Tento výdatný pokrm využíva mäsité huby a šošovicu bohatú na bielkoviny, aby posilnil úplne rastlinnú večeru. Jedáci mäsa si ani neuvedomia, že omáčka je vegánska.
Suroviny
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa nakrájaná nadrobno
- kuchynská soľ a korenie
- 220 g šampiňónov (očistených a nasekaných v kuchynskom robote)
- 2 veľké strúčiky cesnaku (jemne nasekané)
- 1/4 až 1/2 lyžičky drveného červeného korenia
- 3 lyžice paradajkového pretlaku
- 1/2 šálky suchého bieleho vína
- 1 šálka červenej šošovice
- 1 plechovka drvených paradajok
- 1 lyžica hubového bujónu
- 1 balenie pappardelle, linguine alebo fettuccine
- nasekaná petržlenová vňať na podávanie
Postup
- Olej v hrnci rozohrejte na stredný stupeň. Pridajte cibuľu, ochuťte ju po 1/2 čajovej lyžičke soli a korenia a za občasného miešania varte zakryté 4 minúty.
- Zvýšte teplotu na stredne vysokú, pridajte nasekané huby a za občasného miešania varte, kým nezhnednú a nezačnú sa lepiť, 8 až 10 minút.
- Znížte teplotu , vmiešajte cesnak a drvené korenie a varte 1 minútu.
- Vmiešajte paradajkový pretlak a za stáleho miešania varte 2 minúty, kým nezhnedne.
- Vmiešajte víno, zoškrabte všetky zhnednuté kúsky, potom vmiešajte šošovicu, paradajky, 2 šálky vody a vývar. Priveďte do varu a potom varte, kým šošovica nezmäkne, 30 až 35 minút.
- Medzitým uvarte cestoviny podľa návodu na obale.
- Bolognese podávajte na cestovinách podľa potreby posypané petržlenovou vňaťou.