Čokoládové muffiny pre vegánov – recept

DezertyKoláčiky

Čokoládové muffiny sú chutnou a zdravou vegánskou pochúťkou! Vďaka správnemu receptu si tieto muffiny môžu vychutnať vegáni aj nevegáni. Sú výborným zdrojom vlákniny, bielkovín a vitamínov a sú skvelou desiatou, ktorú môžeme mať po ruke, keď dostaneme chuť na jedlo.


Obsah článku


Takéto čokoládové muffiny sa ľahko pripravujú a obsahujú minimum ingrediencií. Väčšina receptov si vyžaduje len bežné veci zo špajze a kuchynský robot, takže je to rýchly a jednoduchý spôsob, ako získať chutnú pochúťku bez toho, aby ste tomu venovali príliš veľa času alebo námahy.

Čokoládové muffiny – recept

Vegánske čokoládové muffiny sú chutným a zdravším spôsobom, ako si dopriať sladký dezert.
Tento pokrm je vyrobený z kombinácie kakaového prášku, mandľového mlieka a rastlinného oleja. Muffiny sú vlhké, bohaté na chuť a plné antioxidantov a minerálov.

Ingrediencie na čokoládové muffiny
2 šálky hladkej múky
1 lyžička prášku do pečiva
1 lyžička sódy bikarbóny
3/4 šálky bio cukru
1/4 šálky kakaového prášku
1/2 čajovej lyžičky soli
1/2 čajovej lyžičky mletej škorice (nepovinné)
1 šálka sójového alebo mandľového mlieka
1/3 šálky rastlinného oleja
1 lyžička vanilkového extraktu
1/4 šálky jablkového pyré

Postup na čokoládové muffiny

  1. Predhrejeme rúru na 170 °C.
  2. Vo veľkej miske zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, cukor, kakaový prášok, soľ a škoricu. Prísady spojíme metličkou.
  3. V samostatnej miske zmiešame sójové alebo mandľové mlieko, olej, vanilkový extrakt a jablkové pyré.
  4. Postupne pridávame mokré prísady k suchým a miešame, kým nevznikne hladké cesto.
  5. Cesto rovnomerne rozdelíme do 12 vymastených alebo papierom vyložených foriem na muffiny.
  6. Pečieme približne 22 minút, alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu muffinu nevyjde čisté.
  7. Necháme muffiny vychladnúť.

Tieto muffiny sú nielen chutné, no majú aj vysoký obsah bielkovín a vlákniny, takže sú skvelou voľbou pre tých, ktorí dodržiavajú vegánsku diétu.

Tento recept na čokoládové muffiny nesmie chýbať v žiadnej domácnosti.

Čokoládové muffiny s kúskami čokolády – recept

Tieto vegánske muffiny s kúskami čokolády sa tiež neuveriteľne ľahko pripravujú a nevyžadujú žiadne špeciálne prísady, takže každý si môže v okamihu pripraviť sýte a pohotové občerstvenie.

Suroviny na čokoládové muffiny s kúskami čokolády
2 šálky mandľovej múky
1/2 šálky kokosového cukru
1 lyžička sódy bikarbóny
1/2 lyžičky morskej soli
1/4 lyžičky mletej škorice
1/2 šálky kokosového mlieka
1/2 šálky rozpusteného kokosového oleja
2 polievkové lyžice javorového sirupu
1 lyžička vanilkového extraktu
1 šálka tmavých čokoládových lupienkov

Postup na čokoládové muffiny s kúskami čokolády

  1. Predhrejeme rúru na 180 °C. Štandardnú formu na muffiny vymažeme kokosovým olejom.
  2. Vo veľkej miske vyšľaháme mandľovú múku, kokosový cukor, sódu bikarbónu, soľ a škoricu.
  3. V samostatnej malej miske vyšľaháme kokosové mlieko, kokosový olej, javorový sirup a vanilkový extrakt.
  4. Mokré prísady pridáme k suchým a miešame, kým sa nespoja. Jemne vmiešame čokoládové lupienky.
  5. Cesto rovnomerne rozdelíme do formy na muffiny.
  6. Pečieme 15–20 minút, alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
  7. Necháme 10 minút vychladnúť vo forme, potom ich preložíme na mriežku, aby úplne vychladli.

Vyskúšať možno aj ingrediencie v menšom množstve zamiešať v šálke a pripraviť si chutný šálkový koláč.

Vanilkové muffiny – recept

Vanilkové muffiny sú skvelým spôsobom, ako si vychutnať chutnú a zároveň zdravšiu pochúťku. Tieto vegánske vanilkové muffiny sú vyrobené z mandľového mlieka, cukru, margarínu a celozrnnej múky a sú plné chuti a vlhkej štruktúry. Okrem toho sú plné bielkovín a vlákniny, ktoré dodávajú dôležité živiny ľuďom dodržiavajúcim vegánsku diétu.

Suroviny na vanilkové muffiny
2 šálky hladkej múky
1 čajová lyžička prášku do pečiva
1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
1/4 lyžičky soli
1/2 šálky rozpusteného vegánskeho margarínu
1/2 šálky mandľového mlieka
1/2 šálky svetlého hnedého cukru
1/4 šálky bieleho cukru
2 lyžičky vanilkového extraktu
1/2 šálky vegánskych čokoládových lupienkov (nepovinné)

Postup na vanilkové muffiny

  1. Predhrejeme rúru na 177 °C. Formu na muffiny vyložíme 12 papierovými košíčkami na pečenie.
  2. V stredne veľkej miske zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ.
  3. V samostatnej miske zmiešame roztopený margarín, mandľové mlieko, oba druhy cukru a vanilkový extrakt.
  4. Mokré prísady pridáme k suchým a miešame, kým sa nespoja.
  5. Jemne vmiešame čokoládové lupienky (ak ich používame).
  6. Lyžicou dávkujeme cesto do košíčkov na muffiny – každý naplníme približne do 3/4.
  7. Pečieme v predhriatej rúre 18–20 minút, alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu muffinu nevyjde čistá.
  8. Pred podávaním necháme vychladnúť na mriežke.
Muffiny môžete dozdobiť podľa chuti.

Kokosové muffiny – recept

Vegánske kokosové muffiny sú lahodnou pochúťkou, ktorú si môže vychutnať každý! Tieto muffiny sú ideálne na raňajky alebo desiatu. Sú plné sladkej kokosovej chuti a môžeme si ich vychutnať ako desiatu na cestách alebo sladký dezert po večeri. A ak by mal niekto chuť na niečo väčšie a slávnostnejšie, môže si pripraviť aj vegánsku kokosovú tortu.

Ingrediencie na kokosové muffiny
2 šálky hladkej múky
1 lyžička sódy bikarbóny
1/2 lyžičky prášku do pečiva
1/4 lyžičky soli
1/2 šálky kokosového oleja
3/4 šálky kokosového cukru
2 ľanové vajcia (2 lyžice ľanovej múčky + 6 lyžíc vody, premiešať a nechať 10 minút odstáť, aby zhustli)
1/2 šálky mandľového mlieka (alebo iného rastlinného mlieka podľa výberu)
1/2 lyžičky vanilkového extraktu
3/4 šálky nesladeného strúhaného kokosu
1/2 šálky vegánskych čokoládových lupienkov (voliteľné)

Postup na kokosové muffiny

  1. Predhrejeme rúru a vymastíme formu na 12 muffinov.
  2. V stredne veľkej miske zmiešame múku, sódu bikarbónu, prášok do pečiva a soľ a premiešame.
  3. V samostatnej miske zmiešame kokosový olej a kokosový cukor. Miešame, kým nevznikne krémová hmota a nespojí sa.
  4. Pridáme ľanové vajce (zmes by mala zhustnúť) a mandľové mlieko a miešame, kým sa dobre nespojí.
  5. Postupne pridávame suché prísady a miešame, kým sa nespoja.
  6. Pridáme strúhaný kokos a vegánske čokoládové lupienky (ak ich používame) a miešame, kým sa rovnomerne nerozložia.
  7. Cesto rovnomerne rozdelíme do pripravenej formy na muffiny.
  8. Pečieme 18–20 minút alebo kým špajdľa nevyjde čistá.
  9. Necháme niekoľko minút vychladnúť vo forme, potom muffiny premiestnime na chladiacu mriežku.
Vychladené kokosové muffiny môžete dozdobiť polevou.

Cesto a poleva na muffiny

Cesto na vegánske muffiny je dokonalou alternatívou k tradičným receptom na muffiny. Neobsahuje žiadne živočíšne produkty, čo znamená, že je zdravé pre vegánov a vegetariánov, ktorí hľadajú chutné a zdravé pochúťky.

Vegánske cesto na muffiny možno pripraviť z ingrediencií, ako je kokosový olej, roztlačený banán, mandľové mlieko, mandľové maslo, javorový sirup, mandľová múka, prášok do pečiva, sóda bikarbóna a soľ. Neskôr ho možno nechať cez noc vykysnúť v chladničke, čím sa vytvorí ešte bohatšie a konzistentnejšie.

Výsledné muffiny sú ľahké a nadýchané, no stále plné chuti a vlhkosti. Sú vynikajúcou pochúťkou na akúkoľvek príležitosť. Vegánske muffinové cesto je nielen chutné, ale je aj skvelým zdrojom rastlinnej výživy.

Poleva na muffiny

Medzi najobľúbenejšie ingrediencie polevy na vegánske muffiny patrí kokosový krém, vegánske maslo a práškový cukor. Táto kombinácia vytvorí dokonalú krémovú a sladkú polevu pre vaše vegánske muffiny.

Môžeme tiež pridať trochu citrónovej šťavy pre trochu pikantnosti alebo vegánske potravinárske farbivo pre trochu zábavy. Pridanie polevy do muffinov dodá chuť, no môže ich aj ešte viac zatraktívniť.

Ako ozdobiť muffiny

Zdobenie muffinov môže byť veľmi jednoduché. Najprv je potrebné začať s rovnomerným poliatím muffinov. Potom sa možno pustiť do kreatívneho zdobenia. Pre jednoduchý vzhľad môžeme použiť posýpky alebo nasekané orechy.

Ak chceme získať pútavejší vzhľad, môžeme si vytvoriť vlastné vzory pomocou jedlých kvetov alebo kúskov ovocia. Okrem toho môžeme z polevy vytvoriť zábavné tvary pomocou formičiek na sušienky.

Nakoniec netreba zabudnúť veggánske muffiny dozdobiť niekoľkými kvapkami čokoládového sirupu alebo agávového nektáru. S trochou kreativity a úsilia môžeme ľahko vytvoriť lahodne vyzerajúce a chutné vegánske muffiny, ktoré určite potešia každého.

IngrediencieRecept

© 2025 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang