Vegánsky fazuľový guláš – recept

Bezlepkové veganskéHlavné jedláOmáčkyVegánske recepty

Vegánsky fazuľový guláš je známy už po stáročia a stále zostáva obľúbeným jedlom. Pre vegánov sú jedlá z fazule neuveriteľne jednoduché na prípravu a predstavujú skvelý spôsob, ako získať všetky dôležité živiny a vitamíny potrebné pre zdravý život. Nielenže sú chutné a sýte, ale fazuľa je aj neuveriteľne všestranná surovina, z ktorej si môžete vybrať z množstva receptov a chutí.

Od jednoduchých vegánskych jedál z fazule až po kreatívne recepty pre odvážnejších stravníkov – v tomto článku si každý nájde niečo, čo vyhovuje jeho chuťovým pohárikom.

Preskúmame celý rad vegánskych receptov z fazule, od vegánskeho fazuľového guláša až po vegánsky fazuľový prívarok, aby ste si mohli každý deň vychutnať výživné a chutné jedlo.

Najčastejšie druhy fazule používanej v kuchyni

Fazuľa obyčajná: Fazuľa obyčajná (Phaseolus vulgaris) má rôzne farby a môže sa konzumovať v suchom aj čerstvom stave. Má vysoký obsah vlákniny, železa a bielkovín a je skvelým doplnkom polievok, dusených jedál a šalátov.

Čierna fazuľa: Čierna fazuľa, známa aj ako korytnačia alebo mexická fazuľa, je obľúbenou základnou surovinou v mexických jedlách. Má vysoký obsah vlákniny a bielkovín a možno ju použiť do polievok, dusených jedál, šalátov a ako prílohu.

Fazuľa adzuki: Fazuľa adzuki alebo fazuľa aduki je malá červená fazuľa. Používajú sa v japonskej a čínskej kuchyni a možno ich použiť do rôznych jedál, napríklad do dezertov a polievok. Majú vysoký obsah bielkovín a vlákniny.

Biela fazuľa: Fazuľa biela, známa aj ako cannellini, je malá fazuľa s krémovou štruktúrou. Má vysoký obsah vlákniny, bielkovín a vitamínov B a C. Výborne sa hodí do polievok, dusených jedál a šalátov.

Fazuľa recepty

Vegánske recepty z fazule sú fantastickou voľbou pre tých, ktorí chcú znížiť príjem živočíšnych produktov v strave. Fazuľa je skvelým zdrojom rastlinných bielkovín a môžete si z nej pripraviť širokú škálu chutných jedál, ktoré vyhovujú každému jednému jazýčku.

Či už hľadáte hlavné jedlo, prílohu alebo niečo na občerstvenie počas dňa, vegánske recepty z fazule sú ideálne.

Vegánsky fazuľový guláš – recept

Tento vegánsky recept je plný aromatických korenín, výživnej zeleniny a fazule bohatej na bielkoviny. Za necelú hodinu si môžete pripraviť pikantné a sýte jedlo z jedného hrnca, na ktorom si pochutná celá rodina.

Vďaka jednoduchým ingredienciám a jednoduchým návodom sa tento vegánsky fazuľový guláš určite stane pravidelnou súčasťou vašich jedálenských plánov.

Ingrediencie na vegánsky fazuľový guláš

  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 veľká cibuľa nakrájaná nadrobno
  • 3 strúčiky cesnaku, mleté
  • 500 g fazule cannellini, uvarenej
  • 350 g slivkových paradajok, nakrájaných na kúsky
  • 1 lyžička údenej papriky
  • 2 lyžičky sušeného oregana
  • 2 lyžičky mletej rasce
  • 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  • 2 lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
  • 1 lyžica jablčného octu
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 500 g kapusty, nadrobno nakrájanej
  • soľ, podľa chuti

Postup na vegánsky fazuľový guláš

  1. Vo veľkom hrnci na miernom ohni zohrejte olivový olej.
  2. Pridajte cibuľu a cesnak a restujte ich 3-5 minút, kým nezmäknú a nezavonia.
  3. Vmiešajte fazuľu, paradajky, papriku, oregano, rascu, čierne korenie, citrónovú šťavu a jablčný ocot.
  4. Prilejte zeleninový vývar a priveďte dusené mäso do varu.
  5. Znížte teplotu na minimum a za občasného miešania varte nezakryté 25-30 minút.
  6. Pridajte kapustu a premiešajte. Varte ďalších 10 minút, alebo kým kapusta nezmäkne.
  7. Osoľte podľa chuti a podávajte.
Do gulášu si môžete pridať aj kukuricu, ktorá vám v spojení s fazuľou prinesie chute Mexika.

Fazuľa adzuki – recept

Tento vegánsky recept využíva fazuľu adzuki varenú v aromatickej kombinácii korenín, ktorá z nej robí chutné a výživné jedlo. Podávajte ju s dusenou ryžou ako ľahkú a zdravú večeru alebo obed bez mäsa.

Ingrediencie na fazuľu adzuki

  • 1/2 šálky fazule adzuki
  • 1 lyžička semienok rasce
  • 1 lyžička koriandra v prášku
  • 1/2 lyžičky kurkumy v prášku
  • 2 strúčiky cesnaku, mleté
  • 1 veľká cibuľa, nasekaná
  • 1 lyžička soli
  • 1/4 lyžičky čierneho korenia
  • 1/2 lyžičky čili prášku
  • 1/4 šálky rastlinného oleja
  • 1 šálka vody

Postup na fazuľu adzuki

  1. Najprv fazuľu namočte na noc do studenej vody.
  2. Potom vo veľkom hrnci na miernom ohni zohrejte olej. Pridajte rascu a cibuľu a smažte, kým cibuľa nezozlátne.
  3. Pridajte cesnak, koriander, kurkumu, soľ, korenie a čili. Smažte jednu minútu.
  4. Fazuľu následne sceďte a pridajte do panvice. Premiešajte a smažte dve minúty. Pridajte vodu a priveďte ju do varu.
  5. Znížte teplotu, prikryte a varte, kým sa fazuľa neuvarí a tekutina nevsiakne, približne 30-35 minút.
  6. Fazuľu podávajte teplú s dusenou dlhozrnnou bielou ryžou alebo ryžou basmati.
Adzuki fazuľa chutí výborne s ryžou basmati alebo s obyčajnou ryžou.

Mexická fazuľa – recept

Tento vegánsky recept na mexickú fazuľu používa čiernu fazuľu alebo fazuľu pinto varenú v aromatickej zmesi korenín, vďaka čomu je skvelým doplnkom k bezmäsitým jedlám. Podávajte ju s teplými tortillami alebo spolu s tacos, burritos alebo quesadillas na chutný obed alebo večeru.

Ingrediencie na mexickú fazuľu

  • 1/2 šálky čiernych fazúľ
  • 1/2 šálky bielej fazule
  • 1 lyžička rasce
  • 1 lyžička čili prášku
  • 1/4 lyžičky cesnakového prášku
  • 1/4 lyžičky papriky
  • 1/2 lyžičky oregana
  • 1/2 lyžičky cibuľového prášku
  • 1/4 lyžičky čierneho korenia
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1/4 šálky zeleninového vývaru
  • 2 lyžice paradajok nakrájaných na kocky (nepovinné)

Postup na mexickú fazuľu

  1. Fazuľu opláchnite, nechajte odkvapkať a odložte bokom.
  2. V stredne veľkej panvici zohrejte olivový olej. Pridajte rascu, chilli, cesnakový prášok, papriku, oregano, cibuľový prášok a čierne korenie. Smažte jednu minútu.
  3. Pridajte fazuľu a premiešajte ju. Prilejte zeleninový vývar a premiešajte.
  4. Priveďte do varu, znížte teplotu a prikryté varte 30-35 minút za občasného miešania. Ak je zmes príliš hustá, pridajte ešte trochu vývaru.
  5. Pridajte na kocky nakrájané paradajky a varte ďalších 5 minút. Fazuľu podávajte teplú.
Mexická fazuľa je tmavá a veľká a má špecifickú chuť.

Biela fazuľa recept

Tento vegánsky recept na biele fazule používa fazuľu cannellini varenú v bohatej paradajkovej omáčke, takže je ideálnou prílohou k vašej obľúbenej zelenine. Podávajte ju s grilovanou zeleninou, napríklad grilovaným baklažánom alebo zeleninou pripravenou na pare k večeri alebo obedu.

Ingrediencie na bielú fazuľu

  • 1/2 šálky fazule cannellini
  • 1 veľká cibuľa nakrájaná nadrobno
  • 1 strúčik cesnaku, mletý
  • 1/4 lyžičky čili vločiek
  • 1/2 lyžičky oregana
  • 1/2 lyžičky bazalky
  • 1/4 lyžičky čierneho korenia
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 šálka zeleninového vývaru
  • 1 šálka paradajok nakrájaných na kocky

Postup na bielú fazuľu

  1. Najprv v stredne veľkej panvici zohrejte olivový olej, pridajte cibuľu a opečte ju dozlatista.
  2. Potom pridajte cesnak, čili vločky, oregano, bazalku a čierne korenie. Smažte jednu minútu.
  3. Následne fazuľu sceďte a pridajte do panvice. Premiešajte a smažte dve minúty.
  4. Prilejte zeleninový vývar a nakrájané paradajky. Priveďte do varu.
  5. Nakoniec znížte teplotu, prikryte a za občasného miešania varte 30-35 minút.
  6. Fazuľu podávajte teplú ako prílohu alebo na dusenej ryži.
Biela fazuľa v paradajkovej omáčke jemne dochutená pikantnými čili vločkami.

Vegánsky fazuľový prívarok a fašírky – recept

Tento vegánsky recept na krémové fazuľové a vegánske fašírky je plný výdatnej chuti a aromatického korenia. Je to ľahko pripraviteľné a chutné jedlo, ktoré uspokojí chuťové bunky každého. Či už chcete ľahký obed alebo výdatnú večeru, toto jedlo trafí všetky správne tóny.

Fašírky si môžete pripraviť aj podľa seba, alebo ich nahraďte aj výbornými vegánskymi (ne)mäsovými guľkami.

Ingrediencie na fazuľový prívarok

  • 500 g varenej fazule cannellini
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 cibuľa nakrájaná nadrobno
  • 2 strúčiky cesnaku, mleté
  • 2 mrkvy nakrájané nadrobno
  • 2 stonky zeleru, nadrobno nakrájané
  • 2 lyžičky papriky
  • 1 lyžička sušeného tymiánu
  • 1/2 lyžičky sušeného oregana
  • 1/4 lyžičky morskej soli
  • 1/4 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  • 2 lyžice vegánskeho margarínu
  • 2 lyžice hladkej múky

Na fašírky

  • 1/4 šálky ovsených vločiek
  • 1/4 šálky vlašských orechov
  • 1/4 šálky sušených paradajok
  • 2 lyžice vegánskeho margarínu
  • 2 lyžice výživného droždia
  • 1/4 lyžičky morskej soli
  • 1/4 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia

Postup na fazuľový prívarok

  1. Najprv vo veľkom hrnci na strednom ohni zohrejte olivový olej. Pridajte cibuľu, cesnak, mrkvu, zeler, papriku, tymián, oregano, soľ a korenie. Varte, kým zelenina nezmäkne, približne 5 minút.
  2. Následne do hrnca pridajte uvarenú fazuľu cannellini a zeleninový vývar. Priveďte do mierneho varu a varte 15 minút.
  3. Medzitým si pripravte fašírky. V kuchynskom robote zmiešajte ovsené vločky, vlašské orechy, sušené paradajky, vegánsky margarín, výživné droždie, soľ a korenie. Miešajte, kým sa všetko nespojí a zmes nebude mať konzistenciu mokrého piesku. Potom zo zmesi vytvarujte 12 rovnako veľkých fašírok.
  4. Na veľkej nepriľnavej panvici na strednom ohni rozohrejte vegánsky margarín. Pridajte fašírky a 5 minút ich za častého obracania smažte, kým všetky strany nezhnednú.
  5. Keď sú varené fazuľky hotové, odstráňte ich z ohňa. Pomocou tyčového mixéra alebo kuchynského robota fazuľu rozmixujte na hladké a krémové pyré.
  6. Nakoniec uvarené fašírky pridajte do prívarku a premiešajte. Podávajte horúce.
Lahodný krémový fazuľový prívarok si dozdobte čerstvými bylinkami.

Fazuľové guláše sú skvelou vegánskou voľbou a môžete si ich vychutnať na rôzne spôsoby. Či už ich máte radi pikantné, údené alebo sladké, existuje množstvo chutných vegánskych receptov z fazule, ktoré si môže vychutnať každý.

Od vegánskeho chilli z troch druhov fazule až po krémové šaláty z fazule edamame – táto výdatná a chutná zelenina je výživná a zároveň sýta aj bez mäsa. Existuje nekonečné množstvo spôsobov, ako si vychutnať dusenú fazuľu, ktorá je ideálnym vegánskym jedlom na každú príležitosť.

IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang