Chlieb recept – vegánske domáce pečivo

PrílohySnacky a predjedláVegánske receptyZdraví

Chlieb je už po stáročia základom stravy naprieč kultúrami a kontinentmi. Ako jedna z najstarších spracovaných potravín je zároveň jednou z najobľúbenejších, pretože poskytuje živiny na jedlá aj občerstvenie. Rozmanitosť chlebov je dnes obrovská, od obyčajných bielych bochníkov až po lahodné kváskové chleby, chrumkavé ciabatty a slané focaccia.

Chlieb, či už kúpený v obchode s potravinami, vyrobený doma alebo zakúpený v miestnej pekárni, zostáva nadčasovým základom pre milióny ľudí na celom svete. V tomto článku sa pozrieme na mnohé druhy chleba, ich zloženia, výhody a recepty na domácu prípravu.

Biely chlieb – domáci chlieb – recept

Biely chlieb je jedným z najrozšírenejších druhov chleba. Je jednoducho vyrobený z rafinovanej múky, soli a vody. Jeho mäkká štruktúra je spôsobená použitím umelých prísad a rozsiahlym procesom mletia. Biely chlieb poskytuje energiu a sacharidy, ale má nízky obsah vlákiny a ďalších dôležitých živín.

Ingrediencie na domáci biely chlieb

  • 200 g hladkej múky
  • 1 lyžička cukru
  • 2 lyžičky sušeného droždia
  • 1 lyžička soli
  • 130 ml teplej vody
  • 2 lyžice olivového oleja

Postup na domáci biely chlieb

  1. Vo veľkej miske zmiešajte múku, cukor, droždie a soľ.
  2. Prilejte teplú vodu a olivový olej a miešajte, kým sa všetko nespojí. Cesto hneťte, kým nie je hladké a pružné.
  3. Cesto vložte do naolejovanej misy a prikryte vlhkou utierkou. Nechajte ho kysnúť na teplom mieste 1 hodinu.
  4. Po hodine cesto opäť premieste a potom ho vytvarujte do tvaru bochníka. Uložte ho na vymastený plech.
  5. Bochník pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 190 °C 35-40 minút, kým nezíska zlatohnedú farbu.
  6. Pred podávaním nechajte vychladnúť.
Pripravte si biely chlieb doma a vychutnajte si jeho chrumkavú kôrku.

Celozrnný chlieb

Na rozdiel od svojho náprotivku sa celozrnný chlieb vyrába zo zŕn celého pšeničného zrna. Zdravé tuky a vláknina, ktoré zostávajú v múke, mu dodávajú hnedastú farbu.

Je o niečo hutnejší ako biely chlieb, pretože väčšina živín v ňom zostáva neporušená. Celozrnný chlieb má vysoký obsah vlákniny a nižší obsah sacharidov.

Celozrnný chlebík je zdravý pre svoj vysoký obsah vlákniny.

Recept na chlieb – ražný chlieb

Ražný chlieb sa vyrába z múky, ktorá vzniká mletím ražných zŕn. Obsahuje stredné množstvo sacharidov a v porovnaní s väčšinou ostatných chlebov má vyšší obsah vlákniny a vápnika.

Tento druh chleba má tmavú farbu a trochu kyslastú chuť. Ražný chlebík je zvyčajne hutnejší ako bežný chlieb a má hrubšiu kôrku.

Ingrediencie na ražný chlieb

  • 600 g ražnej múky
  • 4 lyžičky sušeného droždia
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička cukru
  • 350 ml teplej vody
  • 2 lyžice olivového oleja

Postup na ražný chlieb

  1. Vo veľkej miske zmiešajte ražnú múku, droždie, soľ a cukor.
  2. Prilejte teplú vodu a olivový olej a miešajte, kým sa všetko nespojí. Cesto hneťte, kým nie je hladké a pružné.
  3. Cesto vložte do naolejovanej misy a prikryte vlhkou utierkou. Nechajte ho kysnúť na teplom mieste 1 hodinu.
  4. Po hodine cesto opäť premieste a potom ho vytvarujte do tvaru bochníka. Uložte ho na vymastený plech.
  5. Bochník pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 190 °C 35 – 40 minút, kým nezíska zlatohnedú farbu.
  6. Pred podávaním nechajte vychladnúť.
Ražný chlebík vďaka tmavým zrnám typickú tmavšiu farbu.

Kváskový chlieb – recept

Kváskový chlieb sa vyrába z kysnutého cesta. Vďaka procesu kvasenia, pri ktorom sa zvýrazňujú prirodzené cukry v zrne, má hustú štruktúru a bohatú, pikantnú chuť. V porovnaní s inými chlebmi má nižší glykemický index a považuje sa za výživnejší ako biely chlieb.

Ingrediencie na kváskový chlieb

  • 400 g hladkej múky
  • 200 g kvásku
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička cukru
  • 350 ml teplej vody
  • 2 lyžice olivového oleja

Postup na kváskový chlieb

  1. Vo veľkej miske zmiešajte múku, kvások, soľ a cukor.
  2. Prilejte teplú vodu a olivový olej a miešajte, kým sa všetko nespojí. Cesto hneťte, kým nie je hladké a pružné.
  3. Cesto vložte do naolejovanej misy a prikryte vlhkou utierkou. Nechajte ho kysnúť na teplom mieste 1 hodinu.
  4. Po hodine cesto opäť premieste a potom ho vytvarujte do tvaru bochníka. Uložte ho na vymastený plech.
  5. Bochník pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 190 °C 35-40 minút, kým nezíska zlatohnedú farbu.
  6. Pred podávaním nechajte vychladnúť.
Kvások dodáva tomuto chlebu nadýchanosť.

Viaczrnný chlieb

Viaczrnný chlieb sa vyrába z rôznych druhov obilia, ktoré mu dodávajú chuť, štruktúru a výživové hodnoty.

Zvyčajne sa vyrába z kombinácie bieleho, celozrnného pšeničného, ovseného, jačmenného, ľanového a iného zrna. Viaczrnný chlieb je skvelým zdrojom vlákniny, vitamínov, minerálov a ďalších základných živín pre vyváženú stravu.

Domáci zemiakový chlieb – recept

Zemiakový chlieb je druh chleba pripravovaný zo zemiakovej kaše, ktorá môže obsahovať aj mlieko alebo jogurt na zvýšenie vlhkosti a chuti. Zvyčajne ide o ľahší, chrumkavý chlieb s nadýchaným, vlhkým vnútrom. Pečený zemiakový chlieb má jedinečnú chuť, sladkú vôňu a jemnú štruktúru.

Vďaka jemnej chuti zemiakov je skvelou prílohou k širokej škále sladkých, slaných a syrových jedál. Zo zemiakového chleba sa dá pripraviť aj skvelý sendvič alebo toast a je výborným doplnkom ku každému jedlu, napríklad k obľúbenej krémovej cibuľačke.

Ingrediencie na zemiakovy chlieb

  • 500 g hladkej múky
  • 100 g zemiakovej kaše
  • 4 lyžičky sušeného droždia
  • 1 lyžica cukru
  • 2 lyžičky soli
  • 1 lyžička cesnakového prášku
  • 350 ml teplej vody
  • 2 lyžice olivového oleja

Postup na zemiakovy chlieb

  1. Vo veľkej miske zmiešajte múku, zemiakovú kašu, droždie, cukor, soľ a cesnakový prášok.
  2. Prilejte teplú vodu a olivový olej a miešajte, kým sa všetko nespojí. Cesto hneťte, kým nie je hladké a pružné.
  3. Cesto vložte do naolejovanej misy a prikryte vlhkou utierkou. Nechajte ho kysnúť na teplom mieste 1 hodinu.
  4. Po hodine cesto opäť premieste a potom ho vytvarujte do tvaru bochníka. Uložte ho na vymastený plech.
  5. Bochník pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 190 °C 35-40 minút, kým nezíska zlatohnedú farbu.
  6. Pred podávaním nechajte vychladnúť.
Zemiakový chlebík je svetlý a hladký.

Toastový chlieb

Toastový chlieb je už dlhé roky základným raňajkovým jedlom a nie je prekvapujúce prečo – je to rýchle, jednoduché a chutné jedlo, ktoré je plné sacharidov, ktoré nám dodajú energiu na celý deň. Tento chlieb si môžete vychutnať aj obyčajný, ale výborne sa hodí aj na sendviče, francúzske toasty a dokonca aj ako základ pre iné jedlá, napríklad pizzu alebo lasagne.

Jednou z veľkých výhod toastového chleba je jeho cenová dostupnosť – bochník chleba nájdete v každom obchode s potravinami za zlomok ceny iných druhov chleba a zvyčajne má dlhšiu trvanlivosť ako čerstvý chlieb. Ak by vám predsa len ostali zvyšky toastového chleba, môžete z neho pripraviť nadýchané francúzske toasty.

Toasty z toastového chleba sú obľúbené pre sladké aj slané raňajky.

Náhrady chleba

Chlieb je dôležitou súčasťou stravy mnohých ľudí na celom svete a hoci môže byť skvelým zdrojom výživy, mnohí ľudia musia kvôli diétnym obmedzeniam hľadať jeho náhrady.

Našťastie existuje mnoho druhov náhrad chleba, ktoré dokážu poskytnúť rovnakú chuť a výživu ako tradičný chlieb bez toho, aby to ohrozilo zdravie:

  • Chlieb z ovsených vločiek je druh chlebovej náhrady, ktorá sa vyrába z ovsených vločiek, hladkej múky, droždia, soli a vody. Konečným výsledkom je výdatný plátok ovseného chleba, ktorý si môžete vychutnať s maslom alebo džemom.
  • Maces je druh náhrady chleba, ktorý pochádza z Holandska a často sa podáva vo forme hrubých, mäkkých plátkov. Zvyčajne sa vyrábajú zo zmesi ražnej múky, ovsených vločiek, soli a vody a upravujú sa špeciálnym spôsobom, aby sa dosiahla výrazná štruktúra macesu. Výsledkom je lahodný plátok chleba s orechovou chuťou a zaujímavou štruktúrou.
  • Pita chlieb je obľúbený druh náhrady chleba, ktorý sa vyrába z pšeničnej múky, droždia, cukru a soli. Výsledkom je tenká, ľahká a chutná chlebová kapsa, ktorá sa môže použiť na sendviče alebo dokonca plniť inými náplňami.
  • Knackebrot je ďalší druh náhrady chleba, ktorý pochádza z Nemecka. Vyrába sa zo zmesi ražnej a pšeničnej múky, droždia, soli a vody. Konečným výsledkom je chrumkavý, aromatický plátok chleba, ktorý môže nahradiť tradičný chlieb v mnohých jedlách.

Domáci vegánsky chlieb je chutnou a zdravou alternatívou k chlebu z obchodu. Či už sa rozhodnete pripraviť základný recept na chlieb alebo zložitejší recept, na vegánskom domácom chlebe, ktorý vyrobíte, si môžete pochutnať a podeliť sa oň s rodinou a priateľmi. Vychutnáte si ho s rôznymi nátierkami, alebo ho môžete podávať k polievkam, hodí sa napríklad ku krémovej kuracej polievke.

So správnymi prísadami a receptami je vegánsky domáci chlieb skvelým spôsobom, ako si vychutnať skvelé chute a zároveň podporiť zdravší životný štýl.

IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang