Vegánske burrito – recept

Hlavné jedláVegánske recepty

V tomto vegánskom recepte na burrito vám nebude chýbať mäso ani mliečne výrobky. Príprava je veľmi jednoduchá. Ryžová, fazuľovo-zeleninová náplň je veľmi chutná a sýta!

Tento recept na burrito je vegánsky, ale nemusíte byť vegánmi, aby ste si ho zamilovali. Ľahko sa pripravuje, je chutné a svieže, a ak si chcete pripraviť bezmäsitý obed alebo večeru, môžete si ho dokonca pripraviť vopred.

Výdatná náplň pozostáva zo španielskej ryže, ochutenej čiernej fazule, guacamole, nakladanej cibule a zeleniny. Dajte si k tomu aj salsu na namáčanie.

Nižšie vám prezradíme, ako pripraviť tento vegánsky recept na mexické burrito, ponúkneme tipy na jeho skladovanie a podelíme sa s vami o niekoľko chutných variácií.

Ingrediencie na mexické burrito pre vegánov

Na prípravu tohto vegánskeho receptu na burrito budete potrebovať tieto suroviny:

  • Múčne tortilly – hľadajte také, ktoré sú mäkké, poddajné a dostatočne veľké, aby sa do nich zmestilo dostatočné množstvo náplne.
  • Španielsku ryžu – v prípade potreby môžete použiť obyčajnú bielu alebo hnedú ryžu, ale španielska ryža dodáva tomuto receptu hĺbku chuti.
  • Čierna fazuľa – pre rastlinné bielkoviny. Ochutíte ich čerstvou limetkovou šťavou a štipkou taco korenia pre výraznú, pikantnú chuť.
  • Červené papriky – rýchlo ich speníte na sporáku, aby boli sladké a voňali dymom.
  • Špenát – dodá osviežujúci chrumkavý vzhľad.
  • Guacamole – poskytuje bohatý a krémový kontrast k čerstvej zelenine v náplni. Nechce sa vám robiť guacamole? Hodia sa aj plátky avokáda. Prípadne môžete použiť inú avokádovú nátierku.
  • Nakladaná červená cibuľa – pre výraznú chuť.
  • Čerstvý koriander – pre burrito nevyhnutný pre jeho sviežu chuť.
  • Jalapeños – pre pikantnosť. Ak ste citliví na korenie, pokojne ich vynechajte.
  • Extra panenský olivový olej – na ochutenie fazule a varenie papriky.
  • A soľ a korenie – aby všetky chute vynikli.
Mexické burrito je plné farieb a vôní.

Recept na vegánske burrito

Tento vegánsky recept na burrito je vynikajúci obed alebo večera. Má aromatickú náplň zo španielskej ryže, ochutenej čiernej fazule, guacamole, nakladanej cibule a čerstvej zeleniny. Neváhajte a pripravte si komponenty vopred, aby ste ich mohli rýchlo a jednoducho zostaviť.

Ingrediencie na vegánske burrito

Na fazuľu:

  • 1a ½ šálky uvarenej čiernej fazule, scedenej a prepláchnutej
  • 1 lyžica čerstvej limetkovej šťavy
  • 2 lyžičky korenia Taco
  • 1 lyžička extra panenského olivového oleja
  • ¼ lyžičky morskej soli

Na papriky:

  • 2 lyžičky extra panenského olivového oleja
  • 2 červené papriky, zbavené stopiek, zbavené semien a nakrájané na tenké plátky
  • morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Na burritos:

  • 6 veľkých múčnych tortíll
  • Špenát alebo hlávkový šalát
  • Španielska ryža alebo ryža s koriandrom a limetkou
  • Guacamole
  • Nakladaná červená cibuľa
  • Čerstvé koriandrové listy
  • Jalapeño papričky nakrájané na tenké plátky
  • Domáca salsa, tomatillo salsa alebo kukuričná salsa na podávanie

Postup na vegánske burrito

  1. Pripravte fazuľu: V stredne veľkej mise zmiešajte čiernu fazuľu, limetkovú šťavu, korenie taco, olivový olej a soľ. Odstavte, aby sa marinovala, kým pripravíte ostatné zložky.
  2. Pripravte papriky: Na veľkej panvici na strednom ohni rozohrejte olivový olej. Pridajte papriky, štipku soli a korenie. Za občasného miešania varte 8 až 10 minút, alebo kým papriky nezmäknú a miestami nezhnednú. Odstavte z ohňa a podľa chuti okoreňte.
  3. Zostavte burritos: Naplňte stred tortilly vrstvou špenátu, kopčekom ryže, časťou fazule, paprikou, guacamole, nakladanou červenou cibuľou, koriandrom a jalapeños. Zatvorte a zrolujte. Podávajte so salsou.
Vegánske burrito podávajte s obľúbenou omáčkou či salsou.

Varianty vegánskeho burrita

Kombinácia náplní v tomto vegánskom recepte na burrito, ale ak si ho chcete obmeniť, určite to urobte. Tu je niekoľko nápadov, ktoré vám pomôžu začať:

  • Vymeňte ryžu. Namiesto španielskej ryže naplňte svoje vegánske burrito koriandrovou ryžou s limetkou.
  • Zmeňte fazuľu. Krémová fazuľa pinto s rascovým korením by tu bola veľmi chutná.
  • Vyskúšajte inú zeleninu. Vymeňte špenát za hlávkový šalát. Namiesto papriky alebo ako doplnok použite kukuričnú salsu, pico de gallo alebo opečenú brokolicu.
  • Nemáte radi avokádo? Vynechajte guacamole a pridajte vegánsku kyslú smotanu alebo rozdrobený vegánsky syr.
  • Vyrobte si bezlepkový pokrm. Ak máte obľúbenú značku veľkých, poddajných bezlepkových tortíll, pokojne ich použite namiesto múčnych tortíll. Ďalšou skvelou možnosťou je úplne sa vzdať tortilly a premeniť tento recept na vegánsku burrito misku.

Návrhy na servírovanie vegánskeho burrita

Žiadne burrito – vegánske ani iné – sa nezaobíde bez chutnej omáčky na namáčanie. Urobte si domácu paradajkovú salsu alebo salsu verde, použite svoju obľúbenú salsu alebo pikantnú omáčku kúpenú v obchode.

Chcete niečo podávať ako prílohu? Jedlo môžete doplniť mexickým kukuričným šalátom, batátovými hranolčekmi, grilovanou zeleninou alebo hrsťou tortillových čipsov.

Ako skladovať burritos recept

Zvyšky burritos receptu? Pevne ich zabaľte do fólie a skladujte v chladničke až 2 dni.

Po niekoľkých úpravách sa tento recept na vegánske burrito dá aj dobre zamraziť:

  • Vynechajte avokádo.
  • Použite špenát, nie hlávkový šalát. Pri ohrievaní zvädne.

Burrito zabalené vo fólii môžete zamraziť až na 3 mesiace. Zmrazené burritos dajte cez noc rozmraziť do chladničky alebo ich rozmrazte v mikrovlnnej rúre. Vychutnajte si ich so salsou alebo s vyžmýkanou šťavou z čerstvej limetky a pripravte si rýchle a jednoduché jedlo.

S náplňami do vegánskeho burrita môžete experimentovať a obmieňať chute.

Vegánske burrito recept s tofu

Burrito recept s tofu bohatý na bielkoviny, ktorý kombinuje drvené tofu s príchuťou taco, čiernu fazuľu, ryžu a všetky obľúbené prílohy. Výborne sa hodí na raňajky, obed, večeru alebo ako obedový balíček na ohriatie.

Ingrediencie na vegánske burrito recept s tofu

  • 1 šálka hnedej ryže (alebo quinoy, bielej ryže atď.)
  • 400 g pevného tofu
  • 3 lyžice taco korenia
  • 2 lyžice limetkovej šťavy (asi 1 limetka)
  • 1 plechovka čiernej fazule
  • 1 veľké avokádo (alebo guacamole)
  • 1 šálka salsy
  • 8 veľkých tortíll (podľa potreby bezlepkových)
  • ďalšie prílohy: vegánsky syr, pikantná omáčka, čerstvý koriander, kukurica, paradajky, vegánska kyslá smotana atď.

Postup na vegánske burrito recept s tofu

  1. Prepláchnite a uvarte ryžu podľa pokynov na obale. (Alebo si ju pripravte vopred.)
  2. Medzitým z tofu vytlačte prebytočnú vlhkosť (medzi papierovými utierkami). Potom tofu rozdrvte v stredne veľkej mise. Pridajte taco korenie a limetkovú šťavu. Dobre premiešajte, aby sa spojili.
  3. Do veľkej panvice s nepriľnavým povrchom na stredne silnom ohni pridajte zmes tofu. Za občasného miešania smažte 6-7 minút, kým tofu ľahko nezhnedne. Potom pridajte čiernu fazuľu (opláchnutú a scedenú). Premiešajte a zohrievajte 1-2 minúty.
  4. Medzitým nakrájajte avokádo a pripravte si požadovanú prílohu.
  5. Zostavte burrito: Tortilly pred plnením ohrievajte 10-15 sekúnd v mikrovlnnej rúre, aby boli lepšie poddajné. Konce zastrčte a pevne zrolujte.
  6. Možnosť chrumkavého burrita: Hotové burrito položte na panvicu alebo grilovaciu panvicu na strednom ohni. Nechajte zohrievať asi 3-4 minúty z každej strany alebo kým nie sú ľahko opečené a chrumkavé.

Želáme veľa zábavy pri vymýšľaní a pripravovaní tohto výborného mexického burrita.

IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang