K Vianociam neodmysliteľne patrí vaječný likér. Naša vegánska verzia používa datle, kešu oriešky a marhule, mandľové mlieko a brandy, aby sme znovu objavili tento klasický sviatočný nápoj.
Suroviny
- 25 g datlí bez kôstok
- 25 g kešu orechov
- 25 g sušených marhúľ
- 100 ml brandy
- 1 vanilkový struk, len semienka
- 1 l sladeného mandľového mlieka
- ľad na podávanie
- muškátový oriešok, na podávanie
Postup
- Datle, kešu oriešky a marhule namočte na noc do brandy.
- Na druhý deň zmes preklopte do mixéra a pridajte semienka z vanilkového struku a mandľové mlieko.
- Rozmixujte do hladka, potom nalejte do ôsmich vysokých pohárov (ak chcete, použite sitko) s ľadom a na vrch nastrúhajte muškátový oriešok. Podávajte ihneď.
TIP: Tento vegánsky vaječný likér je najlepšie podávať ihneď, ale ak si ho chcete odložiť, v chladničke vydrží bezpečne 2 dni, ale môže sa trochu oddeliť. Tesne pred podávaním ho dobre premiešajte alebo pretrepte.