Zapekané cestoviny s brokolicou – recept

Bezlepkové veganskéHlavné jedláOmáčkyVegánske recepty

Tieto brokolicové zapekané cestoviny s vegánskym syrom sú dokonalým receptom na príjemnú večeru. Vegánska syrová omáčka na báze kešu sa zmieša s cestovinami, brokolicou a cícerom, aby boli tieto zapekané cestoviny bez mlieka zdravé a sýte.

Tento vegánsky recept na zapekané cestoviny je odpoveďou na všetky vaše sny o pohodlnom jedle a jednoduchej príprave jedla.

  • Vyrába sa so super krémovou omáčkou z kešu syra.
  • Vyvážené jedlo z celozrnných výrobkov, zeleniny, bielkovín a zdravých tukov.
  • Skvelé na prípravu obeda alebo na víkendové večere.
  • Posypané pikantnou strúhankou a zapečené dozlatista.

Určite si túto brokolicu zapekanú s cestovinami zamilujete a budete ju pripravovať ako bezmäsitý obed či večeru. Ak zrovna nemáte doma cestoviny, alebo chcete potešiť svoje chuťové poháriky, namiesto cestovín použite zapekané zemiaky s brokolicou.

Čo budete na brokolicové cestoviny potrebovať

  • Kešu oriešky: Ako základ vegánskej omáčky na cestoviny a syr vyberte surové nesolené kešu oriešky.
  • „Syrovú“ príchuť dotvorí lahôdkové droždie. Je to skvelý základ špajze, ktorý môžete mať po ruke na všetky druhy rastlinných receptov (napríklad vegánsky kešu syr a dokonca aj zemiakovú polievku).
  • Rastlinné mlieko: Nesladené, neochutené sójové mlieko je ideálnou voľbou, ale hodí sa akékoľvek rastlinné mlieko. Vyskúšajte mandľové mlieko alebo ovsené mlieko pre ešte krémovejší výsledok.
  • Celozrnné cestoviny: V tomto recepte používame celozrnné vrtuľky, ale môžete použiť aj kolienka, mušličky alebo akýkoľvek iný malý tvar.
  • Brokolica na pare: Môžete použiť čerstvú brokolicu alebo mrazenú brokolicu. Pretože je to zásadotvorná potravina, podporí vaše trávenie.
  • Cícer: V tomto pokrme je dostatok bielkovín, ale cícer pomôže úplne vyvážiť tanier. Ak nemáte po ruke cícer, môžete použiť akúkoľvek inú konzervovanú strukovinu.
  • Strúhanka dodá pokrmu príjemnú chrumkavú bodku. Zvyšky strúhanky môžete použiť do tofu rezňov alebo tofu nugetiek.
  • Vegánske maslo: Môžete použiť aj kokosový olej.

Predtým, ako začnete

Začnite namáčaním kešu orieškov v horúcej vode po dobu 15 minút. Môžete použiť vodu prevarenú v rýchlovarnej kanvici, aby bol proces rýchly. Kešu oriešky zakryte aspoň 1 cm vody.

Namáčanie kešu orieškov v horúcej vode uľahčuje ich mixovanie, najmä ak nemáte výkonný mixér. Pre rovnaký výsledok ich môžete namočiť aj do studenej vody na celú noc.

Krásne vyzerajú a ešte lepšie chutia.

Recept na zapekané cestoviny s brokolicou

Vegánska syrová omáčka na báze kešu sa zmieša s cestovinami, brokolicou a cícerom v tomto výživnom a uspokojujúcom recepte.

Ingrediencie na brokolicové cestoviny

  • 1 šálka surových nesolených kešu orieškov
  • 250 g suchých celozrnných malých cestovín
  • 1,5 kg čerstvej brokolice
  • 2 šálky nesladeného sójového mlieka alebo rastlinného mlieka podľa vlastného výberu
  • ⅓ šálky lahôdkového droždia
  • 2 lyžice hladkej múky
  • ½ lyžičky cesnakového prášku
  • ½ lyžičky cibuľového prášku
  • ½ lyžičky soli
  • ⅛ lyžičky kurkumy
  • 1 lyžica jablčného octu
  • 1 plechovka cíceru scedená a prepláchnutá
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • ¼ šálky vegánskeho masla
  • 1 šálka strúhanky
  • ½ lyžičky mletej papriky
  • ¼ lyžičky kajenského korenia

Postup na brokolicové cestoviny

  1. Kešu oriešky vložte do stredne veľkej misy. Zalejeme vriacou vodou. Pred použitím nechajte odstáť aspoň 15 minút.
  2. Cestoviny uvarte podľa pokynov na obale, kým nie sú al dente.
  3. Odstráňte stonku brokolice a brokolicu nakrájajte na ružičky. Brokolicu varte v pare 2-3 minúty, kým trochu nezmäkne.
  4. Na prípravu kešu omáčky začnite tým, že z namočených kešu orechov scedíte vodu. Do mixéra pridajte scedené kešu oriešky, sójové mlieko, droždie, múku, cesnakový prášok, cibuľový prášok, soľ, kurkumu a jablčný ocot.
  5. Mixujte na strednej rýchlosti, kým nevznikne hladká a krémová hmota, približne 1 minútu. V závislosti od výkonu vášho mixéra to môže trvať dlhšie. Ochutnajte a dochuťte.
  6. Zľahka vymažte olejom zapekaciu misu. Pridajte uvarené cestoviny, brokolicu a cícer. Zalejte kešu omáčkou a podľa chuti posypte čerstvo mletým čiernym korením. Premiešajte miešacou lyžicou, aby sa spojili.
  7. V malej miske v mikrovlnnej rúre alebo na sporáku rozpustite ¼ šálky vegánskeho masla. Vmiešajte strúhanku, papriku a kajenské korenie. Túto zmes rozdrobte na vrch pripraveného nákypu.
  8. Pečte pri teplote 175 °C na strednej priečke rúry 15 minút, alebo kým strúhanka nie je zlatistá a cestoviny nebublinkujú.
  9. Pred podávaním ich vyberte z rúry a nechajte 5 minút odpočívať. Vychutnajte si ich teplé, posypané ďalším čerstvo mletým čiernym korením.
Celozrnné cestoviny s brokolicou a rastlinným mliekom vás príjemne zasýtia, ale nezaťažia.

Poznámky k receptu

Cestoviny al dente

Cestoviny musia byť úplne uvarené, ale nie kašovité. Použite kratší čas ako je odporúčaný v návode na prípravu cestovín. Ak je napríklad na obale uvedené 8-10 minút, budete variť cestoviny 8 minút.

Rastlinné mlieko

Ak nepoužívate sójové, nahradíte ju kešu mliekom. Pre dosiahnutie najlepších výsledkov si vyberte mlieko, ktoré je nesladené a bez príchutí.

Ako variť brokolicu v pare

Existuje niekoľko spôsobov, ako variť brokolicu v pare. Stredne veľký hrniec naplnený jedným centimetrom vody postavíme na sporák na stredne silný oheň. Do hrnca vložte parný košík. Prikryte pokrievkou a varte v pare, kým brokolica nie je al dente, približne 2-3 minúty.

Hotovú brokolicu spoznáte podľa toho, že je jasne zelená a dá sa ľahko prepichnúť vidličkou. Ak nemáte parný košík, môžete použiť kovový cedník alebo sitko.

Mrazená brokolica

Namiesto čerstvej brokolice môžete použiť rovnaké množstvo mrazenej brokolice. Pred pridaním do nákypu uvarte mrazenú brokolicu do mäkka.

Ak chcete pripraviť bezlepkovú verziu

Nahraďte cestoviny obľúbenými bezlepkovými cestovinami. Namiesto bežnej hladkej múky môžete použiť bezlepkovú múku.

Zvyšky

Pre dosiahnutie najlepšej kvality uchovávajte zvyšky v chladničke až 3-4 dni.

Tipy a variácie

Hľadáte variant bez orechov? Hodí sa napríklad vegánska omáčka z kokosového mlieka namiesto omáčky z kešu syra.

Urobte omáčku pikantnú: Vegánskej syrovej omáčke môžete dodať trochu pálivosti pridaním 1-2 papričiek chipotle do mixéra. To tiež dodá dymovú príchuť.

Rôzne druhy zeleniny: Tento recept sa hodí k celému radu druhov zeleniny. Skúste pridať hrášok, mrkvu, papriku atď.

Brokolicové placky: Ak vám nejaká brokolica zostane nazvyš, rozhodne ju nevyhadzujte. Môžete ju zužitkovať napríklad do chutných vegánskych brokolicových placiek.

Môžem si pripraviť kešu syrovú omáčku bez výkonného mixéra?

Áno, syrovú omáčku môžete pripraviť v bežnom mixéri. Pravdepodobne budete musieť omáčku mixovať dlhšie, aby sa kešu oriešky úplne rozpadli. Môžete použiť aj kuchynský robot.

Čo podávať k týmto cestovinám?

Tento recept sa hodí aj samostatne, ale je skvelý aj s cesnakovými uzlíkmi. Môžete si ho vychutnať aj ako výdatnú prílohu s vašou obľúbenou bielkovinou. Na zapitie vám dobre padne voda s bazovým sirupom alebo toto banánové smoothie.

Ako skladovať a ohrievať zvyšky zapekaných cestovín

Zvyšky uchovávajte v chladničke v uzavretej nádobe 3-4 dni. Jednotlivé porcie ohrejte v mikrovlnnej rúre za 1-2 minúty. Ak chcete ohriať celé cestoviny, prikryte ho fóliou a pečte pri teplote 170 °C, kým sa neprehreje, približne 15 minút.

Dajú sa brokolicové cestoviny pripraviť vopred?

Áno, tento recept môžete pripraviť až 24 hodín vopred. Pripravte cestoviny, kešu omáčku a strúhanku. Uchovávajte ich oddelene, kým nebudú pripravené na zapekanie. K času pečenia pridajte ďalšie 2-3 minúty.

TIP: Ak milujete cestoviny, vyskúšajte aj tieto zdravé a nápadité cestovinové recepty. Ak vo vašom jedálničku nesmie chýbať brokolica, skúste aj ďalšie recepty z brokolice.

IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang