Vegánsky stroganov je vegánska alternatíva klasického ruského jedla na rastlinnej báze. Vegánsky stroganov je typický krémovou omáčkou na báze húb, podávanou buď s rezancami, alebo s ryžou. Určite poteší vegánov aj vegetariánov, no aj všetkých milovníkov dobrého jedla.

Hoci sa recepty na vegánsky stroganov môžu líšiť od kuchára k kuchárovi, zvyčajne obsahujú huby, cibuľu a krémovú vegánsku omáčku ako hlavné prísady. V závislosti od pokrmu sa môže použiť aj ďalšia zelenina, napríklad paprika, brokolica a mrkva. Na vytvorenie syrovej chuti sa môžu použiť aj iné prísady, ako napríklad lahôdkové kvasnice alebo vegánsky syr, ale nie je to nevyhnutné.

Stroganov je výbornou voľbou jednoduchého obeda či večere pre náročné dni, keď potrebujete rýchle a výživné jedlo. Okrem toho je príprava vegánskeho stroganov skvelým spôsobom, ako využiť zeleninu, ktorej sa blíži dátum spotreby. Vyskúšajte vegánsky stroganov a určite si ho zamilujete.

Stroganov sa tradične podáva s cestovinami, dobrou voľbou sú mušle ale aj celozrnné cestoviny. No vynikajúco sa hodí aj k pečeným zemiakom, ryži či k zemiakovým nokám.

Recept na krémový šampiňónový stroganov

Tento vegánsky stroganov je plný húb a je mimoriadne krémový, aj napriek tomu, že je bez mlieka a vegánsky. Huby pripravované na olivovom oleji s cesnakom a čerstvými bylinkami mu dodávajú neodolateľnú arómu.

Suroviny na krémový šampiňónový stroganov

  • 3 až 4 lyžice olivového oleja
  • 2 veľké póry
  • 560 g šampiňónov (možno zmiešať aj s inými hubami)
  • 6 strúčikov cesnaku (mletých)
  • 1 lyžica čerstvých tymiánových lístkov (alebo 1 lyžička sušeného tymianu)
  • 1 a 1/2 šálky zeleninového vývaru
  • 2 lyžice tamari alebo sójovej omáčky
  • 1 lyžica vegánskej worcestrovej omáčky (nepovinné)
  • ¼ šálky hladkej múky
  • ½ šálky suchého bieleho vína
  • 400 ml plechovka plnotučného kokosového mlieka
  • 2 lyžice tahini
  • 2 lyžice lahôdkového droždia
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • ½ lyžičky dijonskej horčice
  • 340 g cestovín podľa výberu
  • ¼ šálky čerstvého kôpru (nasekaného)
  • soľ
  • čerstvé čierne korenie podľa chuti

Postup na krémový šampiňónový stroganov

  1. Pripravte huby. Papierovou utierkou alebo čistou kuchynskou utierkou zotrite prípadné nečistoty. V závislosti od druhu ich nakrájajte na plátky alebo roztrhajte rukami.
  2. Pripravte pór. Odrežte tmavozelené vrcholky a zlikvidujte ich alebo si ich nechajte na prípravu zeleninového vývaru. Každý pór vertikálne prekrojte na polovicu a potom ho nakrájajte na vodorovné plátky, ale nie príliš tenké (nakrájaný pór ponorte misky so studenou vodou, prejdite rukami cez misku, aby ste uvoľnili nečistoty a osušte).
  3. Rozpáľte veľkú panvicu s hlbokými okrajmi a pridajte 1 a 1/2 až 2 lyžice olivového oleja. Keď sa olej začne trblietať, pridajte polovicu póru a húb. Varte 8 až 10 minút, kým huby pekne nezhnednú, občas premiešajte.
  4. Znížte teplotu na strednú a pridajte polovicu cesnaku, polovicu tymiánu a 1/4 lyžičky soli. Varte 2 – 4 minúty, alebo kým huby nezhnednú a nie sú chrumkavé. Po dokončení varenia preložte na tanier alebo do misky.
  5. Postup zopakujte so zvyšným olejom, hubami, pórom, cesnakom, tymianom a soľou.
  6. Kým sa huby varia, pripravte zeleninovú vývarovú zápražku. V stredne veľkej miske rozšľahajte zeleninový vývar, tamari, worcestrovú omáčku (ak používate) a múku. Šľahajte, kým nezostanú žiadne hrudky.
  7. Do panvice s uvarenými hubami nalejte biele víno a drevenou lyžicou alebo špachtľou s plochým koncom odmastite panvicu tak, že zoškrabete všetky hnedé kúsky na dne panvice. Podľa potreby znížte teplotu a varte 3 minúty, alebo kým sa nerozptýli vôňa alkoholu a víno sa z väčšej časti neodparí.
  8. Do panvice nalejte zeleninový vývar a metličkou ho premiešajte, aby sa spojil a nevznikli hrudky. Priveďte do varu, potom prilejte kokosové mlieko, tahini, lahôdkové droždie, ½ lyžičky soli a papriku. Na stredne nízkej teplote priveďte do varu. Varte 10 minút, kým omáčka nezhustne a nebude veľmi krémová.
  9. Medzitým uvarte cestoviny. Priveďte do varu veľký hrniec s osolenou vodou. Cestoviny uvarte podľa návodu na obale, kým nie sú al dente. Sceďte ich a udržujte teplé.
  10. Do omáčky na stroganov primiešajte dijonskú horčicu a následne pridajte horúce uvarené cestoviny, nasekanú petržlenovú vňať a premiešajte.
  11. Cestoviny rozdeľte do tanierov alebo misiek a na každú dajte hrsť prvej dávky chrumkavých húb a ďalšiu petržlenovú vňať na ozdobu.

TIP: Ak nepoužijete všetky huby, môžete z nich pripraviť hubovú praženicu alebo plnené šampiňóny.

Huby majú množstvo zdravotných benefitov, výborným spôsobom ako ich zaradiť do jedálnička je práve príprava stroganov.

Tradičný a vegánsky stroganov

Stroganov je bohatý mäsovo-smotanový guláš z Ruska. Strogano omáčka sa pripravuje z hovädzieho mäsa, húb, cibule a korenia. Často sa zahusťuje zápražkou a pripravuje sa krémová s kyslou smotanou a horčicou.

Vegánska verzia sa pripravuje bez akýchkoľvek živočíšnych produktov. Najčastejšou náhradou mäsa sú huby, vďaka nim je toto jedlo sýte a výdatné. Ďalšou často používanou surovinou je fazuľa, ktorá sa ľahko dá použiť v akomkoľvek vegánskom jedle namiesto mäsa, napríklad aj vo fazuľovom guláši. Tieto suroviny sa ďalej kombinujú s rastlinným mliekom a koreninami, podľa chuti. Vyskúšajte aj ďalšie vegánske recepty.

Na prípravu vegánskeho stroganov sa výborne hodia nasledujúce huby:

  • Hnedé šampiňóny: sú chuťovo výraznejšie ako biele šampiňóny.
  • Huby Shiitake: majú výraznú chuť a mäsitú štruktúru.
  • Hliva ustricová: má zamatovú ale nie vodnatú štruktúru a jemnú drevitú chuť.
  • Hliva maitake: má hlbokú, bohatú chuť, ktorá je chuťovo takmer ako kuracie mäso.

Recept na stroganov s paradajkami

Omáčku na tento vegánsky stroganov tvoria huby, cibuľa, paradajky, horčica, sójová omáčka, bylinky, zeleninový vývar a celé to podčiarkuje rastlinná krémová smotana.

Suroviny na stroganov s paradajkami

  • 2 lyžice vegánskeho masla
  • 1 stredne veľká cibuľa (nakrájaná na kocky)
  • 250 g šampiňónov Portobello (hnedých, nakrájaných)
  • 3 malé strúčiky cesnaku (mleté)
  • 2 väčšie paradajky (nakrájané)
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 1 lyžica vegánskej sójovej omáčky
  • 1 lyžica horčice
  • 1/4 šálky bieleho vína
  • 2 šálky zeleninového vývaru
  • 1 lyžička čerstvého tymianu (nasekaného)
  • 1 lyžička čerstvého rozmarínu (nasekaného)
  • 1/4 šálky vegánskej smotany
  • soľ a mleté čierne čierne korenie
  • klíčky a rukola (nepovinné)

Postup na stroganov s paradajkami

  1. Na stredne veľkú panvicu dajte maslo a cibuľu a varte, kým cibuľa nie je mäkká a priesvitná.
  2. Pridajte nakrájané huby, paradajky, trochu soli a čierneho korenia a varte, kým huby nezhnednú (8 až 10 minút).
  3. Pridajte cesnak a varte 2 minúty (dávajte pozor, aby ste cesnak nespálili).
  4. Pridajte paradajkový pretlak, tamari, horčicu a bylinky a minútu povarte.
  5. Prilejeme víno a varíme ďalšiu minútu alebo dve.
  6. Vmiešajte zeleninový vývar, omáčku priveďte do varu, občas premiešajte a nechajte ju zredukovať na polovicu objemu, kým nezhustne.
  7. Odstavte panvicu z ohňa, vmiešajte smotanu, podľa chuti pridajte soľ/korenie a ozdobte klíčkami a rukolou alebo posypte čerstvým tymianom.
  8. Podávajte s cestovinou alebo s chrumkavým pečeným zemiakom.

TIP: Ak stroganov podávate s cestovinami, použite mušle, do ktorých výborne omáčka zájde alebo domáce cestoviny.

Ak ho budete podávať s pečenými zemiakmi, najprv pár zemiakov mierne predvarte. Potom trochu nakrájajte, omastite olivovým olejom, dochuťte soľou a korením a potom dajte na 20 minút pod gril, kým nebudú zemiaky chrumkavé. Použiť tiež môžete sladké zemiakové hranolčeky.

Stroganov môžete podávať s rôznymi prílohami, vďaka čomu bude tento recept zakaždým iný.

Stroganov bez lepku

Múku v recepte na strogano môžete nahradiť bezlepkovou hladkou múkou alebo tapiokovou múkou. Prípadne použite polovičné množstvo kukuričného škrobu.

Worcestrovú a sójovú omáčku vynechajte, ak nenájdete vegánsku bezlepkovú verziu. Miesto sójovej omáčky použite tamari, ktorá je bezleková.

Ako prílohu použite bezlepkové cestoviny rôznych tvarov alebo zemiaky.

IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang