Omáčky na cestoviny – nápady na rýchle a zdravé vegan omáčky k cestovinám

Hlavné jedláOmáčky

Vegánske omáčky na cestoviny sú chutnou a zdravou alternatívou tradičných omáčok na cestoviny, ktoré zvyčajne obsahujú živočíšne produkty. Tieto rastlinné omáčky na cestoviny sú vhodné nielen pre vegánov, ale môžu si ich vychutnať všetci, ktorí chcú do svojho jedálnička zaradiť viac bezmäsitých jedál.

Cestoviny sú všestrannou a obľúbenou súčasťou mnohých kuchýň na celom svete. Cestovinové jedlo môže byť jednoduché alebo zložité, ale bez ohľadu na recept je vždy sýte a chutné.

Jedlá z cestovín

Cestoviny sú obľúbené pre svoju všestrannosť, jednoduchosť prípravy a chuť. Od klasických jedál, ako sú špagety carbonara a lasagne, až po ľahšie varianty, ako sú cestoviny primavera či bolognese existujú recepty s cestovinami pre každú príležitosť a chuťové bunky.

Pri príprave omáčok na cestoviny je dobré prihliadať na to, že ku každému typu omáčky sa hodí iný druh cestovín. Nebude chybou ak použijete iné, ale prídete o celistvosť a dokonalosť pokrmu, ktorý by ste dosiahli dobre zvoleným typom cestovín.

Recept na talianske špagety s vegan bolonskou omáčkou

Vegánska bolonská omáčka je tak autentická a má takú dokonalú konzistenciu, že zabudnete, že je vyrobená z rastlinných surovín.

Môžete si ju vychutnať na akomkoľvek druhu cestovín, od špagiet po penne, alebo dokonca ako náplň do lasagní či musaky. Ale ak sa chcete držať pravého talianskeho receptu – zvoľte si špagety.

Suroviny na talianske špagety s vegan bolonskou omáčkou

  • ½ šálky zeleru (nakrájaného na kocky)
  • ½ šálky mrkvy (nakrájanej na kocky)
  • ½ šálky žltej cibule (nakrájanej na kocky)
  • 2 lyžičky cesnaku (nasekané)
  • 1-1 a ½ lyžičky morskej soli
  • 1 lyžica oleja
  • 1 šálka bieleho vína (vegánske)
  • ¼ lyžičky tekutého dymu
  • 800 g drvených paradajok
  • 2 šálky kešu alebo mandľového mlieka
  • 1 šálka vegánskeho vývaru
  • ¼ lyžičky mletého čierneho korenia

Postup na talianske špagety s vegan bolonskou omáčkou

  1. Zeler, mrkvu, cibuľu, cesnak a ¾ lyžičky soli orestujte na panvici na miernom ohni, kým nezhnednú a neskaramelizujú. Asi 8 až 10 minút.
  2. Pridajte víno a tekutý dym a nechajte dusiť, pričom panvicu jemne premiešajte a oškrabte, aby ste odstránili všetko zhnednuté, čo sa prilepilo na dno.
  3. Pokračujte, kým sa neodparí väčšina vína, približne 5 až 7 minút.
  4. Potom pridajte paradajky, mandľové mlieko, vývar, zvyšok soli (začnite s ¼ lyžičky a podľa potreby pridajte viac) a korenie.
  5. Priveďte do varu, potom znížte teplotu na minimum a varte 80 až 90 minút. Každých približne 20 minút premiešajte.
  6. Varte na nižšom stupni, aby bol konečný výsledok jemnejší. Hustotu sledujte a odstavte, keď bude omáčka podľa vašich predstáv.
Bolonská omáčka sa najlepšie hodí na špagety ale môžete ju podávať aj na inom druhu cestovín.

Vegan marinara omáčka na cestoviny – recept

Omáčka marinara sa vyrába zo zrelých paradajok, cesnaku, cibule, byliniek a korenín a ponúka príval chuti, ktorý sa dokonale hodí k cestovinám všetkých tvarov a veľkostí.

Omáčka marinara sa dobre hodí do mnohých talianskych jedál. Marinara výborne chutí na pizzi a v receptoch na cestoviny. Experimentovať môžete tiež s lasagnami v muffinovej forme, sicílskymi nachos alebo vegan hambrurgermi.

Suroviny na marinara omáčku na cestoviny

  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 veľká cibuľa (nadrobno nakrájaná)
  • 4 strúčiky cesnaku (mleté)
  • 2 plechovky celých paradajok
  • 1/4 šálky nasekanej čerstvej bazalky
  • 1 a 1/2 lyžičky sušeného oregana
  • 3/4 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky korenia

Postup na marinara omáčku na cestoviny

  1. Vo veľkej panvici zohrejte olej na stredne silnom ohni. Pridajte cibuľu, varte a miešajte, kým nezmäkne, 3 až 5 minút.
  2. Pridajte cesnak, varte a miešajte ešte 1 minútu.
  3. Vmiešajte ostatné prísady.
  4. Priveďte do varu. Znížte teplotu; prikryte a varte, kým omáčka nezhustne a chute sa nezmiešajú, 30 až 45 minút, občas premiešajte a rozdeľte paradajky drevenou lyžicou.

TIP: Do omáčky marinara môžete pridať pečený cesnak, sušené paradajky v oleji, pečenú červenú papriku. Výborne sa hodia aj olivy pre slanú chuť alebo huby pre zemitý nádych.

Do marinara omáčky môžete pridať aj paradajkový pretlak, ktorý omáčku zahustí a dodá jej hlbšiu paradajkovú chuť.

Krémová hubová omáčka k cestovinám – recept

Tento recept na vegánsku hubovú omáčku na cestoviny je rýchlym a jednoduchým večerným jedlom. Táto vegánska hubová omáčka je tiež skvelou prísadou do krémovej zemiakovej kaše, na toasty a v podstate k akémukoľvek jedlu.

Suroviny na krémovú hubovú omáčku k cestovinám

  • 300 g čerstvých cestovín
  • 230 g gaštanových hríbov
  • 1,5 šálky ovseného mlieka
  • 1 lyžica lahôdkového droždia
  • 1 lyžica kukuričného škrobu
  • 2 lyžice rastlinného masla
  • 1 cibuľa
  • 1/4 lyžičky klinčekového prášku
  • 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška v prášku
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 1/4 lyžičky cesnakového prášku
  • niekoľko vetvičiek čerstvého tymianu voliteľne

Postup na na krémovú hubovú omáčku k cestovinám

  1. Najprv nakrájajte cibuľu na drobné kocky a huby na plátky.
  2. Cibuľu a maslo pridajte do veľkého hrnca a zľahka ich orestujte do zlatista.
  3. Pridajte huby a dobre premiešajte, aby sa spojili. Nechajte ich 2 až 3 minúty variť, kým huby nezmäknú a nezhnednú.
  4. Pridajte korenie, dobre ho zapracujte a nechajte variť ďalšie 2 až 3 minúty za občasného miešania.
  5. Pridajte ovsené mlieko, lahôdkové droždie a kukuričný škrob. Dobre premiešajte a nechajte vegánsku hubovú omáčku na cestoviny variť ďalších 5 minút. Počas tejto doby omáčka stmavne a začne hustnúť.
  6. Ak máte radšej, keď je omáčka redšia, pridajte ešte trochu mlieka. Ak sa vám zdá príliš riedka, pridajte trochu viac kukuričného škrobu.
  7. Medzitým priveďte do varu mierne osolenú vodu. Do osolenej vody pridajte cestoviny a varte 4 až 5 minút (alebo postupujte podľa pokynov na obale).
  8. Cestoviny sceďte. Servírujte do tanierov a zalejte hubovou omáčkou. Posypte korením a čerstvým tymianom.

K cestovinám môžete pridať vegánsky „parmezán“ zmiešaním kešu orieškov, lahôdkového droždia, cesnakového prášku a soli v mixéri do konzistencie hrubého prášku.

Recept na vegan omáčku Alfredo

Tradičná omáčka Alfredo má bohatú a zamatovú štruktúru z masla a smotany, ale vegánsku verziu možno pripraviť z rastlinných alternatív. Táto vegánska omáčka Alfredo nielenže neobsahuje mlieko, ale je aj veľmi výživná, pretože kešu oriešky poskytujú zdravé tuky a rastlinné bielkoviny.

Suroviny na vegan omáčku Alfredo

  • 340 g cestovín fettuccine, voliteľné
  • 1 a 1/2 šálky surových kešu orieškov
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1/2 stredne veľkej sladkej cibule (nakrájanej nadrobno)
  • 6 strúčikov cesnaku (mletého)
  • 2 šálky nesladeného mandľového mlieka
  • 1/4 šálky lahôdkového droždia
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 lyžička soli alebo podľa chuti

Postup na vegan omáčku Alfredo

  1. Priveďte veľký hrniec vody do varu, pridajte cestoviny a uvarte ich podľa návodu na obale. Potom ich sceďte, pridajte späť do hrnca a prikryte, kým sa omáčka neuvarí.
  2. Priveďte do varu 4 šálky vody. Horúcou vodou zalejte kešu oriešky a nechajte ich 5 minút namočené.
  3. Medzitým na malej panvici na miernom ohni zohrejte olivový olej. Po zohriatí pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a restujte 5 minút, kým sa cibuľa nerozvonia a nie je priesvitná. Odstráňte z ohňa.
  4. Kešu orechy sceďte a vodu z namáčania zlejte. Pridajte ich do výkonného mixéra spolu s cibuľou, cesnakom, nesladeným mandľovým mliekom, lahôdkovým droždím, citrónovou šťavou a soľou. Mixujte, kým nie sú veľmi hladké.
  5. Omáčku nalejte na cestoviny a premiešajte.
  6. Ak sú cestoviny ešte horúce, možno ich už nebudete musieť variť. Ak chcete, zohrejte cestoviny s omáčkou alfredo na miernom ohni, kým nie sú teplé. Ak je omáčka príliš hustá, pridajte trochu vody, aby ste ju zriedili.
Alfredo omáčka je výborná aj ako základ na pizzu.

TIP: Omáčka Alfredo je výborná aj k iným receptom s cestovinami. Hodí sa ako omáčka na špagety, výborná je na pečené zemiaky, varenú zeleninu či zapekané cestoviny.

Recept na krémové cesnakové cestoviny s pečenými paradajkami

Lahodné cestovinové jedlo pripravené z mandľového mlieka a ochutené cesnakom a pečenými paradajkami. Ideálne na rýchle večerné jedlo alebo bezmäsitý obed.

Suroviny na krémové cesnakové cestoviny s pečenými paradajkami

  • 3 šálky hroznových paradajok (rozpolené)
  • 280 g celozrnných cestovín (napríklad penne, linguini alebo fettuccine)
  • olivový olej
  • 2 stredne veľké šalotky (nakrájané na kocky)
  • 8 veľkých strúčikov cesnaku (mletý)
  • 1 štipka morskej soli a čierneho korenia
  • 3 až 4 lyžice hladkej múky
  • 2 a 1/2 šálky nesladeného mandľového vánku
  • 3 lyžice lahôdkového droždia
  • 2 lyžice vegánskeho parmezánu (nepovinné)
  • 1 lyžica citrónovej šťavy (nepovinné)

Postup na krémové cesnakové cestoviny s pečenými paradajkami

  1. Predhrejte rúru na 200 °C a paradajky obaľte v troche olivového oleja a morskej soli. Položte ich na plech vyložený papierom a pečte 20 minút, kým pripravíte zvyšok pokrmu. Potom ich odložte bokom.
  2. Priveďte veľký hrniec vody do varu a uvarte cestoviny podľa návodu na obale. Keď sú hotové, scedíme ich, prikryjeme a odložíme bokom.
  3. Medzitým si pripravte omáčku. Do veľkej panvice na stredne nízkej teplote pridajte 1 lyžicu olivového oleja, cesnak a šalotku. Pridajte štipku soli a čierneho korenia a za častého miešania varte 3 až 4 minúty, kým nezmäkne a nezavonia.
  4. Vmiešajte múku a premiešajte metličkou. Po spojení po troškách zašľahajte mandľové mlieko, aby sa nevytvorili hrudky. Potom pridajte lahôdkové droždie, štipku soli a čierneho korenia a priveďte do varu. Pokračujte vo varení ďalších 4 až 5 minút, aby sa zahustilo.
  5. Omáčku ochutnajte a podľa potreby dochuťte.
  6. Teraz môžete pridať aj 1 až 2 lyžice vegánskeho parmezánu pre extra chuť a 1 až 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy pre trochu kyslosti.
  7. Ak chcete jemnú krémovú omáčku, presuňte omáčku do mixéra (alebo použite ponorný mixér) a rozmixujte ju do krémovej a hladkej konzistencie. Vráťte späť do hrnca a znížte teplotu na mierny ohrev.
  8. Keď omáčka dosiahne požadovanú hustotu, pridajte cestoviny a pečené paradajky a premiešajte.
  9. Okamžite podávajte a ozdobte čerstvou bazalkou a vegánskym parmezánom.
Najlepšie sú krémové cesnakové cestoviny čerstvé, ale v chladničke vydržia až 2 dni.

TIP: Ak obľubujete spojenie cestovín, krémovej omáčky a zeleniny, skúste tiež talianske cestoviny s cuketou alebo rovnako chutnú a krémovú vegánsku syrovú omáčku na cestoviny.

Vegánske omáčky na cestoviny sú nielen chutné, ale prispievajú aj k ekologickému životnému štýlu. Výberom rastlinných omáčok môžete znížiť ekologickú stopu a zároveň si vychutnať všetky chute a textúry, ktoré vegetariánske cestoviny ponúkajú. Či už ste vegán, alebo len chcete preskúmať nové kulinárske obzory, vyskúšajte tieto vegánske omáčky na cestoviny a objavte radosti rastlinného varenia.

IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang