Jednoduchá torta pre deti – rýchla torta na narodeniny

DezertyTortyVegánske recepty
jednoduchá torta na narodeniny

Vegánske torty sú chutnou alternatívou tradičných koláčov, nakoľko sa pečú z živočíšnych produktov. Sú súčasťou rastúceho trendu zdravšieho stravovania a udržateľnejšieho životného štýlu.

Na rozdiel od tradičných tort sa vegánske torty spoliehajú na rastlinné zložky, ako sú nemliečne mlieka, krémy na báze orechov, ovocie a zelenina, nesušené sušené ovocie a prírodné sladidlá, ktoré koláče sladia a ochucujú.

Vďaka tomuto prístupu sú takéto torty nielen zdravšie na konzumáciu, ale sú aj skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú ekologické a udržateľné výrobky. Okrem toho môžu byť rovnako chutné ako tradičné. Sú ideálne pre jednotlivcov a rodiny, ktoré chcú na svoj stôl zaradiť zdravé rastlinné jedlá.

Vegánska torta

V dnešnej dobe si ľudia môžu ľahko pripraviť vegánsku narodeninovú tortu bez toho, aby urobili kompromisy v chuti alebo zdraví. Medzi bežné ingrediencie patria ovsené, mandľové, kokosové mlieko pre krémovú konzistenciu, špaldová a banánová múka pre štruktúru torty a datle a figy pre sladkosť.

Ďalšie vegánske prísady, ako napríklad maslá z orechov a semien, rastlinné oleje a kokos, sa môžu pridať, aby koláču dodali extra chuť a štruktúru.

Pre tých, ktorí nemajú skúsenosti s pečením vegánskych tort, je na internete k dispozícii množstvo jednoduchých receptov na vegánske narodeninové torty. Mnohé z týchto receptov používajú minimum prísad a dajú sa pripraviť za menej ako hodinu.

Po upečení a vychladnutí torty možno pridať vegánske polevy a ozdoby, ako napríklad ovocie, orechy, semienka, jedlé kvety a vegánsku čokoládu. Dospelí aj deti si takúto narodeninovú tortu určite zamilujú. Nielen preto, že je zdravšia, ale aj preto, že vyzerá a chutí rovnako lahodne ako tradičná torta.

Keďže vegánstvo je čoraz populárnejšie, mnohé supermarkety a pekárne dnes ponúkajú vegánske torty a dezerty na špeciálne príležitosti. Vďaka tomu je jednoduchšie ako kedykoľvek predtým kúpiť si tieto torty a pochutnať si na nich kedykoľvek budete chcieť.

Či už si chcete dopriať lahodnú vegánsku narodeninovú tortu alebo len vegánsku tortu na popoludňajší čaj, na výber máte z mnohých možností – ovocná, čokoládová, machová či orechová.

Zdravé koláče

O vegánskych koláčoch však koluje niekoľko mýtov, ktoré môžu ľudí odradiť od ich vyskúšania. Sem je pár z nich, aj dôvody, prečo nie sú pravdivé.

Mnoho ľudí si myslí, že vegánske koláče sú suché a bez chuti, ale to zďaleka nie je pravda. V skutočnosti sa v mnohých vegánskych koláčoch používajú prísady ako vegánske maslo a kokosové mlieko, ktoré vytvárajú bohatú, vlhkú štruktúru a dodávajú koláču chuť.

Príprava vegánskych koláčov je rovnako jednoduchá ako príprava obyčajných.

Ďalším mýtom je, že vegánske koláče sú náročné na prípravu. Vegánske koláče sa pripravujú rovnako ľahko ako bežné koláče. Jediný rozdiel je v tom, že pri vegánskych koláčoch sa v receptoch používajú vegánske alternatívy bežných prísad, ktoré môžete ľahko nahradiť.

Posledným mýtom je, že vegánske koláče majú nižšiu výživovú hodnotu. V skutočnosti môžu byť nutrične hodnotnejšie ako obyčajné koláče. Mnohé vegánske koláče sa vyrábajú zo surovín, ako sú orechy, semená, sušené ovocie a celozrnné výrobky, ktoré sú plné vitamínov, minerálov a ďalších dôležitých živín.

Torty pre deti

Výroba vegánskej narodeninovej torty pre deti je jednoduchá úloha. Na internete môžete nájsť niekoľko skvelých receptov na takéto torty a pripraviť ich v pohodlí domova. Dôležité je uistiť sa, že ingrediencie sú vhodné pre vegánov. Vyskúšať môžete napríklad jednoduchý vegánsky korpus s plnkou podľa vlastnej príchute.

Uistite sa aj, že používate rastlinné prísady, napríklad kokosovú múku, kokosový cukor a mandľové mlieko. Mnohé recepty sa dajú ľahko upraviť aj tak, aby boli bezlepkové. Po zmiešaní ingrediencií na koláč stačí koláč už len upiecť a zostaviť.

Na zdobenie môžete nájsť vegánske polevy a dekorácie, ako sú sviečky, posýpky a poleva, ktoré vám pomôžu zabezpečiť, aby torta vyzerala a chutila skvele. Dôležité je, aby bol dizajn torty jednoduchý, ale kreatívny a aby ste použili veci, ako je farebné ovocie alebo cukríky, ktoré ju zvýraznia.

Jednoduchá torta pre deti – recept

Túto rýchlu tortu zvládne aj začiatočník. Potrebujete na ňu len pár surovín a dobrú náladu. Vďaka tomuto receptu dokážete potešiť chutnou tortou kohokoľvek.

Suroviny na jednoduchú tortu pre deti

  • 2 šálky hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1 šálka vegánskeho margarínu, zmäknutý
  • 1/2 šálky hnedého cukru
  • 1/4 šálky kryštálového cukru
  • 1 šálka jablkového pyré
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 šálky nasekaných vlašských orechov

Postup na jednoduchú tortu pre deti

  1. Predhrejte rúru na 170 °C a vymastite a vysypte múkou okrúhlu tortovú formu.
  2. V stredne veľkej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ, škoricu a muškátový oriešok.
  3. Vo veľkej mise vymiešajte margarín a hnedý a kryštálový cukor do svetlej a nadýchanej peny. Vmiešajte jablkové pyré a vanilkový extrakt.
  4. Postupne pridávajte suché prísady do zmesi s jablkovým pyré a dobre premiešajte. Vložte vlašské orechy.
  5. Cesto nalejte do pripravenej formy a pečte v predhriatej rúre 30 minút, alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté.
  6. Nechajte 10 minút vychladnúť vo forme, potom vyklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.

Namiesto jablkového môžete použiť akékoľvek pyré podľa vašej chuti. Rovnako môžete nahradiť aj vlašské orechy za lieskové či napríklad kešu.

Tortu môžete ozdobiť kvetmi, cukrovinkami či čokoládou.

Jednoduchá ovocná torta – recept

Ovocie a čokoláda tvoria dokonalý pár pri akejkoľvek príležitosti, ale keď ide o oslavu výnimočného dňa, naozaj zažiaria. Tento recept je dokonale spojenie zdravého a chutného.

Suroviny na jednoduchú ovocnú tortu

  • 3 šálky hladkej múky
  • 1 šálka tmavého hnedého cukru
  • po 1/2 lyžičke prášku do pečiva, sódy bikarbóny a soli
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1/4 lyžičky mletého klinčeka
  • 1 šálka rastlinného oleja
  • 2 lyžice javorového sirupu
  • 2 lyžičky čistého vanilkového extraktu
  • 1 šálka mandľového mlieka
  • 2 šálky nakrájaného čerstvého alebo mrazeného ovocia podľa vlastného výberu

Na plnku:

  • 2 šálky čerstvého alebo mrazeného miešaného bobuľového ovocia
  • 1/4 šálky cukru
  • 2 lyžice kukuričného škrobu
  • 1 lyžica citrónovej šťavy

Postup na jednoduchú ovocnú tortu:

  1. Predhrejte rúru na 175 °C a vymažte okrúhlu tortovú formu vegánskym maslom alebo sprejom na pečenie.
  2. Vo veľkej miske zmiešajte múku, tmavohnedý cukor, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ, škoricu, muškátový oriešok a klinčeky.
  3. V samostatnej miske vyšľahajte olej, javorový sirup, vanilkový extrakt a mlieko.
  4. Mokré prísady pridajte k suchým a šľahajte, kým sa nespoja a nezostane málo hrudiek.
  5. Zložte na kocky nakrájané ovocie podľa vlastného výberu.
  6. Cesto nalejte do vymastenej tortovej formy a pečte 40 minút, alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
  7. Kým sa torta pečie, pripravte si plnku. V stredne veľkom hrnci na miernom ohni zmiešajte bobuľové ovocie, cukor, kukuričný škrob a citrónovú šťavu.
  8. Za častého miešania varte, kým zmes nezačne vrieť a nezhustne. Odstavte z ohňa a nechajte bokom.
  9. Tortu nechajte 10 minút vychladnúť.
  10. Po vychladnutí torty na ňu natrite bobuľovú plnku a posypte ju ďalším ovocím nakrájaným na kocky.

Tortu môžete dozdobiť poľa svojej vlastnej fantázie. Použiť môžete rôzne jedlé dekorácie či prírodné ozdoby.

Najlepšia čokoládová torta na svete – recept

Ďalším skvelým nápadom je čokoládová torta plnená vegánskym smotanovým syrom. Jeho príprava je rýchla a jednoduchá.

Ingrediencie na najlepšiu čokoládovú tortu na svete

  • 1 šálka univerzálnej múky
  • 1/4 šálky kakaového prášku
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/2 šálky mandľového mlieka
  • 1/4 šálky rastlinného oleja
  • 3/4 šálky kryštálového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 lyžica bieleho octu

Na plnku:

  • 1/4 šálky vegánskeho masla
  • 1/4 šálky vegánskeho smotanového syra
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 2 lyžice kakaového prášku
  • 1/4 lyžičky vanilkového extraktu

Postup na najlepšiu čokoládovú tortu na svete

  1. Predhrejte rúru na 180 °C. Vymastite misu na pečenie sprejom na pečenie.
  2. V stredne veľkej miske zmiešajte múku, kakaový prášok, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ.
  3. V samostatnej miske zmiešajte mandľové mlieko, rastlinný olej, cukor a vanilkový extrakt.
  4. Šľahajte, kým sa úplne nespoja. Potom pridajte ocot a šľahajte, kým sa nespojí.
  5. Mokré prísady nalejte do misky so suchými prísadami a stierkou ich premiešajte, kým sa úplne nespoja.
  6. Cesto nalejte do vymastenej formy a rovnomerne ho rozotrite. Pečte pri teplote 180 °C zhruba 20-25 minút alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
  7. Kým sa koláč pečie, pripravte si plnku. V stredne veľkej miske zmiešajte vegánske maslo, krémový syr, práškový cukor, kakaový prášok a vanilkový extrakt. Premiešajte, kým sa úplne nespojí.
  8. Keď je koláč upečený, nechajte ho 10 minút vychladnúť. Potom ho prerežte na dve časti.
  9. Na vrch jednej časti koláča lyžicou naneste plnku a rovnomerne ju rozotrite. Položte na ňu druhú polovicu cesta a opäť ju natrite.
  10. Tortu dozdobte podľa svojho vkusu.

Ak chcete tortu ešte viac vylepšiť, na plnku môžete hodiť pár kúskov čerstvého ovocia. Torte to dodá sviežu chuť.

Farebné kvety tvoria s čokoládou dokonalý kontrast.

Jednoduchá narodeninová torta – recept

Do narodeninovej torty môžete použiť rôzne chutné suroviny ako kokos, čučoriedky či jogurtu. Tento výborný recept na jednoduchú narodeninovú tortu musíte vyskúšať:

Suroviny na jednoduchú narodeninovú tortu

  • 2 šálky hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 šálky vegánskeho margarínu, zmäknutého
  • 1 šálka kokosového cukru
  • 1/2 šálky vegánskeho jogurtu
  • 2 lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 2 lyžice citrónovej kôry
  • 1/2 šálky sušeného kokosu
  • 1/2 šálky čerstvých čučoriedok
  • 1 šálka vegánskej polevy

Postup na jednoduchú narodeninovú tortu:

  1. Predhrejte rúru na 175 °C. Vymastite a vysypte múkou okrúhlu tortovú formu.
  2. V stredne veľkej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ.
  3. Vo veľkej mise vymiešajte margarín a cukor do svetlej a nadýchanej smotany. Vmiešajte jogurt, citrónovú šťavu, vanilkový extrakt a citrónovú kôru.
  4. Postupne pridávajte suché prísady do jogurtovej zmesi a dobre premiešajte. Vložte sušený kokos a čučoriedky.
  5. Cesto nalejte do pripravenej formy a pečte v predhriatej rúre 30 minút, alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté.
  6. Nechajte 10 minút vychladnúť na panvici, potom vyklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
  7. Cesto na mriežke polejte vegánskou polevou a dozdobte.

Existuje viacero receptov na domáce vegánske polevy, ktoré zvládne každý. Môžete si ju prispôsobiť, a tak upiecť tortu podľa vašej chuti.

Ľahká torta

Pečenie sa môže zdať ako zložitá činnosť. Najmä v prípade, že sa zaujímate o vegánsku stravu, sa môže zdať postup a výber surovín zložitejší. Týchto pár tipov vám pomôže pečenie ľahkej torty, či čokoládových muffinov uľahčiť.

  1. Používajte jednoduché náhrady: V mnohých receptoch môžete ako náhradu vajec použiť napríklad banán, jablkové pyré alebo ľanové semienka zmiešané s vodou. Na trhu je k dispozícii aj množstvo bezmliečnych „mliek“ a masiel, ktoré môžete použiť ako náhradu mliečnych výrobkov v receptoch.
  2. Znížte teplotu: Keďže pri vegánskom pečení sa zvyčajne nepoužívajú mliečne výrobky ani vajcia, pečenie zvyčajne trvá dlhšie. Aby ste sa vyhli pripáleniu alebo suchej štruktúre, znížte trochu teplotu v rúre a počas pečenia dávajte pozor na výrobky.
  3. Pridanie chuti: Začlenenie korenín, vegánskej čokolády, orechov a sušeného ovocia do vegánskych receptov môže pomôcť dodať viac chuti.
  4. Experimentujte s rôznymi múkami a obilninami: Na prípravu koláčov a sušienok používajte rôzne bezlepkové múky, napríklad mandľovú alebo kokosovú. Do vegánskeho pečenia pridajte ovsené vločky, quinou, pohánku a iné celozrnné obilniny.
  5. Používajte kvalitné ingrediencie: Pečenie je umenie a používanie kvalitných surovín má najväčší vplyv na konečný výsledok. Kupujte najkvalitnejšie výrobky a vychutnávajte si lahodné výsledky.

Takéto náhrady nájdete v akomkoľvek hypermarkete či na rôznych webových stránkach, ktoré sa zameriavajú na zdravú a vegánsku stravu.

So správnymi ingredienciami je pečenie naozaj jednoduché.

Rýchla torta na narodeniny

Ak máte na pečenie vegánskej narodeninovej torty len málo času, môžete ju zjednodušiť a použiť jednoduchý recept na vegánsku tortu. Začnite predhriatím rúry a potom pripravte vegánske tortové cesto podľa vyššie uvedených receptov.

Tortovú formu vymastite a vysypte múkou, nalejte do nej tortové cesto a potom ju upečte podľa pokynov v recepte. Po upečení nechajte koláč vychladnúť a až potom ho potrite polevou.

Môžete použiť vegánsku polevu alebo pripraviť jednoduchú polevu z kombinácie vegánskeho margarínu, práškového cukru a nemliečnych mliek.

V prípade potreby ozdobte jedlými dekoráciami a podávajte ako chutnú vegánsku narodeninovú tortu. Zaberie vám pár minút a potešiť ňou môžete úplne kohokoľvek.

Pre viac inšpirácií na jednoduché narodeninové torty pozrite aj ďalšie recepty na našej stránke.

IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang