Vegan placky – ako ozvláštniť zemiakové placky

Hlavné jedláSnacky a predjedláVegánske recepty

Tradičné zemiakové placky sú u nás veľmi obľúbené. Čo tak ich trochu ozvláštniť či doplniť inými druhmi zeleniny? Prinášame vám niekoľko chutných vegánskych receptov na placky. Nájdete tu cuketovo zemiakové placky, karfiolové placky, šošovicové fašírky aj plnené zemiakové placky.

Slané vegánske placky sú perfektným obedom alebo desiatou. Môžete si ich vychutnať aj ako zdravé raňajky. Sú chrumkavé a výborne sa kombinujú s rôznymi dipmi na namáčanie.

Vegánske cuketovo-zemiakové placky

Tieto chrumkavé vegánske cuketovo zemiakové placky sú ideálne na desiatu, obed alebo ľahkú večeru. Skvelé sú v kombinácii s vegánskym krémovým syrom a pažítkou na namáčanie.

Ingrediencie na cuketovo-zemiakové placky

  • 1 šálka strúhanej cukety (1 stredne veľká cuketa)
  • 2 strúhané stredne veľké zemiaky
  • 1 strúhaná cibuľa strednej veľkosti
  • 1/3 šálky hladkej múky
  • 1 vegánska náhrada vajec
  • 1 lyžička cesnakového prášku
  • 1/2 lyžičky morskej soli
  • 1/2 lyžičky korenia
  • avokádový olej na vyprážanie
  • 1/3 šálky vegánskeho masla na vyprážanie
  • vegánsky krémový syr a pažítka na podávanie

Postup na cuketovo-zemiakové placky

  1. Vo veľkej mise vyžmýkajte zo zemiakov a cukety prebytočnú tekutinu. Tekutinu vylejte a misu vyčistite. V tej istej miske zmiešajte všetky prísady, kým sa dobre nespoja.
  2. Vo veľkej panvici rozohrejte avokádový oleja a maslo.
  3. Pomocou polievkovej lyžice začnite hádzať 2 lyžice na horúci olej a sploštite ich, aby sa usmažili. Pomocou varechy ich môžete mierne vytvarovať do požadovaného tvaru, ale dávajte pozor na horúci olej.
  4. Každú placku pečte 2 minúty z každej strany, kým nebude dokonale zlatistá.
  5. Placky vyberte a položte ich na papierovú utierku, aby ste odstránili prebytočný olej. Opakujte, kým nespotrebujete všetko cesto.
  6. Podávajte teplé s požadovanými prílohami.
Placky zo zemiakovej kaše sú naplnené hubami a syrom.

Recept na plnené zemiakové placky

Tieto zemiakové placky sú plnené hubami, zeleninou a vegánskym syrom. Toto úžasné pohodlné jedlo je ideálne na obed alebo večeru. Recept neobsahuje mlieko, vajcia, lepok a je jednoduchý na prípravu.

Ingrediencie na plnené zemiakové placky

Cesto:

  • 1 kg zemiakov
  • 80 g (½ šálky) bielej ryžovej múky
  • 40 g (⅓ šálky) kukuričného škrobu alebo tapiokovej múky
  • soľ, korenie, muškátový oriešok (podľa chuti)

Náplň:

  • 250 g (3 šálky) húb nakrájaných na plátky
  • ½ cukety nakrájanej na kocky
  • 1 cibuľa nakrájaná nadrobno
  • 1 paprika nakrájaná na kocky
  • 2 strúčiky cesnaku mletého
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • 1 lyžička zmesi talianskeho korenia
  • 1 lyžička cibuľového prášku
  • 1 lyžička cesnakového prášku
  • ½ lyžičky rasce
  • ¼ lyžičky čili vločiek

Ďalšie prísady:

  • olej na vyprážanie
  • vegánsky syr podľa chuti (nepovinné)

Postup na plnené zemiakové placky

  1. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na malé kúsky a varíme v osolenej vode približne 20 minút.
  2. Dochuťte ich soľou, korením a muškátovým orieškom a roztlačte ich pučidlom na zemiaky. (Nepoužívajte kuchynský robot, inak bude zemiaková kaša lepkavá).
  3. Nechajte zemiakovú kašu vychladnúť (medzitým si môžete pripraviť náplň), potom pridajte múku a kukuričný škrob a dobre premiešajte lyžicou alebo rukami.
  4. Cibuľu opečieme na panvici na troche oleja asi 3-4 minúty, pridáme huby, cesnak, na kocky nakrájanú papriku a cuketu. Všetko pár minút orestujeme, dochutíme soľou, korením a zmesou korenia.
  5. Cesto rozdeľte na 8 častí (každá asi 1/2 šálky alebo 120 g). Vytvarujte guľky, do stredu urobte jamku a pridajte asi jeden a pol pol lyžice náplne. Okrem toho môžete pridať aj trochu vegánskeho syra (alebo vegánsku syrovú omáčku). Guľky opatrne „zalepte“ ďalším cestom a mierne ich sploštite, aby vyzerali ako hrubé lievance.
  6. Na panvici rozohrejte približne 2 polievkové lyžice oleja a zemiakové placky smažte na strednom ohni z oboch strán dozlatista. Na povrchu budú chrumkavé a vo vnútri mäkké. Ak chcete, aby boli o niečo chrumkavejšie, môžete ich dodatočne piecť približne 20 minút v rúre pri teplote 180 °C.

Poznámky k receptu

  • Pšeničná alebo špaldová múka môže byť tiež vhodná, ale pravdepodobne jej budete potrebovať menej.
  • Ak sú zemiaky veľmi múčnaté, odporúčame použiť menej ryžovej múky, napr. len 1/4 šálky. Cesto by nemalo byť príliš suché ani drobivé.
  • Z receptu vznikne približne 8 zemiakových placiek.
K šošovicovým fašírkam sa hodia rôzne dipy.

Recept na fašírky z červenej šošovice

Tieto výdatné, zdravé šošovicové fašírky obsahujú jednoduché ingrediencie zo špajze a sú prirodzene bezlepkové, vegánske (bez mlieka a vajec) a hotové za približne 35 minút.

Ingrediencie na fašírky z červenej šošovice

  • 3/4 šálky (150 g) červenej šošovice v suchom stave
  • 1 šálka (240-300 ml) zeleninového vývaru alebo vody
  • 1 malá (90 g) červená paprika nakrájaná na kocky
  • 1 malá/stredná (90 g) cibuľa nakrájaná na kocky
  • 2 veľké strúčiky cesnaku nasekané nadrobno
  • 4 lyžice (30 g) cícerovej múky, v prípade potreby viac
  • 1 lyžica mletých semienok chia
  • 3 lyžice čerstvej petržlenovej vňate nasekanej nadrobno
  • 1 lyžička mletej papriky
  • 3/4 lyžičky mletej rasce
  • 1/2 lyžičky cibuľového prášku
  • 1/2 lyžičky soli
  • Korenie a vločky čili podľa chuti
  • Olej na vyprážanie

Postup na šošovicové fašírky

  1. Červenú šošovicu prepláchnite v sitku pod tečúcou vodou, aby ste odstránili všetky nečistoty. Preneste ju do hrnca alebo panvice spolu s 1 šálkou zeleninového vývaru. Ak používate vodu, pridajte trochu soli.
  2. Priveďte šošovicu do varu a nechajte ju variť približne 15 minút, alebo kým nie je mäkká a čiastočne sa nerozpadá. Po uvarení by v nej nemal zostať žiadny vývar ani voda.
  3. Medzitým na panvici rozohrejte trochu oleja a pridajte cibuľu, papriku a cesnak. Niekoľko minút smažte na strednom ohni, kým cibuľa nie je priesvitná (nie hnedá).
  4. Keď je šošovica uvarená, pridajte ju do kuchynského robota spolu s uvarenou zeleninou, korením, petržlenovou vňaťou, mletými semienkami chia a múkou. Niekoľkokrát pulzujte, kým sa zmes nespojí. Zmes by mala byť tvarovateľná, ak nie, pridajte ešte trochu múky.
  5. Vytvarujte 10 placiek (každá asi 2 a 1/2 až 3 lyžice) a opečte ich na troche oleja (približne 2 lyžičky na 4 placky) na panvici z oboch strán (asi 3 minúty z každej strany), kým nebudú zlatohnedé a chrumkavé.
  6. Podávajte s dipom podľa vlastného výberu a pochutnajte si.

Dip si môžete pripraviť napríklad z 2 lyžíc krémového arašidového masla zmiešaného s 30 ml šťavy zo zaváraných uhoriek, 10 ml olivového nálevu, trochou cesnaku a údenej papriky podľa chuti.

Ako podávať šošovicové placky

Tieto šošovicové placky môžete podávať ako predjedlo, prílohu alebo hlavné jedlo. Tu je len niekoľko spôsobov, ako si tieto placky môžete vychutnať:

Placky z karfiolu voňajú bylinkami.

Vegánske bylinkové karfiolové placky – recept

Placky sú jedným z tých pokrmov, ktoré nikdy neomrzia. V týchto sa spája karfiol s vôňou cesnaku a petržlenovej vňate.

Ingrediencie na bylinkové karfiolové placky

  • 1 malá hlava karfiolu, nakrájaná na malé ružičky
  • 3 lyžice vegánskej náhrady vajec v kombinácii s 3/4 šálky vody alebo mandľového mlieka
  • 3/4 šálky strúhanky
  • 2 šalotky nakrájané na veľmi tenké plátky (biela a zelená časť)
  • 2 lyžice čerstvej nasekanej petržlenovej vňate
  • 1/4 šálky vegánskeho syra (nepovinné)
  • ½ lyžičky prášku do pečiva
  • 2 strúčiky cesnaku, mleté
  • 2 lyžice pažítky
  • 1 lyžička soli
  • ¼ lyžičky mletého čierneho korenia
  • 2 lyžice olivového oleja

Postup na bylinkové karfiolové placky

  1. V kuchynskom robote sekajte ružičky karfiolu (mal by byť rovnomerne nasekaný, ale nie úplne rozomletý).
  2. Presuňte karfiolovú ryžu do nádoby vhodnej do mikrovlnnej rúry a ohrievajte v mikrovlnnej rúre na vysokej teplote 8 minút, kým sa neuvarí, alebo v hrnci uvarte trochu vody a do hrnca vložte sitko. Sitko by sa nemalo dotýkať vody. Pridajte karfiol (v prípade potreby pracujte po častiach) a nechajte zovrieť vodu, aby sa karfiol uvaril v pare. Odstavte, aby vychladol.
  3. Uvarený karfiol vložte do utierky alebo vrecka na orechové mlieko a stočte ho, aby ste z neho vytlačili čo najviac vlhkosti.
  4. Karfiolovú ryžu preložte do misky a pridajte všetky ostatné ingrediencie okrem oleja.
  5. Vo veľkej ťažkej panvici na stredne silnom ohni rozohrejte dve polievkové lyžice olivového oleja, kým sa nezačne trblietať.
  6. Vytvarujeme z karfiolovej zmesi placky. Chceme, aby boli mierne vlhké, pretože tak lepšie držia pohromade. Veľkosť a hrúbku môžete upraviť podľa svojich preferencií.
  7. Z každej strany pečieme 3 minúty. Obráťte po stranách, aby sa opiekli aj okraje. Odstavte na krátko na papierové utierky, aby sa vsiakol prebytočný tuk, a ihneď preložte do misky na pečenie a potom do horúcej rúry, kým nie sú pripravené na konzumáciu.
  8. Na vrch dajte vegánsku majonézu alebo kyslú smotanu a posypte nadrobno nakrájanou šalotkou.

Placky prinášajú množstvo rôznych kombinácií a chutí. Samozrejme, ani stará dobrá klasika občas nezaškodí – pripravte si tradičné zemiakové placky podľa nášho receptu, alebo menej tradičné tekvicové placky, kukuričné placky a kapustové placky. Za vyskúšanie určite stoja aj tieto kapustové guľky alebo ďalšie recepty s karfiolom.

IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang