Lapacho čaj – čo to je, lapacho účinky, ako ho pripraviť

Bezlepkové veganskéHlavné jedláKáva a čajeKoláčikyMagazínNápojeVegánske recepty

Čaj lapacho je obľúbený bylinný čaj pochádzajúci z Južnej Ameriky. Vyrába sa z mletej kôry stromov a stáva sa čoraz populárnejším vďaka mnohým údajným zdravotným účinkom. Mnohých vegánov priťahuje čaj lapacho pre jeho mnohé antioxidačné vlastnosti, ktoré sú prospešné pre celkové zdravie a pohodu.

Tento čaj je prirodzene bez kofeínu, cukru a vhodný pre vegánov. Okrem toho sa o čaji lapacho hovorí, že má nielen úžasné zdravotné účinky, ale môže sa používať aj na rôzne iné účely, napríklad na liečbu kožných ochorení a posilnenie imunity.

Čo je to lapacho?

Čaj lapacho alebo Hippokratov čaj je bylinný nápoj z kôry juhoamerického stromu známeho ako Lapacho. Botanický názov stromu je Tabebuia impetiginosa a pochádza z Brazílie, hlavne z oblasti mesta Rio de Janeiro, a ďalších častí Strednej a Južnej Ameriky. Domorodé kultúry Južnej Ameriky ho po stáročia používali pre jeho liečivé vlastnosti a dodnes sa hojne využíva pre svoje zdravotné účinky.

Výroba čaju

Stromy Lapacho dorastajú do výšky 30 metrov a ich kôra sa zbiera pre svoje liečivé vlastnosti. Kôra sa zo stromu olúpe a pred spracovaním na čaj sa suší na slnku.

Zvyčajne sa používa na prípravu nálevu podobného čaju, ale sušený prášok z kôry sa môže aj požívať. Čaj má zvyčajne svetložltú alebo jantárovú farbu a sladkú drevitú chuť.

Napriek tomu, ako je lapacho strom prekrásne rozkvitnutý, čaj sa vyrába z jeho kôry.

Lapacho účinky

Čaj lapacho má na ľudský organizmus celý rad pozitívnych účinkov. Je známe, že pôsobí protizápalovo, antibakteriálne a protiplesňovo, pomáha zmierňovať zápaly kože, bojovať proti plesňovým a bakteriálnym infekciám a zmierňovať nepríjemné pocity v kĺboch a svaloch, napríklad pri svalovej horúčke.

Je tiež bohatá na antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti poškodeniu voľnými radikálmi a podporujú regeneráciu buniek. Okrem toho je známe, že čaj lapacho je prospešný pre kardiovaskulárne zdravie, trávenie či pre ľudí s diabetickou diétou.

Užívanie čaju lapacho

Čaj lapacho sa často užíva v čajových vrecúškach, hoci bežne dostupná je aj sypaná verzia. Ak chcete pripraviť jednu šálku čaju, lúhujte jedno čajové vrecúško alebo 2-3 gramy sypaného čaju lapacho v šálke horúcej vody 5 až 10 minút.

Čaj sa môže pripraviť aj ako studený čaj, a to tak, že sa čajové vrecúško alebo sypaný čaj namočí cez noc do studenej vody a potom sa scedí a vypije. Pre maximálny úžitok je najlepšie piť čaj lapacho na lačný žalúdok.

Výhody užívania lapacho čaju

Predpokladá sa, že výhody pitia čaju lapacho sú výsledkom zmesi účinných látok, ako sú polyfenoly, triesloviny, saponíny a flavonoidy. Všetky tieto zlúčeniny majú priaznivé liečivé vlastnosti vrátane protizápalových, antibakteriálnych a antivírusových účinkov.

Okrem toho je čaj lapacho bohatý na antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti poškodeniu voľnými radikálmi a chrániť telo pred chorobami a ochoreniami.

V porovnaní s inými čajmi a liekmi má čaj lapacho niekoľko výrazných výhod. Po prvé, prirodzene neobsahuje kofeín, čo z neho robí skvelú alternatívu kávy alebo čaju pre tých, ktorí hľadajú prísun energie bez nervozity.

Po druhé, má prirodzene sladkú chuť, vďaka ktorej si ho ľahko vychutnáte aj bez pridania akýchkoľvek sladidiel. A napokon, vďaka svojim antioxidačným a protizápalovým vlastnostiam sa čaj lapacho často volí ako liečivý nápoj pre ľudí s chronickými ochoreniami.

Okrem liečivých účinkov je lapacho aj skvelým zdrojom minerálov, vitamínov a stopových prvkov. Obsahuje širokú škálu minerálov vrátane horčíka, železa, vápnika, draslíka, fosforu a zinku. Obsahuje aj vitamíny A, C, E a K, ako aj stopové prvky selén, meď a mangán.

Ako si pripraviť lapacho čaj doma?

  1. Odmerajte 2 lyžičky sušených čajových lístkov lapacho do šálky alebo čajníka.
  2. Priveďte do varu 1 šálku čerstvo prevarenej vody a potom ju nalejte do šálky alebo čajníka.
  3. Nechajte lúhovať 5 až 10 minút.
  4. Čaj preceďte a lístky vyhoďte.
  5. Podľa chuti pridajte trochu cukru, citróna alebo mäty.

Tofu glazované lapacho čajom – recept

Tento recept je sladký a aromatický spôsob, ako si vychutnať tofu, ktorý určite zaujme vegánov aj nevegánov. Vďaka zdraviu prospešnému čajovému základu lapacho a úžasnej glazúrovanej chuti vás tento pokrm určite poteší. Vychutnajte si toto jednoduché, ale výživné jedlo ako ľahký obed alebo večeru.

Ingrediencie na tofu

  • 500 g extra pevného tofu, vylisovaného a nakrájaného na kocky
  • 1/2 šálky čaju lapacho (čierny čaj)
  • 2 lyžice javorového sirupu
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžička cesnakového prášku
  • 1 lyžička cibuľového prášku
  • 1 lyžička zázvorového prášku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice zeleninového vývaru

Postup na tofu

  1. Predhrejte rúru na 190 °C.
  2. V stredne veľkej miske zmiešajte čaj lapacho, javorový sirup, sójovú omáčku, cesnakový prášok, cibuľový prášok, zázvorový prášok, olivový olej a zeleninový vývar. Šľahajte, kým sa dobre nespoja.
  3. Tofu nakrájané na kocky vložte do nádoby na pečenie vhodnej do rúry a tofu zalejte zmesou čaju lapacho. Kocky tofu jemne prehadzujte, kým sa rovnomerne neobalia zmesou.
  4. Pečte vo vyhriatej rúre 25 až 30 minút, alebo kým tofu nezíska zlatistú glazúru.
Tofu je výbronou vegánskou náhradou mäsa a syra.

Hrnčekový lapacho čajový koláč – recept

Tento recept je na jednoduchý a chutný dezert, ktorý určite uspokojí aj tie najnáročnejšie mlsné jazýčky. Tento vegánsky hrnčekový koláč kombinuje čaj lapacho, vegánske ingrediencie a sladidlo, a tak pri každom súste zažijete explóziu chutí. Vychutnajte si vegánsku blaženosť s týmto lahodným hrnčekovým koláčom.

Ingrediencie na koláč

  • 1 lyžica vegánskeho masla
  • 2 lyžice vegánskeho bieleho cukru
  • 2 lyžice čaju lapacho (čierny čaj)
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 1/8 lyžičky prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 2 lyžice vegánskeho jogurtu
  • 1 lyžička čistého vanilkového extraktu

Postup na koláč

  1. Do hrnčeka na kávu vhodného do mikrovlnnej rúry pridajte maslo a 10 sekúnd ho ohrievajte v mikrovlnnej rúre, kým sa nerozpustí.
  2. Pridajte cukor a čaj lapacho a miešajte, kým sa nespoja.
  3. Pridajte múku, prášok do pečiva a soľ a šľahajte, kým sa nespoja. Pridajte vegánsky jogurt a vanilkový extrakt a miešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
  4. Hrnček vložte do mikrovlnnej rúry a varte 1 minútu. Koláč by sa mal mierne nafúknuť a byť hotový.
  5. Pred konzumáciou nechajte hrnčekový koláč 1 minútu vychladnúť.
Tento koláčik je jednoduchý, chutný a rýchlo pripravený.

K čomu podávať lapacho čaj?

  • Podávajte vegánske raňajky z opečeného kváskového chleba, podávaného s vegánskou nátierkou alebo arašidovým maslom podľa vlastného výberu.
  • Podávajte čaj lapacho so smoothie z čerstvého alebo mrazeného ovocia, chia semienok, mandľového alebo ovseného mlieka a sladidla podľa vlastného výberu.
  • Vytvorte vegánsky tanier s občerstvením pozostávajúci z čerstvého ovocia, orechov, semienok a vegánskych pochutín, ako sú napríklad vegánske čipsy, vegánske sušené mäso a pečené kocky tofu.
  • Podávajte čaj lapacho s donutmi alebo domácimi šiškami, ako chutný a lahodný vegánsky dezert.
  • Použite čaj lapacho na prípravu vegánskeho bublinkového čaju s vegánskou alternatívou mlieka, klzkými tapiokovými perlami a ďalšími vegánskymi polevami podľa vlastného výberu.
  • Vytvorte si vegánsky obed z plátkov avokáda, vegánskych šalátových obalov a prílohy z dusenej zeleniny a čaju lapacho.
  • Čaj lapacho podávajte na vegánskej zmrzline alebo vegánskom mrazenom jogurte ako chutný vegánsky dezert.
  • Čaj lapacho použite do vegánskeho avokádového pudingu z chia semienok, poliateho čerstvým ovocím alebo vegánskym čokoládovým sirupom.

Zaujímavosti o čaji lapacho

Niekedy sa mu hovorí „elixír života“, pretože má mnoho zdraviu prospešných účinkov, a samotný strom sa pre svoje liečivé účinky často označuje ako „strom života“. Okrem toho sa predpokladá, že pomáha pri koncentrácii a sústredení, takže je skvelým nápojom pred skúškami.

Na záver možno povedať, že čaj lapacho je bylinný nápoj s mnohými liečivými vlastnosťami. Je bohatý na prospešné zlúčeniny, ktoré pomáhajú zmierňovať zápaly, bojovať proti bakteriálnym a plesňovým infekciám a podporujú regeneráciu buniek.

Okrem toho je dobrým zdrojom minerálov, vitamínov a stopových prvkov. Čaj lapacho má tiež príjemnú chuť a neobsahuje kofeín, takže je skvelou alternatívou kávy alebo čaju. Pre maximálny úžitok by sa mal užívať nalačno.

Pri pití lapacho čaju si treba dopriať dostatočný relax a venovať sa zaujímavým činnostiam, napríklad čítaním fruugo recenzií.

IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang