Vegan omáčky na cestoviny – rýchle a zdravé nápady

Hlavné jedláOmáčky

Vegánske omáčky na cestoviny sú chutnou a zdravou alternatívou tradičných omáčok na cestoviny, ktoré zvyčajne obsahujú živočíšne produkty. Tieto rastlinné omáčky na cestoviny sú vhodné nielen pre vegánov, no môžu si ich vychutnať všetci, ktorí chcú do svojho jedálnička zaradiť viac bezmäsitých jedál.


Obsah článku


Cestoviny sú všestrannou a obľúbenou súčasťou mnohých kuchýň na celom svete. Cestovinové jedlo môže byť jednoduché alebo zložité, ale bez ohľadu na recept je vždy sýte a chutné.

Recept na talianske špagety s vegan bolonskou omáčkou

Vegánska bolonská omáčka je tak autentická a má takú dokonalú konzistenciu, že človek zabudne, že je vyrobená z rastlinných surovín.

Rajčinová omáčka na špagety sa dá navyše použiť na mnoho spôsobov. Môžeme si ju vychutnať na akomkoľvek druhu cestovín, od špagiet po penne, alebo dokonca ako náplň do lasagní či musaky. No ak sa chceme držať pravého talianskeho receptu – zvolímesi špagety.

Suroviny na talianske špagety s vegan bolonskou omáčkou
½ šálky zeleru (nakrájaného na kocky)
½ šálky mrkvy (nakrájanej na kocky)
½ šálky žltej cibule (nakrájanej na kocky)
2 lyžičky cesnaku (nasekané)
1-1 a ½ lyžičky morskej soli
1 lyžica oleja
1 šálka bieleho vína (vegánske)
¼ lyžičky tekutého dymu
800 g drvených paradajok
2 šálky kešu alebo mandľového mlieka
1 šálka vegánskeho vývaru
¼ lyžičky mletého čierneho korenia

Postup na talianske špagety s vegan bolonskou omáčkou

  1. Zeler, mrkvu, cibuľu, cesnak a ¾ lyžičky soli orestujeme na panvici na miernom ohni, kým nezhnednú a neskaramelizujú – približne 8 až 10 minút.
  2. Pridáme víno a tekutý dym a necháme dusiť, pričom panvicu jemne premiešavame a oškrabujeme, aby sme uvoľnili všetko zhnednuté z dna.
  3. Pokračujeme, kým sa neodparí väčšina vína – asi 5 až 7 minút.
  4. Potom pridáme paradajky, mandľové mlieko, vývar, zvyšok soli (začneme so ¼ lyžičky a podľa chuti pridáme viac) a korenie.
  5. Privedieme do varu, potom znížime teplotu na minimum a varíme 80 až 90 minút. Každých 20 minút premiešame.
  6. Varíme na nízkej teplote, aby bol výsledok jemnejší. Sledujeme hustotu a odstavíme, keď bude omáčka podľa našich predstáv.
Bolonská omáčka sa najlepšie hodí na špagety ale môžete ju podávať aj na inom druhu cestovín.

Vegan marinara omáčka na cestoviny – recept

Omáčka marinara sa vyrába zo zrelých paradajok, cesnaku, cibule, byliniek a korenín a ponúka príval chuti, ktorý sa dokonale hodí k cestovinám všetkých tvarov a veľkostí.

Omáčka marinara sa dobre hodí do mnohých talianskych jedál. Marinara výborne chutí na pizzi a v receptoch na cestoviny. Experimentovať môžeme tiež s lasagnami v muffinovej forme, sicílskymi nachos alebo vegan hambrurgermi.

Suroviny na marinara omáčku na cestoviny
3 lyžice extra panenského olivového oleja
1 veľká cibuľa (nadrobno nakrájaná)
4 strúčiky cesnaku (mleté)
2 plechovky celých paradajok
1/4 šálky nasekanej čerstvej bazalky
1 a 1/2 lyžičky sušeného oregana
3/4 lyžičky soli
1/4 lyžičky korenia

Postup na marinara omáčku na cestoviny

  1. Vo veľkej panvici zohrejeme olej na stredne silnom ohni. Pridáme cibuľu, varíme a miešame, kým nezmäkne – približne 3 až 5 minút.
  2. Pridáme cesnak, varíme a miešame ešte 1 minútu.
  3. Vmiešame ostatné prísady.
  4. Privedieme do varu. Znížime teplotu, prikryjeme a varíme, kým omáčka nezhustne a chute sa nespoja – približne 30 až 45 minút. Občas premiešame a paradajky rozdelíme drevenou lyžicou.

TIP: Do omáčky marinara môžeme pridať pečený cesnak, sušené paradajky v oleji, pečenú červenú papriku. Výborne sa hodia aj olivy pre slanú chuť alebo huby pre zemitý nádych.

Do marinara omáčky môžeme pridať aj paradajkový pretlak, ktorý omáčku zahustí a dodá jej hlbšiu paradajkovú chuť.

Krémová hubová omáčka k cestovinám – recept

Tento recept na vegánsku hubovú omáčku na cestoviny je rýchlym a jednoduchým večerným jedlom. Táto vegánska hubová omáčka je tiež skvelou prísadou do krémovej zemiakovej kaše, na toasty a v podstate k akémukoľvek jedlu.

Suroviny na krémovú hubovú omáčku k cestovinám
300 g čerstvých cestovín
230 g gaštanových hríbov
1,5 šálky ovseného mlieka
1 lyžica lahôdkového droždia
1 lyžica kukuričného škrobu
2 lyžice rastlinného masla
1 cibuľa
1/4 lyžičky klinčekového prášku
1/4 lyžičky mletého muškátového orieška v prášku
soľ a korenie podľa chuti
1/4 lyžičky cesnakového prášku
niekoľko vetvičiek čerstvého tymianu voliteľne

Postup na na krémovú hubovú omáčku k cestovinám

  1. Najprv nakrájame cibuľu na drobné kocky a huby na plátky.
  2. Cibuľu a maslo pridáme do veľkého hrnca a zľahka ich orestujeme do zlatista.
  3. Pridáme huby a dobre premiešame, aby sa spojili. Necháme ich 2 až 3 minúty variť, kým nezmäknú a nezhnednú.
  4. Pridáme korenie, dobre ho zapracujeme a varíme ďalšie 2 až 3 minúty za občasného miešania.
  5. Pridáme ovsené mlieko, lahôdkové droždie a kukuričný škrob. Dobre premiešame a varíme ďalších 5 minút, kým omáčka stmavne a nezačne hustnúť.
  6. Ak máme radšej redšiu omáčku, pridáme ešte trochu mlieka. Ak je príliš riedka, pridáme viac kukuričného škrobu.
  7. Medzitým privedieme do varu mierne osolenú vodu. Do nej pridáme cestoviny a varíme 4 až 5 minút (alebo podľa pokynov na obale).
  8. Cestoviny scedíme, servírujeme na taniere a zalejeme ich hubovou omáčkou. Posypeme korením a čerstvým tymianom.

K cestovinám môžeme pridať vegánsky „parmezán“ zmiešaním kešu orieškov, lahôdkového droždia, cesnakového prášku a soli v mixéri do konzistencie hrubého prášku.

Recept na vegan omáčku Alfredo

Tradičná omáčka Alfredo má bohatú a zamatovú štruktúru z masla a smotany, ale vegánsku verziu možno pripraviť z rastlinných alternatív. Táto vegánska omáčka Alfredo nielenže neobsahuje mlieko, no je aj veľmi výživná, pretože kešu oriešky poskytujú zdravé tuky a rastlinné bielkoviny.

Suroviny na vegan omáčku Alfredo
340 g cestovín fettuccine, voliteľné
1 a 1/2 šálky surových kešu orieškov
2 lyžice olivového oleja
1/2 stredne veľkej sladkej cibule (nakrájanej nadrobno)
6 strúčikov cesnaku (mletého)
2 šálky nesladeného mandľového mlieka
1/4 šálky lahôdkového droždia
1 lyžica citrónovej šťavy
1 lyžička soli alebo podľa chuti

Postup na vegan omáčku Alfredo

  1. Privedieme veľký hrniec vody do varu, pridáme cestoviny a uvaríme ich podľa návodu na obale. Potom ich scedíme, vrátime späť do hrnca a prikryjeme, kým sa omáčka neuvarí.
  2. Privedieme do varu 4 šálky vody. Horúcou vodou zalejeme kešu oriešky a necháme ich 5 minút namočené.
  3. Medzitým na malej panvici na miernom ohni zohrejeme olivový olej. Po zohriatí pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak a restujeme 5 minút, kým sa cibuľa nerozvonia a nie je priesvitná. Odstránime z ohňa.
  4. Kešu orechy scedíme a vodu z namáčania zlejeme. Pridáme ich do výkonného mixéra spolu s cibuľou, cesnakom, nesladeným mandľovým mliekom, lahôdkovým droždím, citrónovou šťavou a soľou. Mixujeme, kým nie sú veľmi hladké.
  5. Omáčku nalejeme na cestoviny a premiešame.
  6. Ak sú cestoviny ešte horúce, možno ich už nebudeme musieť variť. Ak chceme, zohrejeme cestoviny s omáčkou alfredo na miernom ohni, kým nie sú teplé. Ak je omáčka príliš hustá, pridáme trochu vody, aby sme ju zriedili.

TIP: Omáčka Alfredo je výborná aj k iným receptom s cestovinami. Hodí sa ako omáčka na špagety, výborná je na pečené zemiaky, varenú zeleninu či zapekané cestoviny.

Alfredo omáčka je výborná aj ako základ na pizzu.

Recept na krémové cesnakové cestoviny s pečenými paradajkami

Lahodné cestovinové jedlo pripravené z mandľového mlieka a ochutené cesnakom a pečenými paradajkami. Ideálne na rýchle večerné jedlo alebo bezmäsitý obed.

Suroviny na krémové cesnakové cestoviny s pečenými paradajkami
3 šálky hroznových paradajok (rozpolené)
280 g celozrnných cestovín (napríklad penne, linguini alebo fettuccine)
olivový olej
2 stredne veľké šalotky (nakrájané na kocky)
8 veľkých strúčikov cesnaku (mletý)
1 štipka morskej soli a čierneho korenia
3 až 4 lyžice hladkej múky
2 a 1/2 šálky nesladeného mandľového vánku
3 lyžice lahôdkového droždia
2 lyžice vegánskeho parmezánu (nepovinné)
1 lyžica citrónovej šťavy (nepovinné)

Postup na krémové cesnakové cestoviny s pečenými paradajkami

  1. Predhrejeme rúru na 200 °C a paradajky obalíme v troche olivového oleja a morskej soli. Položíme ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme 20 minút, kým si pripravíme zvyšok pokrmu. Potom ich odložíme bokom.
  2. Privedieme veľký hrniec vody do varu a uvaríme cestoviny podľa návodu na obale. Keď sú hotové, scedíme ich, prikryjeme a odložíme bokom.
  3. Medzitým si pripravíme omáčku. Do veľkej panvice na stredne nízkej teplote pridáme 1 lyžicu olivového oleja, cesnak a šalotku. Pridáme štipku soli a čierneho korenia a za častého miešania varíme 3 až 4 minúty, kým nezmäknú a nezavonia.
  4. Vmiešame múku a premiešame metličkou. Po spojení postupne zašľahávame mandľové mlieko, aby sa nevytvorili hrudky. Potom pridáme lahôdkové droždie, štipku soli a čierneho korenia a privedieme do varu. Pokračujeme vo varení ďalších 4 až 5 minút, kým omáčka nezhustne.
  5. Omáčku ochutnáme a podľa potreby dochutíme.
  6. Teraz môžeme pridať 1 až 2 lyžice vegánskeho parmezánu pre intenzívnejšiu chuť a 1 až 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy pre jemnú kyslosť.
  7. Ak chceme jemnú a krémovú konzistenciu, presunieme omáčku do mixéra (alebo použijeme ponorný mixér) a rozmixujeme ju dohladka. Vrátime späť do hrnca a znížime teplotu na mierny ohrev.
  8. Keď omáčka dosiahne požadovanú hustotu, pridáme cestoviny a pečené paradajky a premiešame.
  9. Okamžite podávame a ozdobíme čerstvou bazalkou a vegánskym parmezánom.

TIP: Ak niekto obľubuje spojenie cestovín, krémovej omáčky a zeleniny, skúsiť môže tiež talianske cestoviny s cuketou alebo rovnako chutnú a krémovú vegánsku syrovú omáčku na cestoviny.

Najlepšie sú krémové cesnakové cestoviny čerstvé, ale v chladničke vydržia až 2 dni.

Jedlá z cestovín

Cestoviny sú obľúbené pre svoju všestrannosť, jednoduchosť prípravy a chuť. Od klasických jedál, ako sú špagety carbonara a lasagne, až po ľahšie varianty, ako sú cestoviny primavera či bolognese existujú recepty s cestovinami pre každú príležitosť a chuťové bunky.

Pri príprave omáčok na cestoviny je dobré prihliadať na to, že ku každému typu omáčky sa hodí iný druh cestovín. Nebude chybou ak použijete iné, ale prídete o celistvosť a dokonalosť pokrmu, ktorý by ste dosiahli dobre zvoleným typom cestovín.

Vegánske omáčky na cestoviny sú nielen chutné, ale prispievajú aj k ekologickému životnému štýlu. Výberom rastlinných omáčok môžete znížiť ekologickú stopu a zároveň si vychutnať všetky chute a textúry, ktoré vegetariánske cestoviny ponúkajú. Či už ste vegán, alebo len chcete preskúmať nové kulinárske obzory, vyskúšajte tieto vegánske omáčky na cestoviny a objavte radosti rastlinného varenia.

IngrediencieRecept

© 2025 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang