Naučte sa, ako si z bielej múky a vody pripraviť kvások. Po piatich dňoch kŕmenia kvásku ho môžete použiť na prípravu kváskového chleba.

Suroviny

  • 250 g bielej chlebovej múky (najlepšie bio)
  • voda

Postup

  1. Deň 1: V plastovej nádobe zmiešajte 50 g múky s 50 g vlažnej vody. Uistite sa, že je všetka múka zapracovaná, a nechajte ju 24 hodín pri izbovej teplote.
  2. Deň 2: Zmiešajte 50 g múky s 50 g vlažnej vody a vmiešajte do včerajšej zmesi. Uistite sa, že je všetka múka zapracovaná, a nechajte ju poloodkrytú pri izbovej teplote ďalších 24 hodín.
  3. Deň 3: Zmiešajte 50 g múky s 50 g vlažnej vody a vmiešajte do včerajšej zmesi. Uistite sa, že je všetka múka zapracovaná, a nechajte ju poloodkrytú pri izbovej teplote ďalších 24 hodín.
  4. Deň 4: Teraz by ste mali v zmesi vidieť určitú aktivitu; mali by sa v nej tvoriť bublinky a bublať na povrchu. Zmiešajte 50 g múky s 50 g vlažnej vody a vmiešajte do včerajšej zmesi. Uistite sa, že je všetka múka zapracovaná a nechajte ju poloodkrytú pri izbovej teplote ďalších 24 hodín.
  5. Deň 5: Zmes by teraz mala byť veľmi aktívna a pripravená na výrobu kvásku. Ak v nej ešte necirkulujú bublinky, pokračujte v každodennom prikrmovaní, kým sa tak nestane. Keď je kvások pripravený, mal by voňať ako jogurt.
  6. Teraz máte kvások, ktorý je základom pre chlieb.
  7. Uchovajte ho v chladničke (zostane v pokoji) a 24 hodín pred tým, ako ho chcete použiť, polovicu z neho odlejte a pridajte doň 100 g múky a 100 g vody. Nechajte ho pri izbovej teplote a mal by byť opäť aktívny.
  8. Čím dlhšie je kvások neaktívny, tým viac krát ho treba obnoviť – proces vyliatia polovice kvásku a jeho nahradenie novou múkou a vodou – aby sa znovu aktivoval.
  9. Ak je kvások pripravený na použitie, čajová lyžička zmesi by mala plávať v teplej vode.
  10. Takto aktívny kvások sa teraz môže použiť na prípravu kváskového chleba alebo iného pečiva.
IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang