Machová torta – recept

DezertyKoláčikyTortyVegánske recepty

Torta z lesného machu je absolútne lahodný recept na špenátovú tortu. V torte nie je skutočný mach, no časť torty sa rozdrobí, aby to vyzeralo ako mach a vytvoril jednoduchú, pôsobivú, rustikálnu lesnú dekoráciu torty. Machová torta v skutočnosti nechutí ako špenát – len ako lahodná torta – no má nádhernú, prirodzenú zelenú farbu vďaka špenátu v recepte.


Obsah článku


Táto vanilková špenátová torta je jasne zelená, no chuť špenátu sa v ňom stráca, takže chutí len ako vanilková torta – no má neuveriteľnú farbu. Je to zábavná skrytá zeleninová torta, ktorá je chutná a o niečo zdravší. Ideálna ako narodeninová torta alebo na akúkoľvek príležitosť.


Ako si vyrobiť jedlý mach na pokrytie torty?

Vezmeme orezané, klenuté vrchné časti dvoch vrstiev torty a jednoducho ich rukami jemne rozdrvíme. Premena zvyškov torty na veľmi realisticky vyzerajúcu hromadu machu si vyžaduje len veľmi málo úsilia.


    Vanilková špenátová torta s vanilkovou polevou – recept

    Špenát dodáva tortě žiarivo zelenú farbu, ale špenát nie je cítiť. Chutí ako vanilková piškóta, no je v nej trochu pridanej dobroty z listovej zelene. Vďaka tomu má torta zábavnú farbu a je ideálna na oslavy.

    Ingrediencie na vanilkovú špenátovú tortu s vanilkovou polevou
    3 šálky (150 g) surového špenátu
    náhrada vajec (za 3 ks)
    2 lyžičky vanilkového extraktu
    ¾ šálky (150 g) cukru
    ⅔ šálky (100 g) hladkého jablkového pyré
    ½ šálky (100 ml) rastlinného oleja
    2 šálky (250 g) hladkej múky
    3 lyžičky prášku do pečiva
    ½ lyžičky soli

    Na vanilkovú polevu
    ½ tyčinky (75 g) nesoleného vegánskeho masla
    2 šálky (250 g) preosiateho práškového cukru
    1 lyžička vanilkového extraktu
    1 lyžica rastlinného mlieka
    voliteľne – posýpka na ozdobenie

    Postup na vanilkovú špenátovú tortu s vanilkovou polevou

    1. Predhrejme rúru na 180 °C. Vymastime a vyložme 2 x 20 cm tortové formy.
    2. Špenát varme v pare alebo na miernom ohni niekoľko minút, kým nezvädne.
    3. Prebehnime ho pod studenou vodou, aby sme ho osviežili, nechajme ho odkvapkať a vyžmýkajme prebytočnú vlhkosť.
    4. Dobre ho rozmixujme ručným mixérom a odložme bokom.
    5. Náhradu vajec, olej, vanilku, jablkové pyré a cukor spolu dobre vyšľahajme. Potom vmiešajme špenátové pyré.
    6. Preosejme múku, prášok do pečiva a soľ a jemne premiešajme.
    7. Nalejme cesto do pripravených foriem a pečme 25 minút alebo kým špajľa nevyjde čistá. Nechajme 5 minút vychladnúť vo forme, potom vyklopme na mriežku a nechajme úplne vychladnúť.

    Na vanilkovú polevu

    1. Všetky prísady vyšľaháme do nadýchanej konzistencie. V prípade potreby pridáme ešte trochu mlieka na zriedenie alebo práškového cukru na zahustenie.
    2. Dáme do chladničky, kým nebude pripravená na natretie na úplne vychladnutý koláč. V prípade potreby ozdobíme posýpkou.

    TIP: Nadýchaný a jemný korpus na tortu si vieme pripraviť aj z perníkového cesta.

    Špenátový machový koláč – recept

    V tomto recepte na mechový koláč sa nepoužíva žiadne potravinárske farbivo – všetko je to prirodzená farba zo špenátových listov.

    Ingrediencie na špenátový machový koláč
    3 šálky múky
    2 šálky cukru
    1 lyžica prášku do pečiva
    1 čajová lyžička soli
    náhrada vajec (za 3 ks)
    2/3 šálky oleja
    2 lyžičky vanilky
    2 šálky špenátového pyré

    Postup na špenátový machový koláč

    1. Rozmrazme kilové vrecko mrazeného špenátu. Nechajme si tekutinu a rozmixujme špenát na hladké pyré.
    2. Ak nemáme dostatok pyré na 2 šálky zmesi, dolejme vodu, aby sme dosiahli požadované množstvo.
    3. Vyšľahajme cukor, náhradu vajec a olej do hladkej konzistencie.
    4. Pridajme špenátové pyré a premiešajme.
    5. Zmiešajme múku, prášok do pečiva a soľ a následne ich vmiešajme do tekutej zmesi, aby sme vytvorili žiarivo zelené cesto.
    6. Nalejme cesto do dvoch 20 cm okrúhlych tortových foriem, ktoré sme na dne vyložili kruhom pergamenového alebo voskovaného papiera.
    7. Pečme pri 180 °C približne 25–30 minút. Otestujme koláč drevenou špajdľou – ak vyjde čistá, je hotový.
    8. Nechajme koláče vychladnúť, potom ich vyberme z foriem, odstráňme voskovaný papier zo spodnej časti a zrežme klenutú časť vrchnej strany.
    9. Použime odrezané časti ako machovú dekoráciu na vonkajšiu stranu torty – vrstvy sa tak krásne zarovnajú a výsledný vzhľad bude efektný.

    Machový mug cake s jogurtom a lesným ovocím

    Tento machový mug cake je ideálny, keď má človek málo času, no nechce robiť kompromisy s bielkovinami – jedna porcia ich obsahuje takmer 40 gramov. A hotový je za 5 minút.

    Ingrediencie (na 1 porciu):
    70 g zmesi na proteínový machový mug cake
    70 ml vody
    3 lyžice gréckeho jogurtu
    lyofilizované maliny
    čerstvé maliny a čučoriedky (na ozdobenie)

    Výživové hodnoty (na porciu)

    • 457 kcal
    • 38 g sacharidov
    • 15 g tukov
    • 39,6 g bielkovín

    Postup:

    1. V odolnom hrnčeku zmiešame zmes na mug cake s vodou. Necháme chvíľu odstáť, aby sa ingrediencie dobre spojili.
    2. Mug cake pečieme:
      • v mikrovlnke: 2–3 minúty na vyšší výkon,
      • alebo v rúre: 10 minút pri 180 °C (teplovzdušný program).
        Poznámka: Každá mikrovlnka aj rúra pečie trochu inak, preto mug cake počas pečenia sleduj, aby nepretiekol.
    3. Po upečení mug cake opatrne vyklopíme na tanier.
    4. Ozdobíme ho gréckym jogurtom, čerstvým a lyofilizovaným ovocím.
      Tip: Ak chce niekto ešte viac bielkovín, pridá proteínové crispies. A pre lepšie trávenie odporúčame doplniť prebiotickým toppingom.

    Ako zostaviť a ozdobiť machovú tortu

    Vložíme spodnú vrstvu torty na 20 cm kartónový okrúhly tortový plech. Na vrch spodnej vrstvy torty pridáme vyšľahanú rastlinnú mascarpone tortovú náplň a čerstvé bobuľové ovocie, potom položíme vrchnú vrstvu torty.

    Tortu polejeme vyšľahanou mascarpone náplňou (alebo inou polevou, ak chcete, napríklad z kefíru, tak ako pri tomto recepte na koláč z kyslého mlieka) a do čerstvo nanesenej polevy jednoducho vtlačíme zelené omrvinky.

    Tortu ozdobíme čerstvými lesnými plodmi alebo skúste recept na brusnicovú omáčku. Môžu sa pridať aj hríby, aby sa torte dodalo trochu lesného rozmarného vzhľadu a chrumkavosti.

    Ak príprava vrstveného koláča naháňa strach, malé dezertíky sú úžasným spôsobom, ako z neho urobiť veľmi pôsobivý a jednoduchý dezert.

    Tip: Ako dezert nielen pre návštevy sú obľúbené aj kokosové ježe – v tomto recepte je aj vegánska verzia. Ak niekto hľadá iný recept na vegánsky dezert, môže skúsiť tento koláč s kokosovým mliekom.

    IngrediencieRecept

    © 2025 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang