
Na rozdiel od tradičných tort sa vegánske torty spoliehajú na rastlinné zložky, ako sú nemliečne mlieka, krémy na báze orechov, ovocie a zelenina, nesušené sušené ovocie a prírodné sladidlá, ktoré koláče sladia a ochucujú.
Obsah článku
Vďaka tomuto prístupu sú takéto torty nielen zdravšie na konzumáciu, no sú aj skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú ekologické a udržateľné výrobky. Okrem toho môžu byť rovnako chutné ako tradičné. Sú ideálne pre jednotlivcov a rodiny, ktoré chcú na svoj stôl zaradiť zdravé rastlinné jedlá.
Jednoduchá torta pre deti – recept
Výroba vegánskej narodeninovej torty pre deti je jednoduchá úloha. Na internete možno nájsť niekoľko skvelých receptov na takéto torty a pripraviť ich v pohodlí domova. Dôležité je uistiť sa, že ingrediencie sú vhodné pre vegánov.
Treba sa uistiť, že používame rastlinné prísady, napríklad kokosovú múku, kokosový cukor a mandľové mlieko. Mnohé recepty sa dajú ľahko upraviť aj tak, aby boli bezlepkové. Po zmiešaní ingrediencií na koláč stačí koláč už len upiecť a zostaviť.
Na zdobenie môžeme nájsť vegánske polevy a dekorácie, ako sú sviečky, posýpky a poleva, ktoré vám pomôžu zabezpečiť, aby torta vyzerala a chutila skvele. Dôležité je, aby bol dizajn torty jednoduchý, no kreatívny a aby sa použili veci, ako je farebné ovocie alebo cukríky, ktoré ju zvýraznia.
Túto rýchlu tortu zvládne aj začiatočník. Potrebuje na ňu len pár surovín a dobrú náladu. Vďaka tomuto receptu dokáže potešiť chutnou tortou kohokoľvek.
Suroviny na jednoduchú tortu pre deti 2 šálky hladkej múky 1 lyžička prášku do pečiva 1/2 lyžičky sódy bikarbóny 1/2 lyžičky soli 1 lyžička mletej škorice 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška 1 šálka vegánskeho margarínu, zmäknutý 1/2 šálky hnedého cukru 1/4 šálky kryštálového cukru 1 šálka jablkového pyré 2 lyžičky vanilkového extraktu 1/2 šálky nasekaných vlašských orechov |
Postup na jednoduchú tortu pre deti
- Predhrejeme rúru na 170 °C a vymastíme a vysypeme múkou okrúhlu tortovú formu.
- V stredne veľkej miske zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ, škoricu a muškátový oriešok.
- Vo veľkej mise vymiešame margarín a hnedý a kryštálový cukor do svetlej a nadýchanej peny. Vmiešame jablkové pyré a vanilkový extrakt.
- Postupne pridávame suché prísady do zmesi s jablkovým pyré a dobre premiešame. Vložíme vlašské orechy.
- Cesto nalejeme do pripravenej formy a pečieme v predhriatej rúre 30 minút, alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté.
- Necháme 10 minút vychladnúť vo forme, potom vyklopíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
Namiesto jablkového môžeme použiť akékoľvek pyré podľa chuti. Rovnako môžeme nahradiť aj vlašské orechy za lieskové či napríklad kešu.
Vyskúšať sa dá napríklad jednoduchý vegánsky korpus s plnkou podľa vlastnej príchute.

Jednoduchá ovocná torta – recept
Ovocie a čokoláda tvoria dokonalý pár pri akejkoľvek príležitosti, no keď ide o oslavu výnimočného dňa, naozaj zažiaria. Tento recept je dokonale spojenie zdravého a chutného.
Suroviny na jednoduchú ovocnú tortu 3 šálky hladkej múky 1 šálka tmavého hnedého cukru po 1/2 lyžičke prášku do pečiva, sódy bikarbóny a soli 2 lyžičky mletej škorice 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška 1/4 lyžičky mletého klinčeka 1 šálka rastlinného oleja 2 lyžice javorového sirupu 2 lyžičky čistého vanilkového extraktu 1 šálka mandľového mlieka 2 šálky nakrájaného čerstvého alebo mrazeného ovocia podľa vlastného výberu Na plnku: 2 šálky čerstvého alebo mrazeného miešaného bobuľového ovocia 1/4 šálky cukru 2 lyžice kukuričného škrobu 1 lyžica citrónovej šťavy |
Postup na jednoduchú ovocnú tortu:
- Predhrejteme rúru na 175 °C a vymažeme okrúhlu tortovú formu vegánskym maslom alebo sprejom na pečenie.
- Vo veľkej miske zmiešame múku, tmavohnedý cukor, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ, škoricu, muškátový oriešok a klinčeky.
- V samostatnej miske vyšľaháme olej, javorový sirup, vanilkový extrakt a mlieko.
- Mokré prísady pridáme k suchým a šľaháme, kým sa nespoja a nezostane málo hrudiek.
- Zložíme na kocky nakrájané ovocie podľa vlastného výberu.
- Cesto nalejeme do vymastenej tortovej formy a pečieme 40 minút, alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
- Kým sa torta pečie, pripravíme si plnku. V stredne veľkom hrnci na miernom ohni zmiešame bobuľové ovocie, cukor, kukuričný škrob a citrónovú šťavu.
- Za častého miešania varíme, kým zmes nezačne vrieť a nezhustne. Odstavíme z ohňa a necháme bokom.
- Tortu necháme 10 minút vychladnúť.
- Po vychladnutí torty na ňu natrieme bobuľovú plnku a posypeme ju ďalším ovocím nakrájaným na kocky.
Tortu môžeme dozdobiť poľa svojej vlastnej fantázie. Použiť sa dajú rôzne jedlé dekorácie či prírodné ozdoby.
Najlepšia čokoládová torta na svete – recept
Ďalším skvelým nápadom je čokoládová torta plnená vegánskym smotanovým syrom. Jeho príprava je rýchla a jednoduchá.
Ingrediencie na najlepšiu čokoládovú tortu na svete 1 šálka univerzálnej múky 1/4 šálky kakaového prášku 1 lyžička prášku do pečiva 1/2 lyžičky sódy bikarbóny 1/4 lyžičky soli 1/2 šálky mandľového mlieka 1/4 šálky rastlinného oleja 3/4 šálky kryštálového cukru 1 lyžička vanilkového extraktu 1 lyžica bieleho octu Na plnku: 1/4 šálky vegánskeho masla 1/4 šálky vegánskeho smotanového syra 2 lyžice práškového cukru 2 lyžice kakaového prášku 1/4 lyžičky vanilkového extraktu |
Postup na najlepšiu čokoládovú tortu na svete
- Predhrejeme rúru na 180 °C a vymastíme misu na pečenie sprejom na pečenie.
- V stredne veľkej miske zmiešame múku, kakaový prášok, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ.
- V samostatnej miske zmiešame mandľové mlieko, rastlinný olej, cukor a vanilkový extrakt.
- Šľaháme, kým sa všetko úplne nespojí. Potom pridáme ocot a opäť šľaháme, kým sa dobre nezapracuje.
- Mokré prísady nalejeme do misy so suchými a stierkou ich premiešame, kým sa nespoja do hladkého cesta.
- Cesto nalejeme do vymastenej formy a rovnomerne ho rozotrieme. Pečieme pri 180 °C približne 20–25 minút, alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
- Kým sa koláč pečie, pripravíme si plnku. V stredne veľkej miske zmiešame vegánske maslo, krémový syr, práškový cukor, kakaový prášok a vanilkový extrakt. Miešame, kým nevznikne hladká zmes.
- Po dopečení necháme koláč vychladnúť aspoň 10 minút, potom ho rozrežeme na dve časti.
- Na jednu polovicu koláča nanesieme lyžicou plnku a rovnomerne ju rozotrieme. Prikryjeme druhou polovicou a opäť ju natrieme plnkou.
- Tortu dozdobíme podľa vlastného vkusu.
- Ak ju chceme ešte viac vylepšiť, na plnku môžeme pridať pár kúskov čerstvého ovocia – dodá torte sviežu a lahodnú chuť.

Jednoduchá narodeninová torta – recept
Do narodeninovej torty môžeme použiť rôzne chutné suroviny ako kokos, čučoriedky či jogurtu. Tento výborný recept na jednoduchú narodeninovú tortu rozhodne treba vyskúšať:
Suroviny na jednoduchú narodeninovú tortu 2 šálky hladkej múky 1 lyžička prášku do pečiva 1/2 lyžičky sódy bikarbóny 1/2 lyžičky soli 1/2 šálky vegánskeho margarínu, zmäknutého 1 šálka kokosového cukru 1/2 šálky vegánskeho jogurtu 2 lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy 1 lyžička vanilkového extraktu 2 lyžice citrónovej kôry 1/2 šálky sušeného kokosu 1/2 šálky čerstvých čučoriedok 1 šálka vegánskej polevy |
Postup na jednoduchú narodeninovú tortu:
- Predhrejeme rúru na 175 °C. Okrúhlu tortovú formu vymastíme a vysypeme múkou.
- V stredne veľkej miske zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ.
- Vo veľkej mise vymiešame margarín a cukor do svetlej a nadýchanej hmoty. Pridáme jogurt, citrónovú šťavu, vanilkový extrakt a citrónovú kôru.
- Postupne prisypávame suché prísady do jogurtovej zmesi a dôkladne premiešame. Nakoniec primiešame sušený kokos a čučoriedky.
- Cesto nalejeme do pripravenej formy a pečieme v predhriatej rúre približne 30 minút, alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
- Po dopečení necháme koláč 10 minút chladnúť vo forme, potom ho vyklopíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
- Vychladnutý koláč polejeme vegánskou polevou a dozdobíme podľa vlastného vkusu.
Existuje viacero receptov na domáce vegánske polevy, ktoré zvládne každý. Môžete si ju prispôsobiť, a tak upiecť tortu podľa vašej chuti.
Pre viac inšpirácií na jednoduché narodeninové torty si stačí pozrieť aj ďalšie recepty na našej stránke.
Či už si chceme dopriať lahodnú vegánsku narodeninovú tortu alebo len vegánsku tortu na popoludňajší čaj, na výber máme z mnohých možností – ovocná, čokoládová, machová či orechová.
Zdravé koláče
O vegánskych koláčoch však koluje niekoľko mýtov, ktoré môžu ľudí odradiť od ich vyskúšania. Sem je pár z nich, aj dôvody, prečo nie sú pravdivé.
- Mnoho ľudí si myslí, že vegánske koláče sú suché a bez chuti, ale to zďaleka nie je pravda. V skutočnosti sa v mnohých vegánskych koláčoch používajú prísady ako vegánske maslo a kokosové mlieko, ktoré vytvárajú bohatú, vlhkú štruktúru a dodávajú koláču chuť.
- Ďalším mýtom je, že vegánske koláče sú náročné na prípravu. Vegánske koláče sa pripravujú rovnako ľahko ako bežné koláče. Jediný rozdiel je v tom, že pri vegánskych koláčoch sa v receptoch používajú vegánske alternatívy bežných prísad, ktoré môžete ľahko nahradiť.
- Posledným mýtom je, že vegánske koláče majú nižšiu výživovú hodnotu. V skutočnosti môžu byť nutrične hodnotnejšie ako obyčajné koláče. Mnohé vegánske koláče sa vyrábajú zo surovín, ako sú orechy, semená, sušené ovocie a celozrnné výrobky, ktoré sú plné vitamínov, minerálov a ďalších dôležitých živín.

Ľahká torta – tipy ako na to
Pečenie sa môže zdať ako zložitá činnosť. Najmä v prípade, že sa človek zaujíma o vegánsku stravu, sa môže zdať postup a výber surovín zložitejší. Týchto pár tipov pomôže na pečenie ľahkej torty, či čokoládových muffinov uľahčiť.
- Používame jednoduché náhrady – v mnohých receptoch môžeme vajcia nahradiť rozpučeným banánom, jablkovým pyré alebo zmesou ľanových semienok a vody. Na trhu je dnes dostupné množstvo bezmliečnych „mliek“ a rastlinných masiel, ktoré bez problémov nahradia tradičné mliečne výrobky.
- Znížme teplotu – keďže pri vegánskom pečení nepoužívame vajcia ani mliečne výrobky, pečenie často trvá o niečo dlhšie. Aby sme predišli pripáleniu alebo vysušeniu, znížme mierne teplotu v rúre a počas pečenia pozorne sledujme konzistenciu našich výrobkov.
- Pridávajme chuť – do vegánskych receptov môžeme zakomponovať rôzne koreniny, kúsky vegánskej čokolády, nasekané orechy či sušené ovocie, ktoré pridajú výnimočný chuťový zážitok.
- Experimentujme s múkami a obilninami – namiesto klasickej pšeničnej múky vyskúšajme mandľovú, kokosovú alebo inú bezlepkovú alternatívu. Do cesta môžeme primiešať aj ovsené vločky, quinou, pohánku alebo iné výživné celozrnné obilniny.
- Používajme kvalitné ingrediencie – vegánske pečenie je tiež formou umenia, preto sa oplatí investovať do kvalitných surovín. Vďaka nim budú naše zákusky a koláče nielen chutnejšie, ale aj výživnejšie.
Takéto rastlinné náhrady a suroviny ľahko nájdeme v každom väčšom supermarkete alebo na špecializovaných webových stránkach zameraných na zdravú a vegánsku výživu.
Publikované: 17. 08. 2023, Aktualizované: 18. 06. 2025