Tohto receptu sa nemusia báť ani tí, ktorí ho ešte nikdy neskúšali pripraviť – tento recept je skvelý pre začiatočníkov – vyžaduje len 6 ingrediencií a netreba naň rúru. Tento raw tvarohový cheesecake síce vyzerá super efektne, jeho príprava nemôže byť jednoduchšia.


Obsah článku


Pri nepečenom cheesecaku je to takmer, akoby ste sa zahryzli do plátku tvarohového cheesecake s príchuťou fondánu. Textúra je bohatá a zamatová a vegan cheesecake si treba vychutnávať pomaly. Aj malý kúsok je mimoriadne sýty a dodá príjemný pocit sýtosti bez toho, aby zaťažil.

Vegan cheesecake – veľa možností

Najlepšie je, že keď poznáte základný recept, možnosti chutí sú otvorené. Čokoládový cheesecake? Mango? Škoricový? Existuje nekonečno možností, ako miešať a kombinovať príchute a nájsť si svoj vlastný recept na dokonalý nepečený cheesecake.

Nechutí úplne ako pečený cheesecake

Pri konzumácii vegan cheesecaku je najlepšie neočakávať, že bude chutiť presne ako váš obľúbený tvarohový cheesecake. Namiesto toho sa tento cheesecake vychutnáva samostatne.

Nepečený cheesecake môžete ochutiť a ozdobiť akýmkoľvek ovocím.

Jahodový cheesecake nepečený – vegan tvarohový cheesecake s jahodami

Tento „tvarohový“ cheesecake s jahodami je úplne fantastický, určite si ho každý zamiluje. Zapiť sa dá lahodným banánovým smoothie.

Ingrediencie na nepečený cheesecake jahodový – recept

  • 2 a pol šálky surových kešu alebo makadamových orechov
  • 1 lyžica vanilkovej pasty alebo 2 lyžičky čistého vanilkového extraktu
  • 1/2 šálky surového agáve alebo medu (hodí sa aj čistý javorový sirup)
  • 1/4 šálky + 1 lyžica rozpusteného panenského kokosového oleja
  • 1/2 šálky citrónovej šťavy
  • 1/4 šálky vody a viac na namáčanie kešu orieškov
  • 1/8 lyžičky soli
  • voliteľné: Na omáčku rozmixujte jahody s trochou sladidla podľa vlastného výberu
  • korpus podľa vlastného výberu, napríklad drvené vegánske sušienky s kokosovým olejom

Postup na nepečený cheesecake jahodový – recept

  1. V miske zalejeme kešu oriešky vodou a necháme namočené 8 hodín alebo cez noc. Orechy sceďte a úplne osušte.
  2. Všetky ingrediencie (vrátane 1/4 šálky vody) zmiešajte vo vysokokvalitnom kuchynskom robote a spracovávajte 6-7 minút alebo kým nie sú úplne hladké, pričom občas zastavte a oškrabte ich zo strán.
  3. Nalejte do pripraveného korpusu – buď do korpusu z grahamových sušienok, alebo do korpusu uvedeného nižšie. Ak chcete, nechajte ho bez korpusu.
  4. Cheesecake skladujte v mrazničke až 2 týždne a pred podávaním ho rozmrazte 15-20 minút.

Raw recepty sú zdravé

Hoci sú raw koláče zvyčajne kalorickejšie a tučnejšie kvôli vysokému obsahu orechov a kokosového oleja, oplatí sa si ich raz za čas dopriať. Keďže jahodový cheesecake nie je tepelne upravovaný, všetky jeho zložky si zachovajú svoje výživové hodnoty.

Telu tak dodajú cennú dávku vitamínov, minerálov, ale aj bielkovín, zdravých tukov a vlákniny. Okrem toho je veľmi sýty, takže môže nahradiť aj plnohodnotné jedlá, napríklad raňajky.

Dezerty, ktoré vám prospejú viac ako cheesecake tvarohovy

Kešu oriešky v raw receptoch na vegan cheesecake jahodový alebo čokoládový cheesecake obsahujú veľa horčíka, betakaroténu, zinku a ďalších stopových prvkov, ktoré pozitívne ovplyvňujú oči, pokožku a sliznice.

Po namočení vo vode zväčšia svoj objem a potom z nich možno pripraviť lahodný krém, ktorý sa používa v takýchto raw dezertoch. Vďaka kešu krému bude k dispozícii podobný pocit, ako keď sa ochutná pečený cheesecake tvarohový.

Na prípravu korpusu použite datle alebo iné sušené ovocie.

Ďatlový nepečený cheesecake recept

Tento vynikajúci zdravý raw vegan cheesecake bez cukru, múky, mlieka a akýchkoľvek mliečnych výrobkov je taký chutný, že sa zje celý naraz.

Cheesecake sa skladá len z výživných a zdravých surovín, takže sa dá vychutnať ako dezert alebo ešte lepšie – ako zdravé raňajky.

Ingrediencie na nepečený cheesecake s datľami

  • 1 a ½ šálky kešu orieškov
  • ½ šálky jablkového pyré
  • 3 lyžice panenského kokosového oleja
  • ¼ šálky medu alebo iného sladidla, napríklad levanduľový sirup
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • ½ lyžička čistého vanilkového extraktu
  • 1 lyžička škorice

Na cesto:

  • ½ šálky a viac datlí bez kôstok, hrozienok alebo sliviek (alebo ich zmes)
  • ½ šálky mandlí alebo iných orechov
  • ½ lyžičky škorice
  • ¼ lyžičky čistého vanilkového extraktu
  • 1 až 3 lyžice vody (podľa potreby)

Postup na nepečený cheesecake s datľami

  1. Kešu oriešky namočte na noc do vody. Na druhý deň kešu preceďte, opláchnite a osušte.
  2. V mixéri rozmixujte všetky ingrediencie na cheesecake, kým nie sú úplne hladké. Tvarohovú zmes odložíme bokom a pripravíme si cesto.
  3. V mixéri rozmixujte všetky prísady na cesto. Ak je cesto suché, pridajte podľa potreby trochu vody. Zmes by nemala byť príliš rozmixovaná a lepkavá.
  4. Potom toto cesto vtlačte na dno tortovej alebo inej formy. Na cesto rozotrite náplň.
  5. Koláč vložte do chladničky aspoň na 1 noc, kým nestuhne, aby sa nerozpadol pri krájaní.

Ak sa hľadá iný zaujímavý vegánsky dezert, tu je recept na machovú tortu.

Lesné ovocie je k cheesecakeu vždy dobrou voľbou.

Malinový nepečený cheesecake s mascarpone vegan – recept

Trpká malinová vrstva, krémová „tvarohová“ vrstva a bezlepkový orechový korpus robia tento jednoduchý vegánsky tvarohový cheesecake bohatým a lahodným.

Tento vegánsky tvarohový cheesecake si vyžaduje, aby sa každá vrstva pred pridaním ďalšej vrstvy zmrazila, preto je najlepšie pripraviť ho aspoň jeden deň pred podávaním.

Ingrediencie na malinový nepečený cheesecake

Na orechový korpus:

  • 1 šálka vlašských orechov
  • 3 mäkké datle Medjool bez kôstok
  • ½ lyžice kokosového oleja
  • ¼ čajovej lyžičky morskej soli

Možnosť 1 s kešu orieškami:

  • 1a ½ šálky surových kešu orieškov, namočte na 4 hodiny, potom sceďte
  • ½ šálky plnotučného kokosového mlieka
  • ¼ šálky + 2 lyžice javorového sirupu
  • ¼ šálky čerstvej citrónovej šťavy a 1 polievková lyžica kôry
  • 2 čajové lyžičky čistého vanilkového extraktu
  • ½ čajovej lyžičky morskej soli

Možnosť 2 s mascarpone:

  • 1 balenie vegánskeho mascarpone
  • ½ šálky plnotučného kokosového mlieka
  • ¼ šálky javorového sirupu
  • ¼ šálky citrónovej šťavy
  • 1 čajová lyžička čistého vanilkového extraktu

Malinová vrstva:

  • 1 vrecko (300 g) mrazených malín, väčšinou rozmrazených
  • ½ čajovej lyžičky čerstvej citrónovej šťavy
  • 2 lyžice javorového sirupu
  • 2 polievkové lyžice chia semienok

Postup na malinový nepečený cheesecake

  1. V kuchynskom robote rozmixujte vlašské orechy, datle, kokosový olej a soľ. Formu na bochník vyložíme pergamenovým papierom, pričom na každej strane necháme 1 cm presah. Korpus vtlačte na dno formy. Zamrazte aspoň na 15 minút alebo tak dlho, kým sa pripraví ďalšia vrstva.
  2. Vo vysokovýkonnom mixéri rozmixujte kešu oriešky, kokosové mlieko, javorový sirup, citrónovú šťavu, kôru, vanilku a soľ, kým nebudú úplne krémové (asi 1 minútu). Plnku vylejeme na korpus a uhladíme do rovnomernej masy.
  3. Mrazíme, kým táto vrstva úplne nestuhne, najmenej 2 hodiny. (Prípadne použite bežný mixér a rozmixujte ingrediencie z variantu 2)
  4. V mixéri zmiešajte maliny, citrónovú šťavu, javorový sirup a chia semienka. Mixujte do hladka. Malinovú zmes nalejte na vrstvu zmrazeného cheesecaku a uhlaďte do rovnomernej masy. Mrazte 4 hodiny alebo cez noc.
  5. Keď je koláč pripravený na podávanie, vyberte ho z mrazničky a nechajte aspoň 20 minút rozmraziť. Pomocou bočných strán pergamenového papiera opatrne zdvihnite cheesecake z formy. Pomocou ostrého kuchárskeho noža ho nakrájajte na 8 až 10 plátkov. Jednotlivé plátky nechajte rozmraziť ďalších 15 až 20 minút, kým sa úplne nerozmrazia, aby bola stredná vrstva krémová a malinová vrstva menej ľadová. Zvyšné plátky nechajte znovu zmraziť.

Pri recepte na nepečený cheescake je možné popustiť uzdu fantázii a pridať doňho obľúbené ovocie či polevy. Dá sa napríklad poliať výbornou brusnicovou omáčkou.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang