Krása plnených húb spočíva v ich prispôsobivosti. Bývajú považované za predjedlo alebo „jednohubku“, no nie sú zlou voľbou ani na večeru či ako diétne hlavné jedlo. Od jednoduchých ingrediencií až po tie gurmánskejšie, existuje nekonečné množstvo možností ich prípravy.

Základom pri príprave plnený šampiňónov sú čerstvé huby, ktoré môžete plniť podľa vlastnej chuti. Tradične sa používajú biele šampiňóny alebo cremini, ale môžete experimentovať aj so šampiňónmi portobello alebo shiitake.

Plnené huby sú nielen chutné, ale majú aj množstvo zdravotných výhod. Huby sú skvelým zdrojom vitamínov, minerálov a antioxidantov, takže sú zdravým doplnkom každého jedálnička. Majú nízky obsah kalórií a tukov, vysoký obsah vlákniny a posilňujú imunitný systém.

Plnené šampiňóny – recept

Tieto vegánske plnené huby sú jednoduchým, neodolateľným a dokonalým predjedlom na mnoho príležitostí. Jemné klobúčiky šampiňónov sú naplnené syrom, cesnakom v kombinácii so strúhankovou. Ich príprava veľmi jednoduchá. Potrebujete len misku, plech na pečenie a približne 35 minút na prípravu.

Suroviny na plnené šampiňóny

  • 15 stredne veľkých šampiňónov (bielych alebo cremini)
  • 3 lyžice olivového oleja (rozdelené)
  • ½ šálky strúhaného vegánskeho syra
  • ⅓ šálky strúhanky
  • 2 strúčiky cesnaku (mleté)
  • 2 lyžice nadrobno nasekanej plocholistej petržlenovej vňate
  • ¼ lyžičky jemnej morskej soli
  • čierne korenie

Postup na plnené šampiňóny

  1. Rúru predhrejte na 200 °C a plech na pečenie vyložte papierom.
  2. Pripravte huby tak, že ich vlhkou utierkou zbavíte nečistôt. Opatrne vytrhnite stonky.
  3. Klobúčiky húb potrite asi 1 a ½ lyžice olivového oleja, položte na plech a zľahka posypte soľou.
  4. V miske zmiešajte nastrúhaný syr, strúhanku, cesnak, petržlenovú vňať, soľ, korenie a zvyšných 1 a ½ lyžice olivového oleja. Veľmi dobre premiešajte.
  5. Huby naplňte asi 2 lyžičkami náplne. Snažte sa náplň mierne navŕšiť.
  6. Pečte 20 až 22 minút alebo kým huby nezhnednú a strúhanka nie je zlatistá.

Zvyšné šampiňóny, ak vám ešte nejaké zostali, môžete použiť napríklad do vegánskeho pohánkového rizota.

Tipy na ďalšie plnky do šampiňónov

Jednou z klasických možností je naplniť huby zmesou strúhanky, cesnaku, vegánskeho syra a čerstvých byliniek. Pre extra chuť môžete pridať aj trochu drvenej červenej papriky, lahôdkové droždia alebo pokvapkať balzamikovou polevou.

Prípadne sa môžete rozhodnúť pre osvedčenú vegetariánsku náplň kombináciou dusenej zeleniny, napríklad papriky, cukety a cibule posypané vegan syrom.

Dobrou voľbou je špenát a sušené paradajky, táto stredomorská kombinácia dodá hubám sviežosť a pikantnosť.

Recept na plnené šampiňóny so špenátom

Ak ste hľadali recept na špenátom plnené huby, ktorý by bol ideálny na sviatky alebo ako ľahká večera, už viac hľadať nemusíte. Toto jednoduché hubové (pred)jedlo určite poteší každého milovníka húb.

Suroviny na plnené šampiňóny so špenátom

  • 15 až 20 stredne veľkých húb (baby portobello alebo šampiňóny)
  • 1/2 šálky kešu orieškov (alebo 3/4 šálky uvarenej bielej fazule, scedenej a opláchnutej)
  • 1 lyžica rastlinného mlieka
  • 1/2 šálky nízkotučnej bezvaječnej majonézy
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/4 lyžičky mletej horčice
  • 3/4 lyžičky morskej soli
  • čierne korenie podľa chuti
  • 1,5 šálky rozmrazeného špenátu (alebo 2 šálky pevne zabaleného čerstvého špenátu)

Postup na plnené šampiňóny so špenátom

  1. Predhrejte rúru na 180 °C, potom huby umyte a odstráňte z nich stopky.
  2. Umiestnite ich na plech na pečenie vyložený papierom.
  3. Huby pečieme približne 10 minút alebo menej.
  4. Upečené šampiňóny vyberte z rúry a papierovou utierkou z nich vylejte prebytočnú šťavu. Nechajte rúru zapnutú a počas prípravy plnky odložte huby nabok.
  5. Špenátová plnka sa pripravuje zo surových kešu orieškov alebo aj z bielej fazule pre tých, ktorí sa vyhýbajú orechom. Skvelou voľbou je fazuľa cannellini alebo severná fazuľa (cícer nie je vhodný).
  6. Kešu oriešky môžete pred prípravou namáčať na 30 minút do teplej vody (ak máte výkonný mixér, netreba).
  7. Do mixéra alebo kuchynského robota pridajte kešu oriešky alebo uvarené biele fazule, rastlinné mlieko, domácu majonézu, strúčiky cesnaku, citrónovú šťavu, mletú horčicu, soľ a korenie. Mixujte, kým nedosiahnete hladkú konzistenciu.
  8. Zmes kešu alebo bielych fazúľ prelejte do misky a pridajte rozmrazený a osušený špenát. Pred pridaním špenátu sa uistite, že je dôkladne osušený.
  9. Do každého klobúčika šampiňónov dajte lyžicu špenátovej zmesi. Vložte späť do rúry a pečte ešte približne 5 až 10 minút.
  10. Vyberte a podávajte teplé.

TIP: Špenátový krém, ktorý vám zostane, sa výborne hodí ako dip na čerstvú zeleninu alebo ako nátierka na pita chlieb.

Prečo plnené šampiňóny?

  • Sú ideálne ako predjedlo na večierky a rodinné stretnutia.
  • Sú skvelou prílohou alebo aj ľahkým hlavným jedlom.
  • Sú krásnou ozdobou stola.
  • Sú plné vlákniny, bielkovín a mnohých ďalších živín.

Grilované šampiňóny – recept

Tieto grilované huby sú jednoduchou a chutnou letnou prílohou. Môžete ich pripraviť pri záhradnej grilovačke alebo aj doma na grile. Sú skvelé aj do tacos misiek a ďalších pokrmov.

Suroviny na grilované šampiňóny

  • 450 g šampiňónov cremini alebo portobello
  • extra panenský olivový olej
  • balzamikový ocot
  • tamari
  • mleté čierne korenie
  • morská soľ

Postup na grilované šampiňóny

  1. Pripravte huby tak, že orežete alebo odstránite stonky.
  2. Klobúčiky očistite vlhkou handričkou alebo papierovou utierkou.
  3. Umiestnite huby na veľký tanier s okrajom a bohato ich pokvapkajte balzamikovým octom, olivovým olejom a tamari.
  4. Posypte soľou a korením a rukami obaľte huby zo všetkých strán v zmesi oleja a koreninín.
  5. Huby navlečte ich na kovové alebo drevené špajdle.
  6. Vonkajší gril alebo grilovaciu panvicu rozohrejte na strednú teplotu. Na gril položte špízy.
  7. Každú stranu pečte 5 až 7 minút alebo kým huby nezmäknú.
Najjednoduchší spôsob prípravy šampiňónov je grilovanie.

Recept na zapekané šampiňóny

Tieto zapečené huby sú ideálne, ak chcete premeniť nevýrazné huby na chutnú prílohu. Výborný spôsob ako ich podávať je s grilovanou zeleninou.

Suroviny na zapekané šampiňóny

  • 1,5 kg čerstvých bielych húb
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku (mleté)
  • 3 lyžice vegánskeho masla (rozpustené)
  • 1 štipka soli a mletého čierneho korenia podľa chuti
  • 2 lyžice strúhaného vegánskeho syra
  • 2 lyžice mletej čerstvej petržlenovej vňate

Postup na zapekané šampiňóny

  1. Predhrejte rúru na 200 °C.
  2. Huby očistite vlhkou papierovou utierkou a opatrne odstráňte a vyhoďte stopky.
  3. Do zapekacej misy nakvapkajte olej, aby sa rovnomerne pokryla.
  4. Huby vložte do misy klobúčikmi nadol. Do dutín húb opatrne nasypte cesnak, pričom dávajte pozor, aby ste ho nesypali priamo do misy.
  5. Huby pokvapkajte rozpusteným maslom a dochuťte soľou a korením.
  6. Pečte vo vyhriatej rúre 15 minút. Posypte syrom a vráťte do rúry na ďalších 3 až 5 minút.
  7. Vyberte z rúry a posypte petržlenovou vňaťou. Pred podávaním nechajte mierne vychladnúť.

TIP: Ak chcete, namiesto bielych húb použite baby bellas. V závislosti od veľkosti šampiňónov môžete čas varenia predĺžiť alebo skrátiť o 3 až 5 minút.

Ďalšie recepty zo šampiňónov

Šampiňóny ponúkajú širokú škálu kulinárskych možností – od polievok a omáčok až po hamburgery a pizzu. Tu je zoznam niekoľkých spôsobov použitia húb, ktoré určite rozšíria vaše kulinárske obzory.

Polievky a vývary

Šampiňóny dodávajú bohatú zemitú chuť, ktorá zvýrazní chuť každej polievky. Môžu sa použiť ako hlavná zložka krémovej šampiňónovej polievky alebo pridať do zeleninových vývarov.

Dusené šampiňóny

Vďaka svojej mäsitej štruktúre a schopnosti absorbovať chute sú huby vynikajúce na smaženie a dusenie. Smažte huby s cesnakom, bylinkami a trochou sójovej omáčky a vychutnajte si ich ako prílohu.

Prísady na pizzu

Výborne sa hodia na domácu pizzu. Nakrájané alebo na kocky nakrájané huby v kombinácii s inou zeleninou alebo vytvoria chutnú a zdravú pizzu.

Šampiňóny sú všestrannou ingredienciou, ktorú možno použiť na dodanie chuti, textúry a výživy.

Cestoviny a rizoto

Do omáčok na cestoviny a rizota zakomponujte huby, ktoré im dodajú bohatú a zemitú chuť. Orestujte huby s cibuľou, cesnakom a bylinkami a potom ich skombinujte s paradajkovými omáčkami, aby ste získali lahodné cestoviny alebo rizoto.

Zeleninové hamburgery

Šampiňóny sú zázračným základom pre vegetariánske alebo vegánske hamburgery. Po zmiešaní s fazuľou, bylinkami a korením dodajú huby mäkkú chuť a šťavnatú textúru.

Tacos a Quesadillas

Z huby nakrájanej na tenké plátky a podusenej s cibuľou a korením vytvoríte pikantnú náplň do tacos alebo quesadillas. Vďaka svojej štruktúre sú huby ideálnou náhradou mäsa a dodávajú týmto jedlám inšpirovaným mexickou kuchyňou hĺbku a chuť.

Omáčky

Huby dodávajú omáčkam lahodnú chuť. Nakrájajte ich nadrobno a uvarte s maslom, múkou, vývarom a vegan smotanou, aby ste vytvorili šťavnatú omáčku.

Náhrada mäsa

Huby sa dajú použiť ako zdravá a chutná alternatíva mäsa. Najmä huby portobello majú hustú a mäsitú štruktúru, takže sú vynikajúcou voľbou na grilovanie alebo pečenie.

Ak budete hľadať recept na predjedlo alebo chutný ľahký obed či večeru, vyskúšajte recepty z húb. Všestranné hubové pochúťky ponúkajú nekonečné možnosti experimentovania.

Či už dávate prednosť klasickým kombináciám alebo gurmánskym úpravám, bohatá a slaná chuť pokrmov s hubami spôsobí, že vy aj vaši hostia budete mať chuť na ďalšie.

IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang