Karfiolové placky – recepty na karfiolové fašírky

Hlavné jedlá

Karfiolové placky a karfiolové fašírky sú chutné a všestranné jedlo z karfiolových ružičiek. Predstavujú skvelý spôsob, ako do svojho jedálnička zaradiť viac zeleniny. Môžu sa podávať ako príloha, predjedlo alebo dokonca hlavný chod.

Karfiolové placky sú nielen chutné, ale sú aj skvelou alternatívou k tradičným zemiakovým plackám. Ak pripravíte karfiolové fašírky v rúre, vyhnete sa menej zdravému vyprážaniu. Získate tak len zdravotné benefity tejto zeleniny.

Karfiol je bohatý na vitamíny a minerály, má nízky obsah kalórií a vysoký obsah vlákniny. Je tiež fantastickým zdrojom antioxidantov a spája sa s ďalšími rôznymi zdraviu prospešnými účinkami.

Recept na karfiolové placky

Karfiolové placky sú jedny z najľahších placiek, aké môžete ochutnať. Recept na tieto placky je veľmi jednoduchý navyše pripravený za veľmi krátky čas. Karfiolové placky si zachovávajú krémovú konzistenciu karfiolu aj jeho lahodnú chuť.

Suroviny na karfiolové placky

  • 2 šálky uvareného karfiolu
  • 1 šálka hodvábneho tofu
  • ½ šálky najemno nastrúhanej mrkvy
  • ½ šálky nadrobno nakrájanej cibule
  • ½ šálky najemno nasekanej pažítky
  • 2 lyžice sezamových semienok
  • 1 lyžica olivového oleja

Na vegan vaječnú zmes:

  • 3 lyžice fazuľovej múky
  • 6 až 8 lyžic vody
  • 1 lyžica lahôdkového droždia
  • ⅓ lyžičky kurkumového prášku
  • ½ lyžičky soli
  • ½ lyžičky korenia

Postup na karfiolové placky

  1. Do kuchynského robota pridajte všetky prísady na vaječnú zmes. Niekoľkokrát pulzujte, aby sa spojili, a potom ich odložte bokom.
  2. Uvarený karfiol rozoberte nadrobno, aby mal veľkosť ryže. Zlikvidujte a vytlačte všetku tekutinu a potom ju odložte bokom.
  3. Rozpáľte panvicu na strednom ohni.
  4. Pridajte olivový olej, nakrájanú cibuľu a nastrúhanú mrkvu. Asi 4 minúty smažte a odstavte.
  5. Do kuchynského robota pridajte karfiol, tofu, uvarenú cibuľu a mrkvu, pažítku, sezamové semienka a vaječnú zmes.
  6. Pulzujte, aby ste vytvorili cesto.
  7. Z karfiolu vytvarujte okrúhle tenšie placky.
  8. Smažte na rozohriatej panvici približne 6 minút z každej strany na strednom stupni.
Placky podávajte so zeleninou, na rukolovom šaláte alebo s vegánskou omáčkou tzatziki.

TIP: Skúste aj ďalšie recepty na vegan placky, tekvicové placky alebo chutné kapustové guľky.

Recept na karfiolové fašírky

Tieto karfiolové fašírky sú plné karfiolu, čerstvých byliniek a obsahujú len pár ingrediencií. Sú však bohaté na chute a ideálne na rýchlu večeru aj ľahký obed.

Suroviny na karfiolové fašírky

  • 1 malá hlava karfiolu (nakrájaná na malé ružičky)
  • 3 lyžice vegan vaječného prášku (napr. vEGGs)
  • 3/4 šálky vody alebo mandľového mlieka
  • 3/4 šálky strúhanky
  • 2 šalotky (nakrájané na tenké plátky)
  • 2 lyžice čerstvej nasekanej petržlenovej vňate
  • 1/4 šálky vegánskeho parmezánu (nepovinné)
  • ½ lyžičky prášku do pečiva
  • 2 strúčiky cesnaku (mleté)
  • 2 lyžice pažítky
  • 1 lyžička morskej soli
  • ¼ lyžičky mletého čierneho korenia
  • 2 lyžice olivového oleja

Postup na karfiolové fašírky

  1. V kuchynskom robote rozmixujte karfiol.
  2. Karfiolovú ryžu uvarte v sitku v hrnci tak, aby sa sito nedotýkalo vody. Karfiol sa mám spariť. Odstavte, aby vychladol.
  3. Uvarený karfiol vložte do utierky alebo vrecka na orechové mlieko a stočte ho, aby ste z neho vytlačili čo najviac vlhkosti.
  4. Karfiolovú ryžu presuňte do misky a pridajte všetky suroviny okrem oleja.
  5. Vo veľkej ťažkej panvici na stredne silnom ohni rozohrejte dve polievkové lyžice olivového oleja, kým sa nezačne trblietať. Vyberajte cesto lyžicou a vytvarujte z neho fašírky. Ak sa rozpadávajú, pridajte do cesta ešte sušenú náhradu vajec.
  6. Fašírky pečieme každej strany 3 minúty.
  7. Upečené karfiolové fašírky odstavte na na papierové utierky, aby sa vsiakol prebytočný tuk.
  8. Na vrch položte vegánsky jogurt alebo smotanu a posypte nadrobno nakrájanou šalotkou.

Pri výbere korenín a byliniek, ktoré použijete do karfiolových fašíriek, môžete byť kreatívni. Medzi bežné voľby patrí cesnakový prášok, paprika, rasca, sušené bylinky – tymian alebo petržlenová vňať.

Karfiolové fašírky pečené v rúre – recept

Tieto karfiolové placky sú rýchle a ľahké na prípravu. Na prípravu budete potrebovať len 10 minút. Navyše sú pečené v rúre, hodia sa preto aj pri diéte. No ideálne sú pre každého ako občerstvenie, predjedlo alebo ľahké hlavné jedlo.

Suroviny na karfiolové fašírky pečené v rúre

  • 1 malý karfiol nakrájaný nahrubo
  • 1 šálka strúhaného vegánskeho syra
  • 4 lyžice čerstvého koriandra (nasekaného nadrobno)
  • 1 strúčik cesnaku (jemne nasekaný)
  • ⅔ lyžičky jemnej morskej soli
  • 6 lyžíc strúhanky
  • olivový olej

Postup na karfiolové fašírky pečené v rúre

  1. Rúru predhrejte na 200 °C.
  2. V mixéri rozmixujte karfiol, cesnak a koriander, aby ste získali hrubú, drobivú zmes (nepremixujte). Ak máte malý mixér, pracujte po častiach.
  3. Pridajte korenie, soľ, syr a 4 polievkové lyžice strúhanky a opäť pulzujte, kým sa zmes nestane skôr lepkavou ako drobivou (mala by byť stále zrnitá, nie kašovitá).
  4. Vytvarujte malé fašírky a obaľte ich v strúhanke.
  5. Plech na pečenie vyložte papierom a potrite aj olivovým olejom.
  6. Fašírky ukladajte na plech a vrch jemne potrite pomocou štetca olejom (ak máte olej v spreji, môžete použiť ten).
  7. Pečte 20 minút z jednej strany, potom otočte a pečte ešte ďalších 20 minút z druhej strany.
Pridaním strúhaného vegan syra do fašíriek možno vytvoriť chrumkavý povrch.

TIP: Vychutnajte si tieto karfiolové fašírky s jogurtovým dipom, guacamole alebo zeleným šalátom.

Recepty s karfiolom

Pečený karfiol

Karfiol nakrájajte na malé ružičky, premiešajte s olivovým olejom, soľou, korením a ľubovoľným korením a potom upečte v rúre do zlatista a do chrumkava. Podávajte ako chutnú a zdravú prílohu.

Karfiolová ryža

V kuchynskom robote nastrúhajte alebo rozmixujte ružičky karfiolu, kým sa nebudú podobať ryži. Osmažte ho na panvici s trochou zeleniny, sójovou omáčkou a korením a pripravte si nízkokalorickú alternatívu bežnej ryže.

Karfiolová kaša

Karfiol uvarte v pare domäkka, potom ho zmiešajte s vegánskym maslom, rastlinným mliekom, cesnakom a korením. Výsledkom je krémová alternatíva tradičnej zemiakovej kaše s nižším obsahom uhľohydrátov.

Karfiolové kúsky Buffalo

Vymiešajte ružičky karfiolu v zmesi horúcej omáčky a rozpusteného vegan masla a potom ich upečte do chrumkava. Podávajte s rančom alebo dresingom a pripravte si vegánsku variáciu na buffalo krídla.

Karfiol je chutnou prílohou, ktorú možno pripravovať na množstvo spôsobov.

Karfiolová polievka

Uvarte karfiol s cibuľou, cesnakom a zeleninovým vývarom do mäkka. Zmes rozmixujte do hladka a potom ju dochuťte soľou, korením a bylinkami.

Nakladaný karfiol

Vložte karfiol do nádoby so zmesou octu, vody, soli, cukru a korenia, ako sú horčičné semienka a zrnká korenia. Nechajte ho niekoľko dní v chladničke, aby sa rozvinula jeho chuť. Nakladaný karfiol môže byť pikantným a chrumkavým doplnkom šalátov.

Zapekaný karfiol

Blanšírujte ružičky karfiolu a potom ich navrstvite do zapekacej misy s vegánskou smotanovou syrovou omáčkou. Navrch nasypte strúhanku a pečte, kým nie je zlatistý. Gratinovaný karfiol je príjemný spôsob, ako si vychutnať karfiol ako hlavné jedlo alebo ako prílohu.

Karfiolové tacos

Karfiol upečte v rúre do chrumkava a potom ho primiešajte obľúbené korenie na tacos. Podávajte ho v tortillách so salsou, avokádom a ďalšími požadovanými prílohami, aby ste si pripravili vegánske taco, ktoré je chutné a výživné.

Karfiol ma pestré možnosti použitia, vyberte si niektorý z našich receptov a užívajte si rozmanité chute a zdravotné benefity, ktoré so sebou táto zelenina prináša.

IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang