Recept na vegánske pórové placky

Hlavné jedláVegánske recepty

Tieto placky s chrumkavou vonkajšou stranou, krémovým vnútrom a jemnou sladkosťou možno nie sú také, na aké ste zvyknutí. Namiesto toho, aby ste surové zemiaky nastrúhali, ako to robíte pri iných plackách, uvaríte zemiak, ktorý spolu s pórom rozmixujete v kuchynskom robote. Výsledná štruktúra, pripomína zemiakovú kašu a placka tým bude o niečo odlišná, ale rovnako chutná.

Suroviny

  • 1 veľký zemiak
  • 1 lyžica soli
  • 2 ks veľký pór (len biela a svetlozelená časť)
  • ¼ šálky mandľovej múky
  • ¼ šálka strúhanky talianskeho typu
  • 1 lyžička mletej rasce
  • mleté čierne korenie
  • rastlinný olej (na vyprážanie, asi 1 a ¼ šálky)
  • tzatziki (na podávanie)

Postup

  1. Rúru predhrejte na 100 °C.
  2. Do stredne veľkého hrnca vložte zemiak a 1 lyžica soli. Zalejte studenou vodou tak, aby bol pokrytý. Priveďte do varu a varte, kým zemiak nie je mäkký, asi 25 až 30 minút.
  3. Vyberte zemiak z hrnca a nechajte mierne vychladnúť.
  4. Medzitým vráťte vodu v hrnci do varu. Pridajte nakrájaný pór a varte, kým nie je veľmi mäkký, približne 5 minút. Dobre ho sceďte.
  5. Rukami odstráňte šupku zo zemiakov a dužinu nahrubo nakrájajte.
  6. Preneste ju do kuchynského robota a pridajte pór a pulzujte, kým sa zmes nespojí (nemusí byť homogénna a hladká).
  7. Zmes preložte do misky. Pridajte mandľovú múku, strúhanku, rascu, 1 lyžičku soli, okoreňte a dobre premiešajte.
  8. Do stredne ťažkej panvice, najlepšie liatinovej, nalejte olej a zohrejte.
  9. Pracujte v dávkach po 3 alebo 4 plackách na panvicu.
  10. Naberte zemiakovú zmes do rúk a sploštite ju do tenkých placiek s priemerom 3 cm.
  11. Placky smažte do sýto zlatohneda približne 4 minúty z každej strany.
  12. Preneste ich na mriežku umiestnenú vo vnútri plechu na pečenie a osoľte ich.
  13. Udržujte v teplej v rúre, kým pripravíte zvyšné placky.
  14. Podávajte s tzatziki.
IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang