
Vegánska syrová omáčka je lahodnou a krémovou alternatívou tradičných syrových omáčok na báze mlieka. Vyrába sa výlučne z rastlinných surovín a poskytuje zdravú a chutnú možnosť pre tých, ktorí dodržiavajú vegánsku alebo bezlaktózovú diétu.
Obsah článku
Vegánsku syrovú omáčku robí obzvlášť atraktívnou možnosť jej prispôsobenia. Pri jej príprave možno experimentovať, pridávať bylinky ako bazalka alebo rozmarín, cesnak a mnoho iných preferovaných surovín.
Obľúbené je tiež korenie – paprika alebo kajenské korenie. Možnosti sú neobmedzené, čo umožní vytvoriť vegánsku syrovú omáčku, ktorá dokonale doplní rôzne jedlá.
Syrová omáčka na cestoviny – recept
Bohatá a krémová vegánska syrová omáčka na cestoviny, pri ktorej nikto neuhádne, že neobsahuje mlieko. Ideálna je na lasagne, zapekané cestoviny, špagety či penne.
Suroviny na syrovú omáčku na cestoviny 1 šálka surových kešu orieškov (namočených vo vode na 2 až 4 hodiny) 1 šálka rastlinného mlieka (napr. mandľového, sójového alebo ovseného) 2 lyžice lahôdkového droždia 1 lyžica citrónovej šťavy 1 lyžica bielej miso pasty 1 lyžička cibuľového prášku 1/2 lyžičky cesnakového prášku 1/2 lyžičky údenej papriky soľ a korenie podľa chuti |
Postup na syrovú omáčku na cestoviny
- Začíname varením čerstvých ružičiek brokolice v pare, kým nie sú mäkké, ale stále žiarivo zelené. Zvyčajne to trvá približne 5–7 minút.
- Po uvarení v pare preložíme brokolicu do misky s ľadovou vodou, aby sme zastavili proces varenia.
- Brokolicu následne scedíme a osušíme.
- V miske ju rozmixujeme na kašu, pričom necháme malé kúsky, aby sme vytvorili štruktúru.
- Do roztlačenej brokolice pridáme uvarenú quinou alebo hnedú ryžu, strúhanku, nadrobno nakrájanú červenú cibuľu, pretlačený cesnak, ľanové alebo chia semienka, talianske korenie, soľ a korenie.
- Všetko dôkladne premiešame, aby sa suroviny dobre spojili.
- Ak je to potrebné, upravíme konzistenciu pridaním väčšieho množstva strúhanky alebo troškou vody.
- Zo zmesi vytvarujeme guľky podľa požadovanej veľkosti.
- Pomocou rúk ich vyvaľkáme do rovnomerných guľôčok.
- Rozhodneme sa, či ich chceme upiecť alebo usmažiť na panvici.
- Pri pečení predhrejeme rúru na 190 °C a guľky uložíme na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečieme ich približne 25–30 minút, v polovici pečenia ich otočíme, aby boli rovnomerne zlatohnedé.
- Ak ich smažíme, rozohrejeme panvicu na stredne silnom ohni a pridáme trochu oleja.
- Guľky vložíme na panvicu a smažíme ich 3 až 4 minúty z každej strany, kým nezískajú peknú farbu a neprepečú sa.
- Keď sú naše vegánske brokolicové karbonátky hotové, podávame ich horúce s obľúbenou omáčkou, cestovinami alebo ako samostatné predjedlo.
Základné suroviny na vegánsku syrovú omáčku
Jednou z hlavných zložiek vegánskej syrovej omáčky je lahôdkové droždie. Toto deaktivované droždie má vysoký obsah základných vitamínov a minerálov vrátane vitamínov B-komplexu a zinku. Má prirodzene syrovú a orechovú chuť, vďaka čomu je vynikajúcou náhradou tradičného syra.
Výživové kvasnice sa často miešajú s ďalšími zložkami, ako sú kešu oriešky, rastlinné mlieko a korenie, aby sa vytvorila hladká a krémová vegánska syrová omáčka.
Na výrobu vegánskej syrovej omáčky možno použiť rôzne metódy. Jedna z obľúbených metód zahŕňa namáčanie kešu orieškov cez noc, aby zmäkli. Následne sa zmiešajú s lahôdkovým droždím a rastlinným mliekom.
Táto zmes sa potom zahrieva na miernom ohni, dochucuje koreninami a soľou, varí sa kým nezhustne a nevytvorí bohatú a krémovú omáčku.
Pre zdravšiu verziu, možno servírovať k omáčke domáce celozrnné cestoviny.
Vegánske syrové cestoviny sú chutné a sýte jedlo, ktoré je ideálne pre tých, ktorí sa stravujú rastlinne alebo chcú znížiť spotrebu mliečnych výrobkov. Tieto krémové syrové cestoviny sa vyrábajú z bezmliečneho syra, ktorý sa zvyčajne vyrába zo surovín, ako sú kešu orechy, sója či lahôdkové kvasnice.
Medzi najobľúbenejšie syrové cestoviny patria špagety so syrovou omáčkou, penne so syrovou omáčkou no aj celozrnné cestoviny so syrovou omáčkou.
Špagety so syrovou omáčkou – recept
Vegánska syrová omáčka na špagety je krémová, syrová a jej príprava je veľmi jednoduchá. Špagety so syrovou omáčkou, ktorá je úplne bez mlieka a bez orechov, sú hotové za 20 minút
Suroviny na špagety so syrovou omáčkou 1 polievková lyžica olivového alebo iného oleja 1 čajová lyžička múky 2/3 šálky sójového mlieka 1/4 šálky lahôdkové droždia 1/2 čajovej lyžičky horčice 1/2 čajovej lyžičky cesnakového prášku soľ, podľa chuti špagety |
Postup špagety so syrovou omáčkou
- Špagety uvaríme podľa pokynov na obale.
- Na miernom ohni zohrejeme olej, potom vmiešame múku a vytvoríme pastu.
- Pomaly pridávame sójové mlieko a za častého miešania zohrievame, kým mierne nezhustne.
- Vmiešame lahôdkové droždie, horčicu, cesnak a soľ.
- Minútu alebo dve povaríme a potom vmiešame uvarené cestoviny. Koreniny upravíme podľa chuti.
Tieto špagety so syrovou omáčkou sa dajú dochutiť aj trochou cesnakového alebo cibuľového prášku. Vylepšiť sa dajú aj pridaním mrazeného hrášku, čerstvou brokolicou, hrsťou špenátu alebo nakrájanými paradajkami.
Omáčku oživí aj lyžica vegánskeho margarínu alebo vegánskeho smotanového syra – výsledkom bude hustejšia a krémovejšia omáčka.
Penne so syrovou omáčkou – recept
Recept na penne so syrovou omáčkou na rastlinnej báze, ktoré sú vyrobené z vegánskeho syra a majú bohatú štruktúru a chuť sa veľmi približujú k chuti tradičných syrových cestovín.
Suroviny na penne so syrovou omáčkou 75 ml olivového oleja 400 ml ovseného mlieka ¼ šálky lahôdkového droždia nepovinné 1 PL oleja 4 strúčiky cesnaku ¼ lyžičky mletého čierneho korenia ½ lyžičky soli 1 lyžička údenej papriky ¼ lyžičky dijonskej horčice 2 PL kukuričnej múky 100 g strúhaného vegánskeho syra |
Postup na penne so syrovou omáčkou
- Uvaríme penne v hrnci s vodou so štipkou soli.
- Cesnak môžeme pred pridaním do omáčky nadrobno nakrájať a orestovať alebo pridať celé strúčiky do omáčky.
- Pridáme všetky prísady na omáčku do nádoby (okrem vegánskeho syra) a rozmixujeme ich pomocou metličky alebo mixéra do hladka.
- Zmes na omáčku pridáme do hrnca a pridávame nastrúhaný vegánsky syr, kým sa nerozpustí.
- Uvarené penne scedíme, pridáme syrovú omáčku a premiešame, kým sa neobalia.

Cestoviny so syrovou omáčkou – recept
Tento jednoduchý recept na cestoviny so syrovou omáčkou sa určite stane novým obľúbeným rodinným jedlom vďaka chutnej paradajkovej omáčke a bohatou vegánskou náhradou syra. Tieto cestoviny so syrovou omáčkou sú alternatívou k tradičným syrovým cestovinám, nakoľko sú zapečené v rúre.
Suroviny na cestoviny so syrovou omáčkou 450 g cestovín 450 g uncí omáčky marinara 400 g plechovka nakrájaných paradajok 2 lyžice olivového oleja 4 strúčiky cesnaku (rozdrvené) ½ žltej cibule (nakrájaná) 2 čajové lyžičky talianskeho korenia 2 šálky vegánskeho syra ricotta 1 šálka vegánskeho syra mozzarella (rozdrobeného) 1 šálka vegánskeho parmezánu (rozdrobeného) soľ a čierne korenie čerstvá bazalka na ozdobu |
Postup na cestoviny so syrovou omáčkou
- Predhrejte rúru na 180° C.
- Vo veľkej panvici orestujte cibuľu na olivovom oleji. Keď je mäkká a priesvitná, pridajte cesnak a varte ďalšie 1 až 2 minúty.
- Pridajte omáčku marinara, paradajky a talianske korenie. Pokračujte v dusení na miernom ohni približne 10 minút. Podľa chuti pridajte soľ a čierne korenie.
- Kým sa omáčka varí, priveďte do varu veľký hrniec s osolenou vodou a pridajte cestoviny. Varte, kým nie sú al dente.
- Cestoviny sceďte, vráťte ich do hrnca a primiešajte k nim vegan syr ricotta.
- Veľkú zapekaciu misu postriekajte sprejom na pečenie a potom do nej navrstvite vrstvu omáčky na cestoviny.
- Pridajte polovicu zmesi cestovín a ricotty, potom pridajte polovicu zvyšnej omáčky a posypte syrom mozzarella.
- Opakujte so zvyšnými cestovinami a zvyšnou omáčkou. Navrch posypte zvyškom strúhaného syra, parmezánu aj mozzarelly.
- Zapekajte cestoviny 25 až 30 minút, kým povrch syra mierne nezhnedne.
- Ozdobte čerstvou bazalkou a podávajte horúce.

Brokolicové cestoviny – recept
Tieto krémové vegánske brokolicové cestoviny sú ideálne na rýchly bezmäsitý obed či večeru. Vyrobené sú z jednoduchých ingrediencií behom 15 minút a zaručene si ich zamiluje celá rodina.
Suroviny na brokolicové cestoviny 290 g cestovín penne 1 lyžica olivového oleja 1 veľká cibuľa nakrájaná na kocky 2 strúčiky cesnaku 3 šálky ružičiek brokolice 2 šálky šampiňónov nakrájaných na kocky 1 plechovka kokosového mlieka (1 a ½ šálky) 1 lyžica miso pasty 1 lyžica tahini 1 lyžica kukuričného škrobu 1/2 šálky vegánskeho strúhaného syra soľ a korenie podľa chuti |
Postup na brokolicové cestoviny
- Predhrejeme rúru na 180 °C.
- Vo veľkej panvici orestujeme cibuľu na olivovom oleji. Keď je mäkká a priesvitná, pridáme cesnak a varíme ďalšie 1 až 2 minúty.
- Pridáme omáčku marinara, paradajky a talianske korenie. Pokračujeme v dusení na miernom ohni približne 10 minút. Podľa chuti dochutíme soľou a čiernym korením.
- Kým sa omáčka varí, privedieme do varu veľký hrniec s osolenou vodou a pridáme cestoviny. Varíme ich, kým nie sú al dente.
- Cestoviny scedíme, vrátime ich do hrnca a primiešame k nim vegánsky syr ricotta.
- Veľkú zapekaciu misu postriekame sprejom na pečenie a navrstvíme do nej vrstvu omáčky na cestoviny.
- Pridáme polovicu zmesi cestovín a ricotty, potom polovicu zvyšnej omáčky a posypeme syrom mozzarella.
- Opakujeme so zvyšnými cestovinami a zvyšnou omáčkou. Navrch posypeme zvyškom strúhaného syra – parmezánu aj mozzarelly.
- Zapekáme cestoviny 25 až 30 minút, kým povrch syra mierne nezhnedne.
- Ozdobíme čerstvou bazalkou a podávame horúce.

Smotanová omáčka na cestoviny – recept
Smotanová omáčka na cestoviny vo vegánskej verzii môže byť rovnako lahodná a krémová ako tá nevegánska. Lahôdkové droždie dodáva syrovú chuť a mandľové mlieko a maslo skvelú krémovosť a bohatosť.
Suroviny na smotanovú omáčku na cestoviny 250 g špagiet (alebo akýkoľvek iný druh cestovín) 200 ml zeleninového vývaru 250 ml rastlinnej smotany 2 lyžice lahôdkového droždia 3 lyžice mandľového alebo kešu masla 1 citrón soľ korenie |
Postup na smotanovú omáčku na cestoviny
- Z citróna najemno nastrúhame kôru a vytlačíme z neho šťavu.
- Do hrnca dáme zeleninový vývar, rastlinnú smotanu a citrónovú šťavu. Zmes necháme variť na miernom ohni približne 15 minút, alebo kým sa omáčka nezredukuje na polovicu.
- Medzitým privedieme do varu hrniec s osolenou vodou. Špagety varíme, kým nie sú veľmi al dente – približne o 2 minúty kratšie, ako je čas varenia uvedený na obale. Pred scedením si odložíme šálku vody z varenia bokom.
- Keď sa omáčka zredukuje na polovicu, pridáme lahôdkové droždie, mandľové alebo kešu maslo a citrónovú kôru. Omáčku podľa chuti osolíme a okoreníme.
- Do omáčky pridáme scedené špagety a dôkladne premiešame.
- Podľa potreby pridáme toľko vody z varenia, aby sme získali krémovú omáčku, ktorá pekne obalí cestoviny.
- Špagety podávame s lístkom bazalky a mierne posypané mletým čiernym korením.
Táto omáčka sa môže skladovať v chladničke až 4 dni. Ak omáčka v chladničke zhustne, jednoducho ju stačí zohriať na sporáku a pridať trochu rastlinného mlieka, aby sa zriedila.
Syrová omáčka – s čím podávať
Vegánska syrová omáčka je všestranne použiteľná na rôzne spôsoby.
Dá sa naliať na cestoviny a vytvoriť vegánske penne so syrovou omáčkou, rovnako obľúbené sú aj špagety so syrovou omáčkou.
Prípravou smotanovej omáčky podľa receptu vyššie vznikne vegánska verzia omáčky Alfredo.
Možno ňou pokvapkať zeleninu pripravenú v pare (napr. brokolicu, karfiol) alebo ju použiť ako omáčku na tortillové čipsy či zeleninové plátky.

Niekto ju používa aj ako polevu na pečené zemiaky či hranolčeky, sendviče alebo dokonca ako základ na pizzu, čím dodáva týmto jedlám syrovú chuť a zároveň zachováva ich rastlinný pôvod.
Vegáni, ľudia trpiaci intoleranciu na laktózu alebo jednoducho ktokoľvek kto hľadá zmenu v kuchyni – môže vyskúšať vegánsku syrovú omáčku. Obohatí tak paletu jedál a prinesie lahodnú rastlinnú alternatívu k tradičným syrovým omáčkam.
Publikované: 22. 03. 2024, Aktualizované: 19. 06. 2025