Vegánska domáca majonéza – recept

DipySnacky a predjedlá

Klasická majonéza je zmesou oleja, citrónovej šťavy alebo octu a vaječného žĺtka. Žĺtky sú emulgátorom, ktorý spája citrónovú šťavu a olej. V receptoch na vegánsku majonézu sa ako emulgátor používa najčastejšie nesladené sójové mlieko. Podobne ako vaječný žĺtok, aj sójové mlieko obsahuje lecitín, ktorý po zmiešaní s citrónovou šťavou a olejom vytvára hustú, krémovú a stabilnú majonézu.


Obsah článku


Na prípravu si vystačíme s ponorným mixérom a vysokou nádobou so širokým otvorom. Očakávať môžeme lahodnú hustú studenú omáčku s takmer identickou chuťou a štruktúrou ako bežná majonéza.

Majonéza bez vajec – recept

Ak sa chceme stravovať vegánsky, nemusíme sa vzdať takej pochúťky, akou majonéza zaručene je. Príprava majonézy podľa tohto receptu zaberie len 5 minút, chutí neuveriteľne a používa jednoduché suroviny.

Suroviny na majonézu bez vajec
1/2 šálky sójového mlieka (125 ml)
2 lyžičky octu alebo limetkovej šťavy (biely prípadne jablčný ocot)
1/2 lyžičky cesnakového prášku
1/2 lyžičky morskej soli
1 lyžička dijonskej horčice
1 šálka repkového alebo slnečnicového oleja (250 ml)

Postup na majonézu bez vajec

  1. Uistíme sa, že všetky suroviny majú izbovú teplotu. Ak je sójové mlieko studené, ohrejeme ho v mikrovlnnej rúre približne 20 sekúnd.
  2. Do nádoby na ponorný mixér pridáme sójové mlieko, jablčný ocot, cesnakový prášok, morskú soľ a horčicu. Všetko dobre premiešame.
  3. Na zmes sójového mlieka nalejeme olej. Necháme ju odstáť približne 1 minútu.
  4. Ponorný mixér umiestnime na dno nádoby a mixujeme bez pohybu približne 15 sekúnd, kým zmes nezačne emulgovať.
  5. Potom mixérom pomaly pohybujeme hore a dole, aby sme všetky prísady dôkladne spojili a vytvorili hustú, krémovú majonézu.
  6. Ochutnáme a podľa potreby upravíme dochutenie – môžeme pridať viac soli, octu alebo horčice podľa preferencií.
  7. Hotovú majonézu preložíme do uzavretej nádoby a uložíme do chladničky. Tam ešte viac zhustne a vydrží niekoľko dní.

Varianty domácej vegánskej majonézy

Stačí použiť recept vyššie a pridať nasledovné suroviny:

Pikantná domáca majonéza

  • ½ lyžice javorového sirupu: môžeme nahradiť agávovým sirupom alebo iným sirupom.
  • 1 až 2 lyžice pálivej omáčky Tabasco: môžeme nahradiť akoukoľvek inou pálivou omáčkou, niekoľkými papričkami chipotle v omáčke adobo pre dymovejšiu chuť.
  • ½ strúčiku cesnaku: môžeme nahradiť 1 lyžičkou cesnakového prášku; dokonale doplní pálivosť majonézy. Môžeme ho nahradiť 1 lyžičkou cesnakového prášku.

Aloli alebo cesnaková vegánska majonéza

  • 1 až 2 strúčiky cesnaku
  • ½ až 1 lyžica javorového sirupu alebo agávového sirupu

Ak chceme mať čo najhladšie vegánske aioli, trik spočíva v tom, že cesnak pred pridaním a rozmixovaním nakrájate na tenké plátky alebo roztlačíme.

Chipotle vegánska majonéza

S použitím hotovej domácej majonézy vytvoríte aj výbornú chipotle omáčku.

  • 2 papričky chipotle
  • ¾ šálky vegánskej kyslej smotany
  • ¼ šálky vegánskej majonézy
  • ½ strúčiku cesnaku
  • 2 lyžičky limetkovej šťavy
  • ¼ lyžičky soli

Rančová omáčka

K domácej vegánskej majonéze primiešajte pár polievkových lyžíc rastlinného jogurtu a hrsť čerstvých byliniek (napríklad kôpor, petržlenovú vňať a pažítku) a získate lahodný dresing podobný rančovému, ktorý sa výborne hodí k letnej grilovačke.

Hoci väčšina receptov na domáca majonézu bez vajec pracuje so sójovým mliekom, výbornou zložkou, ktorou ho možno nahdariť je aquafaba – tekutina, ktorá zostala v plechovke cíceru.

Domácu majonézu môžeme oživiť bylinkami či koreninami a získate nové jedinečné príchute.

Vegánska majonéza z aquafaby – recept

Krémová pikantná vegánska majonéza z aquafaby, na ktorej prípravu potrebujeme len 5 minút, 6 ingrediencií a 1 misku. Táto lahodná a všestranná rastlinná nátierka je ideálna na sendviče, omáčky, dresingy a iné.

Suroviny na vegánsku majonézu z aquafaby
1/4 šálky aquafaby (tekutina/nálev z konzervy vareného cíceru)
1/4 lyžičky mletej horčice
1/4 lyžičky morskej soli
1 a 1/2 lyžičky jablčného octu
1-3 lyžičky sirupu z hnedej ryže (alebo stévia, trstinový cukor, javorový sirup)
3/4 až 1 šálka slnečnicového oleja (avokádovy alebo repkový)

Postup na vegánsku majonézu z aquafaby

  1. Do vysokej sklenenej nádoby pridáme aquafabu, mletú horčicu, morskú soľ, jablčný ocot a sirup z hnedej ryže. Pre čo najlepší výsledok mixujeme ponorným mixérom na vysokej rýchlosti.
  2. Odmeriame si olej v nádobe s výlevkou. Pri zapnutom ponornom mixéri na najvyšších otáčkach ho začneme pomaly prilievať – najskôr po kvapkách, potom v tenkom prúde (zhruba širokom ako špáradlo), a to počas 1–2 minút.
  3. Mixérom pohybujeme hore a dole, aby sme ku koncu do zmesi vpracovali trochu vzduchu. Ak sa nám zdá, že je majonéza príliš riedka, postupne pridáme viac oleja. Čím viac oleja pridáme, tým bude výsledná konzistencia krémovejšia a hustejšia. Nemali by sme však prekročiť odporúčané množstvo.
  4. Ochutnáme a podľa potreby doladíme chuť – môžeme pridať viac sladidla (napr. javorového sirupu pre menej hustý a nadýchanejší efekt), octu pre výraznejšiu kyslosť, soli alebo mletej horčice podľa vlastnej preferencie.
  5. Majonézu buď hneď použijeme, alebo ju preložíme do uzatvárateľnej nádoby a dáme do chladničky stuhnúť – asi na 4 hodiny. V chlade ešte zhustne.
  6. Zvyšky uchovávame v chladničke, kde nám vydržia až 2 týždne (v niektorých prípadoch aj dlhšie).

Poznámka: Táto majonéza nie je vhodná do mrazničky. Výborne sa hodí na sendviče, dresingy, omáčky a iné.

Do domácej majonézy sa najlepšie hodia chuťovo neutrálne oleje, aby neprebili chuť samotnej majonézy.

Návrhy na servírovanie vegánskej majonézy

Domácu majonézu bez vajec môžete použiť rovnako ako bežnú vaječnú majonézu.

  • Namažeme si ju na plátok chleba, do sendviča alebo do wrapu.
  • Použijeme ju ako dip na hranolky, sladké zemiakové lupienky, vegánske domáce chipsy, k zemiakovým plackám, na zeleninové tyčinky, vyprážané baklažány, karfiol v cestíčku aj zapekaný karfiol
  • Použijeme vegánsku majonézu ako dressing na vegánsky vajíčkový šalát, vegánsky tuniakový šalát, vegánsky zemiakový šalát, mexický šalát, krémový cestovinový šalát, mrkvový šalát s hrozienkami a akýkoľvek iný šalát, na ktorý by ste použili bežnú majonézu.
  • Zmiešame ju s inými prísadami a pripravíme si lahodnú omáčku, napríklad pikantnú chipotle omáčku, cesnakovú omáčku aioli alebo dresing Green Goddess.
  • Výborne sa hodí aj na ochutenie nátierok.
Vegánska domáca majonéza si nájde vo vašej kuchyni všestranné využitie.

Tipy k príprave vegánskej majonézy

Používame rafinované alebo neutrálne rastlinné oleje, najmä ak tento recept podávame nevegánom, nezabudnime použiť rafinovaný rastlinný olej, aby necítili jeho chuť. Môžeme ho jemne zmiešať aj s kvalitným olivovým olejom. Nepoužívame kokosový olej, pretože v chladničke stuhne.

Zmes slnečnicového a olivového oleja je zďaleka najlepšou kombináciou olejov, ktorú sme testovali na prípravu vegánskej majonézy z hľadiska štruktúry a chuti.

  • Ak chceme hustejšiu majonézu, pridáme ďalšie 2 až 3 lyžice oleja.
  • Ak chceme redšiu majonézu, pridáme ešte 1 až 3 lyžice nesladeného sójového mlieka.

Ak môžeme, použijeme sójové mlieko, pretože je to najlepšia voľba na prípravu domácej majonézy. Mandľové mlieko funguje rovnako a majonéza nebola tak hustá. Uistime sa, že mlieko, ktoré používame, je nesladené, inak by nám vznikla sladká majonéza.

Jablčný ocot môžeme nahradiť citrónovou šťavou, no ocot funguje najlepšie. Nebojíme sa použiť aj iné druhy octu, najmä ak majú neutrálnu chuť (napríklad biele víno alebo ryžový). Balzamikový ocot nie je najlepšou voľbou.

IngrediencieRecept

© 2025 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang