Guľky v paradajkovej omáčke – recept

Hlavné jedláOmáčkyVegánske recepty

Vegánska paradajková omáčka je chutnou, výživnou a zdravou alternatívou tradičných paradajkových omáčok. Vďaka svojej univerzálnosti sa dá použiť ako základ pre nespočetné množstvo jedál, od cestovín cez pizzu až po guľky v paradajkovej omáčke. Je prirodzenou voľbou pre tých, ktorí hľadajú jedlá na rastlinnej báze, a stala sa najlepšou voľbou pre domácich aj reštauračných kuchárov. V tomto článku sa pozrieme na niektoré recepty, v ktorých sa táto paradajková alebo rajčinová omáčka využíva a sú vhodné pre vegánov.

Vegánska paradajková omáčka je vynikajúcou alternatívou tradičnej paradajkovej omáčky pre tých, ktorí chcú prijať rastlinný životný štýl. Môže ponúknuť rovnakú chuť a štruktúru ako tradičná paradajková omáčka, ale bez mliečnych zložiek alebo vedľajších živočíšnych produktov.

Je tiež skvelou voľbou pre tých, ktorí sa snažia znížiť príjem spracovaných potravín, pretože vegánska paradajková omáčka sa zvyčajne vyrába zo skutočných paradajok a jednoduchého korenia.

Vďaka nízkemu obsahu tuku a vysokému obsahu vitamínov môže vegánska paradajková omáčka spestriť vaše obľúbené jedlá bez toho, aby pridávala príliš veľa tuku alebo sodíka. Navyše je neuveriteľne univerzálna a môžete ju použiť do cestovín, pizze, sendvičov, či polievok – napríklad do chutnej studenej zeleninovej gazpacho polievky.

Guľky v paradajkovej omáčke – recept

Tento chutný recept na vegánske mäsové guľky je ideálny na každý deň v týždni a stačí vám naň len niekoľko jednoduchých ingrediencií. Paradajková omáčka je plná chuti a štruktúra vegánskych mäsových guľôčok je rovnaká ako u tradičných. Guľky si môžete pripraviť aj podľa seba, alebo sa inšpirujte nápadmi ako vyrobiť ne-mäsové guľky bez mäsa.

Ingrediencie na guľky v paradajkovej omáčke

  • 1 plechovka vegánskeho mäsa
  • 1/2 šálky strúhanky
  • 2 strúčiky cesnaku, mleté
  • 1 lyžica rastlinného oleja
  • 2 lyžice vegánskej worcestrovej omáčky
  • 2 lyžice mletého čerstvého oregana
  • 1/4 lyžičky čierneho korenia
  • 800 g nakrájaných paradajok
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup na guľky v paradajkovej omáčke

  1. Najprv predhrejte rúru na 190 °C.
  2. Vo veľkej miske zmiešajte vegánske mäso, strúhanku, cesnak, rastlinný olej, worcestrovú omáčku, oregano a korenie, kým sa nespoja.
  3. Potom zo zmesi vytvarujte malé guľôčky a položte ich na nepriľnavý plech na pečenie.
  4. Pečte v predhriatej rúre 20 minút, kým guľôčky nie sú ľahko opečené.
  5. Medzitým do stredne veľkej panvice na strednom ohni pridajte paradajky nakrájané na kocky, paradajkový pretlak a olivový olej.
  6. Varte 15 minút za občasného miešania. Nakoniec dochuťte soľou a korením podľa chuti.
  7. Do omáčky pridajte uvarené vegánske guľky a varte ďalších 10 minút.
Guľky v paradajkovej omáčke sú vynikajúcim predjedlom aj hlavným chodom.

Vegánske guľky s paradajkovou omáčkou – recept

Tento jednoduchý a chutný vegánsky recept na mäsové guľky s domácou paradajkovou omáčkou dokazuje, že na prípravu výdatného a chutného pokrmu nemusíte používať živočíšne produkty.

Tieto vegánske guľky, ktoré sú chutnou alternatívou klasických mäsových guľôčok, sú vyrobené zo zmesi zeleniny a korenín a potešia všežravcov aj vegánov. Stačí podávať s obľúbenými cestovinami a veľkým množstvom omáčky navyše.

Ingrediencie na vegánske guľky

  • 1 šálka ovsených vločiek
  • 1/2 cibule nakrájanej na kocky
  • 1/2 červenej papriky nakrájanej na kocky
  • 1/4 šálky ľanovej múčky
  • 1/2 šálky varenej šošovice
  • 1/2 lyžičky cesnakového prášku
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1/4 lyžičky morskej soli
  • 1/4 lyžičky čierneho korenia
  • 1/4 šálky vody
  • 800 g nakrájaných paradajok
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička cukru

Postup na vegánske guľky

  1. Predhrejte rúru na 190 °C.
  2. Najprv v stredne veľkej miske zmiešajte ovsené vločky, cibuľu nakrájanú na kocky, červenú papriku nakrájanú na kocky, ľanovú múku, uvarenú šošovicu, cesnakový prášok, sušené oregano, morskú soľ a čierne korenie. Pridajte vodu a miešajte prísady, kým sa nevytvorí cesto.
  3. Z cesta vytvarujte 1 cm guľky a položte ich na plech na pečenie. Pečte 20 minút, kým sa jemne nezapečú.
  4. Potom vo veľkej panvici rozohrejte olivový olej na strednom ohni. Pridajte paradajky nakrájané na kocky a cukor a duste 10 minút.
  5. Nakoniec do panvice pridajte vegánske guľky a duste 10 minút.
  6. Vegánske guľky v paradajkovej omáčke podávajte na uvarených cestovinách alebo obilninách.
Vegánske guľky s rajčinovou omáčkou môžete podávať samostatne, alebo s cestovinami.

Vegánska rajčinová omáčka na špagety – recept

Ak hľadáte chutnú paradajkovú omáčku na svoje obľúbené domáce špagety, máte šťastie! Táto vegánska paradajková omáčka je plná chuti a ideálna pre zdravých kuchárov. Vyžaduje si len niekoľko jednoduchých ingrediencií, ktoré sa v jednom hrnci zídu za krátky čas.

Omáčka má lahodnú bohatú chuť s vrstvami silných paradajok, cesnaku, byliniek a štipkou tepla. Navyše je aj vegánska. Či už sa snažíte na týždeň zbaviť mäsa, alebo len hľadáte zdravšiu paradajkovú omáčku, táto vegánska paradajková omáčka sa určite stane vaším receptom.

Ingrediencie na rajčinovú omáčku na špagety

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 veľká cibuľa nakrájaná na kocky
  • 4 strúčiky cesnaku, mleté
  • 800 g nakrájaných paradajok
  • 2 lyžice paradajkovej pasty
  • 2 lyžičky kryštálového cukru
  • 2 lyžice kapary, scedené
  • 2 lyžice vegánskej worcestrovej omáčky
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1/2 lyžičky čierneho korenia
  • soľ podľa chuti

Postup na rajčinovú omáčku na špagety

  1. Vo veľkej panvici na stredne silnom ohni zohrejte olivový olej.
  2. Pridajte cibuľu a cesnak a restujte 3 minúty, kým cibuľa nezmäkne a nezavonia.
  3. Pridajte nakrájané paradajky, paradajkový pretlak, cukor, kapary, worcestrovú omáčku, oregano a korenie.
  4. Potom premiešajte a priveďte do varu.
  5. Znížte teplotu na minimum a za občasného miešania varte 30 minút.
  6. Podľa chuti pridajte soľ.
  7. Podávajte na horúcich uvarených špagetových rezancoch a vychutnajte si ich.
Špagety a rajčinová omáčka jednoducho idú spolu.

Vegánska univerzálna rajčinová omáčka – recept

Univerzálna rajčinová omáčka alebo sa dá použiť ako príloha do cestovín, nátierka na chlieb, na pizzu či pizzové slimáky, alebo iba tak s chrumkavou čerstvou zeleninou. Výborne sa k nej hodí napríklad obľúbený vegánsky arabský chlieb pita.

Ingrediencie na univerzálnú rajčinovú omáčku

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 2 strúčiky cesnaku, mleté
  • 800 g nakrájaných paradajok
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 lyžička zaváranej papriky
  • 2 lyžice vegánskej worcestrovej omáčky
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1/2 lyžičky čierneho korenia
  • soľ podľa chuti

Postup na univerzálnú rajčinovú omáčku

  1. Vo veľkej panvici na stredne silnom ohni zohrejte olivový olej.
  2. Pridajte cibuľu a cesnak a restujte 3 minúty, kým cibuľa nezmäkne a nezavonia.
  3. Potom pridajte nakrájané paradajky, paradajkový pretlak, papriku, worcestrovú omáčku, oregano a korenie.
  4. Premiešajte a priveďte do varu.
  5. Znížte teplotu na minimum a za občasného miešania varte 20 minút.
  6. Nakoniec podľa chuti pridajte soľ.
  7. Podávajte na obľúbenom cestovinovom pokrme a vychutnajte si ho.
Rajčinovú omáčku môžete použiť ako prílohu k čomukoľvek, je naozaj univerzálna.

Vegánska plnená paprika – recept

Plnená paprika sa pripravuje veľmi rýchlo a jednoducho a stačí vám na ňu zopár surovín.

Ingrediencie na vegánskú plnenú papriku

  • 4 papriky, rozpolené a zbavené semienok
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa nakrájaná na kocky
  • 3 strúčiky cesnaku, mleté
  • 1 šálka uvarenej quinoy
  • 1 plechovka čiernej fazule, scedená a prepláchnutá
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 lyžička údenej papriky
  • 1/2 lyžičky sušeného tymiánu
  • 1/2 lyžičky sušeného oregana
  • 1/2 lyžičky čierneho korenia
  • soľ podľa chuti

Postup na vegánskú plnenú papriku

  1. Predhrejte rúru na 190 °C.
  2. Najprv rozpolené papriky položte na plech vyložený papierom na pečenie.
  3. Potom vo veľkej panvici na stredne silnom ohni zohrejte olivový olej.
  4. Pridajte cibuľu a cesnak a restujte 3 minúty, kým cibuľa nezmäkne a nezavonia.
  5. Pridajte uvarenú quinou, fazuľu, paradajkový pretlak, papriku, tymián, oregano a korenie. Premiešajte, aby sa ich chute spojili.
  6. Nakoniec dochuťte soľou podľa chuti.
  7. Zmes rovnomerne rozdeľte na polovice papriky a pečte vo vyhriatej rúre 25 minút.
  8. Podávajte teplé a vychutnajte si ich.
Plnené papriky podávajte s paradajkovou omáčkou, ktorá im dodá výbornú chuť.

Paradajková (rajčinová) omáčka

Vegánska paradajková omáčka je skvelou alternatívou k tradičnejším omáčkam. Jej výroba je lacná, zdravá a na výber je z mnohých chutí. Vyrobiť si doma vlastnú vegánsku paradajkovú omáčku je skvelý spôsob, ako ušetriť peniaze a zabezpečiť, aby ste získali presne tú chuť, ktorú hľadáte.

Výborne sa hodí ako príloha, ak máte uvarené plnené papriky, guľky v paradajkovej omáčke sú vynikajúce a určite vám bude chutiť aj ako rajčinová omáčka na špagety. Navyše si môžete upraviť ingrediencie tak, aby vyhovovali vašim diétnym potrebám.

So správnymi prísadami a trochou kreativity si môžete vyrobiť vlastnú lahodnú vegánsku paradajkovú omáčku, na ktorej si pochutná každý.

IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang