Celozrnné cestoviny

Hlavné jedláVegánske recepty

Jedlá z cestovín sú v posledných rokoch čoraz obľúbenejšie. Celozrnné cestoviny tiež naberajú na popularite, pretože čoraz viac ľudí hľadá zdravšie alternatívy stravy. Vďaka mnohým zdravotným výhodám nie je divu, že táto celozrnná alternatíva je čoraz populárnejšia. Vyrábajú sa z kompletného zrna, čo znamená, že obsahujú všetky tri zložky zrna: otruby, klíčky a endosperm.

Na rozdiel od iných druhov cestovín, ktoré sa zvyčajne vyrábajú z rafinovanej bielej múky, ktorá má oveľa nižšiu výživovú hodnotu. Celozrnné cestoviny obsahujú viac vlákniny, vitamínov a minerálov a majú vyšší obsah bielkovín ako bežné cestoviny, čo z nich robí skvelú voľbu pri chudnutí.

Celozrnné cestoviny sú tiež chutné a ľahko sa pripravujú. Možno ich použiť v širokej škále receptov, od jednoduchých cestovín až po zložitejšie jedlá. Dajú sa použiť aj pri príprave jednoduchých lasagní. Možno ich použiť aj na prípravu šalátov, polievok, dipov a iných jedál.

Je dôležité poznamenať, že celozrnné cestoviny nie sú to isté ako bezlepkové cestoviny. Mnohé celozrnné cestoviny obsahujú lepok, preto je dôležité skontrolovať etiketu, aby ste sa uistili. Celozrnné cestoviny sa vyrábajú z celozrnnej pšenice, špaldy, kamutu, pohánky a iných obilnín.

Celozrnné cestoviny sú celkovo zdravou a chutnou alternatívou bežných cestovín. Sú plné živín a ponúkajú mnoho zdravotných výhod. Či už chcete vyskúšať niečo nové alebo sa len chcete stravovať zdravšie, celozrnné cestoviny sú skvelou voľbou.

Celozrnné cestoviny sú celkovo zdravou a chutnou alternatívou bežných cestovín.

Sú celozrnné cestoviny lepšou voľbou pri chudnutí?

Hľadáte zdravý a chutný spôsob chudnutia? Odpoveďou môžu byť celozrnné cestoviny. Celozrnné cestoviny sú skvelým zdrojom komplexných sacharidov, vlákniny a bielkovín, takže sú vynikajúcou voľbou pre každého, kto chce schudnúť.

Sú vyrobené z celozrnnej múky, čo znamená, že obsahujú všetky živiny, ktoré sa nachádzajú v pšeničnom zrne, vrátane bielkovín, vlákniny, vitamínov a minerálov. Sú tiež dobrým zdrojom vitamínov skupiny B, železa, horčíka a zinku.

Tieto živiny sú dôležité pre zdravé chudnutie, pretože pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi a udržujú pocit sýtosti dlhšie. Celozrnné cestoviny majú tiež vysoký obsah vlákniny, ktorá pomáha znižovať pocit hladu a chuť na jedlo.

Vláknina je prospešná aj pre trávenie, pretože pomáha spomaliť vstrebávanie sacharidov, čo môže pomôcť znížiť príjem kalórií. Celozrnné cestoviny majú tiež nízky obsah tuku a kalórií, takže sú skvelou voľbou pre tých, ktorí chcú schudnúť.

Obsahujú síce trochu tuku, ale väčšinou vo forme zdravých mononenasýtených a polynenasýtených tukov, ktoré sú dôležité pre reguláciu hladiny cholesterolu a prevenciu srdcových ochorení.

Celozrnné cestoviny sú tiež skvelým spôsobom, ako získať dennú dávku bielkovín. Bielkoviny pomáhajú budovať a obnovovať svaly, čo je dôležité pri chudnutí.

Pomáhajú tiež udržať pocit sýtosti po dlhšiu dobu, takmer na toľko, ako domáce halušky, čo môže zabrániť prejedaniu. Skvele sa hodia na domácu prípravu zdravých cestovinových jedál.

Celozrnné cestoviny majú nízky obsah tuku a kalórií, takže sú skvelou voľbou pre tých, ktorí chcú schudnúť.

Domáce celozrnné cestoviny – recept

Výroba domácich cestovín je skvelý spôsob, ako si vychutnať chutné a zdravé jedlo. Je to tiež skvelý spôsob, ako do svojho jedálnička dostať viac plnohodnotných potravín. Tak prečo to nevyskúšať ešte dnes? Výroba celozrnných cestovín je prekvapivo jednoduchá.

Domáce celozrnné cestoviny – recept – ingrediencie

  • 1 šálka celozrnnej múky
  • 1 lyžička olivového oleja
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 šálky teplej vody

Domáce celozrnné cestoviny – recept – postup

  1. V stredne veľkej miske zmiešajte múku a soľ, pridajte olivový olej a premiešajte.
  2. Pridajte teplú vodu a miešajte, kým sa nevytvorí cesto.
  3. Cesto hnetieme na ľahko pomúčenej ploche 5-7 minút, potom ho necháme asi 10 minút odpočívať.
  4. Cesto rozvaľkajte na požadovanú hrúbku.
  5. Vykrajujte požadované tvary.
  6. Varte vo vriacej osolenej vode 3-4 minúty alebo kým nie sú al dente.
  7. Podávajte a vychutnajte si.

K domácim celozrnným cestovinám sa vynikajúco hodí vegan syrová omáčka.

Recept na celozrnné špagety

Vegánske celozrnné špagety sú chutným a výživným spôsobom, ako si vychutnať klasické talianske jedlo. Sú plné rastlinných bielkovín a vlákniny, takže sú skvelým jedlom pre tých, ktorí chcú zvýšiť príjem rastlinných potravín.

Navyše sa ľahko pripravujú a môžete si ich prispôsobiť rôznymi omáčkami a zeleninou podľa svojej chuti. Vyskúšajte zaradiť vegánske celozrnné špagety do svojho týždenného stravovacieho plánu a vychutnajte si ich lahodnú chuť a výživu.

Celozrnné špagety – ingrediencie

  • 450 g vegánskych celozrnných špagiet
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 malá cibuľa nakrájaná nadrobno
  • 3 strúčiky cesnaku, mleté
  • 1 červená paprika bez semienok a nakrájaná na kocky
  • 1 cuketa nakrájaná na kocky
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1 lyžička sušenej bazalky
  • 1/2 lyžičky morskej soli
  • 1/8 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  • 1 plechovka (400 g) paradajok nakrájaných na kocky
  • 1/2 šálky zeleninového vývaru
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 2 lyžice výživného droždia
  • 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate na ozdobu

Celozrnné špagety – postup

  1. Priveďte do varu veľký hrniec s osolenou vodou. Pridajte špagety a uvarte ich podľa pokynov na obale. Scedíme ich a odložíme bokom.
  2. Vo veľkej panvici na strednom ohni rozohrejte olivový olej. Pridajte cibuľu a cesnak a smažte 3 minúty, kým nezmäknú.
  3. Pridajte papriku, cuketu, oregano, bazalku, soľ a korenie a restujte 5 minút, kým zelenina nezmäkne.
  4. Pridajte paradajky, zeleninový vývar, paradajkový pretlak a výživné droždie a za občasného miešania varte 10 minút.
  5. Do panvice pridajte uvarené špagety a premiešajte. Varte 1 minútu a miešajte, aby sa špagety obalili omáčkou.
  6. Ozdobte petržlenovou vňaťou a podávajte.
Špagety z celozrnnej múky si môžete pripraviť s rôznymi omáčkami a zeleninou podľa vlastnej chuti.

Recepty s celozrnnými cestovinami

Celozrnné cestoviny sú univerzálnym základom pre mnohé recepty. Možno ich použiť do rôznych jedál. Sú nielen zdravšie ako bežné cestoviny, ale majú aj orechovejšiu a výraznejšiu chuť. Je to skvelý spôsob, ako dodať akémukoľvek jedlu textúru, chuť a živiny.

Pripravte si vegánsku bolonskú omáčku na špagety, klasický cestovinový šalát, zapekané cestoviny, cestoviny s cuketou, vegánske lasagne, kapustové fliačky, stroganov alebo čokoľvek, na čo máte chuť. Inšpirujte sa týmito netradičnými cestovinovými receptami.

IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang