Recept na vegánsku plnku

Hlavné jedláVegánske recepty

Tradičná plnka sa zvyčajne považuje za prílohu, no môže pokojne poslúžiť aj ako bezmäsité hlavné jedlo. V tomto vegánskom recepte na plnku je zastúpený zeler, cibuľa a chrumkavý chlieb, ale namiesto masla obsahuje veľké množstvo olivového oleja, ktorý dodáva plnke výraznú chuť. Okrem toho je dodávajú jedinečnú chuť huby shiitake, kapusta a čerstvé bylinky.

Suroviny

  • 6 lyžíc extra panenského olivového oleja
  • 1 šálka nahrubo nasekanej cibule
  • 3 šálky nakrájaných húb so stopkami (zmes shiitakes a creminis)
  • 3 strúčiky cesnaku (mleté)
  • 2 stonky zeleru
  • 1/4 šálky nasekanej šalvie
  • 2 lyžice mletého rozmarínu
  • 2 lyžice balzamikového octu
  • 5 šálok nakrájanej chrumkavej ciabatty
  • 3 listy kapusty lacinato
  • 2 šálky zeleninového vývaru
  • 1/4 šálky sušených brusníc
  • morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Postup

  1. Predhrejte rúru na 180 °C a vymastite zapekaciu misu s rozmermi 23×33 cm.
  2. Na veľkej panvici rozohrejte 2 lyžice olivového oleja. Pridajte cibuľu, huby, 1/2 čajovej lyžičky soli a niekoľko štipiek čerstvého korenia a nechajte huby variť, kým nezmäknú, 5 až 8 minút, pričom ich občas premiešajte.
  3. Pridajte cesnak, nakrájaný zeler, šalviu a rozmarín a varte, kým všetko nezmäkne a huby nezískajú zlatohnedú farbu, 8 až 10 minút.
  4. Pridajte balzamikový ocot, premiešajte a zoškrabte všetky kúsky z dna panvice.
  5. Pridajte chlieb a zvyšnú 1/4 šálku olivového oleja a premiešajte. Pridajte natrhanú kapustu a varte, kým nezačne vrieť, približne 1 minútu, následne pridajte 1 šálku vývaru a premiešajte.
  6. Takto pripravenú zmes preložte do zapekacej misy a rovnomerne zalejte plnku zvyšnou 1 šálkou vývaru.
  7. Posypte sušenými brusnicami, zvyšnými celými lístkami šalvie a pečte 20 minút alebo dozlatista.
  8. Nechajte odstáť aspoň 15 minút, alebo kým nie je pripravená na podávanie.

TIP: Najlepšie sa do tohto receptu hodí chrumkavý chlieb. Mäkký sendvičový chlieb bude príliš rozmočený.

IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang