Bohaté, pikantné vegánske chilli con carne s jemným dymovým nádychom. Jednoduchá a rýchla príprava, ideálne na večeru uprostred týždňa alebo na víkendovú pochúťku.

Toto vegánske chilli con carne má mäsitú chuť a bohatú umami omáčku. Je plné bielkovín a vlákniny, takže je to zdravý obed či obohacujúca večera po všetkých stránkach.

Recept na vegánske chilli con carne

Chilli con carne patrí k najobľúbenejším mexickým jedlám. Vychutnajte si ho v tejto skvelej vegánskej verzii, ako sýty bezmäsitý obed alebo večeru.

Ingrediencie na vegan chilli con carne

  • 1 lyžica rastlinného oleja
  • 1 cibuľa (nadrobno nakrájaná)
  • 4 strúčiky cesnaku (pretlačené)
  • 400 g vegánskeho mletého mäsa
  • 1 červená paprika (zbavená stoniek, jadierok a nahrubo nasekaná)
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 lyžička chipotle pasty (alebo ½ lyžičky chilli v prášku)
  • 1 lyžička údenej papriky
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • ¼ lyžičky mletého koriandra
  • Štipka škorice
  • 2 lyžičky worcestrovej omáčky
  • 1 lyžička marmitu
  • 1 lyžička tmavej sójovej omáčky
  • 1 dávka espressa (alebo 30 ml silnej kávy alebo 1 vrchovatá lyžička instantného espressa)
  • 400 g olúpaných paradajok (z konzervy)
  • 400 ml vriacej vody
  • 1 kocka zeleninového vývaru
  • 400 g fazule (z konzervy, scedená)
  • 20 g horkej čokolády

Na podávanie:

  • Varená dlhozrnná ryža
  • Vegánska kyslá smotana
  • čerstvý koriander

Postup na vegan chilli con carne

  1. Veľký hrniec postavte na stredný oheň a pridajte rastlinný olej. Po zohriatí pridajte cibuľu a smažte ju niekoľko minút alebo kým nezmäkne. Pridajte cesnak a smažte ďalšiu minútu.
  2. Pridajte vegánske mleté mäso a varechou ho roztlačte. Smažte 2-3 minúty alebo kým nie je ľahko opečené.
  3. Pridajte všetky ostatné prísady a premiešajte. Paradajky roztlačíme varechou a potom ich privedieme do varu. Prikryte pokrievkou a mierne znížte teplotu. Nechajte variť aspoň 35 minút, ideálne až hodinu, občas premiešajte, kým sa chilli nezredukuje a nezíska lesklú konzistenciu.
  4. Ak sa vám zdá, že sa chilli v ktoromkoľvek okamihu vysušuje, pridajte trochu vody a opäť prikryte pokrievkou.
  5. Chilli con carne podávajte s uvarenou ryžou, poliate vegánskou kyslou smotanou a posypané čerstvým koriandrom.
Vegan chilli con carne sa pripravuje z mletého vegánskeho mäsa, ale nahradí ho napríklad tofu.

Možné náhrady

Väčšinu vegánskych ingrediencií nájdete ľahko, ale ak nie, tu sú návrhy na potenciálne náhrady a zámeny:

  • V recepte používame vegánske mleté mäso. Existuje viacero značiek vegánskeho mletého mäsa. Môžete použiť aj mrazené vegánske mleté mäso alebo dehydrované mleté mäso – len sa uistite, že ho pred použitím rehydratujete vo vriacej vode.
  • Ak máte radšej vegánske chilli v štýle celozrnných potravín, tento recept funguje dobre aj len s odkvapkanou plechovkou šošovice. Strúhané tofu je tiež skvelou voľbou s vysokým obsahom bielkovín.
  • Horkú čokoládu môžete nahradiť kakaovým práškom – aj ten sa skvele hodí k chilli.
  • Oregano je zase možné vymeniť za majorán a koriander za petržlenovú vňať – taktiež dodajú jedlu tú správnu vôňu.

Recept na chilli con carne z červenej šošovice

V tomto chutnom vegánskom šošovicovom chilli con carne klasické mexické fazule dopĺňaj červená šošovica, paprika a paradajky, ochutené pikantnou zmesou chilli, cesnaku, koriandra, škorice, rasce a malého štvorčeka horkej čokolády. Toto jednoduché šošovicové chilli podávajte na lôžku z bielej ryže s posypané nasekaným koriandrom.

Ingrediencie na chilli con carne z červenej šošovice

  • 1 celá paprika (červená)
  • čierne korenie (podľa chuti)
  • 2 lyžičky chilli vločiek
  • 5 g horkej čokolády
  • 0,5 lyžičky škorice
  • 1 lyžička oregana (sušeného)
  • 1 celé čerstvé chilli
  • 4 vetvičky čerstvého koriandra
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžička mletého koriandra
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 konzerva fazule
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 celá cibuľa
  • 200 g červenej šošovice (sušenej)
  • soľ (podľa chuti)
  • 1/4 kocky zeleninového vývaru
  • 1 konzerva konzervovaných paradajok
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 300 ml vody (vriacej)
  • Ryža

Postup na chilli con carne z červenej šošovice

  1. Rozpáľte panvicu s trochou oleja. Ošúpeme a nadrobno nakrájame cibuľu, pridáme na panvicu a smažíme 3 až 4 minúty
  2. Ošúpte a pretlačte cesnak alebo ho nasekajte nadrobno. Pridajte na panvicu.
  3. Umyte a nadrobno nakrájajte chilli papričku, pridajte na panvicu. Varte 3 až 4 minúty.
  4. Do panvice pridajte korenie, varte jednu alebo dve minúty. Umyte a nakrájajte papriku na pásiky, pridajte na panvicu.
  5. Pridajte šošovicu, paradajky z konzervy a paradajkový pretlak. Varte minútu alebo dve.
  6. Fazuľu scedíme a premyjeme v studenej vode, pridajte na panvicu.
  7. Do vriacej vody pridajte kocku bujónu. Vývar pridajte do panvice.
  8. Pridajte oregano a pomaly varte asi 20 minút. Pridajte čokoládu a miešajte, kým sa čokoláda nerozpustí.
  9. Ochutnajte a v prípade potreby dochuťte soľou a korením. Podávajte s ryžou a nadrobno nasekaným čerstvým koriandrom.
Zvyšky vegánskeho chilli con carne môžete využiť pri príprave ďalších jedál.

Môže sa vegánske chilli con carne zamraziť?

Áno, vegan chilli con carne je ideálne na zmrazenie. Vložte ho do mrazuvzdornej nádoby, nechajte vychladnúť a potom zmrazte, v mrazničke vydrží až 3 mesiace. Ak ho chcete ohriať, rozmrazte ho a potom zohrejte, kým nie je horúce.

Čo robiť so zvyškami vegánskeho čili kon karne?

Ak máte zvyšky, vyskúšajte niektorý z týchto receptov:

  • Tacos naplňte chilli con carne a posypte syrom, podávajte s kyslou vegánskou smotanou.
  • Chilli con carne pevne zabaľte do tortilly a opečte na oleji do chrumkava, podávajte so šalátom a kyslou vegánskou smotanou.
  • Pripravte si cesto na empanady, rozvaľkajte ho a nakrájajte na kolieska, do stredu dajte chilli con carne a nastrúhaný vegánsky syr, preložte, okraje zvlňte a zapečte v rúre dozlatista. Alebo použite chilli con carne ako náplň do prekladanej pizze.
  • Zamrazte ju, nechajte vychladnúť a potom ju vložte do mraziacej nádoby.

Čo jesť s vegánskym chilli con carne?

Toto jedlo podávame s ryžou a koriandrom, ale rovnako chutné je aj s hranolčekmi zo sladkých zemiakov, celozrnnými cestovinami či zemiakovými plackami.

IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang