Sladké zemiaky sú často prehliadané, pokiaľ ide o výživu, ale v skutočnosti sú bohatým zdrojom živín. Sú skvelým zdrojom komplexných sacharidov, vitamínov, minerálov a vlákniny, takže sú vynikajúcim doplnkom každého jedálnička.

Majú nízky obsah kalórií a tukov, takže vám pomôžu aj pri chudnutí. Vláknina v sladkých zemiakoch tiež pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, čo je dôležité pri prevencii cukrovky.

Sladké zemiaky sú okrem svojich výživových hodnôt aj veľmi všestranne využiteľné v kuchyni. Môžete ich pretláčať, piecť alebo pražiť, takže sú skvelé do mnohých jedál vrátane sladkých.

Hranolky zo sladkých zemiakov sú veľmi obľúbené. Tie sa môžu pripravovať buď v rúre s minimom oleja, alebo sa môžu vyprážať na oleji a podávať s kapustovými karbonátkami alebo grilovanou zeleninou v rúre. Podávať ich môžete s rôznymi dipmi, omáčkami, prílohami či vegánskou majonézou.

Ukážeme vám postup pri oboch variantoch.

Ako pripraviť domáce hranolky?

Na hranolky zo sladkých zemiakov budete potrebovať naozaj ostrý nôž, pretože sú tvrdšie ako zemiaky. Sladké zemiaky dôkladne umyte a vykrojte očká, nie je potrebné ich všetky šúpať.

Najprv ich nakrájajte na plátky a potom na tenké hranolčeky. Čím tenšie budú, tým budú chrumkavejšie.

Ako vyprážať hranolky?

Smažte buď v bežnej fritéze, alebo vo väčšom hrnci či panvici. Je dôležité, aby ste hranolčeky najprv osušili papierovou utierkou a správne zohriali olej. Ideálna teplota je približne 140 °C. Potom vložte hranolčeky v niekoľkých dávkach a smažte približne 6 minút, kým nie sú zlatisté a mierne chrumkavé.

Odstráňte ich na papierovú utierku, osušte a zvýšte teplotu oleja na 180 °C. Hranolky opäť smažte 2-3 minúty na dávku, kým nie sú ľahko zlatisté a naozaj chrumkavé. Osušte ich na papierovej utierke a ihneď dochuťte morskou soľou.

Hranolky zo sladkých zemiakov sa už objavujú na jedálnych lístkoch reštaurácií ako alternatíva ku klasickým hranolčekom.

Pečené sladké zemiaky v rúre – recept

Tieto sladké zemiakové hranolčeky sú mierne pikantné po kajenskom korení, podávajte ich ako občerstvenie k televízii alebo ako prílohu, napríklad k pečenému tempehu. Uvádzame ingrediencie na 1 porciu, ale určite nezostanete len pri tom.

Ingrediencie na pečené sladké zemiaky

  • 95 g sladkých zemiakov nakrájaných na hranolky
  • 1 lyžička repkového oleja
  • ¼ lyžičky kajenského korenia

Pečené sladké zemiaky v rúre – postup

  1. Rúru predhrejte na 200 °C alebo 180 °C.
  2. Sladké zemiaky položte na plech a zmiešajte ich s 1 lyžičkou repkového oleja a ¼ lyžičky kajenského korenia.
  3. Pečte 20 minút a podávajte.

Podobné pečeným sladkým zemiakom v rúre sú vegánske domáce chipsy z batatov, pri ktorým výrazne vynikne sladká chuť tejto unikátnej a zdravej hľuzy.

Sladké zemiaky – príprava

Okrem hranolčekov môžete sladké pečené zemiaky použiť aj v mnohých iných receptoch, napríklad na spôsob gratinovaných zemiakov. S prípravou sladkých zemiakov na varenie nebudete mať veľa práce, stačí ich ošúpať ostrým škrabákom ako zemiaky. Ak pripravujete hranolky, môžete šúpanie vynechať.

Na druhej strane, na pečenie a sladké recepty budete potrebovať pyré zo sladkých zemiakov, ktoré môžete pripraviť upečením ošúpaných sladkých zemiakov v rúre domäkka alebo ich uvariť vo vode.

Nám sa viac osvedčil spôsob pečenia v rúre, pretože pri ňom vynikne ich sladká chuť, takže do receptu nemusíte pridávať veľa cukru navyše. Okrem toho sa pri pečení zbavíme značného množstva vody a výsledné pyré nebude vodnaté.

Smažte sladké zemiakové hranolčeky do chrumkava.

Recepty zo sladkých zemiakov

Vyskúšajte tieto lahodné sladké zemiaky aj v iných receptoch ako len v hranolčekoch. Tu je niekoľko tipov.

Recept na pyré zo sladkých zemiakov

Toto je základný recept na pyré zo sladkých zemiakov, ktoré môžete použiť buď do sladkých jedál a na pečenie, kde ním môžete nahradiť napríklad tekvicové alebo jablkové pyré, alebo ako prílohu k hlavnému jedlu.

Ingrediencie na pyré zo sladkých zemiakov

  • 1 stredne veľký sladký zemiak
  • olej
  • štipka soli

Pyré zo sladkých zemiakov – postup

  1. Predhrejte rúru na 200 °C a nakrájajte sladké zemiaky na kocky.
  2. Pokvapkajte olejom, jemne osoľte a premiešajte. Pečte približne 25-30 minút, v polovici pečenia premiešajte, aby sa kúsky na dne nepripálili.
  3. Vychladnuté sladké zemiaky rozmixujte na hladké pyré. Podávame buď ako prílohu, alebo pridáme do pečiva.

Recept na sladké zemiakové guľky

Tieto guľky pochádzajú z Taiwanu a môžete si ich pripraviť ako netradičné občerstvenie na letný piknik.

Ingrediencie na sladké zemiakové guľky

  • 175 g olúpaných a nahrubo nakrájaných sladkých zemiakov
  • 35 g krupicového cukru
  • 125 g tapiokového škrobu
  • rastlinný olej na vyprážanie
  • soľ a korenie

Sladké zemiakové guľky – postup

  1. Sladké zemiaky varte na miernom ohni 15-20 minút, kým nie sú dostatočne mäkké, aby sa dali ľahko prepichnúť.
  2. Roztlačte ich škrabkou na zemiaky alebo vidličkou na hladkú kašu. Pridajte cukor, tapiokový škrob, štipku soli a korenia a rukami dobre premiešajte. Postupne pridajte 1-2 lyžice vody a potom dobre premiešajte, kým nevznikne hladké cesto.
  3. Cesto rozdeľte na štyri časti a každú z nich rozvaľkajte na dlhý valček s priemerom asi 2 cm. Každý valček nakrájajte na 2 cm kúsky a v dlani z nich vyvaľkajte guľky. Nebojte sa, že sa budú drobiť, len ich stláčajte, kým sa nevytvorí guľa.
  4. Veľký hrniec naplňte do polovice olejom. Zahrievajte na miernom ohni, kým teplomer neukazuje 120 °C.
  5. Jednotlivé dávky guľôčok vložte do oleja a smažte 2 minúty, kým nezačnú plávať. Keď začnú plávať, mierne znížte teplotu. Guľky v oleji otáčajte pomocou dierkovanej lyžice, kým sa nezväčšia, každú minútu približne 3 – 4 minúty. Znovu zvýšte teplotu a pokračujte vo vyprážaní, kým nezískajú zlatohnedú farbu.
  6. Pomocou dierkovanej lyžice preložte guľky na kuchynskú utierku. Nechajte ich trochu odkvapkať a vychladnúť, potom podávajte.

Recept na pečené sladké zemiaky so sezamom

Tieto glazované sladké zemiaky podávajte ako prílohu ku grilovaným jedlám spolu s brusnicovou omáčkou alebo z nich urobte letný šalát, do ktorého primiešajte hrsť rukoly alebo žeruchy.

Ingrediencie na pečené sladké zemiaky so sezamom

  • 2-3 umyté a na plátky nakrájané sladké zemiaky
  • 3 lyžice rastlinného oleja
  • 1 lyžička sezamového oleja
  • 1 lyžica nadrobno nasekaného zázvoru
  • 1 nasekaný strúčik cesnaku
  • 3 lyžice sójovej omáčky
  • 1 limetka, odšťavená
  • 1 lyžica sezamových semienok (čiernych, ak ich máte)
  • 50 g drvených arašidov
  • 1 zelená paprika, nakrájaná na plátky
  • ½ zväzku jarnej cibuľky, umytej a nasekanej

Pečené sladké zemiaky so sezamom – recept

  1. Zapáľte gril so zatvoreným vekom. Nechajte plamene vyhasnúť a keď sa uhlie sfarbí do farby popola, potom uhlie odklopte na jednu stranu alebo rozohrejte rúru na 180 °C.
  2. Sladké zemiaky poukladajte na veľký plech, pokvapkajte 1 lyžicou rastlinného oleja, okoreňte a premiešajte. Pečte na grile alebo v rúre 25 minút, kým zmäknú a získajú farbu.
  3. Medzitým vyšľahajte zvyšné oleje, zázvor, cesnak, sójovú omáčku a limetkovú šťavu. Sladké zemiaky potrite trochou omáčky a vráťte ich na gril na ďalších 30-40 minút, pričom ich počas pečenia potierajte.
  4. Keď sú sladké zemiaky glazúrované a lepkavé, vyberte ich, posypte sezamovými semienkami a arašidmi a nechajte mierne vychladnúť. Vyberieme ich z plechu a vložíme do šalátovej misy. Posypte chilli a jarnou cibuľkou a podávajte.
K pečeným sladkým zemiakom sa hodí takmer akýkoľvek dip.

Recept na chrumkavé hranolky zo sladkých zemiakov

Podávajte s obľúbeným dipom a vychutnajte si každé chrumkanie.

Ingredience na chrumkavé hranolky zo sladkých zemiakov

  • 2-3 stredne veľké sladké zemiaky, očistené
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 a ½ lyžice kukuričného škrobu
  • ½ lyžičky chilli v prášku
  • ½ lyžičky papriky
  • ¼ lyžičky sušeného cesnaku
  • ¼ lyžičky soli
  • ⅛ lyžička čierneho korenia

Chrumkavé hranolky zo sladkých zemiakov – postup

  1. Rúru predhrejte na 210 °C, stojany umiestnite do hornej a dolnej tretiny rúry.
  2. Sladké zemiaky nakrájajte na 1 cm hrubé hranolčeky, nemusíte ich šúpať. Vložte ich do veľkej misy, pokvapkajte olivovým olejom a premiešajte.
  3. Všetko rovnomerne posypte kukuričným škrobom, chilli, paprikou, sušeným cesnakom, soľou a čiernym korením. Rukami rozotrite kukuričný škrob a korenie, až kým na hranolčekoch nie je vidieť škrob a korenie nie je rovnomerne rozložené.
  4. Hranolky rozdeľte na dva pergamenom vyložené plechy. Sladké zemiaky rozložte na plechy v jednej vrstve, pričom medzi jednotlivými hranolčekmi nechajte trochu miesta.
  5. Pečte 15 minút, potom vyberte plechy z rúry a hranolčeky otočte. Plechy v rúre otočte zhora nadol a pečte ďalších 10-20 minút, kým hranolčeky nezačnú na okrajoch hnednúť a chrumkať. Okamžite podávajte.

TIP: Podávajte ako prílohu k obaľovanému karfiolu alebo kubánskemu sendviču.

IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang