Domáce šišky recept – vegan cesto na šišky

DezertyVegánske recepty

Šišky nemusia byť nezdravé – a určite nemusia obsahovať živočíšne produkty! V tomto článku nájdete recepty na vegánske šišky, ktoré sú chutné, poctivé a neobsahujú živočíšne produkty. Takže ak ste vegán alebo sa možno len snažíte znížiť spotrebu živočíšnych produktov, nebojte sa – stále si môžete vychutnať svoje obľúbené šišky, kreple, fánky, donuty. Sami si to nazvite sebe známym pomenovaním.

Šišky sú chutné tradičné pečivo, ktoré sa vyrába na Slovensku a v celej centrálnej Európe už od nepamäti. Sú to malé okrúhle buchtičky, ktoré sa smažia na oleji do zlatista a potom sa podávajú s rôznymi sladkými džemami a ovocím.

Šišky

Niektoré šišky sú celistvého tvaru, iné majú v strede dierku. Často sa podávajú v kaviarňach ako príloha ku káve alebo čaju a možno ich nájsť na pouličných jarmokoch a festivaloch. Sú súčasťou rôznych folklórnych slávností, hlavne v období fašiangov.

Šišky – recept

Vegánske šišky sú perfektným spôsobom, ako uspokojiť svoje chuťové poháriky bez použitia surovín živočíšneho pôvodu. Recept je pomerne jednoduchý a ako zdroje bielkovín sa v ňom používajú vegánske alternatívy, ako napríklad univerzálna múka, vaječná náhrada a rastlinný olej.

Tieto lahodné sladké dobroty môžete posypať cukrom, natrieť vegánskou polevou alebo naplniť ovocným džemami, napríklad jahodovým. S trochou kreativity sú vegánske šišky chutnou a zdravou pochúťkou, ktorú si môže vychutnať každý.

Domáce šišky – recept

Ak sa vám už teraz zbiehajú slinky na chutné šišky, ste na správnom mieste! Tento recept na ich vegánsku podobu vegánske šišky je chutný, lákavý a úplne vegánsky.

Všetko, čo potrebujete, je niekoľko vegánskych surovín a trochu času v kuchyni – a budete mať sýte občerstvenie, ktoré poteší chuťové poháriky vás aj vašich blízkych.

Ingrediencie na domáce šišky

  • 350 g hladkej múky
  • 30 g práškového cukru
  • 5 g prášku do pečiva
  • 5 g morskej soli
  • 240 ml sójového mlieka
  • 3 lyžice rastlinného oleja
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Na vyprážanie

  • 500 ml rastlinného oleja

Postup na domáce šišky

  1. V miske zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva a morskú soľ.
  2. V samostatnej miske zmiešajte sójové mlieko, olej a vanilkový extrakt.
  3. Tekuté prísady nalejte do misy so suchými prísadami a miešajte, kým sa nevytvorí mäkké cesto.
  4. Cesto položte na ľahko pomúčenú pracovnú plochu a rozvaľkajte ho na hrúbku 1 cm.
  5. Vykrajujte kolieska pomocou 5 cm vykrajovačky na sušienky.
  6. Šišky položte na ľahko pomúčený plech a 20 minút chlaďte v chladničke.
  7. Vo veľkom hrnci zohrejte rastlinný olej na 180 °C.
  8. Do horúceho oleja opatrne vložte šišku a 3 minúty ju pečte dozlatista. Opakujte so všetkými.
  9. Z oleja ich vyberte pomocou dierkovanej lyžice a osušte na papierových utierkach. Podávajte teplé.
Na domácich šiškách si zamilujete ich chrumkavú kôrku a vláčne cesto vovnútri.

Recept na šišky s džemom

Dokonalé vegánske šišky so sladkým džemom – chutná pochúťka pre všetkých na celom svete. Táto verzia šišiek sa ľahko pripravujú a výborne jedia. Vďaka tomuto receptu si môžete vychutnať čerstvú šišku kedykoľvek budete mať chuť.

Ingrediencie na šišky s džemom

  • 210 g hladkej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 2 lyžice nemliečneho mlieka
  • 2 lyžice jedlého oleja (napr. slnečnicového)
  • 1 lyžička cukru
  • 2 lyžice džemu (ľubovoľného druhu)
  • soľ podľa chuti

Postup na šišky s džemom

  1. Do misky preosejte hladkú múku a prášok do pečiva.
  2. Pridajte nemliečne mlieko, jedlý olej a cukor. Všetko spolu premiešajte, kým nevznikne konzistencia podobná cestu.
  3. Cesto vyklopte na mierne pomúčenú pracovnú plochu a mieste, kým nie je husté a hladké.
  4. Cesto rozdeľte na 12 rovnakých častí. Z každej časti vytvarujte okrúhlu guľu.
  5. Guľky cesta položte na mierne vymastený plech.
  6. Palcom urobte do stredu každej guľôčky cesta zárez, pričom dbajte na to, aby ste neprešli na druhú stranu.
  7. Každú jamku naplňte džemom a prstom ju zľahka pritlačte.
  8. Šišky pečte vo vyhriatej rúre pri 190 °C 12 minút alebo do zlatista. Nechajte ich vychladnúť.
So šiškami s džemom zažiarite na každej výnimočnej oslave!

Vegánske cesto na šišky – recept

Tento vegánsky recept na šišky je chutnou alternatívou pre tých, ktorí hľadajú možnosť šišiek bez živočíšnych produktov. A keďže všetky prísady sa dajú ľahko odmerať podľa hmotnosti a objemu, tento recept je rovnako jednoduchý ako chutný.

Ingrediencie na cesto na šišky

  • 300 g hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1/4 lyžičky sódy bikarbóny
  • 125 g práškového cukru
  • štipka soli
  • 250 ml rastlinného mlieka
  • 60 ml jablčného octu
  • 60 ml rastlinného oleja
  • 1 lyžička vanilky

Postup na cesto na šišky

  1. Vo veľkej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, cukor a soľ.
  2. V samostatnej miske zmiešajte mlieko, jablčný ocot a rastlinný olej, kým sa nespoja.
  3. Mokré prísady pridajte k suchým a miešajte, kým sa nespoja.
  4. Cesto hneťte asi 5 minút, kým nie je hladké a poddajné.
  5. Cesto nechajte odpočívať aspoň 10 minút a potom ho rozvaľkajte na ľahko pomúčenej ploche.
  6. Pomocou formičky na sušienky vykrajujte z cesta okrúhle kolieska.
  7. Šišky smažte v predhriatom oleji pri teplote 175 °C, kým nebudú z oboch strán zlatohnedé, približne 2 minúty z každej strany.
  8. Pred podávaním nechajte šišky vychladnúť na mriežke.
Šiškám môžete pred pečením vytvoriť v ich strede dierku a ozdobiť ich tak.

Fašiangové šišky – recept

Tieto vegánske fašiangové šišky budú určite hitom na každej fašiangovej slávnosti. Ľahké, nadýchané a nie príliš sladké, sú dokonale vyvážené medzi chrumkavým vonkajškom a mäkkým vnútrom. Navyše sa ľahko pripravujú a nevyžadujú fritovanie, takže sa nemusíte starať o následné čistenie fritézy.

Ingrediencie na fašiangové šišky

  • 1/2 šálky rastlinného mlieka
  • 2 lyžice bieleho octu
  • 2 šálky hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 2 lyžice cukru
  • 1/2 šálky vegánskeho masla
  • 1/4 šálky rastlinného oleja
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 šálky nadrobno nasekanej vegánskej čokolády

Postup na fašiangové šišky

  1. Predhrejte rúru na 175 °C.
  2. V stredne veľkej miske zmiešajte mlieko a ocot, dajte bokom.
  3. Do veľkej misy preosejte múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, škoricu a cukor.
  4. Vegánske maslo vmiešajte do múčnej zmesi, kým zmes nebude pripomínať hrubé omrvinky.
  5. Do múčnej zmesi pridajte mliečnu zmes, rastlinný olej a vanilku. Miešajte, kým sa nespojí.
  6. Zložte nasekanú vegánsku čokoládu.
  7. Vymastite šiškovú formu. Každú jamku naplňte do dvoch tretín cestom.
  8. Pečte 15-20 minút, alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu šišky nevyjde čisté.
  9. Nechajte šišky 30 minút vychladnúť a podávajte.
Bez fašiangových šišiek nie sú žiadne fašiangové oslavy.

Ďalšie typicky slovenské recepty

Okrem tradičných slovenských šišiek sa určite oplatí vyskúšať aj tieto recepty:

Vegánske šišky sú celkovo skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú chutné občerstvenie bez živočíšnych produktov. Ľahko sa pripravujú a pre ľudí s diétnymi obmedzeniami predstavujú pôžitok bez pocitu viny.

Či už hľadáte chutné občerstvenie pre seba alebo lahodný dezert na špeciálnu príležitosť, vegánske šišky vám môžu poskytnúť vzrušujúcu a chutnú pochúťku. Vyskúšajte ich – možno vás prekvapia a potešia.

IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang