Vegánsky fazuľový guláš – recept

Bezlepkové veganskéHlavné jedláOmáčkyVegánske recepty

Vegánsky fazuľový guláš je známy už po stáročia a stále zostáva obľúbeným jedlom. Pre vegánov sú jedlá z fazule neuveriteľne jednoduché na prípravu a predstavujú skvelý spôsob, ako získať všetky dôležité živiny a vitamíny potrebné pre zdravý život. Nielenže sú chutné a sýte, no fazuľa je aj neuveriteľne všestranná surovina, z ktorej si možno vybrať z množstva receptov a chutí.


Obsah článku


Od jednoduchých vegánskych jedál z fazule až po kreatívne recepty pre odvážnejších stravníkov – v tomto článku si každý nájde niečo, čo vyhovuje jeho chuťovým pohárikom.

Preskúmame celý rad vegánskych receptov z fazule, od vegánskeho fazuľového guláša až po vegánsky fazuľový prívarok, aby ste si mohli každý deň vychutnať výživné a chutné jedlo.

Vegánsky fazuľový guláš – recept

Tento vegánsky recept je plný aromatických korenín, výživnej zeleniny a fazule bohatej na bielkoviny. Za necelú hodinu si môžete pripraviť pikantné a sýte jedlo z jedného hrnca, na ktorom si pochutná celá rodina.

Vďaka jednoduchým ingredienciám a jednoduchým návodom sa tento vegánsky fazuľový guláš určite stane pravidelnou súčasťou vašich jedálenských plánov.

Ingrediencie na vegánsky fazuľový guláš
2 lyžice extra panenského olivového oleja
1 veľká cibuľa nakrájaná nadrobno
3 strúčiky cesnaku, mleté
500 g fazule cannellini, uvarenej
350 g slivkových paradajok, nakrájaných na kúsky
1 lyžička údenej papriky
2 lyžičky sušeného oregana
2 lyžičky mletej rasce
1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
2 lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
1 lyžica jablčného octu
4 šálky zeleninového vývaru
500 g kapusty, nadrobno nakrájanej
soľ, podľa chuti

Postup na vegánsky fazuľový guláš

  1. Vo veľkom hrnci na miernom ohni zohrejeme olivový olej.
  2. Pridáme cibuľu a cesnak a restujemeich 3-5 minút, kým nezmäknú a nezavonia.
  3. Vmiešame fazuľu, paradajky, papriku, oregano, rascu, čierne korenie, citrónovú šťavu a jablčný ocot.
  4. Prilejeme zeleninový vývar a priveďte dusené mäso do varu.
  5. Znížime teplotu na minimum a za občasného miešania varte nezakryté 25-30 minút.
  6. Pridáme kapustu a premiešame. Varíme ďalších 10 minút, alebo kým kapusta nezmäkne.
  7. Osolíme podľa chuti a podávame.
Do gulášu si môžeme pridať aj kukuricu, ktorá vám v spojení s fazuľou prinesie chute Mexika.

Fazuľa adzuki – recept

Tento vegánsky recept využíva fazuľu adzuki varenú v aromatickej kombinácii korenín, ktorá z nej robí chutné a výživné jedlo. Podávame ju s dusenou ryžou ako ľahkú a zdravú večeru alebo obed bez mäsa.

Ingrediencie na fazuľu adzuki
1/2 šálky fazule adzuki
1 lyžička semienok rasce
1 lyžička koriandra v prášku
1/2 lyžičky kurkumy v prášku
2 strúčiky cesnaku, mleté
1 veľká cibuľa, nasekaná
1 lyžička soli
1/4 lyžičky čierneho korenia
1/2 lyžičky čili prášku
1/4 šálky rastlinného oleja
1 šálka vody

Postup na fazuľu adzuki

  1. Najprv fazuľu namočíme na noc do studenej vody.
  2. Potom vo veľkom hrnci na miernom ohni zohrejeme olej. Pridáme rascu a cibuľu a smažíme, kým cibuľa nezozlátne.
  3. Pridáme cesnak, koriander, kurkumu, soľ, korenie a čili. Smažíme jednu minútu.
  4. Fazuľu následne scedíme a pridáme do panvice. Premiešame a smažíme dve minúty. Pridáme vodu a priveďte ju do varu.
  5. Znížime teplotu, prikryjeme a varíme, kým sa fazuľa neuvarí a tekutina nevsiakne, približne 30-35 minút.
  6. Fazuľu podávame teplú s dusenou dlhozrnnou bielou ryžou alebo ryžou basmati.
Adzuki fazuľa chutí výborne s ryžou basmati alebo s obyčajnou ryžou.

Mexická fazuľa – recept

Tento vegánsky recept na mexickú fazuľu používa čiernu fazuľu alebo fazuľu pinto varenú v aromatickej zmesi korenín, vďaka čomu je skvelým doplnkom k bezmäsitým jedlám. Podávame ju s teplými tortillami alebo spolu s tacos, burritos alebo quesadillas na chutný obed alebo večeru.

Ingrediencie na mexickú fazuľu
1/2 šálky čiernych fazúľ
1/2 šálky bielej fazule
1 lyžička rasce
1 lyžička čili prášku
1/4 lyžičky cesnakového prášku
1/4 lyžičky papriky
1/2 lyžičky oregana
1/2 lyžičky cibuľového prášku
1/4 lyžičky čierneho korenia
1 lyžica olivového oleja
1/4 šálky zeleninového vývaru
2 lyžice paradajok nakrájaných na kocky (nepovinné)

Postup na mexickú fazuľu

  1. Fazuľu opláchneme, necháme odkvapkať a odložíme bokom.
  2. V stredne veľkej panvici zohrejeme olivový olej. Pridáme rascu, chilli, cesnakový prášok, papriku, oregano, cibuľový prášok a čierne korenie. Smažíme jednu minútu.
  3. Pridáme fazuľu a premiešame ju. Prilejeme zeleninový vývar a premiešame.
  4. Privedieme do varu, znížime teplotu a prikryté varíme 30-35 minút za občasného miešania. Ak je zmes príliš hustá, pridáme ešte trochu vývaru.
  5. Pridáme na kocky nakrájané paradajky a varíme ďalších 5 minút. Fazuľu podávame teplú.
Mexická fazuľa je tmavá a veľká a má špecifickú chuť.

Biela fazuľa recept

Tento vegánsky recept na biele fazule používa fazuľu cannellini varenú v bohatej paradajkovej omáčke, takže je ideálnou prílohou k vašej obľúbenej zelenine. Podávajte ju s grilovanou zeleninou, napríklad grilovaným baklažánom alebo zeleninou pripravenou na pare k večeri alebo obedu.

Ingrediencie na bielú fazuľu
1/2 šálky fazule cannellini
1 veľká cibuľa nakrájaná nadrobno
1 strúčik cesnaku, mletý
1/4 lyžičky čili vločiek
1/2 lyžičky oregana
1/2 lyžičky bazalky
1/4 lyžičky čierneho korenia
1 lyžica olivového oleja
1 šálka zeleninového vývaru
1 šálka paradajok nakrájaných na kocky

Postup na bielú fazuľu

  1. Najprv v stredne veľkej panvici zohrejeme olivový olej, pridáme cibuľu a opečieme ju dozlatista.
  2. Potom pridáme cesnak, čili vločky, oregano, bazalku a čierne korenie. Smažíme jednu minútu.
  3. Následne fazuľu scedíme a pridáme do panvice. Premiešame a smažíme dve minúty.
  4. Prilejeme zeleninový vývar a nakrájané paradajky. Privedieme do varu.
  5. Nakoniec znížime teplotu, prikryjeme a za občasného miešania varíme 30-35 minút.
  6. Fazuľu podávame teplú ako prílohu alebo na dusenej ryži.
Biela fazuľa v paradajkovej omáčke jemne dochutená pikantnými čili vločkami.

Vegánsky fazuľový prívarok a fašírky – recept

Tento vegánsky recept na krémové fazuľové a vegánske fašírky je plný výdatnej chuti a aromatického korenia. Je to ľahko pripraviteľné a chutné jedlo, ktoré uspokojí chuťové bunky každého. Či už chceme ľahký obed alebo výdatnú večeru, toto jedlo trafí všetky správne tóny.

Fašírky si môžeme pripraviť aj podľa seba, alebo ich nahraďte aj výbornými vegánskymi (ne)mäsovými guľkami.

Ingrediencie na fazuľový prívarok
500 g varenej fazule cannellini
500 ml zeleninového vývaru
2 lyžice extra panenského olivového oleja
1 cibuľa nakrájaná nadrobno
2 strúčiky cesnaku, mleté
2 mrkvy nakrájané nadrobno
2 stonky zeleru, nadrobno nakrájané
2 lyžičky papriky
1 lyžička sušeného tymiánu
1/2 lyžičky sušeného oregana
1/4 lyžičky morskej soli
1/4 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
2 lyžice vegánskeho margarínu
2 lyžice hladkej múky

Na fašírky
1/4 šálky ovsených vločiek
1/4 šálky vlašských orechov
1/4 šálky sušených paradajok
2 lyžice vegánskeho margarínu
2 lyžice výživného droždia
1/4 lyžičky morskej soli
1/4 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia

Postup na fazuľový prívarok

  1. Najprv vo veľkom hrnci na strednom ohni zohrejeme olivový olej. Pridáme cibuľu, cesnak, mrkvu, zeler, papriku, tymián, oregano, soľ a korenie. Varíme, kým zelenina nezmäkne, približne 5 minút.
  2. Následne do hrnca pridáme uvarenú fazuľu cannellini a zeleninový vývar. Privedieme do mierneho varu a varíme 15 minút.
  3. Medzitým si pripravíme fašírky. V kuchynskom robote zmiešame ovsené vločky, vlašské orechy, sušené paradajky, vegánsky margarín, výživné droždie, soľ a korenie. Miešame, kým sa všetko nespojí a zmes nebude mať konzistenciu mokrého piesku. Potom zo zmesi vytvarujeme 12 rovnako veľkých fašírok.
  4. Na veľkej nepriľnavej panvici na strednom ohni rozohrejeme vegánsky margarín. Pridáme fašírky a 5 minút ich za častého obracania smažíme, kým všetky strany nezhnednú.
  5. Keď sú varené fazuľky hotové, odstránime ich z ohňa. Pomocou tyčového mixéra alebo kuchynského robota fazuľu rozmixujeme na hladké a krémové pyré.
  6. Nakoniec uvarené fašírky pridáme do prívarku a premiešame. Podávame horúce.
Lahodný krémový fazuľový prívarok si dozdobte čerstvými bylinkami.

Najčastejšie druhy fazule používanej v kuchyni

  • Fazuľa obyčajná: Fazuľa obyčajná (Phaseolus vulgaris) má rôzne farby a môže sa konzumovať v suchom aj čerstvom stave. Má vysoký obsah vlákniny, železa a bielkovín a je skvelým doplnkom polievok, dusených jedál a šalátov.
  • Čierna fazuľa: Čierna fazuľa, známa aj ako korytnačia alebo mexická fazuľa, je obľúbenou základnou surovinou v mexických jedlách. Má vysoký obsah vlákniny a bielkovín a možno ju použiť do polievok, dusených jedál, šalátov a ako prílohu.
  • Fazuľa adzuki: Fazuľa adzuki alebo fazuľa aduki je malá červená fazuľa. Používajú sa v japonskej a čínskej kuchyni a možno ich použiť do rôznych jedál, napríklad do dezertov a polievok. Majú vysoký obsah bielkovín a vlákniny.
  • Biela fazuľa: Fazuľa biela, známa aj ako cannellini, je malá fazuľa s krémovou štruktúrou. Má vysoký obsah vlákniny, bielkovín a vitamínov B a C. Výborne sa hodí do polievok, dusených jedál a šalátov.

Od vegánskeho chilli z troch druhov fazule až po krémové šaláty z fazule edamame – táto výdatná a chutná zelenina je výživná a zároveň sýta aj bez mäsa. Existuje nekonečné množstvo spôsobov, ako si vychutnať dusenú fazuľu, ktorá je ideálnym vegánskym jedlom na každú príležitosť.

IngrediencieRecept

© 2025 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang