Vegánske palacinky – palacinky z ovsených vločiek na raňajky

Bezlepkové veganskéDezertyRaňajkyVegánske recepty

Vegánske palacinky sú chutné a výživné raňajky pre každého, kto sa stravuje rastlinnou stravou. Cieľom týchto vegánskych palaciniek je poskytnúť verziu tejto obľúbenej raňajkovej položky, ktorá spĺňa stravovacie požiadavky vegánov a zároveň je chutná a ľahko sa pripravuje. V tomto článku sa dozviete, ako pripraviť vegánske palacinky, ktoré sú chutné a zdravé a zároveň spĺňajú diétne vegánske obmedzenia.

Pri rozhodovaní, čo si dať na raňajky, je dôležité nájsť niečo zdravé, chutné a sýte. Jedlá rastlinného pôvodu s veľkým množstvom ovocia a zeleniny môžu pomôcť dodať základné živiny a energiu.

Vďaka príprave vegánskych raňajok vopred, ako sú napríklad ovsené vločky cez noc, chia pudingy a palacinky, si môžete urobiť zdravé a chutné raňajky oveľa rýchlejšie a dopriať si ešte aj dostatok spánku.

Čo na raňajky?

Výživné vegánske raňajky sú skvelým začiatkom dňa. Konzumácia vegánskych raňajok môže priniesť mnoho zdravotných výhod, ako je zlepšenie energetickej hladiny, viac vitamínov a minerálov a zvýšená absorpcia živín.

Vegánske raňajky

Keď premýšľate o vegánskych raňajkách, existuje mnoho možností, ktoré poskytujú skvelú výživu. Ovsené vločky na noc, chia puding, smoothies, miešané tofu alebo vegánske palacinky bez mlieka sú skvelé vegánske raňajky.

Jedlá na rastlinnej báze, ktoré obsahujú zdroje zdravých tukov, vlákniny, vitamínov a minerálov, môžu pomôcť zabezpečiť základnú výživu na začiatok dňa.

Zdravé raňajky pre deti

Pre deti sú zdravé raňajky obzvlášť dôležité, aby sa im zabezpečil prísun potrebných živín. Celozrnné cereálie, ovsené vločky na noc, ovsené vločky s ovocím, smoothies či vafle s arašidovým maslom sú skvelé možnosti.

Pridanie ovocia a zeleniny do jedál pomôže deťom dodať vitamíny, minerály a vlákninu. Deti by sa mali občerstvovať zdravými potravinami, ako sú orechové maslo, jogurt, ovocné či zeleninové tyčinky.

Bielkovinové raňajky

Bielkoviny na raňajky sú kľúčové pre tých, ktorí chcú získať energiu na celý deň. Zaradenie rastlinných bielkovín, ako je tofu, tempeh a edamame, do vegánskych raňajkových jedál môže pomôcť dodať bielkoviny a esenciálne aminokyseliny.

Ďalšími skvelými zdrojmi vegánskych bielkovín sú orechy, orechové maslá a konopné srdiečka.

Vegánske palacinky

Vegánske palacinky dokazujú, že na prípravu chutných palaciniek nepotrebujete vajcia ani mliečne výrobky. Vyšľahajte vegánske palacinkové cesto z hladkej múky, prášku do pečiva, rastlinného mlieka a vegánskeho sladidla.

Vychutnajte si ľahké, nadýchané palacinky samotné alebo poliate obľúbeným ovocím, orechovým maslom alebo vegánskym sirupom. Skvele sa hodia aj na prípravu jedla vopred. Začnite deň alebo sa posilnite na popoludnie vegánskymi palacinkami, na ktorých si pochutí každý.

Vegánske palacinky sú skvelými raňajkami, ale aj sladkým dezertom.

Recept na palacinky

Kto povedal, že vegáni si nemôžu dopriať lahodné palacinky? Stačí len pár jednoduchých ingrediencií a môžete si pripraviť zdravé a výdatné raňajky. Tieto nadýchané vegánske palacinky vám určite zachutia a všetci vaši blízki si budú pýtať ďalšie.

Ingrediencie na vegánske palacinky

  • 1 a 1/2 šálky hladkej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 2 lyžice cukru
  • 1/4 lyžičky soli
  • 2 šálky nemliečneho mlieka (napríklad sójového, mandľového alebo kokosového)
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 2 lyžice jablčného octu
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Postup na vegánske palacinky

  1. Vo veľkej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, cukor a soľ.
  2. V samostatnej miske vyšľahajte nemliečne mlieko, rastlinný olej, jablčný ocot a vanilkový extrakt, kým sa všetky prísady nespoja.
  3. Pomaly prilievajte mokré prísady do suchých za stáleho miešania. Dbajte na to, aby ste nemiešali príliš, ale aby ste všetky prísady spojili dohromady, kým nedosiahnete husté palacinkové cesto.
  4. Niekoľko minút rozohrievajte nepriľnavú panvicu na stredne silnom ohni, kým nie je horúca.
  5. Keď je panvica horúca, naberte na ňu 1-2 polievkové lyžice cesta. Varte 2-3 minúty, kým sa neobjavia bublinky, potom palacinky obráťte a varte ďalšie 2-3 minúty.
Lahodné vegánske palacinky podávajte s vašou obľúbenou polevou, napríklad s ovocím, sirupom alebo práškovým cukrom.

Palacinkové cesto – recept

Tento recept na vegánske palacinkové cesto je ľahký, nadýchaný a predstavuje dokonalý pôžitok na raňajky. Toto palacinkové cesto neobsahuje živočíšne produkty, ale napriek tomu má rovnakú úžasnú chuť a štruktúru ako klasické palacinky.

Či už ste vegán, s bezlepkovou diétou, alebo hľadáte alternatívu k tradičným palacinkám, tieto vegánske palacinky sú fantastickou voľbou. Z tohto receptu pripravíte približne 15 palaciniek.

V tomto recepte sa využíva univerzálna bezlepková múka, ale môžete namiesto nej použiť napríklad špaldovú múku a pripraviť si tak chutné špaldové palacinky.

Ingrediencie na palacinkové cesto

  • 2 šálky univerzálnej bezlepkovej múky
  • 2 lyžice cukru
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 šálky nesladeného ovseného mlieka alebo akejkoľvek alternatívy vhodnej pre vegánov
  • 2 lyžice rozpusteného vegánskeho masla alebo kokosového oleja
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 1 lyžička jablčného octu

Postup na palacinkové cesto

  1. Vo veľkej miske zmiešajte bezlepkovú múku, cukor, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, mletú škoricu, muškátový oriešok a soľ.
  2. V samostatnej miske zmiešajte ovsené mlieko, rozpustené vegánske maslo/kokosový olej, rastlinný olej a jablčný ocot.
  3. Mokré prísady nalejte do suchých a premiešajte, aby sa spojili.
  4. Zmes nechajte 5 minút odpočívať.
  5. Rozohrejte palacinkovú mriežku alebo nepriľnavú panvicu na stredne vysokej teplote 180 °C.
  6. Panvicu vymažte malým množstvom oleja alebo vegánskeho margarínu a na každú palacinku naberte 1/4 šálky cesta.
  7. Varte 2-3 minúty, kým sa na povrchu nevytvoria bublinky, potom obráťte a varte ďalšie 1-2 minúty.
  8. Podávajte s vegánskym maslom, javorovým sirupom, džemom alebo obľúbenou vegánskou polevou.
Vegánske palacinky si môžete prizdobiť aj kopčekom vegánskej zmrzliny.

Cesto na palacinky – vegánske palacinky z ovsených vločiek – recept

Tento recept na vegánske palacinkové cesto je chutnou vegánskou alternatívou klasických palaciniek. Toto palacinkové cesto je ľahké a nadýchané, sladké a chutné, takže si z neho môžete pripraviť skvelé raňajky.

Toto vegánske palacinkové cesto je vyrobené z úplne prírodných surovín a má skvelú chuť tradičných palaciniek bez použitia živočíšnych produktov. Podávajte ho s javorovým sirupom, čerstvým ovocím alebo dokonca so šľahačkou z kokosového krému a pripravte si chutné a sýte raňajky.

Ingrediencie na cesto na vegánske palacinky

  • 1 a 1/2 šálky ovsených vločiek
  • 3/4 šálky mandľového mlieka
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 2 lyžice kokosového oleja, rozpusteného
  • 2 lyžice javorového sirupu
  • 1/2 lyžičky mletej škorice

Postup na cesto na vegánske palacinky

  1. Začnite pridaním ovsených vločiek do mixéra a mixujte, kým sa z nich nestane jemný prášok.
  2. Potom do mixéra pridajte mandľové mlieko, prášok do pečiva, kokosový olej a javorový sirup a mixujte na najvyššom stupni 30 sekúnd, alebo kým sa ingrediencie úplne nespoja.
  3. Pridajte mletú škoricu a mixujte ďalších 15 sekúnd.
  4. Vymažte panvicu ďalším kokosovým olejom a zohrejte ju na stredne silnom ohni, predtým, ako do nej lyžicou vmiešate približne 2 polievkové lyžice zmesi.
  5. Z každej strany smažte 2-3 minúty, alebo kým nezískajú zlatohnedú farbu.
  6. Palacinky podávajte s javorovým sirupom, čerstvým ovocím alebo aj so šľahačkou z kokosového krému.
Aj vegánska čokoláda sa výborne hodí na dozdobenie palaciniek.

Lievance z ovsených vločiek – recept

Tieto lahodné lievance sa ľahko pripravujú a sú fantastickým doplnkom každého raňajkového jedla. Tieto nadýchané, zdravé placky sú slané a zároveň dostatočne sladké, a nielenže sú rýchle a jednoduché na prípravu, ale dajú sa aj prispôsobiť chutiam každého pri stole.

Ingrediencie na lievance

  • 1 šálka ovsených vločiek
  • 1 šálka mandľového mlieka
  • 2 lyžice rozpusteného kokosového oleja
  • 2 lyžice javorového sirupu
  • 1/4 lyžičky prášku do pečiva
  • štipka soli

Postup na lievance

  1. Najprv rozohrejte panvicu alebo nepriľnavú panvicu na stredne nízkej teplote a zľahka ju potrite rozpusteným kokosovým olejom alebo nepriľnavým sprejom.
  2. Potom v stredne veľkej miske zmiešajte suché prísady: ovsené vločky, prášok do pečiva a soľ.
  3. Následne v samostatnej miske zmiešajte mandľové mlieko, rozpustený kokosový olej a javorový sirup.
  4. Mokré prísady pridajte do suchých a dobre premiešajte, aby sa spojili.
  5. Palacinkové cesto hádžte na rozohriatu panvicu po 1/4 šálky a pečte, kým na povrchu neuvidíte tvoriace sa bubliny a boky nebudú vyzerať mierne suché.
  6. Nakoniec palacinky obráťte pomocou špachtle a varte ďalšie 2-3 minúty.
  7. Podávajte so svojimi obľúbenými sirupmi, polevami.
Za lievance s javorovým sirupom a čerstvým ovocím sa vám vaši hostia poďakujú.

Lievance bez mlieka – recept

Tieto nadýchané vegánske banánové lievance s javorovým sirupom sú ideálne na akúkoľvek špeciálnu príležitosť alebo len na lenivý víkend. Ich príprava je veľmi jednoduchá a neobsahujú živočíšne produkty ani mliečne výrobky.

Sladký banán, pikantný javorový sirup a hrejivé korenie z nich robia dokonalú sladkú pochúťku. Lievance sú neodolateľne nadýchané a budete mať chuť na ďalšie. Podávajte s posýpkou cukru, čerstvým ovocím alebo obľúbenou vegánskou polevou a pripravte si lahodné raňajky alebo brunch.

Ingrediencie na lievance bez mlieka

  • 2 stredne veľké zrelé banány, roztlačené
  • 125 g (1/2 šálky) hladkej múky
  • 2 lyžice hnedého cukru
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • štipka mletého muškátového orieška
  • 1/4 lyžičky soli
  • 250 ml (1 šálka) mandľového mlieka alebo akéhokoľvek rastlinného mlieka podľa vlastného výberu
  • 2 lyžice rastlinného oleja a v prípade potreby ďalšie
  • 2 lyžice javorového sirupu

Postup na lievance bez mlieka

  1. Najprv vo veľkej miske roztlačte banány na kašu.
  2. V samostatnej miske preosejeme múku, prášok do pečiva, hnedý cukor, mletú škoricu, muškátový oriešok a soľ.
  3. Potom k suchým prísadám pridajte roztlačený banán, mandľové mlieko, olej a javorový sirup a miešajte, kým sa nespoja.
  4. Následne veľkú panvicu s nepriľnavým povrchom alebo grilovací rošt rozohrejte na strednom ohni na niekoľko minút. Potom na panvicu pridajte malé množstvo oleja, toľko, aby ste zľahka pokryli dno.
  5. Nakoniec na panvicu nakvapkajte 2 polievkové lyžice cesta a pečte, kým okraje lievancov nebudú vyzerať pevne. Potom ich otočte a smažte dozlatista aj na druhej strane.
  6. Podávajte s vašou obľúbenou polevou.
Chutným lievancom s čerstvým alebo zaváraným ovocím neodolá nikto.

Vegánske palacinky na raňajky

Vegánske palacinky na raňajky môžu byť chutným a výživným začiatkom dňa. So správnymi prísadami môžete vytvoriť nadýchané a chutné palacinky, na ktorých si všetci pochutnajú. Vďaka jednoduchým surovinám potrebným na prípravu vegánskych palaciniek je ich príprava tiež jednoduchá a finančne nenáročná.

Či už hľadáte chutné vegánske raňajky, jednoduchú a rýchlu večeru počas týždňa, alebo len zábavný a kreatívny spôsob, ako preskúmať vegánsku kuchyňu, vegánske palacinky sú skvelou voľbou.

S niekoľkými jednoduchými nápadmi a nápaditými polevami sa vegánske palacinky môžu rýchlo stať chutnou obľúbenou rannou pochúťkou.

IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang