Jednoduchá torta – rýchla a ľahká orechová torta na každú príležitosť

DezertyTortyVegánske recepty

Torta je často ústredným prvkom akejkoľvek oslavy a vyčarí úsmev na tvárach mladých aj starších. Je to sladká pochúťka, ktorá symbolizuje radosť a vzrušenie z výnimočného dňa. Bez ohľadu na vek alebo príležitosť má torta vždy osobitné miesto na slávnostnom stole.

Krása jednoduchej torty spočíva v jej nekomplikovanosti. Nepotrebuje honosné ozdoby ani zložité vzory, aby sa torta stala nezabudnuteľnou. Práve čistota a jednoduchosť ju robia skutočne výnimočnou.

Ako na prípravu jednoduchej torty

Jednoduchá torta sa zvyčajne skladá z vlhkého a nadýchaného základu. Torta môže mať mnoho podôb, od klasickej vanilkovej alebo čokoládovej príchute až po jedinečné možnosti, ako je červená zamatová alebo citrónová. Práve jednoduchosť týchto chutí umožňuje, aby uspokojili chuťové poháriky každého.

Na zvýšenie chuti sa torta často zdobí ľahkou a krémovou polevou. Medzi obľúbené voľby patrí maslový krém alebo čokoládová ganache. Dodáva torte nádhernú štruktúru a sladkosť, ktorá ju dokonale dopĺňa.

Hoci chuť je nepochybne dôležitá, vzhľad torty tiež zohráva úlohu pri jej príťažlivosti. Jednoduchá torta sa často vyznačuje hladkým a príťažlivým vonkajším povrchom s minimálnym zdobením. Môže ju zdobiť jednoduchý okraj, farebné posýpanie alebo úprimný odkaz napísaný polevou.

Pre úplných začiatočníkov je dobrou voľbou ľahkej torty ponechať vzhľad „nahý“ – teda bez vonkajšieho prekrytia polevou.

Recept na jednoduchú narodeninovú tortu

Táto vegánska narodeninová torta je ideálna na každú špeciálnu príležitosť. Tento dezert je vyrobený z ingrediencií, ktoré nájdete v špajze, je jednoduchý a ľahký. Potiahnutím domácou vegánskou maslovou polevou a získate dokonalú slávnostnú pochúťku.

Suroviny na jednoduchú narodeninovú tortu

Korpus

  • 1 a ½ šálky múky
  • 1 šálka mandľového mlieka
  • ¾ šálky vegánskeho masla izbovej teploty
  • ½ šálky cukru
  • ½ šálky nesladeného jablkového pyré
  • 1 lyžica vanilkového extraktu
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1 lyžička octu
  • ¼ lyžičky soli

Krémová poleva

  • 3 šálky práškového cukru
  • 1 šálka vegánskeho masla izbovej teploty
  • 1 lyžica vanilkového extraktu
  • 1 lyžica kokosového mlieka alebo smotany

Postup na jednoduchú narodeninovú tortu

  1. Predhrejte rúru na 180 °C a vymažte dve okrúhle tortové formy.
  2. Vo veľkej miske zmiešajte cukor a maslo. Pridajte jablkové pyré a vanilku a dobre premiešajte.
  3. Vo veľkej mise zmiešajte múku, sódu bikarbónu a soľ.
  4. Pridajte mlieko a ocot. Opäť dobre premiešajte.
  5. Mokré prísady pridajte k suchým a pomocou ručného mixéra ich spojte.
  6. Okraje tortovej formy na pečenie namočte na minútu alebo dve do vody, potom ich zbavte prebytočnej vody a umiestnite okolo tortovej formy. Formy položte na plech a potom cesto rovnomerne rozdeľte medzi obe formičky. Ak nemáte dve rovnaké okrúhle tortové formy, alebo ak sa vám nezmestia naraz do rúry, upečte najprv jeden korpus a potom druhý.
  7. Pečte približne 40 minút alebo kým špajdľa nevyjde čistá.
  8. Koláče odložte vychladnúť a pripravte polevu.
  9. Vo veľkej miske ručným mixérom vymiešajte maslo, vanilku a mlieko. Po šálkach pridávajte práškový cukor a dôkladne ho vmiešajte do cesta.
  10. Po pridaní posledného hrnčeka práškového cukru ručne vymiešajte polevu.
  11. Po úplnom vychladnutí koláčov vyberte prvý z formy, položte ho na tortovú dosku a na vrch dajte hrubú vrstvu polevy.
  12. Druhú tortu položte na prvú tortu a potom celú tortu potrite polevou. Na dosiahnutie čo najlepšieho vzhľadu polevy použite hladidlo na polevu. Alebo môžete vytvoriť „strapatý“ vzhľad.
  13. Tortu môžete ozdobiť farebnou posýpkou.

TIP: Ak hľadáte inšpirácie na detskú narodeninovú oslavu, skúste aj ďalšie jednoduché torty vhodné pre deti. K detskej oslave neoddeliteľne patrí aj darček, ktorý zaujme nejedno dieťa.

Tortu osviežite ako pod plnku natrite prvý korpus bohatou vrstvou kyslého džemu.

Orechová torta – recept

Táto lahodná ľahká torta s kávou a vlašskými orechmi je veľmi jednoduchá na prípravu. Nepotrebujete žiadny výkonný mixér ani iné vybavenie, len misu a špachtľu a do prípravy môžete zapojiť aj deti.

Kávový maslový krém je neuveriteľne krémový a ľahký a tmavá, orechová piškóta má tú správnu hladinu kávy, aby mala výraznú chuť a nezhorkla.

V tomto koláči nie sú žiadne netradičné prísady – žiadny ocot, ľanové semienka ani náhrady vajec, a zakaždým sa skvele vydarí. Na ozvláštnenie môžete do krému pridať aj lyžicu arašidového masla.

Suroviny na orechovú tortu

Orechový korpus

  • 3 lyžice instantnej kávy zmiešané s 2 lyžicami vriacej vody
  • 450 g hladkej múky
  • 270 g práškového cukru
  • 2,5 lyžičky prášku do pečiva
  • 450 ml sójového mlieka
  • 150 ml repkového oleja (alebo iného oleja bez príchute)
  • 100 g vlašských orechov

Orechový krém

  • 2 lyžice instantnej kávy zmiešané s 1 lyžicou vriacej vody
  • 200 g bezmliečneho margarínu pri izbovej teplote
  • 300 g práškového cukru
  • štipka soli
  • 2 lyžice bezmliečnej smotany (voliteľné)
  • 50 g vlašských orechov

Postup na orechovú tortu

  1. Zmiešajte instantnú kávu a vriacu vodu na kašu a nechajte vychladnúť.
  2. Predhrejte rúru na 180 °C.
  3. Dve 23 cm tortové formy vymastíme a vyložíme kruhom z papiera na pečenie alebo mastného papiera.
  4. Vlašské orechy nahrubo nasekáme a odložíme bokom.
  5. Vo veľkej miske zmiešajte suché prísady (múku, práškový cukor a prášok do pečiva).
  6. V inej mise zmiešajte mokré prísady (mlieko, olej a vychladnutú kávovú zmes) a potom ich pridajte k suchým prísadám. Miešajte, kým nevznikne hladká hmota.
  7. Vmiešajte nasekané vlašské orechy a potom zmes rovnomerne rozdeľte do dvoch foriem.
  8. Každú formu pevne poklepte na pracovnú plochu, aby sa odstránili malé bublinky, a potom pečte 18 až 22 minút, kým špajľa alebo nôž nevyjde čistý.
  9. Nechajte niekoľko minút vychladnúť vo forme, potom vyklopte na mriežku, odstráňte pergamen a nechajte úplne vychladnúť.
  10. Na orechový maslový krém zmiešajte instantnú kávu a vriacu vodu na kašu a nechajte vychladnúť.
  11. Elektrickým šľahačom alebo mixérom vymiešajte bezmliečny margarín a práškový cukor, kým sa úplne nespoja, potom pridajte kávovú zmes, soľ a smotanu a šľahajte, kým nie je krém ľahký a nadýchaný.
  12. Spodnú vrstvu koláča potrite asi tretinou maslového krému. Vrchnú vrstvu položte na miesto a na vrch natrite polovicu zvyšného maslového krému. Zvyšný maslový krém vytlačte do malých roziet po obvode torty.
  13. Vlašské orechy nasekáme nadrobno a rozsypeme po torte.

TIP: Na dosiahnutie najlepších výsledkov pripravte korpusy deň vopred. Cez noc ich nechajte vychladnuté vo vzduchotesnej nádobe a až na druhý deň plňte krémovou polevou. Dosiahnete tak mimoriadne jemnú a vlhkú piškótu.

Orechovú tortu môžete dozdobiť nasekanými orechmi, kávovými zrnami či sušenými malinami.

Jednoduchá ovocná torta – recept

Ak máte radi ovocné koláče a zákusky, táto ovocná torta bude pre vás správna voľba. Príprava tejto ovocnej torty je veľmi jednoduchá. Korpus sa pripraví rýchlo a je potrebných len niekoľko jednoduchých ingrediencií.

Šťavnatá čučoriedková náplň je tiež veľmi jednoduchá a obsahuje len 3 prísady. Čučoriedky, cukor a citrónovú šťavu, ktoré jednoducho zmiešate v hrnci a privediete do varu.

Celú tortu výborne dopĺňa krémová citrónová poleva.

Suroviny na ovocnú tortu

Citrónový korpus

  • 1 a ½ šálky nemliečneho mlieka
  • ½ šálky citrónovej šťavy
  • 3 šálky hladkej múky
  • 1 lyžica prášku do pečiva
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1 a ½ šálky cukru
  • 1 lyžička soli
  • ¾ šálky neutrálneho oleja
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 lyžička citrónovej kôry

Čučoriedková náplň

  • 400 g čerstvých čučoriedok
  • ½ šálky cukru alebo podľa chuti
  • šťava z 1 citróna

Citrónová poleva

  • 1 šálka zmäknutého vegánskeho masla
  • 230 g zmäknutého vegánskeho smotanového syra
  • 2 šálky práškového cukru
  • 2 lyžice citrónovej šťavy

Postup na ovocnú tortu

  1. Pripravte korpus. Zmiešajte nemliečne mlieko s citrónovou šťavou a odložte na približne 5 minút, aby ste vytvorili vegánsky cmar.
  2. Predhrejte rúru na 175 °C.
  3. Vymastite a vyložte dve (20 cm) formy pergamenovým papierom, ktorý podľ.
  4. Do veľkej misy preosejte múku, prášok do pečiva a sódu bikarbónu. Potom pridajte cukor a soľ a prešľahajte ich.
  5. Do vegánskeho cmaru vmiešajte olej, vanilku a citrónovú kôru. Potom ho nalejte do múčnej zmesi a všetko miešajte, len kým sa ingrediencie nespoja.
  6. Cesto rovnomerne rozdeľte do dvoch tortových foriem a pečte približne 30 minút alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
  7. Nechajte úplne vychladnúť.
  8. Kým korpusy chladnú, pripravte si ovocnú náplň.
  9. V hrnci zmiešajte čučoriedky, cukor a citrónovú šťavu. Priveďte do varu a varte na miernom ohni, kým čučoriedky nezmäknú a omáčka nezhustne, približne 8 minút, za stáleho miešania.
  10. Ak je čučoriedková náplň príliš tekutá, môžete ju zahusťovať trochou kukuričného škrobu.
  11. Nechajte vychladnúť (najlepšie je pripraviť náplň deň vopred a cez noc vychladiť v chldničke, aby mohla viac zhustnúť).
  12. Na záver pripravíme citrónovú polevu.
  13. Vo veľkej miske vymiešajte vegánske maslo ručným mixérom do krémovej konzistencie. Potom pridajte vegánsky smotanový syr a opäť premiešajte.
  14. Nakoniec prisypte práškový cukor a stlačenú citrónovú šťavu a opäť premiešajte, kým nevznikne krémová hmota a dobre sa spojí.
  15. Každý korpus vodorovne rozrežte na dve rovnaké vrstvy.
  16. Jednu vrstvu torty položte na servírovací tanier. Na tortu rozotrite asi ¼ citrónovej polevy tak, aby bola na okrajoch vyššia (aby sa v nej udržala čučoriedková náplň). Potom dovnútra rozotrite ⅓ čučoriedkovej náplne.
  17. Navrch dajte ďalšiu vrstvu, ďalšiu ¼ polevy, potom ďalšiu ⅓ čučoriedkovej náplne a zopakujte pre tretiu vrstvu.
  18. Na vrch položte štvrtú vrstvu a rozotrite na ňu zvyšnú citrónovú polevu.
  19. Pred dozdobením a podávaním nechajte tortu asi 3 až 4 hodiny chladiť v chladničke.
Na ozdobu ovocnej torty môžete použiť aj jedlé kvety alebo čokoľvek prírodné, čo jej dodá prirodzenosť.

Tipy k príprave ovocnej torty

Použite celozrnnú múku, ktorá vytvorí nadýchanejšiu štruktúru.

Dbajte tiež na to, aby ste cesto príliš nepremiešali, inak bude vaša čučoriedkovo-citrónová torta hustá.

Pri príprave citrónového krému dávajte pozor na to, aby prísady mali izbovú teplotu. Inak sa vegánske maslo a smotanový syr veľmi dobre nezmiešajú, výsledkom čoho bude nekrémová poleva.

Ak je krém stále príliš mäkký, môžete pridať viac práškového cukru. A ak je príliš tuhá, môžete pridať viac citrónovej šťavy.

Svieža kombinácia citrónu a kokosu sa spája aj v lahodnej kokosovej torte.

Príprava jednoduchej torty je viac ako len cukrárske potešenie. Je to symbol oslavy, lásky a radosti. Torta slúži ako pripomienka výnimočných chvíľ, ktoré prežívame s našimi blízkymi.

Takže keď si nabudúce doprajete kúsok torty, spomeňte si na silu jednoduchej torty vniesť šťastie do života tých, ktorí si na nej pochutnávajú.

IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang