Jedlá z brokolice – vegan recepty s brokolicou

Hlavné jedlá

Brokolica, živinami nabitá zelenina z čeľade kapustovitých, je známa svojou žiarivo zelenou farbou a hustou štruktúrou. Je nielen chutná, no aj všestranne využiteľná, vďaka čomu je skvelým doplnkom rôznych jedál. Či už ju máme radšej dusenú, pečenú či ako súčasť šalátov, brokolicu môžeme použiť v nespočetných receptoch, ktoré jej dodajú výživný a chuťový nádych.


Obsah článku


Okrem pôsobivého obsahu výživných látok je brokolica veľmi všestranne využiteľná v kulinárstve. Môžeme si ju vychutnať surovú v šalátoch, varenú na pare ako prílohu, rozmixovanú v polievkach alebo smoothie. Výborná je aj vyprážaná v ázijských miešaných. Overenou klasikou je sú zapekané zemiaky alebo zapekaný karfiol s brokolicou.

Vďaka svojej jemne horkej a zemitej chuti je skvelým doplnkom mnohých jedál, ktorým dodáva chuť aj živiny.

Brokolicové placky – recept

Ak si chceme pripraviť chutné a jednoduché vegánske občerstvenie, vegánske brokolicové placky sú výbornou voľbou. Hodia sa ako predjedlo aj ako ľahký obed či večera.

Okrem brokolice obsahujú tieto placky aj ľanové semienka a cícer, ktoré sú taktiež nesmierne výživné.

Suroviny na brokolicové placky
3,5 šálky ružičiek brokolice
½ cibule (nakrájaná nahrubo)
¼ šálky koriandra
2 strúčiky cesnaku
½ šálky cícerovej múky
2 lyžice mletých ľanových semienok
½ lyžičky mletej rasce
¼ lyžičky kajenského korenia
1 lyžička soli
olej (na vyprážanie)

Postup na brokolicové placky

  1. V kuchynskom robote alebo mixéri rozmixujeme ružičky brokolice, nasekanú cibuľu, koriander a strúčiky cesnaku.
  2. Zmes presunieme do veľkej misy a pridáme ostatné suché prísady – cícerovú múku, mleté ľanové semienka, mletú rascu, kajenské korenie a soľ.
  3. Všetko dôkladne premiešame a vypracujeme husté cesto.
  4. Na panvicu nalejeme niekoľko kvapiek oleja, ktorý budeme potrebovať na vyprážanie.
  5. Keď sa olej zohreje, z cesta vytvarujeme malé placky. Rukami ich pekne rozvaľkáme, aby mali rovnomerný tvar.
  6. Keď je olej horúci, položíme placky na panvicu a smažíme ich na miernom plameni asi 4 až 5 minút. Potom ich otočíme, aby sa opiekli aj z druhej strany.
  7. Keď majú placky z oboch strán zlatohnedý odtieň, sú hotové. Po dopečení ich položíme na papierovú utierku, aby nasala prebytočný olej.
  8. Podávame ich s obľúbeným vegánskym dresingom alebo dipom podľa vlastného výberu.
Do cesta na brokolicové placky možno pridať aj nastrúhanú mrkvu či nakrájaný pór.

Zapekaná brokolica – recept

Táto jednoduchá a úsporná príloha sa hodí takmer ku všetkému. Všetko, čo potrebujeme, je zapekacia misa, trochu korenia spolu s brokolicou a zemiakmi a 5 minút prípravy. Zapekanú brokolicu môžeme kombinovať s takmer akýmkoľvek hlavným jedlom a dokonca si ju môžeme vychutnať aj samostatne.

Suroviny na zapekanú brokolicu
1 hlávka brokolice
2 šálky zemiakov (2 až 3 stredné zemiaky)
2 lyžice oleja
3 strúčiky cesnaku
2 lyžice zmesi suchých byliniek
½ lyžičky čili vločiek (voliteľné)
2 lyžičky soli
1 lyžička cesnakového prášku
2 lyžice strúhaného vegánskeho syra

Postup na zapekanú brokolicu

  1. Rúru predhrejeme na 200 °C a zapekaciu misu vyložíme pergamenovým papierom.
  2. Brokolicu a zemiaky dôkladne umyjeme.
  3. Zemiaky nakrájame na malé kúsky. Šupku neodstraňujeme, pretože pri pečení bude chrumkavá a chutná.
  4. Brokolici odrežeme stonky a rozdelíme ju na ružičky.
  5. Zemiaky a ružičky brokolice vložíme do plechu na pečenie. Pokvapkáme olejom, pridáme čerstvo roztlačený cesnak, zmes suchých byliniek, soľ, cesnakový prášok a čili vločky.
  6. Rukami všetko dobre premiešame, aby sa každý kúsok rovnomerne obalil korením a olejom. Potom zmes rovnomerne rozložíme na zapekaciu misu.
  7. Misu vložíme do rúry a pečieme 25 až 30 minút.
  8. V polovici pečenia zeleninu premiešame, aby sa rovnomerne opiekla zo všetkých strán.
  9. Misu vyberieme z rúry a upečenú zeleninu posypeme vegánskym syrom.

TIP: Zapekanú brokolicu pokvapkáme vegánskou majonézou alebo kečupom.

Zapekanú brokolicu môžete oživiť čímkoľvek, čo máte radi – karfiol, zemiaky či bataty sa k nej výborne hodia.

Ďalšie recepty s brokolicou

Tu je niekoľko receptov, ktoré prezentujú neuveriteľnú chuť a všestrannosť brokolice:

Pečená brokolica

Začnime predhriatím rúry na 220 °C. Ružičky brokolice obalíme v olivovom oleji, soli, korení a pretlačenom cesnaku. Takto ochutené ružičky rozložíme na plech a pečieme asi 20 minút, alebo kým okraje nezískajú zlatohnedú farbu. Tento jednoduchý recept zvýrazní prirodzenú sladkosť brokolice a vytvorí chrumkavú a aromatickú prílohu.

Brokolicová polievka

Na prípravu upokojujúcej krémovej polievky osmažíme vo veľkom hrnci na olivovom oleji mletú cibuľu a cesnak, kým nezískajú priesvitnú farbu. Pridáme nakrájané ružičky brokolice, zeleninový vývar a priveďte do varu. Znížime teplotu a varíme, kým brokolica nezmäkne.

Pomocou ponorného mixéra rozmixujeme na hladké pyré. Pridáme rozdrobený rozdrobený vegánsky syr a miešajte, kým sa nerozpustí. Dochutíme soľou a podávame horúcu s chrumkavým chlebom.

Smažená brokolica so zeleninou a seitanom

Smaženie brokolice je výbornou voľbou pre rýchle a výživné jedlo počas týždňa. Na veľkej panvici alebo vo woku rozohrejeme olej na vysokej teplote. Pridáme ružičky brokolice a na tenké plátky nakrájaný seitan. Smažíme niekoľko minút, kým brokolica nezíska jasne zelenú farbu a mierne nezmäkne.

Potom pridáme nastrúhanú mrkvu, papriku nakrájanú na plátky a akúkoľvek inú zeleninu. V malej miske vyšľaháme sójovú omáčku, sezamový olej, cesnak a zázvor. Omáčku nalejeme na smaženú zeleninu a varíme ešte asi minútu, kým sa omáčka nepremieša na zeleninu. Podávame s dusenou ryžou alebo rezancami.

Šalát z brokolice a quinoy

Zmiešame uvarenú quinou, blanšírované ružičky brokolice, na kocky nakrájanú červenú cibuľu, cherry paradajky, lahôdkové droždie a orechy alebo semienka podľa vlastného výberu. Všetko spolu premiešame vo veľkej mise.

V samostatnej malej miske vyšľaháme olivový olej, citrónovú šťavu, pretlačený cesnak, soľ a korenie na prípravu dresingu. Zálievkou pokvapkáme šalát a jemne premiešame, kým sa dobre nespojí.

Ak je brokolica obľúbenou surovinou v kuchyni, ponúkame aj ďalšie tipy na brokolicové recepty:

Brokolica sa výborne hodí do teplej aj studenej kuchyne v závislosti od ročného obdobia či vašej nálady.

Benefity brokolice pre zdravie

  • Bohatá na vitamíny a minerály
    Brokolica obsahuje veľa vitamínu C, K, A, kyselinu listovú a draslík. Vitamín C podporuje imunitu a tvorbu kolagénu, vitamín K je dôležitý pre zrážanlivosť krvi a zdravie kostí.
  • Silné antioxidanty
    Obsahuje sulforafán – látku s protizápalovými a antioxidačnými účinkami, ktorá môže pomôcť v boji proti voľným radikálom a znižovať riziko rakoviny.
  • Podpora trávenia
    Vysoký obsah vlákniny pomáha tráveniu, podporuje črevnú mikroflóru a prispieva k pocitu sýtosti.
  • Znižovanie cholesterolu
    Niektoré látky v brokolici (napr. rozpustná vláknina) pomáhajú znižovať hladinu „zlého“ LDL cholesterolu.
  • Detoxikačné účinky
    Brokolica stimuluje činnosť pečene a pomáha telu zbavovať sa toxínov prirodzeným spôsobom.
  • Podpora zdravého srdca
    Pravidelná konzumácia brokolice môže pomôcť znižovať krvný tlak a podporiť zdravie ciev.
  • Vhodná aj pri chudnutí
    Brokolica má nízky obsah kalórií, ale zasýti na dlhší čas – ideálna potravina pri diéte.

Zaujímavosti a tipy

  • Varenie na pare je najzdravšie. Zachováva maximum živín – najmä vitamín C a sulforafán.
  • Brokolica je super aj v smoothie. Skvelo sa kombinuje s jablkom, citrónom a zázvorom.
  • Skúsiť brokolicové pesto. Namiesto bazalky rozmixujeme brokolicu s orechmi, cesnakom, citrónom a olivovým olejom – výborné na cestoviny.
  • Brokolicu môžeme jesť aj surovú. Napríklad v šalátoch s jogurtovým alebo vegánskym dressingom.
  • Brokolica patrí medzi najvýživnejšie druhy zeleniny. Obsahuje viac bielkovín než väčšina ostatnej listovej zeleniny.

Brokolicové smoothie na energiu a imunitu

Ingrediencie (1-2 porcie):
1 hrnček surovej brokolice (môže byť aj krátko naparenej)
1 zelené jablko (bez jadier, nakrájané)
1/2 banánu (na zjemnenie a sladkosť)
Šťava z 1/2 citróna
1 malý kúsok čerstvého zázvoru (alebo 1/4 ČL mletého)
1 PL chia semienok alebo ľanových semienok
200–250 ml vody alebo kokosovej vody
(Voliteľne: pár lístkov mäty, štipka škorice, ľad podľa chuti)

Postup

  1. Všetky ingrediencie vložíme do mixéra.
  2. Mixujeme do hladka, kým nebude konzistencia jemná.
  3. Ochutnáme a podľa potreby pridáme ešte citrónovú šťavu alebo trochu medu (ak nevadí, že to nebude úplne vegánske).
  4. Podávame ihneď – najlepšie vychladené!

Tip: Ak má niekto citlivejšie trávenie, brokolicu pred mixovaním na 1-2 minúty naparí, čím sa stane jemnejšou na žalúdok.

Brokolica je skutočný superhrdina medzi zeleninou – podporuje zdravie na viacerých úrovniach, je univerzálna v kuchyni a navyše vhodná pre vegánov, vegetariánov aj ľudí so špeciálnou diétou.
Či už ju pripravíme ako placky, karbonátky, do zapekacích jedál alebo smoothie, jej benefity vždy stoja za to.

IngrediencieRecept

© 2025 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang