Lasagne pre vegánov – recept

Hlavné jedláOmáčkyVegánske recepty

Vegánske lasagne sú chutnou a výživnou alternatívou tradičných lasagní, pretože neobsahujú živočíšne produkty a zároveň obsahujú zdravé prísady, ktoré uspokoja vaše chute. Tento rastlinný pokrm sa vyznačuje vrstvami aromatických ingrediencií a krémovou omáčkou, vďaka čomu je ideálnou voľbou pre vegánov aj nevegánov.


Obsah článku


Napriek zdravým a výživným zložkám sú vegánske lasagne krémové a veľmi sýte.

Vegánske lasagne s cuketou a ďalšou zeleninou niektoré deti až tak neobľubujú. No ak použijete červenú šošovicu, uspokojíte všetkých stravníkov. Môžete mať dobrý pocit z toho, že ste rodinu nakŕmili zdravým jedlom a zároveň si dopriali mimoriadne chutnú večeru.

Z akých surovín sa pripravujú vegánske lasagne

Základom vegánskych lasagní – podobne ako tých tradičných – sú plátky cestovín, ktoré sa zvyčajne vyrábajú z krupicovej alebo celozrnnej múky, čo zaručuje dostatok vlákniny.

Náplň pozostáva z rôznych druhov zeleniny, ako sú cuketa, baklažán, špenát, huby a paprika. Táto zelenina poskytuje množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré zlepšujú celkový výživový profil pokrmu.

Ak chcete nahradiť tradičné mäso v lasagniach, môžete použiť kombináciu šošovice a vlašských orechov. Šošovica je plná rastlinných bielkovín a vlákniny, zatiaľ čo vlašské orechy poskytujú bohatú, orieškovú chuť a zdravé tuky. Spoločne vytvárajú chutnú a uspokojivú konzistenciu podobnú mäsu.

Omáčka vo vegánskych lasagniach sa zvyčajne vyrába z paradajkovej omáčky. Ak chcete pridať krémovú chuť, môžete si pripraviť vegánsku bešamelovú omáčku z rastlinného mlieka, napríklad zo sójového alebo mandľového, a s trochou lahôdkového droždia, ktoré dodá syrovú a pikantnú chuť. Táto omáčka nielen zvýrazní chuť, zároveň zabezpečí aj šťavnatú textúru.

Vrstvenie je pri vegánskych lasagniach veľmi dôležité, aby sa vytvorila harmonická zmes chutí. Striedaním vrstiev plátkov cestovín, zeleninovej náplne a omáčky zostavíte pokrm, ktorý uspokojí vaše chuťové poháriky.

Na vrch môžete pridať aj vegánsky syr, aby ste dosiahli lepkavý a roztápajúci sa povrch.

Vegánske lasagne recept

Tento recept na vegánske lasagne je najlepší a najjednoduchší vegánsky lasagne recept aký nájdete. Vrstvené s bohatou marinarou, krémovou ricottou, špenátom, rezancami a posypané vegánskym syrom mozzarella. Navyše vďaka červenej šošovici každá porcia obsahuje 26 gramov bielkovín.

Suroviny na vegánske lasagne

  • 1 šálka sušenej červenej šošovice
  • 2 plechovky omáčky marinara
  • 1 šálka surových kešu orieškov
  • 450 g pevného tofu osušeného
  • 1/2 šálky lahôdkového droždia
  • 3 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička sušenej bazalky
  • 1 lyžička oregana
  • 1/2 lyžičky cesnakového prášku
  • 3 šálky baby špenátu
  • 1 škatuľa rezancov lasagní (asi 12 plátov)
  • 2 až 3 šálky strúhanej vegánskej mozzarelly

Postup na vegánske lasagne

  1. Uvarte červenú šošovicu. Do stredne veľkého hrnca pridajte 1 šálku sušenej červenej šošovice a 3 šálky vody. Priveďte do varu a potom varte približne 20 minút. Šošovicu sceďte v jemnom sitku, potom ju pridajte späť do hrnca a vmiešajte do nej omáčku marinara. Odstavte.
  2. Predhrejte rúru na 180 °C.
  3. Pripravte kešu-tofu ricottu: Vložte kešu oriešky do kuchynského robota a spracujte ich na jemnú mrveničku. Potom do kuchynského robota pridajte nakrájané tofu, lahôdkové droždie, citrónovú šťavu, soľ, bazalku, oregano a cesnakový prášok. Pulzujte, kým sa dobre nespoja a ricotta nebude celkom hladká. Ak je príliš hustá, pridajte niekoľko lyžíc vody.
  4. Na dno veľkej zapekacej misy s rozmermi 23 × 33 cm pridajte asi 1 šálku šošovicovej marinády. Rovnomerne ju rozotrite. Potom pridajte 4 až 5 rezancov lasagní (nevarených).
  5. Na rezance rozotrite polovicu ricotty. Navrch dajte polovicu špenátu.
  6. Na špenát pridajte asi 1 šálku omáčky marinara a na vrch položte 4-5 rezancov lasagní.
  7. Na rezance rozotrite zvyšok ricotty a potom zvyšok špenátu. Na špenát položte ďalších 4-5 rezancov a potom rovnomerne polejte zvyškom omáčky.
  8. Zakryte tesne fóliou a pečte 40 minút.
  9. Kým sa lasagne pečú, pripravte 2 až 3 šálky vegánskeho syra mozzarella.
  10. Po 40 minútach odstráňte fóliu a lyžicou naneste mozzarellu.
  11. Vložte lasagne späť do rúry a pečte ešte 20 minút odkryté. Vyberte z rúry, nechajte aspoň 15 minút vychladnúť a podávajte.

Šošovicu možno nahradiť aj vegánskym mletým hovädzím mäsom. Vegánske mleté mäso uvarte na panvici, potom primiešajte marinaru a pokračujte podľa receptu.

Baklažánové lasagne – recept

Baklažánové lasagne predstavujú mimoriadne chutné talianske jedlo. Baklažánové lasagne majú všetky chute a textúry šťavnatých a syrových lasagní bez cestovín a mliečnych výrobkov. Ide o odľahčenú verziu výdatného jedla, ktoré s radosťou zaradíte do svojho vegánskeho jedálnička.

Suroviny na baklažánové lasagne

Kešu ricotta

  • 2 šálky surových kešu orieškov (namočených cez noc vo vode)
  • 1/4 šálky mandľového mlieka
  • 3 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1/2 lyžice agáve
  • 1/2 lyžice lahôdkového droždia
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 lyžičky morskej soli
  • 1/2 lyžičky čierneho korenia
  • 5 listov čerstvej bazalky

Baklažánové lasagne

  • 2 veľké baklažány (nakrájané kolieska)
  • 1 dávka kešu ricotty
  • 1 a 1/3 šálky vašej obľúbenej marinárskej omáčky
  • 3-4 lístky čerstvej bazalky (natrhané)
  • vločky červenej papriky na posypanie
  • olivový olej

Postup na baklažánové lasagne

  1. Kešu oriešky namočte na noc, potom ich dobre opláchnite a osušte.
  2. Predhrejte rúru na 220 °C a vyložte veľkú nádobu na pečenie pergamenovým papierom.
  3. Plátky baklažánu poriadne pokvapkajte olivovým olejom a okoreňte morskou soľou. rozložte ich na plech a pečte 20 minút.
  4. Kým je baklažán v rúre, pripravte kešu ricottu.
  5. Na prípravu ricotty pridajte všetky ingrediencie do kuchynského robota a spracovávajte, kým sa nevytvorí štruktúra podobná ricotte. Malo by to trvať len niekoľko minút.
  6. Ak chcete pripraviť baklažánové lasagne, pripravte si všetky prísady a zapekaciu nádobu.
  7. Začnite tým, že na dno rozotrieme 1/3 šálky marinary a potom ju pokryjeme vrstvou plátkov baklažánu.
  8. Na baklažán rozotrite trochu kešu ricotty, toľko, aby pokryla celý baklažán.
  9. Na ricottu rozotrite ďalšiu asi 1/3 šálky marinary a trochu natrhanej čerstvej bazalky.
  10. Vrstvu opäť preložte baklažánom, pričom postup zopakujte 3-krát.
  11. Na záver by ste mali mať vrstvu ricotty a marinary.
  12. Zapekaciu misu vložte do rúry a pečte asi 20 minút alebo kým paradajková omáčka nezačne bublať a ricotta na povrchu mierne zhnedne.
  13. Nechajte mierne vychladnúť a podávajte teplé.
Baklažán možno zameniť aj za inú dominantnú zeleninu, ktorá bude tvoriť základ lasagní.

Recept na zeleninové lasagne

Zeleninové lasagne sú plné jednoduchej zeleniny a najlepšieho syra ricotta z kešu orechov. Zeleninové lasagne sú výdatným a sýtym jedlom, ktoré si každý zamiluje. A nikto sa nespozná, že neobsahujú mliečne výrobky.

Suroviny na zeleninové lasagne

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 malá cibuľa (nakrájaná na kocky)
  • 2 až 3 strúčiky cesnaku (mleté)
  • 2 šálky mrkvy (nakrájaná na kocky)
  • 2 šálky cukety (nakrájaná na kocky)
  • 2 šálky žltej tekvice (nakrájaná na kocky)
  • 230 g šampiňónov (nakrájaných)
  • 1/2 lyžičky talianskeho korenia (alebo tymianu, bazalky a majoránky)
  • 1 balenie mrazeného špenátu (rozmrazeného a osušeného)
  • 3 šálky omáčky na cestoviny
  • cca 9 rezancov lasagní (obyčajných alebo bez varenia)
  • 2 šálky vegánskej ricotty (kešu syr ricotta alebo tofu ricotta)
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup na zeleninové lasagne

  1. Predhrejte rúru na 180 °C.
  2. Uvarte rezance podľa návodu na obale, odložte bokom.
  3. Na veľkej panvici zohrejte olej na strednom ohni, pridajte cibuľu a cesnak a restujte asi 5 minút. Pridajte mrkvu, cuketu, tekvicu, huby, bylinky a dobrú štipku soli a korenia, pokračujte v restovaní ďalších 5 až 7 minút. Odstavíme z ohňa.
  4. Zmiešame kešu ricottu a špenát, dobre premiešame.
  5. Na dno zapekacej misy dáme asi 1/3 šálky omáčky, ktorú rozotrieme, pridáme vrstvu cestovín, na ňu 1/2 ricotty a 1/2 zeleniny.
  6. Pridajte ďalšiu vrstvu cestovín, 1/2 zvyšnej omáčky, potom zvyšok ricotty a nakoniec zeleninu. Pridajte ešte jednu vrstvu cestovín a zalejte zvyšnou omáčkou.
  7. Lasagne prikryte a pečte asi 40 minút.
  8. Prikryté nechajte 5 minút odpočívať, odstráňte alobal a nechajte 10 minút vychladnúť.
  9. Na vrch môžete pridať vegánsky parmezán a trochu čerstvo nasekanej bazalky.

Bešamel na lasagne – bešamel recept

Klasická krémová biela omáčka je upravená na vegánsku bešamelovú omáčku. Bešamel na lasagne predstavuje ideálnu základnú omáčku na akékoľvek cestovinové jedlo.

Suroviny na bešamel na lasagne

  • 3 lyžice vegánskeho masla
  • 2 lyžice múky
  • 2 šálky nemliečneho mlieka zahriateho
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup na bešamel na lasagne

  1. Na panvici na omáčku rozpustite maslo na miernom ohni. Pridajte múku a šľahajte, kým nezhustne a nezačne bublať, no nezhnedne (približne 2 minúty).
  2. Do panvice nalejte teplé mlieko a pokračujte v šľahaní, kým omáčka nezhustne (približne 3 minúty).
  3. Do panvice pridajte soľ, korenie a muškátový oriešok a premiešajte.
  4. Použite najlepšie ihneď, ak pripravujete omáčku vopred, položte na ňu voskový papier, kým nebude pripravená na použitie.
Bešamelovú omáčku môžete použiť aj na iné cestovinové jedlá na dosiahnutie mliečnej chute.

Lasagne recepty

Vegánske variácie lasagní ponúkajú chutnú a výživnú obmenu klasického talianskeho jedla. Vďaka rastlinným surovinám sú plné chutí a textúr, ktoré dokážu uspokojiť každú chuť.

Tu je niekoľko lákavých vegánskych variácií lasagní, ktoré môžete vyskúšať:

Lasagne zo šošovice a húb

Šošovica a huby vytvárajú výdatnú a mäsitú štruktúru. Uvarte šošovicu do mäkka a zmiešajte ju s dusenými hubami, cesnakom, cibuľou a bylinkami, aby ste získali aromatickú náplň. Zmes navrstvite na pláty lasagní a na záver ju zalejte štipľavou omáčkou marinara a vegánskym syrom.

Lasagne z maslovej tekvice a šalvie

V tejto variante sa do vrstiev lasagní pridáva kombinácia pečenej maslovej tekvice a čerstvej šalvie. Maslovú tekvicu nakrájajte na tenké plátky a upečte ju do mäkka. Na tekvicu navrstvite vegánsku ricottu, vegánsky syr a paradajkovú omáčku so šalviou. Výsledkom sú aromatické lasagne s nádychom jesennej esencie.

Stredomorské lasagne

Dajte lasagniam exotický nádych tým, že ich obohatíte o stredomorské ingrediencie. Medzi pláty lasagní navrstvite pečený baklažán, cuketu, sušené paradajky, artičoky a olivy.

Dochuťte bazalkou, oreganom, cesnakom a vegánskym syrom a na záver ich zalejte domácou paradajkovou omáčkou. Výsledkom sú lasagne plné stredomorských chutí.

Podobne ako tradičné lasagne, aj tie vegánske v sebe ukrývajú výrazné chute a sýty zážitok, no obsahujú naviac zdravé ingrediencie. Svojimi žiarivými farbami a neodolateľnou chuťou dokazujú, že rastlinná kuchyňa môže byť vzrušujúca a chutná.

IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang