Zeleninové kari s tekvicou – recept

Bezlepkové veganskéHlavné jedláOmáčkyVegánske recepty

Kari je plné chuti a zeleniny. Podávajte krémové kari s ryžou, avokádom a arašidmi a máte perfektný vegánsky obed. Ak máte v chladničke kopu zeleniny, tekvicu hokkaido a ste hladní, neváhajte a začnite s prípravou tohto kari receptu.

Ak sa vám nepodarí zohnať tekvicu hokkaido, môžete ju nahradiť maslovou tekvicou. Tekvica hokkaido je okrúhla a jasne oranžová a pôvodne pochádza z Japonska.

Má sladkú jemnú chuť a ak chcete, môžete jesť aj šupku. Maslová tekvica má bledšiu farbu a dlhší tvar – niečo ako hruška. Pochádza z Južnej Ameriky a má jemnú maslovú chuť.

Recept na zeleninové kari s tekvicou

Aby bol tento pokrm krémový a aromatický, bude sa musieť chvíľu variť, tak s tým počítajte. Ale keď už nakrájate všetku krásnu farebnú zeleninu, môžete robiť niečo iné, zatiaľ čo bude vaše kari čarovať na sporáku. Byť vegánom je radosť!

Ingrediencie na zeleninové kari s tekvicou

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 červená cibuľa
  • 1⁄2 póru (biela časť)
  • 1 stredne veľká cuketa
  • 1 červená paprika
  • 1 mrkva
  • 1,5 kg tekvice Hokkaido
  • 1⁄4 lyžičky kari korenia
  • 1 šálka zeleninového vývaru
  • 2 paradajky
  • 1⁄2 šálky kokosového mlieka
  • 1⁄4 plus 1⁄8 lyžičky zmesi korenia Baharat (alebo inej zmesi korenia)
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • koriander (nepovinné)

Postup na zeleninové kari s tekvicou

  1. Najprv si pripravte všetku zeleninu. Cesnak a červenú cibuľu ošúpte a nakrájajte. Pór dôkladne umyte (medzi vrstvami sa často nachádzajú kúsky zeminy) a nakrájajte ho na kolieska. Cuketu a papriku nakrájajte nadrobno. Ošúpte a nakrájajte mrkvu. Ošúpte, zbavte semien a nakrájajte tekvicu Hokkaido. Nakrájajte paradajky.
  2. Na panvici rozohrejte olivový olej na strednej teplote. Pridajte cibuľu a smažte ju 5 minút. Potom pridajte cesnak a smažte ďalších 30 sekúnd.
  3. Pridajte pór. Smažte 3 minúty.
  4. Pridajte kari korenie a smažte ďalšiu minútu, kým sa nerozvonia.
  5. Pridajte cuketu, papriku, mrkvu a tekvicu Hokkaido. Smažte ďalších 5 minút. Občas premiešajte.
  6. Pridajte vývar a nakrájané paradajky. Dusíme 35 minút.
  7. Pridajte kokosové mlieko, zmes korenia Baharat a citrónovú šťavu. Dobre premiešajte. V prípade potreby ešte dochuťte.
  8. Na záver posypte nasekaným koriandrom.

Poznámky k receptu

Tekvica Hokkaido je jedným z druhov, pri ktorých môžete jesť šupku, takže je na vás či ju ošúpete.

Ak nemôžete dostať korenie Baharat, môžete si ho pripraviť sami alebo môžete namiesto neho použiť Ras el Hanout alebo Garam Masala.

Krémové kari z tekvice poteší aj mäsožravcov.

Recept na červené kari s tekvicou

Jednoduchý recept na thajské červené vegánske kari. Pripraviť si toto obľúbené jedlo doma je veľmi jednoduché. Omáčka je bohatá, krémová a neskutočne chutná. Potrebujete len jeden hrniec a 35 minút.

Ingrediencie na červené kari s tekvicou

Na kari:

  • 1,5 šálky (160 g) tekvice Hokkaido, nakrájanej na kocky
  • 10 zelených fazuliek (70 g, asi 1/2 šálky nakrájaných)
  • 1/2 červenej papriky
  • 1 lyžica oleja
  • 1 lyžica červenej kari pasty
  • 1 plechovka (400 g) plnotučného kokosového mlieka
  • 1 lyžička hnedého cukru
  • 1/2 lyžičky jemnej soli
  • 1 list kafrovej limetky (ak nemáte, vynechajte)
  • 3 lyžice hrášku (čerstvého alebo mrazeného)
  • 3/4 šálky (160 g) jazmínovej ryže
  • 15 lístkov thajskej bazalky (nenahrádzajte ju bežnou zelenou bazalkou)

Na podávanie (nepovinné, ale odporúčané):

  • 1 čili paprička, nakrájaná na jemné krúžky
  • listy thajskej bazalky
  • 1 list kafrovej limetky, nakrájaný na veľmi jemné prúžky

Postup na červené kari s tekvicou

  1. Tekvicu opláchnite, rozkrojte na polovicu a lyžicou vyberte semená. Nakrájajte ju na 3/4 až 1 cm veľké kocky. Tekvicu Hokkaido nie je potrebné šúpať.
  2. Umyte zelené fazuľky a nakrájajte ich na 1,5 cm kúsky. Polovicu papriky umyte, zbavte jadierok a potom ju nakrájajte na kúsky.
  3. Vo veľkej panvici alebo woku rozohrejte 1 lyžicu oleja. Pridajte kari pastu a za častého miešania ju varte asi 1 minútu. Pridajte niekoľko lyžíc kokosového mlieka, kým sa červená kari pasta a kokosové mlieko dobre nezmiešajú a nezískajú krémovú konzistenciu. Za stáleho miešania pomaly pridávajte zvyšok kokosového mlieka.
  4. Pridajte cukor a soľ. Ak používate list kafrovej limetky, pretrite ho medzi prstami, aby sa uvoľnilo viac arómy, potom ho pridajte do karí a priveďte do varu.
  5. Pridajte tekvicu a papriku a nechajte variť na miernom ohni 5 minút.
  6. Pridajte zelenú fazuľku a hrášok a nechajte variť ďalších 5-10 minút. Medzitým uvarte ryžu podľa návodu na obale.
  7. Kari ochutnajte a v prípade potreby pridajte viac soli. Odstavte panvicu z ohňa a vmiešajte lístky thajskej bazalky.
  8. Kari podávajte s ryžou. Ozdobte krúžkami čili, thajskou bazalkou a veľmi jemne nakrájaným listom kafrovej limetky.

Poznámky

Ak chcete, aby bolo kari vegánske, určite použite vegánsku červenú kari pastu (niekedy obsahujú krevetovú pastu). Z 1 lyžice červenej kari pasty získate stredne pikantné červené kari. V prípade potreby použite viac.

Nebojte sa vymeniť ingrediencie podľa sezóny a vašej chuti. Recept dobre funguje aj s cuketou alebo cviklou, hubami, sladkými zemiakmi, mrkvou, brokolicou a karfiolom. V prípade, že máte radi pikantné, pokojne pridajte chilli.

A ak chcete urýchliť varenie, nezabudnite zeleninu nakrájať na malé kúsky. Tofu kocky sú tiež príjemným doplnkom kari.

Z nakrájanej zeleniny si môžete pripraviť aj zeleninové ratatouille – jednoduchý a rýchly vegánsky pokrm, ktorý si zamilujete

Obmeniť môžete aj prílohu – namiesto ryže si k tomuto kari receptu pripravte indický chlieb naan alebo domáce zemiakové noky.

Zeleninové kari môžete ozdobiť ľubovoľnými bylinkami.

Thajské kari s arašidovým maslom a pečenou tekvicou Hokkaido – recept

Je krémové, plné chuti a chrumkavej zeleniny, omáčku výborne dopĺňa arašidové maslo. Kari podávajte s hnedou ryžou a vyprážaným údeným tofu.

Ingrediencie na thajské kari s arašidovým maslom a pečenou tekvicou

  • 1/2 malej tekvice Hokkaido
  • 1 lyžica olivového alebo iného rastlinného oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 1/4 malej brokolice
  • 1/2 červenej papriky
  • 1 hrsť šampiňónov
  • 1 lyžička kokosového oleja
  • 1 štipka mletého koriandra
  • 1 štipka mletej rasce
  • 1 štipka mletého zázvoru
  • 1-2 lyžičky červenej kari pasty
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 150 ml kokosového mlieka
  • 150 g paradajok nakrájaných na kocky (z konzervy)
  • 2 lyžice arašidového masla (100 % arašidy)
  • 2 hrste baby špenátu
  • čerstvo mletá morská soľ a čierne korenie

Na podávanie:

  • (hnedá) ryža
  • smažené (údené) tofu (voliteľné)

Postup na thajské kari s arašidovým maslom a pečenou tekvicou

  1. Predhrejte rúru na 200 °C (horný a dolný ohrev).
  2. Umyte a očistite tekvicu Hokkaido, dužinu nakrájajte na kocky. Preložte tekvicu do nádoby vhodnej do rúry a pečte v rúre 20-25 minút, kým nie je hotová, pričom ju občas otočte. 
  3. Medzitým si pripravte zvyšnú zeleninu: Cesnak a cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno. Brokolicu rozdeľte na ružičky, ošúpte a nakrájajte stonku, brokolicu umyte a osušte. Papriku umyte a zbavte jadierok, nakrájajte ju na kocky. Huby očistite a nakrájajte nadrobno.
  4. V stredne veľkej panvici zohrejte kokosový olej, pridajte cesnak, cibuľu a mleté korenie, za občasného miešania minútu restujte. Pridajte kari pastu.
  5. Pridajte brokolicu a papriku, minútu restujte, potom pridajte zeleninový vývar. Prikryte hrniec pokrievkou a nechajte zeleninu variť vo vývare tri až päť minút. Pridajte huby a tekvicu, ako aj kokosové mlieko, paradajky nakrájané na kocky a arašidové maslo. Dobre premiešajte a ešte raz priveďte karí do varu.
  6. Umyte a osušte špenát, pridajte ho do karí.
  7. Odstavte karí zo sporáka, podľa chuti osoľte a okoreňte.
  8. Kari rozdeľte do dvoch misiek, podávajte s (hnedou) ryžou a podľa potreby s vyprážaným (údeným) tofu.

Tieto vegánske recepty môžete pripraviť aj na romantickú večeru – vtedy k nim nezabudnite uvariť voňavý nápoj lásky. Ako dezert si vychutnajte napríklad sladkú vegánsku salámu alebo lahodné banánové smoothie.

IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang