Gnocchi (zemiakové noky), jedno z najobľúbenejších talianskych jedál, je talianska knedľa zo zemiakov, múky a vajec. Je to klasické talianske jedlo, ktoré sa ľahko pripravuje a je neuveriteľne chutné. Môžete si pripraviť aj vegánsku verziu bez vajec, na ktorú sa v tomto článku primárne zameriame.

Gnocchi sa tradične pripravujú zo zemiakov, ale existujú aj iné verzie, v ktorých sa používa syr ricotta alebo iné škroby, napríklad krupica alebo kukuričná múka. Výroba domácich halušiek je práca plná lásky, ktorá si vyžaduje čas a starostlivosť.

Začína sa varením zemiakov do mäkka a ich roztlačením na hladkú kašu. Zemiaky sa potom zmiešajú s múkou a vajcami, aby sa vytvorilo cesto. Cesto sa potom rozvaľká na tenký plát a nakrája na malé kúsky. Zemiakové halušky sa potom varia v hrnci s osolenou vodou, kým nie sú uvarené.

Gnocchi sa môžu podávať rôznymi spôsobmi. Môžu sa zmiešať s omáčkou, bylinkami a zeleninou a pripraviť si tak jednoduché a chutné jedlo. Gnocchi sa môžu podávať ako príloha s krémovou omáčkou, napríklad Alfredo, alebo s jednoduchou paradajkovou omáčkou. Určite si nájdu uplatnenie aj v recepte na stroganov pripravené s hubami alebo ako príloha k seitanu.

Gnocchi podávané s vegánskou bryndzou chuťovo veľmi pripomínajú vegánske bryndzové halušky, ale pozor – nie je to to isté!

Môžete ich dokonca zapiecť v rúre so syrom alebo zeleninou a pripraviť z nich chutné zapečené jedlo. Vyskúšajte aj zemiakové noky so špenátom alebo tieto brokolicové cestoviny.

Domáce zemiakové noky sú skvelým jedlom, ktoré možno pripraviť pre veľký počet ľudí alebo ako špeciálne jedlo. Je to tiež skvelá voľba pre vegetariánske jedlo, pretože sa dá pripraviť bez mäsa.

Výroba domácich noků je práca plná lásky, ktorá si vyžaduje čas a starostlivosť.

Výslovnosť gnocchi

Zemiakové noky si môžete objednať ako gnocchi alebo gnocchi. To musí byť pre Taliana naozajstný zážitok. Takže správna výslovnosť gnocchi je ňoky, zapamätajte si to.

Domáce gnocchi – recept

Vychutnajte si vegánsku verziu klasického talianskeho jedla. Gnocchi sú cestoviny z varených zemiakov a múky, ktoré sa zvyčajne podávajú s omáčkou alebo bazalkovým pestom. Tradične sa gnocchi vyrábajú z vajec a mlieka, ale tieto prísady sa dajú ľahko nahradiť vegánskymi alternatívami.

Domáce gnocchi – recept – ingrediencie

  • 3 veľké zemiaky
  • 2 šálky hladkej múky
  • 1 lyžička morskej soli
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1/4 šálky vegánskeho parmezánu
  • 1 lyžička cesnakového prášku
  • 1 lyžička oregana

Domáce gnocchi – recept – postup

  1. Rúru predhrejte na 190 °C.
  2. Zemiaky umyte, osušte a poprepichujte vidličkou. Pečte ich vo vyhriatej rúre 30 minút alebo kým nezmäknú.
  3. Keď sú zemiaky upečené, vyberte ich z rúry a nechajte vychladnúť.
  4. Po vychladnutí zemiaky ošúpte a postrúhajte ich na strúhadle.
  5. Očistené zemiaky vložte do misy a pridajte múku, soľ, olivový olej, vegánsky parmezán, cesnakový prášok a oregano.
  6. Prísady miešajte, kým nevznikne mäkké cesto.
  7. Cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti a každú z nich vyvaľkáme na dlhý povraz.
  8. Laná nakrájajte na malé kúsky a každý kúsok zľahka stlačte hrotmi vidličky, aby získal tradičný tvar halušiek.
  9. Priveďte do varu veľký hrniec s osolenou vodou a vhoďte doň halušky. Varte ich 3-4 minúty alebo kým nevyplávajú na povrch.
  10. Domáce halušky podávajte s obľúbenou vegánskou omáčkou, alebo si pripravte halušky s tvarohom a vychutnajte si ich.
Domáce gnocchi sa tradične vyrábajú z vajec a mlieka, ale tieto prísady sa dajú ľahko nahradiť vegánskymi alternatívami.

Domáce zemiakové noky – recept s červenou repou

Červená repa je jednou z najzdravších druhov zeleniny, ale niektorí ľudia ju bohužiaľ nemajú veľmi radi. Ak chcete vyskúšať chutný spôsob prípravy tejto zeleniny, nižšie nájdete recept na pečenú červenú repu a zemiakové halušky.

Halušky majú krásnu červenú farbu, sú obohatené o železo a mnoho ďalších cenných látok a dajú sa použiť ako príloha k mnohým jedlám.

Domáce zemiakové noky – recept s červenou repou – ingrediencie

  • 1 veľký zemiak
  • 1 veľká červená repa
  • 2 šálky hladkej múky
  • 1 lyžička soli
  • 2 lyžice olivového oleja

Domáce zemiakové noky – recept s červenou repou – postup

  1. Rúru predhrejte na 190 °C. Zemiaky a červenú repu pečte 45 minút alebo kým nezmäknú.
  2. Zemiaky a červenú repu ošúpte a roztlačte vo veľkej mise.
  3. Do zemiakovej kaše a červenej repy pridajte múku a soľ.
  4. Cesto miesime, kým nie je hladké a poddajné.
  5. Cesto rozvaľkajte na jemne pomúčenej doske do tvaru klátu. Každý kúsok cesta rozrežte a zrolujte do guľôčky.
  6. Priveďte do varu veľký hrniec s osolenou vodou. Do vriacej vody pridajte halušky a varte ich 3 – 4 minúty alebo kým nevyplávajú na povrch.
  7. Reznou lyžicou vyberte halušky z vody a položte ich na plech na pečenie.
  8. Pokvapkajte olivovým olejom a pečte vo vyhriatej rúre 15 minút.
  9. Domáce halušky podávajte s obľúbenou vegánskou omáčkou.
Zemiakové noky s červenou repou sú obohatené o železo a mnohé ďalšie cenné látky.

Domáce noky s kapustou – recept

Zemiakové noky s kapustou sú klasika, ktorá je jednoduchá a chutná. Toto jedlo, ktoré sa pripravuje len z niekoľkých surovín, určite poteší aj tých najvyberavejších jedákov. Kombinácia jemných zemiakových halušiek a pikantnej kapusty z neho robí jedlo, ktoré uspokojí aj tie najsilnejšie povahy.

Domáce noky s kapustou – ingrediencie

  • 1 kg rezaných zemiakov
  • 1 a ½ šálky hladkej múky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička soli
  • 1 hlávka kapusty, nakrájaná
  • 2 strúčiky cesnaku, mleté
  • 2 lyžice vegánskeho masla
  • 2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate, nasekanej

Domáce noky s kapustou – postup

  1. Rúru predhrejte na 190 °C. Každý zemiak niekoľkokrát popichajte vidličkou a pečte 1 hodinu, alebo kým zemiaky nezmäknú. Nechajte ich vychladnúť a ošúpte ich.
  2. Zemiaky roztlačte škrabkou na zemiaky alebo ich prestrúhajte cez strúhadlo. Nechajte ich vychladnúť, kým nie sú na dotyk horúce.
  3. Do zemiakovej kaše pridajte múku, 1 lyžicu olivového oleja a soľ a miešajte, kým sa cesto nespojí. Cesto hnetieme, kým nie je hladké a poddajné.
  4. Cesto rozdeľte na 4 rovnaké časti a každú časť rozvaľkajte na šnúru. Nakrájajte na kúsky a každý kúsok vytvarujte do tvaru rezancov tak, že ho prestrčíte cez chrbát vidličky.
  5. Naplňte veľký hrniec vodou a priveďte ho do varu. Pridajte halušky a varte 3-4 minúty, alebo kým nevyplávajú na povrch. Vyberieme ich dierkovanou lyžicou a odložíme bokom.
  6. Vo veľkej panvici rozohrejte zvyšný olivový olej na strednom ohni. Pridajte kapustu a za občasného miešania varte asi 5 minút.
  7. Pridajte cesnak a varte ďalšie 2 minúty.
  8. Do panvice pridajte uvarené halušky, vegánske maslo a petržlenovú vňať a premiešajte. Varte ďalšie 2-3 minúty, alebo kým sa maslo nerozpustí a halušky sa neprehrejú.
  9. Podávajte teplé a vychutnajte si ich.
IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang