Tradičná plnka sa zvyčajne považuje za prílohu, no môže pokojne poslúžiť aj ako bezmäsité hlavné jedlo. V tomto vegánskom recepte na plnku je zastúpený zeler, cibuľa a chrumkavý chlieb, ale namiesto masla obsahuje veľké množstvo olivového oleja, ktorý dodáva plnke výraznú chuť. Okrem toho je dodávajú jedinečnú chuť huby shiitake, kapusta a čerstvé bylinky.
Suroviny
- 6 lyžíc extra panenského olivového oleja
- 1 šálka nahrubo nasekanej cibule
- 3 šálky nakrájaných húb so stopkami (zmes shiitakes a creminis)
- 3 strúčiky cesnaku (mleté)
- 2 stonky zeleru
- 1/4 šálky nasekanej šalvie
- 2 lyžice mletého rozmarínu
- 2 lyžice balzamikového octu
- 5 šálok nakrájanej chrumkavej ciabatty
- 3 listy kapusty lacinato
- 2 šálky zeleninového vývaru
- 1/4 šálky sušených brusníc
- morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C a vymastite zapekaciu misu s rozmermi 23×33 cm.
- Na veľkej panvici rozohrejte 2 lyžice olivového oleja. Pridajte cibuľu, huby, 1/2 čajovej lyžičky soli a niekoľko štipiek čerstvého korenia a nechajte huby variť, kým nezmäknú, 5 až 8 minút, pričom ich občas premiešajte.
- Pridajte cesnak, nakrájaný zeler, šalviu a rozmarín a varte, kým všetko nezmäkne a huby nezískajú zlatohnedú farbu, 8 až 10 minút.
- Pridajte balzamikový ocot, premiešajte a zoškrabte všetky kúsky z dna panvice.
- Pridajte chlieb a zvyšnú 1/4 šálku olivového oleja a premiešajte. Pridajte natrhanú kapustu a varte, kým nezačne vrieť, približne 1 minútu, následne pridajte 1 šálku vývaru a premiešajte.
- Takto pripravenú zmes preložte do zapekacej misy a rovnomerne zalejte plnku zvyšnou 1 šálkou vývaru.
- Posypte sušenými brusnicami, zvyšnými celými lístkami šalvie a pečte 20 minút alebo dozlatista.
- Nechajte odstáť aspoň 15 minút, alebo kým nie je pripravená na podávanie.
TIP: Najlepšie sa do tohto receptu hodí chrumkavý chlieb. Mäkký sendvičový chlieb bude príliš rozmočený.