Tento jednoduchý vegánsky recept na karí používa celý karfiol vrátane stonky a listov, takže nevzniká žiadny odpad. Je chutný a ľahko sa pripravuje.

Ingrediencie

  • 1 lyžička semienok senovky gréckej
  • 1 lyžička semienok koriandra
  • 1 kardamónový struk, len semienka
  • 1 lyžička sušených karí listov
  • 2 lyžice slnečnicového oleja
  • ¼ lyžičky kurkumy
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 lyžička mletého chilli
  • 1 lyžica najemno nasekaného zázvoru
  • 4 rozdrvené strúčiky cesnaku
  • 2 zelené chilli papričky zbavené jadierok a nadrobno nasekané
  • 2 červené cibule nakrájané na kocky
  • 1 celý karfiol vrátane stonky a listov, nakrájaný na kúsky
  • 2 veľké paradajky nakrájané na mesiačiky
  • 250 ml kokosového mlieka
  • 1 limetka, odšťavená

Postup

  1. Wok rozohrejte na vysokej teplote. Pridajte semienka senovky gréckej, koriandra, kardamónu a karí listov a opekajte ich 2 minúty alebo kým nezačnú hnednúť a uvoľňovať arómu. Vyberte ich a pomocou tĺčika, hmoždiera alebo mlynčeka na korenie ich zomeľte na prášok.
  2. Vráťte wok na vysokú teplotu a pridajte olej. Pridajte všetky koreniny (vrátane tých, ktoré ste práve pomleli) a 1 minútu ich opekajte, potom pridajte zázvor, cesnak, chilli, cibuľu a 1 a 1/2 lyžičky soli a 5 minút ich smažte.
  3. Pidajte karfiol, premiešajte ho s ostatnými prísadami, aby sa dobre obalil, a potom ho smažte 7-10 minút alebo kým nezačne mäknúť.
  4. Pridajte paradajky a smažte ďalších 3-5 minút alebo kým sa nezačnú rozpadávať.
  5. Prilejte kokosové mlieko a za stáleho miešania varte na miernom ohni 15-20 minút, kým karfiol nezmäkne a omáčka sa nezredukuje.
  6. Vyžmýkajte limetkovú šťavu a skontrolujte, či je dochutená. Môžete pripraviť deň vopred – zalejte kokosovým mliekom, zredukujte na polovicu, potom nechajte vychladnúť a uchovávajte v chladničke.
IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang