Recept na vegánsky čokoládový koláč

DezertyKoláčikyVegánske recepty

Tento recept na vegánsky čokoládový koláč je ideálny na akúkoľvek oslavu. Je vlhký a lahodný, s bohatou chuťou tmavej čokolády. Poliaty je šťavnatou polevou a je to dezert, ktorý si zamiluje každý, či už je vegán alebo nie.

Suroviny koláč

  • 3/4 šálky hladkej múky
  • 1/2 šálky celozrnnej múky
  • 1/2 šálky nesladeného kakaového prášku
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1/2 lyžičky morskej soli
  • 1/4 lyžičky škorice
  • 1 šálka mandľového mlieka
  • 3/4 šálky javorového sirupu
  • 1/4 šálky extra panenského olivového oleja
  • 1 lyžička jablčného octu
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Poleva

  • 1 veľký sladký zemiak (aby ste získali 3/4 šálky kaše)
  • 1/4 šálky polosladkých čokoládových lupienkov
  • 2 lyžice nesladeného kakaového prášku
  • 1 lyžica rozpusteného kokosového oleja
  • štipka morskej soli

Postup

  1. Predhrejte rúru na 220 °C.
  2. Pripravte sladkú zemiakovú polevu. Vidličkou urobte do sladkého zemiaka niekoľko dier. Umiestnite ho na plech na pečenie alebo na kúsok fólie a pečte, kým veľmi nezmäkne, približne 60 minút.
  3. Nechajte zemiak mierne vychladnúť a potom odmerajte 3/4 šálky mäkkej dužiny.
  4. V (malom) kuchynskom robote rozmixujte sladký zemiak, čokoládové lupienky, kakaový prášok, kokosový olej a soľ. Teplo sladkých zemiakov rozpustí čokoládu.
  5. Pripravte koláč. Znížte teplotu rúry na 180 °C a vymastite formu na pečenie 20×20 cm.
  6. Vo veľkej miske zmiešajte múku, kakaový prášok, sódu bikarbónu, soľ a škoricu.
  7. Do tej istej misy pridajte mandľové mlieko, javorový sirup, olivový olej, jablčný ocot a vanilku. Miešajte, kým sa nespoja.
  8. Cesto nalejte do pripravenej tortovej formy a pečte 25 až 30 minút, alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté.
  9. Plech položte na chladiacu mriežku a nechajte 10 minút vychladnúť.
  10. Nožom jemne uvoľnite boky koláča. Koláč vyberte z formy a dajte späť na mriežku, aby úplne vychladol.
  11. Tortu polejeme polevou a podávame.
IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang