Šošovicová nátierka je chutný a výživný pokrm, ktorý dokáže vylepšiť chuť všetkých druhov jedál. Šošovicová nátierka je neuveriteľne všestranná a dá sa použiť v širokej škále receptov. Môže sa použiť ako dip na zeleninu alebo hranolky, namazať na toasty alebo krekry alebo použiť ako posýpka na šaláty či sendviče. Môže sa použiť aj na dochutenie polievok a dusených pokrmov.

Pre komplexnejšiu chuť môžete pridať aj lyžicu tahini, lyžicu citrónovej šťavy alebo kvapku obľúbenej pálivej omáčky. Po zmiešaní ingrediencií nátierku ochutnajte a podľa potreby dochuťte.

Šošovicová nátierka je skvelý spôsob, ako dodať chuť a výživu každému jedlu. Vďaka svojej krémovej konzistencii a orechovej chuti sa určite stane základom vašej kuchyne.

Šošovica

Šošovica je druh strukoviny, ktorá sa konzumuje už tisícky rokov. Má vysoký obsah bielkovín a vďaka svojej výživovej hodnote sa považuje za „superpotravinu“.

Šošovica je skvelým zdrojom vlákniny, železa, kyseliny listovej a mnohých ďalších dôležitých vitamínov a minerálov. Má tiež nízky obsah kalórií, takže je skvelou voľbou pre tých, ktorí chcú schudnúť alebo si udržať hmotnosť.

Pokiaľ ide o varenie so šošovicou, existuje veľa možností. Šošovicu môžete variť, dusiť, pridávať do polievok, dusených jedál, šalátov, nátierok alebo z nej pripravovať zeleninové hamburgery. Možno ju použiť ako hlavnú zložku v jedlách, ako je šošovicová polievka, placky z červenej šošovice alebo šošovicové karí.

Je výborná aj do šalátov, sendvičov a wrapov – určite ochutnajte tento šošovicový šalát. Šošovicu možno použiť ako prílohu, ktorá dodá jedlu ďalšie bielkoviny a vlákninu. V neposlednom rade ju možno použiť aj ako náhradu mäsa v jedlách, ako sú vegetariánske hamburgery alebo tacos.

Šošovica sa ľahko pripravuje a rýchlo sa varí, takže je skvelou voľbou na náročné pracovné večery. Šošovica je vynikajúcim zdrojom živín a skvelým spôsobom, ako spestriť jedlo. Má nízky obsah kalórií, vysoký obsah vlákniny a je plná dôležitých vitamínov a minerálov.

Šošovica sa ľahko pripravuje, je univerzálna a chutná, takže je skvelou voľbou pre tých, ktorí sa chcú stravovať zdravo. Šošovica sa vyrába v mnohých tvaroch, veľkostiach a farbách a každá odroda má svoju jedinečnú chuť a štruktúru. Nech už si vyberiete akýkoľvek druh šošovice, môže byť výživným a chutným doplnkom vášho jedálnička.

Máte radi strukoviny a nebaví vás pripravovať ich stále rovnakým spôsobom? Vyskúšajte tento recept na šošovicovú nátierku.

Zdravé recepty z červenej šošovice

Červená šošovica má mnoho zdraviu prospešných vlastností a je skvelým doplnkom každého jedla. Jedným zo spôsobov, ako si vychutnať červenú šošovicu, je príprava jednoduchej a výdatnej polievky. Červenú šošovicu môžete použiť aj namiesto iných strukovín alebo obilnín do šalátov alebo vegetariánskych nátierok.

Medzi ďalšie zdravé recepty s použitím červenej šošovice patria recepty, ktoré nahrádzajú mleté hovädzie mäso v tacos, burritos a iných mexických jedlách. Červenú šošovicu môžete použiť na prípravu chutných vegetariánskych alebo vegánskych hamburgerov.

Nátierka z červenej šošovice – recept

Táto šošovicová nátierka je niečo ako hummus, ale z červenej šošovice. Je to zeleninová nátierka plná vitamínov a vlákniny. Skúste si s ňou nabudúce pripraviť sendvič a už nesiahnete po inej.

Nátierka z červenej šošovice – ingrediencie

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa nakrájaná nadrobno
  • 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
  • 2 šálky červenej šošovice
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 lyžička údenej papriky
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Nátierka z červenej šošovice – postup

  1. Vo veľkej panvici na miernom ohni zohrejte olivový olej. Pridajte cibuľu a cesnak a varte asi 5 minút, kým nezmäknú.
  2. Pridajte červenú šošovicu, zeleninový vývar, paradajkový pretlak, rascu, údenú papriku, soľ a korenie. Priveďte do varu, znížte teplotu a varte, kým šošovica nezmäkne, približne 20 minút.
  3. Odstavte hrniec z ohňa a nechajte vychladnúť.
  4. Šošovicu preložte do kuchynského robota a spracujte ju do hladka.
  5. Ochutnajte a podľa potreby upravte korenie.
  6. Podávajte s krekrami alebo opečeným chlebom ako luxusnú nátierku.
Nátierku z červenej šošovice podávajte s krekrami alebo opečeným chlebom.

Šošovicová nátierka – luxusná nátierka – recept

Máte radi strukoviny a nebaví vás pripravovať ich stále rovnakým spôsobom? Vyskúšajte tento recept na šošovicovú nátierku z tradičnej zelenej šošovice. Je tiež viac ochutená, pokvapkaná olivovým olejom a posypaná bylinkami a orechmi – to všetko jej dodáva na exkluzivite.

Šošovicová nátierka – ingrediencie

  • 1 šálka zelenej šošovice
  • 1 cibuľa nakrájaná na kocky
  • 1 strúčik cesnaku, mletý
  • 1 lyžička rasce
  • 1 lyžička údenej papriky
  • 1 lyžička morskej soli
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1/2 šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 1/2 šálky nasekanej čerstvej mäty
  • 1/4 šálky nasekaných vlašských orechov

Šošovicová nátierka – postup

  1. Do stredne veľkého hrnca pridajte zelenú šošovicu a zalejte ju 2 šálkami vody. Priveďte do varu, znížte teplotu na minimum a varte 20 minút alebo kým šošovica nezmäkne. Prebytočnú vodu sceďte.
  2. Vo veľkej panvici zohrejte olivový olej na strednom ohni. Pridajte cibuľu a cesnak a varte, kým cibuľa nie je priesvitná.
  3. Do panvice pridajte uvarenú šošovicu spolu s rascou, údenou paprikou a soľou. Premiešajte a varte asi 5 minút.
  4. Odstavte panvicu z ohňa a vmiešajte citrónovú šťavu, petržlenovú vňať, mätu a orechy.
  5. Zelenú šošovicovú nátierku podávajte teplú alebo pri izbovej teplote s pita chlebom, krekrami alebo šalátom.
Zelenú šošovicovú nátierku podávajte teplú alebo pri izbovej teplote s pita chlebom, krekrami alebo šalátom.

Vegánske a vegetariánske nátierky

Ak hľadáte chutnú a zdravú alternatívu tradičných nátierok, vyhľadajte recepty na nátierky bez živočíšnych produktov. Tieto nátierky sú čoraz obľúbenejšie, pretože ľudia sa prikláňajú k rastlinnej strave, a sú skvelým spôsobom, ako do seba dostať niektoré dôležité živiny bez tuku a cholesterolu, ktoré sa nachádzajú v živočíšnych výrobkoch.

Vegetariánske nátierky sa zvyčajne vyrábajú z rôznych druhov zeleniny, strukovín a obilnín. Existuje množstvo kombinácií, takže môžete experimentovať a zistiť, ktorá kombinácia vám najviac vyhovuje. Vyskúšali ste už avokádové guacamole?

Tento typ nátierky má zvyčajne menej kalórií ako tradičné nátierky a je tiež skvelým zdrojom vitamínov, minerálov a vlákniny.

Tieto nátierky sa dajú použiť rôznymi spôsobmi. Skúste si ich namazať na toasty alebo chlieb naan a pripravte si rýchle a zdravé raňajky alebo desiatu. Môžete ich použiť aj ako dip na surovú zeleninu alebo ako posýpku na ryžu či cestoviny.

IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang