Vegánska polievka Hokkaido je upokojujúci a výživný pokrm inšpirovaný chuťami japonského regiónu Hokkaido. Táto vegánska verzia zachytáva podstatu tradičnej polievky Hokkaido a zároveň využíva rastlinné prísady na vytvorenie výdatnej a chutnej misy plnej dobroty.

Jadrom vegánskej polievky Hokkaido je zvyčajne bohatý a krémový základ, často vyrobený zo sójového alebo kokosového mlieka, ktorý poskytuje zamatovú štruktúru a jemnú sladkosť. Do polievky sa potom pridáva množstvo sezónnej zeleniny, ako napríklad mrkva, zemiaky, huby a kukurica, ktoré jej dodávajú živé farby a živiny.

Na zvýraznenie umami chutí sa na dochutenie polievky bežne používajú prísady ako miso pasta alebo sójová omáčka, ktoré dodávajú polievke hĺbku a komplexnosť celkovej chuti. Okrem toho sa často pridávajú voňavé bylinky a korenie, ako napríklad zázvor a cesnak, ktoré ešte viac zvýraznia chuť.

Jadrom polievky Hokkaido je bohatý a krémový základ poskytujúci zamatovú štruktúru a jemnú sladkosť.

Príprava vegánskej polievky Hokkaido je pomerne jednoduchá. Zelenina sa varí v krémovom základe, kým nezmäkne a nenasiakne chuťou polievky. Polievku možno upraviť pridaním ďalších zložiek, ako je tofu, seitan alebo vegánske proteínové alternatívy, aby sa zvýšil obsah bielkovín a polievka bola ešte sýtejšia.

Táto pôvodom japonská polievka je ideálna na chladné dni alebo keď máte chuť na výživné jedlo. Ponúka úžasnú kombináciu textúr a chutí, ktorá vás zahreje zvnútra. Či už si ju vychutnáte ako ľahký obed, predjedlo napríklad k poke bowl alebo večeru, vegánska polievka Hokkaido určite uspokojí vaše chuťové poháriky a nasýti vás.

Ingrediencie na vegan hokkaido polievku

  • 1 stredne veľká tekvica Hokkaido, olúpaná, zbavená semien a nakrájaná na kocky
  • 1 cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 2 mrkvy, ošúpané a nakrájané na kocky
  • 2 stonky zeleru, nakrájané na kocky
  • 3 strúčiky cesnaku, mleté
  • 1 lyžica nastrúhaného čerstvého zázvoru
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1 plechovka kokosového mlieka
  • 1 lyžica miso pasty (nepovinné)
  • 1 lyžica sójovej omáčky alebo tamari
  • 1 lyžička sušeného tymiánu
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Čerstvý koriander alebo petržlenová vňať, nasekané (na ozdobu)
  • Opražené sezamové semienka (na ozdobu)

Postup na vegan hokkaido polievku

  1. Vo veľkom hrnci zohrejte trochu oleja alebo vody na miernom ohni. Pridajte na kocky nakrájanú cibuľu, mrkvu, zeler, cesnak a zázvor. Restujte asi 5 minút, kým zelenina nezmäkne.
  2. Do hrnca pridajte na kocky nakrájanú tekvicu Hokkaido a restujte ďalších 5 minút, aby sa chute spojili.
  3. Prilejte zeleninový vývar a zmes priveďte do varu. Znížte teplotu a nechajte variť približne 20-25 minút, alebo kým tekvica nezmäkne a ľahko sa roztlačí vidličkou.
  4. Polievku rozmixujte ponorným mixérom alebo ju preložte do mixéra, kým nebude hladká a krémová. Pri mixovaní horúcich tekutín buďte opatrní a postupujte podľa pokynov výrobcu.
  5. Rozmixovanú polievku vráťte do hrnca (ak je to potrebné) a vmiešajte kokosové mlieko, miso pastu (ak ju používate), sójovú omáčku, sušený tymián, soľ a korenie. Varte ďalších 5 minút, aby sa chute spojili.
  6. Ochutnajte polievku a upravte korenie podľa svojich preferencií. Ak je polievka príliš hustá, môžete pridať trochu viac zeleninového vývaru alebo vody, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu.
  7. Vegánsku polievku Hokkaido naberte do misiek a ozdobte čerstvým koriandrom alebo petržlenovou vňaťou a opečenými sezamovými semienkami.
  8. Polievku podávajte teplú a objavte jedinečnú chuť Hokkaida.
Vegánsku hokkaido polievku môžete konzumovať spolu s vegánskym pečivom pre lepšie zasýtenie.

Táto vegánska polievka Hokkaido je lahodný a výživný spôsob, ako si vychutnať prirodzenú sladkosť a krémovú štruktúru tekvice Hokkaido. Je to perfektné jedlo na chladnejšie dni alebo vždy, keď zatúžite po upokojujúcej miske polievky.

Ak máte radi nadýchanosť a ľahkosť krémovej polievky, oplatí sa vyskúšať aj vegan krémovú mrkvovú polievku, ktorá je rovnako lahodná ako z tekvice Hokkaido.

Po famóznej polievke pochádzajúcej z Japonska pokračujte aj hlavným jedlom z tejto zaujímavej krajiny. A ktoré jedlo vám napadne ako prvé, keď sa povie Japonsko? No predsa sushi.

Nie krémová vegán hokkaido polievka – recept

Spoznajte živé chute Hokkaida s týmto lákavým receptom na vegánsku polievku Hokkaido. Na rozdiel od tradičnej krémovej verzie je toto prevedenie ľahšie a rustikálnejšie. Táto polievka je plná prirodzenej sladkosti tekvice Hokkaido a množstva aromatickej zeleniny.

Zároveň predstavuje upokojujúcu a výživnú voľbu. S týmot jednoduchým receptom ju zvládne uvariť naozaj každý.

Ingrediencie na nie krémovú vegán hokkaido polievku

  • 1 stredne veľká tekvica Hokkaido (červená tekvica Kuri), olúpaná, zbavená semien a nakrájaná na kocky
  • 1 cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 2 mrkvy, ošúpané a nakrájané na kocky
  • 2 stonky zeleru, nakrájané na kocky
  • 3 strúčiky cesnaku, mleté
  • 1 lyžica nastrúhaného čerstvého zázvoru
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 2 lyžice sójovej omáčky alebo tamari
  • 1 lyžička sušeného tymiánu
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1/2 lyžičky kurkumy
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Čerstvý koriander alebo petržlenová vňať, nasekané (na ozdobu)
  • Opražené tekvicové semienka (na ozdobu)

Postup na nie krémovú vegán hokkaido polievku

  1. Vo veľkom hrnci zohrejte trochu oleja alebo vody na miernom ohni. Pridajte na kocky nakrájanú cibuľu, mrkvu, zeler, cesnak a zázvor. Restujte asi 5 minút, kým zelenina nezmäkne.
  2. Do hrnca pridajte na kocky nakrájanú tekvicu Hokkaido a restujte ďalších 5 minút, aby sa chute spojili.
  3. Prilejte zeleninový vývar a zmes priveďte do varu. Znížte teplotu a nechajte variť približne 20-25 minút, alebo kým tekvica nezmäkne a ľahko sa roztlačí vidličkou.
  4. Pomocou ponorného mixéra alebo prenesením zmesi do mixéra rozmixujte časť polievky do hladka. Tento krok nie je povinný a podľa želanej konzistencie môžete mixovať toľko alebo tak málo, ako chcete.
  5. Rozmixovanú polievku vráťte do hrnca (ak je to potrebné) a pridajte sójovú omáčku, sušený tymián, mletú rascu, kurkumu, soľ a korenie. Dobre premiešajte, aby sa spojila.
  6. Pokračujte vo varení polievky ďalších 10 minút, aby sa chute spojili.
  7. Ochutnajte polievku a upravte korenie podľa svojich preferencií.
  8. Vegánsku polievku Hokkaido naberte do misiek a ozdobte čerstvým koriandrom alebo petržlenovou vňaťou a opraženými tekvicovými semienkami.
  9. Polievku podávajte teplú a vychutnajte si jedinečnú chuť Hokkaida.
Aj v nie krémovej verzii sa dá pripraviť skvelá vegánska hokkaido polievka.

Táto vegánska polievka Hokkaido prináša prirodzenú sladkosť tekvice Hokkaido bez smotanovej konzistencie. Je to chutná a výživná možnosť pre tých, ktorí uprednostňujú ľahšiu štruktúru polievky. Vychutnajte si upokojujúce chute a zdravé dobroty tohto úžasného pokrmu.

Zopár ďalších receptov na polievky:

Na slovíčko o hokkaide

Tekvica hokkaido, známa aj ako tekvica Red Kuri, je všestranná a aromatická zimná odroda tekvice. Táto tekvica pochádza z najsevernejšieho ostrova Japonska Hokkaido a je obľúbená pre svoju žiarivo červenooranžovú šupku a bohatú, sladkú chuť. Jej dužina je hustá, jemná a mierne oriešková, takže je ideálna na prípravu slaných aj sladkých pokrmov.

Tekvica Hokkaido obsahuje vysoké množstvo živín, vitamínov, antioxidantov a vlákniny.

Tekvica Hokkaido je skvelým zdrojom vlákniny, vitamínov A a C, srdcového minerálu draslíka a antioxidantov. Môže sa piecť, dusiť alebo pripravovať na pyré, čo ponúka širokú škálu kulinárskych možností.

Od polievok a dusených pokrmov až po pečenú zeleninu a pečivo – tekvica hokkaido dodáva rôznym pokrmom nádherný nádych a originalitu.

Veľmi chutným vegánskym receptom, v ktorom využijete túto tekvicu sú napríklad čokoládové brownies, ktoré si vďaka ich jedinečnej chuti zamilujete.

Vďaka svojej krásnej farbe, sladkej chuti a krémovej štruktúre prináša tekvica Hokkaido do každého receptu nádych tepla a bohatosti. Či už hľadáte upokojujúce jedlo inšpirované jeseňou alebo slávnostný dezert, táto všestranná tekvica určite uspokojí vaše kulinárske chúťky.

IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang