Cícerové placky – vegánska pizza z cícerovej múky

Hlavné jedláMagazínPrílohyRaňajkyVegánske recepty

Vegánske jedlá zaznamenali v posledných rokoch neuveriteľný nárast popularity, pretože čoraz viac ľudí skúša rastlinnú stravu a hľadá bezmäsité alternatívy klasických jedál. Jednou z takýchto alternatív sú chutné a výživné cícerové placky či vegánska pizza z cícerovej múky.

Tento chutný a zdravý pokrm je neuveriteľne všestranný a možno ho doplniť takmer akoukoľvek kombináciou zeleniny a korenín. Má tiež vysoký obsah bielkovín a vlákniny, takže je vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí si chcú pripraviť zdravé a sýte jedlo.

Cícerové placky

Cícerové placky sú neuveriteľne všestrannou možnosťou raňajok pre vegánov alebo kohokoľvek, kto hľadá úplne prirodzené a zdravé jedlo. Placky sa vyrábajú z cícerovej múky, ktorá je plná bielkovín a vlákniny a je tiež skvelým zdrojom dôležitých vitamínov a minerálov. Placky sú vo vnútri ľahké a nadýchané a zvonka mierne chrumkavé.

Pizza z cícerovej múky

Vegánska pizza z cícerovej múky je tiež skvelou možnosťou jedla pre všetkých. Cícerová múka poskytuje pridanú vlákninu, bielkoviny, omega-3 mastné kyseliny a minerály. Po zmiešaní s niekoľkými koreninami múka vytvorí dokonalý základ na pizzu.

Medzi prílohy na výber môže patriť pečená zelenina, vegánske „syry“ a dokonca aj ovocie na osladenie. Pizza z cícerovej múky sa ľahko pripravuje, môže sa podávať s vegánskym parmezánom alebo čerstvými bylinkami a môžete si ju potrieť napríklad bazalkovým pestom.

Múka na pizzu

Múka je kľúčovou zložkou vegánskej pizze, pretože spája cesto na pizzu. Na vegánsku pizzu je vhodná celozrnná múka alebo chlebová múka, ktorá sa pridáva do chleba. Múka zvyčajne obsahuje bielkoviny, sacharidy a minerálne látky, ktoré dodávajú cesto na pizzu štruktúru a textúru.

Pri práci s múkou na vegánsku pizzu je dôležité použiť cesto, ktoré sa pred rozťahovaním a tvarovaním do pizzovej kôrky vymiesilo a nechalo vykysnúť.

Cícerová múka

Cícerová múka je vynikajúcou alternatívou vegánskeho cesta na pizzu. Má mierne orieškovú chuť a vysoký obsah bielkovín, ktoré pomáhajú držať cesto pohromade. Cícerová múka obsahuje aj množstvo vitamínov a minerálov, ktoré môžu poskytnúť ďalšie zdravotné výhody.

Rýchlo absorbuje tekutiny, takže môže vytvoriť chrumkavejšiu kôrku na pizzu ako niektoré iné druhy múky. Cícerovú múku možno kombinovať s inými múkami, napríklad pšeničnou alebo špaldovou, a vytvoriť tak jedinečnú chuť a štruktúru.

Recept na cícerové placky

Tento recept na slané cícerové placky je chutný a výživný. Placky pripravené z cícerovej múky, korenia a byliniek vám určite zachutia a potešia každú vašu raňajkovú spoločnosť.

Ingrediencie na cícerové placky

  • 2 šálky (250 g) cícerovej múky
  • 2 šálky (500 ml) vody
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 lyžička morskej soli
  • 1 lyžička čierneho korenia
  • 1 lyžička rasce
  • 1 lyžička koriandra v prášku
  • 2 lyžice kokosového oleja

Postup na cícerové placky

  1. Vo veľkej miske zmiešajte cícerovú múku, prášok do pečiva, soľ, korenie, rascu a koriander.
  2. Pomaly pridávajte vodu a neustále šľahajte, kým nedosiahnete hladkú konzistenciu cesta.
  3. Rozpáľte nepriľnavú panvicu na strednom ohni a roztopte lyžicu kokosového oleja.
  4. Na panvicu nalejte časť cesta a vytvorte malé 10 centimetrové kruhy.
  5. Smažte do zlatohneda, približne 2-3 minúty z každej strany.
  6. Uvarené placky preložte na tanier a postup zopakuj s použitím zvyšného kokosového oleja a cesta.
  7. Podávajte teplé.
Tieto cícerové placky sú jemné, chutné a dokonale sa hodia na raňajky či na večeru.

Cícerové placky – recept

Tieto ľahko korenené cícerové placky sú skvelým spôsobom, ako oživiť vaše jedlo. Zvonka sú chrumkavé a aromatické, vnútri jemné a nadýchané.

Ingrediencie na cícerové placky

  • 1 šálka cícerovej múky
  • 1 a 1/2 šálky vody
  • 2 lyžičky morskej soli
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 lyžička čierneho korenia
  • 2 strúčiky cesnaku, mleté
  • 1 cibuľa nakrájaná nadrobno
  • 2 lyžice olivového oleja

Postup na cícerové placky

  1. V stredne veľkej miske zmiešajte cícerovú múku, vodu, soľ, rascu, čierne korenie, cesnak a cibuľu.
  2. Na veľkej panvici na strednom ohni zohrejte olivový olej.
  3. Keď je olej horúci, dávajte na panvicu po lyžičke cesta.
  4. Smažte placky z každej strany dozlatista, približne 1 – 2 minúty z každej strany.
  5. Placky vyberte z panvice a položte ich na tanier vystlaný papierovými utierkami.
  6. Postup opakujte so zvyšným cestom, kým nie sú všetky placky hotové.
  7. Podávajte teplé.
Chrumkavé cícerové placky dosiahnete aj tak, že si jednu veľkú placku rozrežete na viac malých, podobne ako pizzu.

Recept – cícerové placky

Tieto chutné cícerové placky sú spojením slaných a sladkých chutí. Sú skvelou voľbou na raňajky alebo aj na ľahké občerstvenie. A ak túžite po ešte ľahšom pokrme, vyskúšajte ľahký cícerový šalát, ktorý je zároveň veľmi jednoduchý na prípravu.

Ingrediencie na cícerové placky

  • 1 šálka cícerovej múky
  • 1 šálka kokosového mlieka
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžica kokosového oleja
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 1/4 lyžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1/4 lyžičky mletého kardamónu

Postup na cícerové placky

  1. V stredne veľkej miske zmiešajte cícerovú múku, kokosové mlieko a soľ.
  2. Vo veľkej nepriľnavej panvici na strednom ohni rozohrejte kokosový olej.
  3. Nalejte cesto na panvicu a vytvorte malé 10 cm kruhy.
  4. Smažte do zlatohneda, približne 2-3 minúty z každej strany.
  5. Uvarené placky preložte na tanier a postup zopakujte so zvyšným cestom.
  6. Placky posypte škoricou, zázvorom, muškátovým orieškom a kardamónom.
  7. Podávajte pokvapkané medom alebo obľúbenou polevou.
Sladko-slané cícerové placky vám určite zachutia.

Vegánska pizza z cícerovej múky – recept

Pizza z cícerovej múky je skvelou alternatívou vegánskej pizze, ktorá sa môže pochváliť chrumkavou kôrkou a lahodnou chuťou. Pripravte si pizzu z cícerovej múky, ktorá určite poteší každého milovníka pizze. Ak máte radi pizzu, vyskúšajte aj jej príjemnú alternatívu vo forme pizza slimákov.

Ingrediencie na pizzu z cícerovej múky

  • 120 g cícerovej múky
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 200 ml vlažnej vody
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 150 g paradajkovej omáčky
  • obľúbené prísady na pizzu, ako sú olivy, cibuľa, huby atď.

Postup na pizzu z cícerovej múky

  1. Predhrejte rúru na 220 °C.
  2. V stredne veľkej miske zmiešajte cícerovú múku, soľ a prášok do pečiva.
  3. Pridajte vlažnú vodu a olivový olej a miešajte, kým sa nezmiešajú.
  4. Okrúhlu formu na pizzu s priemerom 20 cm vymažte trochou olivového oleja.
  5. Lyžicou dávajte zmes na pripravenú panvicu a lyžicou alebo stierkou ju pritlačte, aby sa vytvorila tenká kôrka.
  6. Pečte v rúre 15 minút.
  7. Predpečenú pizzu potrite paradajkovou omáčkou a posypte obľúbenými prílohami na pizzu.
  8. Vložte pizzu späť do rúry na 10-15 minút alebo kým kôrka nie je zlatistá a poleva upečená.
  9. Vyberte z rúry a pred krájaním a podávaním nechajte 5 minút vychladnúť.
Na pizzu si pridajte prílohy podľa vašej chute.

Na záver možno povedať, že cícerové placky a vegánska pizza z cícerovej múky sú vynikajúcim spôsobom, ako do svojho jedálnička pridať viac potravín rastlinného pôvodu.

Nielenže sú plné bielkovín a vlákniny, ktoré vás zasýtia, ale sú aj jednoduché na prípravu a chutné na jedenie. Skúste tieto dve jedlá zaradiť do svojho týždenného jedálnička a neoľutujete.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang