňónov (nakrájaných na plátky)
  • 1/2 šálky múky
  • 4 šálky kvalitného zeleninového vývaru
  • 1 lyžička provensálskych byliniek
  • 1/2 lyžičky sušeného tymianu
  • 2 bobkové listy
  • 1 lyžička soli (viac podľa chuti)
  • 1/2 šálky hustej vegánskej smotany
  • 1/4 šálky jemne nasekanej petržlenovej vňate
  • 1/4 šálky nasekanej pažítky

Postup na hubovú polievku zo sušených húb

  1. Sušené lesné huby vložte do stredne veľkej misy a zalejte 3 šálkami veľmi horúcej vody. Nechajte 30 minút odstáť. Sito vyložte navlhčenou papierovou utierkou alebo kávovým filtrom.
  2. Po 30 minútach preceďte huby cez filter a nechajte si aspoň jednu šálku tekutiny z húb. Huby nahrubo nakrájajte.
  3. V ťažkom hrnci na miernom ohni rozohrejte 3 lyžice oleja. Šalotku smažte, kým nezmäkne, približne 7 až 8 minút. Pridajte cesnak a varte ešte minútu.
  4. Pridajte čerstvé huby, zvýšte teplotu na stredne vysokú a varte ešte niekoľko minút a potom pridajte nakrájané lesné huby.
  5. Znížte teplotu, prikryte a nechajte variť 10 minút.
  6. Do hrnca pridajte zvyšné 3 lyžice oleja a premiešajte. Pridajte múku a miešajte, kým sa všetky huby dobre neobalia múkou, čím sa vytvorí zápražka. Varte 2 až 3 minúty.
  7. Pridajte jednu šálku rezervovanej vody z namáčania húb a miešajte, kým sa múka nerozpustí vo vode.
  8. Pridajte kurací vývar. Miešajte, kým sa dobre nezapracuje.
  9. Pridajte provensálske bylinky, sušený tymián, bobkový list a soľ.
  10. Ohrievajte na vysokej teplote, kým sa polievka nezačne variť. Znížte teplotu, aby sa udržiavala na miernom ohni. Prikryte a varte 20 minút.
  11. Keď je polievka pripravená na podávanie, odstráňte bobkové listy a vmiešajte 1/2 šálky hustej smotany.
  12. Podľa chuti pridajte čierne korenie a viac soli.
  13. Pri podávaní ozdobte nasekanou pažítkou a petržlenovou vňaťou.
Olivový olej môžete na polievku aj nakvapkať a podávať spolu s chrumkavým chlebom na namáčanie.

Bez ohľadu na to, ktorý recept na vegánsku hubovú polievku si vyberiete, buďte si istí, že ste sa rozhodli pre jedlo, ktoré je nielen neuveriteľne chutné, ale prispieva aj k vašej celkovej pohode.

Trend „Meatless Monday“ (bezmäsitý pondelok) sa udomácnil a nabáda jednotlivcov na celom svete, aby do svojho jedálnička zaradili viac rastlinných jedál. Vegánska hubová polievka spĺňa všetky požiadavky, pretože poskytuje výživné jedlo, ktoré prezentuje neuveriteľné chute a výhody húb.

IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang