Kokosová torta – recept

DezertyKoláčikyTortyVegánske recepty

Ak niekto hľadá jednoduchú tortu pre deti, rodinu alebo hostí, kokosová torta určite urobí dojem! Vegánska kokosová torta sa ľahko pripravuje a je plná chuti. Navyše kombinácia sladkých kokosových kúskov, lahodných kokosových vločiek a krémovej kokosovej polevy robí túto tortu neodolateľnou.


Obsah článku


Ľahká a nadýchaná štruktúra tejto vegánskej torty uspokojí aj tých, ktorí majú chuť na sladké. Navyše použitie rastlinných surovín namiesto tradičných živočíšnych produktov znamená, že táto vegánska kokosová torta je zdravšia pre vás aj pre všetkých, ktorí si na nej pochutnajú.

Ak teda niekto hľadá pôsobivý vegánsky kokosový koláč, ktorý si všetci zamilujú, je čas vyskúšať túto vegánsku kokosovú tortu s jemným vegánskym korpusom a lahodnými plnkami.

Kokosová ľahká torta – recept

Ľahká vegánska torta je lahodnou alternatívou tradičných koláčov, ktoré sú plné masla, vajec a mlieka. Táto špeciálna vegánska torta sa vyrába nahradením tradičných ingrediencií vegánskymi náhradami, ako je rastlinný olej, jablkové pyré a kokosové alebo mandľové mlieko namiesto mliečneho mlieka.

Tak ako pri všetkých receptoch na koláče, aj tu môžeme pridať rôzne príchute a prísady podľa svojich chuťových preferencií. Vegánska ľahká torta sa pripravuje rýchlo a jednoducho, buď pomocou vegánskej zmesi na koláče v krabici, alebo zhotovením cesta od začiatku.

Ingrediencie na ľahkú kokosovú tortu
200 g vegánskej hladkej múky
4 lyžice kokosového oleja
1 lyžička prášku do pečiva
4 lyžice kokosového mlieka
150 g práškového cukru
50 g sušeného kokosu
1 lyžička vanilkového extraktu

Postup na ľahkú kokosovú tortu

  1. Predhrejeme rúru na 180 °C. Formu na tortu s priemerom 20 cm vymastíme a vysypeme múkou.
  2. Do veľkej misy preosejeme vegánsku múku a prášok do pečiva. Vmiešame sušený kokos.
  3. V samostatnej miske zmiešame kokosový olej, práškový cukor, kokosové mlieko a vanilkový extrakt, kým zmes nebude svetlá a nadýchaná.
  4. Mokré prísady pridáme k suchým a miešame, kým cesto nie je ľahké a krémové.
  5. Cesto nalejeme do tortovej formy a pečieme vo vyhriatej rúre 25 minút alebo kým špajľa zapichnutá do cesta nevyjde čistá.
  6. Tortu necháme 10 minút vychladnúť vo forme a potom ju vyklopíme na mriežku, aby úplne vychladla.
  7. Podávame s kvapkou kokosového mlieka a extra sušeného kokosu.
Túto ľahkú kokosovú tortu máte za pár minút na stole.

Limetkovo-kokosová torta – recept

Ak niekto hľadá vegánsky koláč plný výrazných chutí, táto torta s kokosom a limetkou určite zaujme. Táto vlhká a lahodná torta, bohato ochutená drveným kokosom a čerstvou limetkovou šťavou, sa určite stane hitom pre vegánov aj nevegánov.

Ingrediencie na limetkovo-kokosovú tortu
200 g hladkej múky
1 lyžička prášku do pečiva
1 lyžička sódy bikarbóny
150 g vegánskeho margarínu
200 ml kokosového mlieka
150 g práškového cukru
1 lyžička vanilkového extraktu
kôra z jednej limetky
2 lyžice limetkovej šťavy
100 g sušeného kokosu

Postup na limetkovo-kokosovú tortu

  1. Rúru predhrejeme na 180 °C a vymastíme a vyložíme 22 cm okrúhlu tortovú formu.
  2. Do stredne veľkej misy preosejeme múku, prášok do pečiva a sódu bikarbónu.
  3. Vo veľkej mise vymiešame margarín a cukor do ľahkej a nadýchanej smotany.
  4. Pomaly pridávame kokosové mlieko, vanilkový extrakt a limetkovú šťavu a miešame, kým sa zmes nespojí.
  5. Suché prísady pridáme k mokrým a miešame, kým sa dobre nespoja.
  6. Vmiešame sušený kokos a limetkovú kôru.
  7. Koláčové cesto nalejeme do pripravenej formy a pečieme 25–30 minút, alebo kým zapichnutá špajľa nevyjde čistá.
  8. Pred vyklopením na mriežku a podávaním necháme tortu vychladnúť vo forme.

TIP: Ak má niekto rád svieže torty, môže skúsiť aj jednoduchú ovocnú tortu.

Limetka pridá kokosovej torte jej šťavnatú tropickú príchuť.

Čokoládovo-kokosová torta – recept

Táto vegánska kokosovo-čokoládová torta je lahodný a pôsobivý dezert, ktorý je ideálny na oslavu akejkoľvek špeciálnej príležitosti! Vrstvy bohatej, tmavej čokoládovej torty sú naplnené krémovým kokosovým krémom a posypané opečenými kokosovými vločkami pre pridanú chuť a textúru.

Je to pôžitkárska pochúťka, ktorá určite poteší každého, či už je vegán alebo nie. Od prvého do posledného sústa tento vegánsky koláč určite uspokojí chuťové poháriky.

Ak je niekto milovníkom čokolády, stojí za to vyskúšať aj vegánsku čokoládovú brownies tortu s jednoduchým receptom a lahodnou chuťou.

Ingrediencie na čokoládovo-kokosovú tortu
300 g hladkej múky
130 g nesladeného kakaového prášku
300 g kryštálového cukru
250 ml rastlinného mlieka
80 ml rastlinného oleja
3 lyžičky vanilkového extraktu
2 lyžičky prášku do pečiva
1/2 lyžičky soli
2 lyžice strúhaného kokosu
90 g vegánskych čokoládových lupienkov

Postup na čokoládovo-kokosovú tortu

  1. Predhrejeme rúru na 180 °C a vymastíme 23 cm tortovú formu.
  2. Vo veľkej miske zmiešame univerzálnu múku, kakaový prášok, kryštálový cukor, prášok do pečiva, soľ a strúhaný kokos, kým sa všetko nespojí.
  3. V samostatnej miske zmiešame rastlinné mlieko, rastlinný olej a vanilkový extrakt.
  4. Mokré prísady pomaly pridávame k suchým a miešame, kým nevznikne hladké cesto.
  5. Primiešame vegánske čokoládové lupienky a ešte raz dobre premiešame.
  6. Cesto nalejeme do pripravenej tortovej formy a rovnomerne ho rozotrieme.
  7. Pečieme vo vyhriatej rúre 25–30 minút alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
  8. Koláč necháme 10 minút vychladnúť vo forme, až potom ho vyberieme.
Čokoláda a kokos tvoria lahodnú kombináciu chutí, ktorú si každý zamiluje.

Banánovo-kokosová torta – recept

Táto vegánska kokosovo-banánová torta je klamlivo vlhká, ľahká a chutná. Je plná zrelých banánov a sladkého kokosu, je skvelou alternatívou tradičných koláčov a určite poteší každého pri stole.

V tomto recepte sa používa kokos a banán, ktorý mu dodáva jedinečnú chuť. Banán je skvelý a výživný, preto ak ho máte dostatok, skúste si pripraviť jednoduché vegánske banánové smoothie, ktoré v letných horúcich dňoch výborne osvieži.

Ingrediencie na banánovo-kokosovú tortu
2 šálky univerzálnej múky
2 lyžičky prášku do pečiva
2 lyžice mletých semienok chia
1/2 lyžičky sódy bikarbóny
1 šálka kokosového mlieka
1/2 šálky roztopeného kokosového oleja
2 zrelé banány, roztlačené
1/2 lyžičky mletej škorice
1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
1/2 šálky kokosových vločiek
1/2 šálky práškového cukru

Postup na banánovo-kokosovú tortu

  1. Predhrejeme rúru na 175 °C. Vymastíme a vyložíme 23 cm tortovú formu pergamenovým papierom.
  2. Do veľkej misy preosejeme múku, prášok do pečiva, mleté chia semienka a sódu bikarbónu.
  3. V stredne veľkej miske vyšľaháme kokosové mlieko a rozpustený kokosový olej, kým sa nespoja.
  4. V tretej miske roztlačíme zrelé banány do hladka.
  5. Mokré prísady z kroku 3 pridáme k suchým prísadám z kroku 2 a miešame, kým sa nespoja.
  6. Do cesta pridáme roztlačené banány, mletú škoricu a muškátový oriešok a všetko dôkladne premiešame.
  7. Cesto nalejeme do tortovej formy a rovnomerne ho posypeme kokosovými vločkami a práškovým cukrom.
  8. Pečieme vo vyhriatej rúre 25–30 minút. Hotovosť koláča skontrolujeme pomocou špajdle – mala by vyjsť čistá.
  9. Pred krájaním a podávaním necháme koláč úplne vychladnúť.
Kokosové mlieko a banán dodajú tomuto koláču jemnosť a mäkkosť.

8 zaujímavých návrhov na ďalšie ľahké kokosové torty – recepty

  1. Vegánska tvarohová kokosová torta: Nahradíme mliečny smotanový syr vegánskym smotanovým syrom alebo jogurtom a pridáme do zmesi veľké množstvo kokosových vločiek, aby sme získali lahodný vegánsky dezert.
  2. Kokosová torta bez pečenia: Túto ľahko pripraviteľnú kokosovú nepečenú tortu pripravíme len z vegánskych surovín. Na dosiahnutie pôsobivého výsledku skombinujeme mleté mandle, kokosové vločky, vegánske maslo a kokosový jogurt a dáme vychladiť do chladničky.
  3. Kokosovo-mrkvová torta: Tento recept premení klasickú tortu na vegánske potešenie. Použijeme vegánske prísady, ako je kokosový olej, kokosový krém a strúhaný kokos, ktoré nahradia tradičné mliečne prísady a výborný mrkvovo-kokosový krém.
  4. Vanilková kokosová torta: Vegánska kokosová torta s kokosovou krémovou polevou a vegánskymi ingredienciami je skvelo vyladená jemnou vanilkou pre dokonalý pôžitok z jedla.
  5. Kokosová limetková torta: Spojíme chuť kokosu a limetky a pripravte pikantnú vegánsku tortu. Ako náplň použijeme vegánsky limetkový tvaroh a tortu obalíme v strúhanom kokose, aby sme dosiahli pôsobivý výsledok.
  6. Kokosový a banánový bochník s čokoládou: Nahradíme klasické mliečne ingrediencie vegánskymi alternatívami, ako je kokosový olej a kokosový krém, a skombinujeme ich s roztlačeným banánom, aby ste získali lahodne vlhký bochník.
  7. Kokosová torta v pohároch: Vyrobíme si kokosové torty v pohároch a prispôsobime ich každému hosťovi. Vrstvami vegánskej kokosovej torty, šľahačky a drveného kokosu vytvorte pôsobivý a zároveň jednoduchý dezert.
  8. Kokosový a marhuľový bochník: Zmiešame vegánske ingrediencie, ako je kokosový jogurt, kokosový olej a strúhaný kokos so sušenými marhuľami, aby sme získali chutný a zdravý vegánsky kokosový koláčik.
  9. Kokosové ježe: Vytvoríme si malé tortičky vďaka skvelému receptu a potešíme svojich hostí jednoduchým a lahodným kokosovým dezertom.

Vegánska kokosová torta je skvelou voľbou pre každého, kto si chce pripraviť chutnú a zároveň zdravú pochúťku, ktorá uspokojí aj tie najnáročnejšie mlsné jazýčky. Je to ľahký, aromatický koláč, ktorý sa ľahko pripravuje a určite zaujme hostí.

IngrediencieRecept

© 2025 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang