Bazalkové pesto recept – ako si pripraviť pesto doma

Hlavné jedláOmáčkyVegánske recepty

Vegánske bazalkové pesto je chutnou a zdravou alternatívou tradičného pesta, ktoré sa vyrába bez živočíšnych produktov. Pesto to aromatická omáčka, ktorú možno použiť do rôznych jedál, od cestovín až po sendviče, a dodá každému jedlu sviežu a živú chuť.

Pesto je omáčka, ktorá pravdepodobne pochádza z regiónu Liguria v severozápadnom Taliansku. Predpokladá sa, že sa mohla vyvinúť z cesnakovej omáčky z 13. storočia nazývanej aggiadda alebo z tradície používania aromatických byliniek v stredoveku.

Prvý písomný recept na pesto pochádza od Giovanniho Battistu Ratta z jeho diela Janovská kuchyňa z 19. storočia. Tento recept predstavoval zmes cesnaku, bazalky a syra.

Rastlinná verzia vynecháva syr, ale je podobne plná bazalky a chutí, ako tá nevegánska.

Základný pesto recept – alebo z čoho pripraviť vegánske pesto

Hlavnou zložkou vegánskeho bazalkového pesta, ako už názov napovedá, je bazalka. Listy bazalky sú známe svojou výraznou arómou a výraznou chuťou, vďaka čomu sú ideálnym základom tejto omáčky. Zvyčajne sa miešajú s inými prísadami, aby sa vytvorila požadovaná štruktúra a chuť.

Na nahradenie parmezánu, ktorý sa nachádza v tradičnom peste, sa vo vegánskych verziách používa lahôdkové droždie. Vďaka svojej orechovej a syrovej chuti dodáva pestu bohatú a pikantnú chuť, takže je rovnako chutné ako pôvodná verzia.

Ďalšou dôležitou zložkou vegánskeho bazalkového pesta sú píniové oriešky. Píniové oriešky dodávajú omáčke jemnú maslovú chuť a krémovú štruktúru. Pred zmiešaním s ostatnými prísadami sa zvyčajne opražia, aby sa zvýraznila ich chuť a vôňa.

Do vegánskeho bazalkového pesta sa bežne pridáva aj cesnak, olivový olej a citrónová šťava. Cesnak dodáva omáčke štipľavý a pikantný nádych, zatiaľ čo olivový olej jej dodáva hladkú chuť.

Bazalkové pesto recept

Najjednoduchšie vegánske pesto, ktoré je pripravené behom 5 minút. Toto bazalkové pesto je syrové a chutné napriek tomu, že neobsahuje mlieko. Ideálne sa hodí ako omáčka na cestoviny, do polievok, šalátov, cestovín aj na pizzu.

Suroviny na bazalkové pesto

  • 2 šálky balenej čerstvej bazalky (veľké stonky odstráňte)
  • 3 lyžice píniových alebo vlašských orechov
  • 3 veľké strúčiky cesnaku (ošúpané)
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 3 až 4 lyžice lahôdkového droždia
  • 1/4 lyžičky morskej soli (podľa chuti)
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 6 lyžic vody (podľa potreby)

Postup na bazalkové pesto

  1. Do kuchynského robota alebo malého mixéra pridajte bazalku, orechy, cesnak, citrónovú šťavu, výživné kvasnice a morskú soľ a mixujte na najvyššej úrovni, kým nevznikne sypká hmota.
  2. Po troškách pridávajte olivový olej (ak je to možné, pridávajte ho, kým je prístroj zapnutý) a podľa potreby oškrabte steny.
  3. Potom pridávajte po 1 lyžice (15 ml) vody, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu – hustú, ale vylievateľnú omáčku.
  4. Ochutnajte a podľa potreby upravte chuť, pridajte viac lahôdkového droždia pre syrovú chuť, soli pre celkovú chuť, orechov pre orieškovú chuť alebo citrónovej šťavy pre kyslosť.
  5. Podávajte s vaším obľúbeným pokrmom.
Bazalkové pesto je vynikajúce aj ako nátierka na chlieb.

Kde možno použiť pesto?

  • Najrozšírenejší spôsob použitia pesta je s cestovinami. Ak chcete ľahšie jedlo, nahraďte cestoviny cuketovými rezancami, rezancami zo sladkých zemiakov alebo haluškami.
  • Pestom môžete preliať zeleninový šalát. Ak ho viac zriedite ďalším olejom máte výbornú šalátovú zálievku.
  • Pesto sa výborne hodí ako základ na domácu pizzu.
  • Pesto predstavuje výborné predjedlo s chrumkavým chlebom na namáčanie.
  • Pesto môžete naliať na grilovanú zeleninovú zmes alebo pečenú zeleninu, ako je baklažán. brokolica, karfiol, špargľa alebo paradajky.
  • Primiešajte pesto do zeleninových polievok.
  • Pesto sa hodí aj do obilných mís – zmiešajte ho s vareným farrom, quinoou alebo kuskusom.

Cestoviny s bazalkovým pestom – recept

Naučte sa pripraviť to najúžasnejšie vegánske pesto len z 5 ingrediencií. Ľahko si ho prispôsobte podľa svojich predstáv a primiešajte do varených cestovín alebo skúste niektorú z ďalších možností použitia pesta.

Suroviny na cestoviny s bazalkovým pestom

  • 97 g surových kešu alebo píniových orieškov
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 48 g čerstvej bazalky
  • 4 lyžice lahôdkového droždia
  • 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • 1/2 lyžičky soli
  • 54 g olivového oleja
  • 59 ml vody (plus podľa potreby)
  • 230 g nevarených cestovín podľa vlastného výberu

Postup na cestoviny s bazalkovým pestom

  1. V kuchynskom robote zmiešajte píniové oriešky, citrónovú šťavu, cesnak, soľ, korenie a pulzujte, kým sa dobre nenasekajú.
  2. Pridajte bazalku a pulzujte, kým sa nespojí.
  3. Pri spustenom kuchynskom robote pridajte olivový olej a pulzujte, kým sa nespojí.
  4. Pre extra syrovú chuť pridajte 1 polievkovú lyžicu lahôdkového droždia. Krátko pulzujte, aby sa spojili.
  5. Ochutnajte a upravte, podľa potreby.
Pesto možno skladovať v uzavretej nádobe v chladničke 1 týždeň. Možno ho tiež zamraziť vo formičkách na ľad.

Vegánske variácie receptov na pesto

Existuje veľa chutných spôsobov ako základný recept na pesto obmeniť. Tu je niekoľko obľúbených:

Vymeňte zeleninu

Pesto recept možno pripraviť aj s inými bylinkami a zelenými plodmi. Skúste polovicu bazalky nahradiť rukolou, kelom, reďkovkou, petržlenom alebo špenátom. Bazalku môžete tiež úplne vynechať a použiť zmes petržlenu a koriandra alebo zmes 50/50 čerstvej mäty a špenátu.

Vymeňte orechy

Do vegánskeho pesta sa hodia takmer všetky orechy alebo semienka. Výborné sú píniové oriešky, ale skvelé sú aj mandle, kešu, vlašské orechy a slnečnicové semienka.

Syrovejšie pesto

Ak máte radi, keď má pesto naozaj syrovú chuť nevynechajte lahôdkové droždie. Ak ho nemáte, pridajte 2 lyžičky kapary alebo 2 sušené paradajky v oleji, aby ste pestu dodali bohatú pikantnú chuť.

Špagety s pestom – recept

Táto krémová vegánska omáčka na cestoviny s pestom je neuveriteľne rýchla, jednoduchá a chutná. Bohatú a krémovú večeru s gurmánskou chuťou budete mať na stole za menej ako 20 minút.

Suroviny na špagety s pestom

  • 450 g špagiet
  • 1 plechovka kokosového mlieka
  • 1/2 šálky vody
  • 3 lyžičky tapiokového škrobu (alebo zemiakového či kukuričného)
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžica lahôdkového droždia (nepovinné)
  • 62 g bazalkového pesta (podľa receptu hore)

Postup na špagety s pestom

  1. Ak nemáte hotové vegánske pesto, najprv si ho pripravte.
  2. Dajte zovrieť vodu a uvarte špagety podľa návodu na obale.
  3. Kým sa cestoviny varia, odmerajte 2 šálky rastlinného mlieka, 3 lyžičky tapiokového škrobu, 1 lyžičku soli, 1 lyžicu výživného droždia a 1/4 šálky vegánskeho pesta do stredne veľkého hrnca a rozšľahajte.
  4. Keď sa spoja, omáčku začnite za častého miešania ohrievať, kým sa nezačne variť.
  5. Nechajte pomaly variť 1 minútu a potom odstavte.
  6. Nalejte na scedené a prepláchnuté cestoviny, dobre premiešajte a podávajte horúce.

Táto krémová pesto omáčka sa výborne hodí aj na gnocchi.

Špagety s pestom môžete posypať semienkami alebo orieškami a lahôdkovým droždím.

Vegánske pesto je všestranná a chutná omáčka, ktorú si môže vychutnať každý bez ohľadu na stravovacie preferencie. Vďaka svojej žiarivo zelenej farbe, sviežej chuti a zdraviu prospešným vlastnostiam je fantastickým doplnkom vášho kuchynského repertoáru.

Ak budete chcieť nabudúce obohatiť svoje jedlo o nové chute, vyskúšajte vegánske pesto a pozdvihnite svoje jedlá na úplne novú úroveň.

IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang