Vegánske koláče – nepečené koláče recept

DezertyKoláčikyTorty

Trend nepečených koláčov už dávno nie je len výsadou leta, kedy sa preferujú skôr chladené osviežujúce zákusky. Od domácich cukrárov až po cukrárne, nepečenie naberá na obrátkach po celý rok. To, čo sa začalo ako pohodlná možnosť pre gazdinky, ktoré nechceli meniť svoje kuchyne na rozpálené pece, prešlo aj na profesionálnych cukrárov. Reagujú tak na dopyt spotrebiteľov po prírodnom a minimálne spracovanom pečive.

Výhodou nepečených koláčov je okrem iného úspora energie, časová nenáročnosť a jednoduchosť prípravy. Často pracujú so surovinami, ktoré sú bohaté na výživné látky, vlákninu a bielkoviny.

V poslednom desaťročí zaznamenávajú veľký boom nepečené sušienky, zákusky, dezertné poháre, torty aj hotové zmesi na nepečené dezerty.

Suroviny, ktoré sa najčastejšie využívajú do nepečených koláčov

Ak obľubujete nepečené koláče, urobte si doma zásobu týchto základných surovín, ktoré sa najčastejšie využívajú pri ich príprave.

  • Vegánske sušienky: ako základ nepečených koláčov (možno použiť aj bezlepkové).
  • Ovsené vločky: tiež možno využiť ako základ nepečených tyčiniek a pochúťok.
  • Vegánske trvanlivé mlieko: kokosové, mandľové alebo ovsené.
  • Ľanové semienko: dodáva vlákninu a minerály.
  • Chia semienka: chia semienka obsahujú veľa zdravých tukov a vlákniny.
  • Orechy, orechové maslo a tahini: pre lahodnú dávku zdravých tukov a bielkovín.
  • Horká čokoláda: pre zdravú dávku antioxidantov.
  • Javorový sirup: alebo iné nerafinované sladidlá do dezertov.
  • Zíde sa tiež: sušené ovocie, tofu, vegánsky jogurt, rastlinné tuky a oleje (vegán maslo, kokosový olej a iné)

Stačí mať doma niekoľko základných surovín a kedykoľvek si viete pripraviť zdravé torty a koláče bez pečenia. Vyskúšajte niektorý z nasledujúcich receptov, ktoré sú pripravené rýchlo a navyše sú všetky z vegánskych surovín.

Nepečená čokoládová torta – recept

Vegánsky čokoládový koláč je jednoduchý a chutný nepečený dezert, ktorý pripravíte za 10 minút. Potom ho už len necháte cez noc odstáť v chladničke. Tento vegánsky koláč bez múky a mlieka je skvelým receptom na dezert na sviatočné večierky alebo na akúkoľvek príležitosť.

Suroviny na nepečenú čokoládovú tortu

Na korpus

  • 500 g kvalitnej horkej čokolády (rozdelených)
  • ⅓ šálky rastlinného margarínu
  • 170 g vegánskych sušienok

Na náplň

  • 1 šálka kokosového mlieka
  • 1 šálka rastlinného mlieka (napr. mandľové)
  • 1 lyžička agar-agaru
  • ½ šálky vody

Postup na nepečenú čokoládovú tortu

  1. Do kuchynského robota pridajte 85 g horkej čokolády, margarín, sušienky a spracujte ich, kým sa nerozpadnú.
  2. Korpus rovnomerne roztlačte do tortovej formy a potom ho vložte do chladničky.
  3. Vo veľkom hrnci na strednom ohni zohhrejte kokosové mlieko, rastlinné mlieko, zvyšok čokolády a miešajte, kým sa zložky neprepoja.
  4. Kým sa čokoláda rozpúšťa, v malej miske rozpustite agar agar a vodu. Zmes nalejte do hrnca a miešajte, kým sa čokoláda približne 5 minút.
  5. Následne zmes nalejte na vychladený korpus a dajte do chladničky na minimálne 6 hodín alebo najlepšie cez noc.
  6. Keď je koláč pevný, ozdobte ho ovocím a podávajte.
Nepečená čokoládová torta je skvelou voľbou pre všetkých milovníkov čokolády.

Poznámky k receptu

Tortovú formu vymažte margarínom. Vďaka tomu budete môcť neskôr tortu z formy bez problémov vybrať.

Pre extra čokoládovú príchuť môžete použiť naviac kúsky horkej čokolády alebo kakaový prášok.

K nepečenej čokoládovej torte sa dobre hodia čerstvé maliny, kakaové jadierka, soľné vločky, kokosové hobliny aj čokoládová ganache.

Recept na nepečené mini ovocné torty

Na prípravu tohto receptu je potrebných len 8 ingrediencií. Navyše je bezlepkový, vegánsky a úplne prispôsobiteľný. Máte po ruke len maliny? Použitie len tie. Nie ste fanúšikom manga? Vynechajte ho. Nemáte citróny? Použite limetky. Prispôsobte si tento nepečený koláč podľa seba.

Suroviny na nepečené mini ovocné torty

Na korpus

  • 7-12 celých datlí medjool (bez kôstiek)
  • 2 šálky surových vlašských orechov (alebo pekanové orechy, mandle)
  • 1/4 lyžičky morskej soli (nepovinné)

Na náplň

  • 340 g pevného tofu
  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/4 šálky javorového sirupu (alebo agávového nektáru)
  • 1 stredne veľký citrón (odšťavený)
  • 1 1/2 šálky rozmixovaného čerstvého ovocia (čučoriedky, jahody, kiwi, mango)

Postup na nepečené mini ovocné torty

  1. Datle namočte na 10 minút do teplej vody a potom dôkladne osušte.
  2. Tofu vložte medzi dve papierové utierky a zaťažte. Nechajte odstáť aspoň 15 minút, maximálne však 1 hodinu.
  3. Vlašské orechy vložte do kuchynského robota a rozmixujte na polomäkký prášok.
  4. Potom pri zapnutom procesore primiešavajte datle jednu po druhej, kým zmes nebude pripomínať cesto. Po stlačení medzi dvoma prstami by malo držať tvar. Na to je potrebných 7 až 12 datlí.
  5. Tortovú formu alebo niekoľko mini tortových formičiek vyložíme pergamenovým papierom.
  6. Rozdeľte korpus do formičiek a rukami stlačte, aby sa vytvorila rovnomerná kôrka.
  7. Na vrch položte ďalší pergamenový papier a pomocou pohára ho rovnomerne a pevne pritlačte na miesto. Dajte do mrazničky vychladiť.
  8. Do mixéra pridajte odkvapkané tofu, citrónovú šťavu, vanilku a sladidlo podľa vlastného výberu a mixujte, kým nevznikne krémová a hladká hmota, pričom podľa potreby zoškrabujte okraje.
  9. Vyberte korpus z mrazničky a navrch dajte citrónovú náplň.
  10. Chladíme do stuhnutia aspoň 2-4 hodiny. Potom tesne pred podávaním dozdobíme ovocím.
  11. Môžete podávať aj s kokosovou šľahačkou.
Podľa receptu môžete pripraviť niekoľko malých tortičiek alebo jednu veľkú ovocnú tortu.

K nepečeným mini ovocným tortičkám sa dokonale hodí doma pripravené teplé matcha latte, ktorým neporušíte svoje vegánske návyky, práve naopak, s vegánskym receptom hravo zapadne do vášho vegánskeho jedálnička založeného na rastlinnej strave. Navyše vizuálne veľmi príťažlivé!

Nepečená raw banánová torta – recept

Koláče pripravené len z niekoľkých surovín vôbec nemusia byť chuťovo chudobné a nevýrazné. Práve naopak, tajomstvo úspechu nepečených koláčov spočíva v tom, že z dobre zvolenej kombinácie len pár surovín vykúzlite výborné dezerty. Dôkazom toho je aj táto nepečená raw banánová torta.

Suroviny na nepečenú raw banánovú tortu

Na korpus

  • 1 vrchovatý hrnček vlašských orechov
  • 1 hrnček datlí bez kôstok (namočených na 10 minút do teplej vody a dobre osušených)

Na náplň

  • 1 a 1/4 šálky kešu orieškov (namočené aspoň 4 hodiny alebo cez noc, potom scedené)
  • 3 a 1/2 lyžic kokosového oleja (rozpusteného)
  • 1/4 šálky agávového nektáru (prípadne javorového sirupu)
  • 1 stredne zrelý banán
  • 1/3 šálky bezlaktózového mlieka
  • 1/2 lyžičky čistého vanilkového extraktu
  • 1/4 lyžičky morskej soli
  • 2-3 lyžice citrónovej šťavy

Postup na nepečenú raw banánovú tortu

  1. Dajte datle do kuchynského robota a spracovávajte, kým sa zmes nesformuje do guľôčky. Vyberte a odložte bokom.
  2. Vlašské orechy spracovávajte, kým nedosiahnete konzistenciu múčky. Pridajte späť datle a štipku soli a premiešajte. Po stlačení medzi dvoma prstami by mala zmes držať pohromade a mala by sa dať formovať. Ak je príliš suchá, pridajte ešte jednu alebo dve datle. Ak je príliš vlhká, pridajte trochu mandľovej alebo orechovej múčky.
  3. Vtlačte do tortovej formy vyloženej fóliou alebo pergamenom. Stlačte zmes do roviny, pričom po stranách stúpnite asi o 1,5 cm. Vložte do mrazničky, aby stuhla.
  4. Všetky ingrediencie na náplň vložte do mixéra a mixujte, kým nebude náplň hladká a krémová – asi 1-2 minúty. Po úplnom spojení by mal byť krém hodvábne hladký.
  5. Ochutnajte a podľa chuti môžete pridať poriadnu lyžicu arašidového masla.
  6. Plnku nalejte na korpus a uhlaďte lyžicou. Poklepte, aby sa uvoľnili všetky vzduchové bubliny. Potom tortu prikryte a dajte do mrazničky na 4 až 6 hodín.
  7. Pred podávaním nechajte 5 minút rozmraziť. Plátky ozdobte kokosovou šľahačkou, drvenými arašidmi a karamelovou omáčkou.
  8. V mrazničke by mala zakrytá torta vydržať aspoň 1 týždeň.

Poznámky k receptu

  • Ak sú vaše datle už lepkavé a veľmi vlhké, nemusíte ich vopred namáčať.
  • Banány môžete nahradiť jahodami, mangom alebo iným ovocím.
  • Najlepšie sa hodí do krému husté kokosové mlieko.

Ľahký koláč bez pečenia – recept

Tento ľahký koláč je ideálny, ak chcete mať po ruke počas celého týždňa sladkú zdravú maškrtu po jedle alebo zákusok ku káve. Je vynikajúci aj sám o sebe, ale s čerstvými bobuľovými plodmi alebo nastrúhanou citrusovou kôrou chutí ešte lepšie.

Suroviny na ľahký koláč bez pečenia

Na korpus

  • 1 šálka datlí medjool (bez kôstok)
  • 1 a 1/2 šálky surových vlašských orechov
  • 1 štipka morskej soli

Na náplň

  • 1 a 1/2 šálky surových kešu orieškov (namočené cez noc)
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 lyžica citrusovej kôry (pomarančovej alebo citrónovej)
  • 1/4 šálky citrónovej šťavy
  • 1 lyžica rozpusteného kokosového oleja
  • 1/2 šálky javorového sirupu (alebo menej)
  • 3/4 šálky kokosového jogurtu
  • 1/4 lyžičky morskej soli

Postup na ľahký koláč bez pečenia

  1. Pripravte si formu na koláč alebo tortovú formu a vyložte ju pergamenovým papierom.
  2. Pripravte korpus rozmixovaním datlí, kým nezostanú malé kúsky a nevytvorí sa guľa. Zmes vyberte a odložte bokom.
  3. Do kuchynského robota pridajte vlašské orechy a soľ a spracujte na kašu. Potom pridajte datle a mixujte, kým sa nevytvorí sypké cesto. Ak je príliš suché, pridajte počas spracovania ešte niekoľko datlí.
  4. Cesto natlačte do formy a po stranách nechajte vyšší okraj. Uložte do mrazničky, aby korpus stuhol.
  5. Všetky suroviny na náplň vložte do mixéra a rozmixujte do veľmi hladkej konzistencie – maximálne 2 minúty. Ak sa náplň nechce spojiť pridajte trochu viac citrónovej šťavy, kokosového jogurtu alebo javorového sirupu.
  6. Podľa potreby oškrabte steny a mixujte, kým nie je náplň krémová a hladká.
  7. Náplň pridajte na vychladnutý korpus a niekoľkokrát ňou poklepte, aby sa uvoľnili vzduchové bubliny.
  8. Koláč voľne prikryte fóliou a zmrazte, kým neztuhne – asi 6 hodín alebo cez noc.
  9. Pred krájaním a podávaním nechajte mierne rozmraziť asi 20 až 30 minút.
Tento ľahký vegánsky koláč dokonale doplní slávnostné stolovanie.

Tipy k receptu

  • Kešu môžete namočiť na 1 hodinu na horúcej vody, ak nechcete čakať celú noc.
  • Vlašské orechy na korpus môžete nahradiť mandľami či ovsenými vločkami.
  • Koláč je výborný sám o sebe, no môžete ho dochutiť čerstvým ovocím, citrusovou kôrou či kokosovou šľahačkou.

Recept na nepečené kokosové sušienky

Vyskúšajte túto vegánsku obmenu klasický sušienok, ktoré sú mimoriadne jednoduché, prirodzene sladké a veľmi chutné. Tieto nepečené sušienky s kokosovými vločkami, kokosovým cukrom a kokosovým olejom si zamilujú nielen vegáni.

Suroviny na nepečené kokosové sušienky

  • 1/2 šálky kokosového cukru
  • 2 lyžice nesladeného mandľového mlieka (alebo bezlaktózové mlieko)
  • 3 lyžice kokosového oleja (alebo vegánskeho masla)
  • 2 lyžice nesladeného kakaového prášku
  • 1/2 šálky strúhaného kokosu
  • 1 šálka ovsených vločiek
  • 1/3 šálky slaného arašidového masla
  • 1/2 lyžičky čistého vanilkového extraktu
  • 1 štipka morskej soli
  • 2 lyžice drvených pražených solených arašidov alebo drveného kokosu (na posypanie, nepovinné)

Postup na nepečené kokosové sušienky

  1. Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie.
  2. Do stredne veľkého hrnca pridajte kokosový cukor, mandľové mlieko, kakaový prášok a kokosový olej a na miernom ohni za častého miešania priveďte do varu.
  3. Keď začne bublať, nechajte 1 minútu variť. Potom odstráňte z ohňa a pridajte arašidové maslo, ovsené vločky, strúhaný kokos, vanilku a soľ a premiešajte + úplne zapracujte všetky prísady.
  4. Na pripravený plech nakladajte cesto po lyžiciach a posypte ho drvenými arašidmi alebo kokosovými vločkami.
  5. Nechajte stáť pri izbovej teplote, kým nevychladne a nestuhne – asi 25 až 30 minút.
  6. Zvyšky uchovávajte prikryté pri izbovej teplote alebo v chladničke až 3 dni, najlepšie však čerstvé.

TIP: Tieto nepečené čokoládové sušienky sa skvelo hodia na letné výlety, pikniky alebo keď potrebujete niečo rýchle pripraviť na pohostenie.

Ak máte radi kokosové nepečené koláče, skúste aj recept na raffaelo guľky.

Raw koláč bez pečenia – recept

Jednoduchý vegánsky brownies posypaný vlašskými orechmi a kakaovými jadierkami je nielen vegánsky, raw, ale navyše aj bezlepkový.

Suroviny na raw koláč bez pečenia

Na korpus

  • 1 a 1/2 šálky surových vlašských orechov (rozdelené: 1 šálka + 1/2 šálky)
  • 1 šálka surových mandlí
  • 2 a 1/2 šálky datlí (namočené na 10 minút do teplej vody, odkvapkané)
  • 3/4 šálky kakaového prášku
  • 2 lyžice kakaových jadierok (plus ďalšie na posypanie)
  • 1/4 lyžičky morskej soli

Na čokoládové ganache

  • 1/4 šálky mandľového mlieka
  • 1 šálka bezmliečnej horkej čokolády (nasekanej)
  • 2 lyžice kokosového oleja (alebo vegánskeho masla)
  • 1/4 až 1/2 šálky práškového cukru
  • 1/4 lyžičky morskej soli

Postup na raw koláč bez pečenia

  1. Do kuchynského robota vložte 1 šálku vlašských orechov a mandle a spracujte ich na jemno.
  2. Pridajte kakaový prášok a morskú soľ a pulzovaním ich spojte. Preneste do misky a odložte bokom.
  3. Do kuchynského robota pridajte datle a spracovávajte, kým nezostanú malé kúsky. Vyberte a odložte bokom.
  4. Zmes orechov a kakaa pridajte späť do kuchynského robota a počas spracovania hádžte malé hrste kúskov datlí dolu do kuchynského robota alebo mixéra.
  5. Spracúvajte, kým nedosiahnete konzistenciu cesta. Ak zmes po stlačení v ruke nedrží pohromade, pridajte viac datlí.
  6. Zmes na brownies vložte do menšieho papierom vystlaného plechu na pečenie a pred stlačením pridajte zvyšnú 1/2 šálky nahrubo nasekaných vlašských orechov a kakaové jadierka.
  7. Potom zmes rukami stlačte, kým nie je povrch rovný a pevný.
  8. Vložte do mrazničky alebo chladničky na 10 až 15 minút, aby ste koláč schladili.
  9. Ak chcete koláč s ganache, pokračujte podľa nasledujúceho postupu.
  10. V malom malom hrnci ohrievajte mandľové mlieko, kým sa nezačne variť, a potom ho prelejte do misky.
  11. Do teplého mlieka ihneď pridajte čokoládu a voľne ju prikryte. Nedotýkajte sa jej 2 minúty, aby sa mohla rozpustiť.
  12. Pridajte soľ a jemne premiešajte drevenou lyžicou, aby sa spojila, potom pridajte rozpustený kokosový olej a metličkou premiešajte. Odstavte do chladničky na 10 minút, aby zhustla.
  13. Vyberte z chladničky a po troškách pridávajte práškový cukor. Znovu prešľahajte, aby sa spojili. Ak je zmes stále príliš riedka, pridajte ďalších niekoľko lyžíc práškového cukru a šľahajte, kým nie je ľahká a nadýchaná.
  14. Brownies štedro polejeme polevou a potom posypeme ďalšími surovými vlašskými orechmi a kakaovými jadierkami (voliteľné). Nakrájajte na 12 štvorcov.
  15. Koláčiky skladujte vo vzduchotesnej nádobe, aby zostali čerstvé. Pri izbovej teplote vydrží 3 až 4 dni, v mrazničke 1 mesiac.

TIP: Ak nepoužijete polevu ganache, môžete pred servírovaním brownies preliať aj brusnicovou omáčkou.

Čokoládová ganache poleva nie je povinná, ale dodáva koláču krémovosť a slávnostný nádych.

Jednou z predností nepečených koláčov je, že väčšina receptov na tieto pochúťky je vegánska alebo vhodná pre vegánov, pretože neobsahujú vajcia ani vaječné výrobky, väčšina pracuje s orechami a rastlinným mliekom.

IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang