
Vegánske plnené tortilly sú univerzálnym a chutným pokrmom, ktorý si môžete vychutnať na raňajky, obed alebo večeru. Tieto vreckové pochúťky ponúkajú pohodlný spôsob, ako skombinovať množstvo chutných ingrediencií v prenosnom balení. Vegánske plnené tortilly poskytujú nekonečné možnosti skúmania rôznych kombinácií chutí, či už dávate prednosť slanej alebo sladkej náplni.
Obsah článku
Základom vegánskych plnených tortill je samotná tortilla – tenký plochý chlieb z kukuričnej alebo pšeničnej múky. Tieto mäkké a poddajné obaly slúžia ako dokonalá nádoba na uloženie rôznych chutných náplní.
Ingrediencie na vegánsku plnenú tortillu 4 veľké tortilly (kukuričné alebo múčne) 1 šálka varenej ryže (bielej alebo hnedej) 1 šálka varenej čiernej fazule 1 malá cibuľa, nakrájaná na kocky 1 paprika, nakrájaná na kocky 1 šálka paradajok, nakrájaných na kocky 1 šálka drveného šalátu alebo špenátu 1 avokádo, nakrájané na plátky čerstvý koriander, nasekaný (nepovinné) soľ a korenie podľa chuti olivový olej na varenie Na omáčku: ½ šálky vegánskej majonézy 2 lyžice limetkovej šťavy 1 lyžička čili prášku ½ lyžičky rasce soľ podľa chuti |
Postup na vegánsku plnenú tortillu
- Na panvici rozohrejeme trochu olivového oleja na strednom ohni.
- Cibuľu a papriku nakrájame na kocky a restujeme ich, kým nezmäknú a mierne neskaramelizujú.
- Do panvice pridáme uvarenú čiernu fazuľu a varíme niekoľko minút, kým sa neprehreje. Dochutíme soľou a korením. Odstavíme z ohňa a odložíme bokom.
- V malej miske zmiešame prísady na omáčku: vegánsku majonézu, limetkovú šťavu, chilli, rascu a soľ. Korenie prispôsobíme podľa vlastnej chuti.
- Tortilly ohrejeme na panvici alebo v mikrovlnnej rúre, kým nie sú mäkké a poddajné.
- Na každú tortillu nanesieme veľké množstvo omáčky.
- Rovnomerne rozdelíme uvarenú ryžu a zmes čiernych fazúľ na tortilly, rozotrieme ich do radu v strede.
- Navrch pridáme nakrájané paradajky, rozdrobený šalát alebo špenát, plátky avokáda a čerstvý koriander.
- Strany tortilly preložíme dovnútra a potom ju pevne zrolujeme do tvaru burrita.
- Každú plnenú tortillu rozrežeme na polovicu alebo ju podávame celú. V prípade potreby ju môžeme zaistiť špáradlami.
- Vegánske plnené tortilly ihneď podávame a vychutnáme si ich.
Tento recept si môžeme prispôsobiť pridaním inej zeleniny, napríklad kukurice, cukety nakrájanej na kocky, pečených sladkých zemiakov alebo zelenej fazuľky, ktorá je typickou prísadou do obľúbeného poke bowl.
Môžeme tiež pridať svoj obľúbený vegánsky syr alebo kyslú smotanu pre väčšiu krémovosť.

Cesto na vegánsku tortillu – recept
Doprajme si umenie domácich tortill s týmto jednoduchým a univerzálnym receptom na vegánske tortillové cesto. Stačí len hŕstka ingrediencií, trocha miesenia a odmenou budú mäkké, poddajné mexické tortilly, ktoré sú ideálne na zabalenie obľúbených náplní.
Či už máme chuť na slané tacos alebo sladké dezertné obaly, toto vegánske cesto bude základom pre všetky vaše kulinárske výtvory. Vytvoríme z nich napríklad výborné sýte mexické burrito alebo nachos pre chlapov.

Ingrediencie na cesto na vegánsku tortillu 2 šálky univerzálnej múky 1/2 lyžičky soli 2 lyžice rastlinného oleja 1/2 šálky teplej vody |
Postup na cesto na vegánsku tortillu
- Vo veľkej miske zmiešame univerzálnu múku a soľ.
- V strede múky urobíme jamku a prilejeme rastlinný olej.
- Do jamky pomaly prilievame teplú vodu a zároveň miešame vidličkou alebo rukami. Pokračujeme, kým sa cesto nezačne spájať.
- Cesto prenesieme na čistý, jemne pomúčený povrch a miesime ho približne 5 minút, až kým nie je hladké a pružné.
- Z cesta vytvarujeme guľu a prikryjeme ju čistou kuchynskou utierkou. Necháme ho odpočívať 15–20 minút, aby sa uvoľnil lepok.
- Po odpočinku cesto rozdelíme na malé časti vo veľkosti golfovej loptičky.
- Každú časť vyvaľkáme do hladkej gule a mierne ju sploštíme dlaňou.
- Pomocou valčeka vyvaľkáme každú guľôčku cesta do tenkej okrúhlej tortilly s priemerom 6–8 cm. Podľa potreby použijeme trochu múky, aby sa nelepila.
- Rozohrejeme panvicu s nepriľnavým povrchom na strednom ohni. Keď je horúca, opatrne na ňu položíme rozvaľkanú tortillu.
- Tortillu pečieme 1–2 minúty z každej strany, kým sa mierne nenafúkne a nevytvoria sa na nej zlatohnedé škvrny. Otočíme ju pomocou špachtle.
- Upečenú tortillu položíme na tanier vystlaný čistou kuchynskou utierkou, aby zostala teplá.
- Rovnaký postup zopakujeme so zvyškom cesta, kým nie sú všetky tortilly upečené.
- Teplé vegánske tortilly podávame ihneď, alebo ich uložíme na seba a prikryjeme kuchynskou utierkou, aby zostali mäkké a poddajné.
Poznámka: Veľkosť a hrúbku tortilly môžeme upraviť podľa vlastných preferencií. Čas varenia sa môže mierne líšiť v závislosti od teploty panvice, preto dávame na tortilly pozor, aby sa nepripálili.

Recepty bez mäsa pre všetkých vegánov
Vegánske recepty sú čoraz populárnejšie, pretože ľudia sa z rôznych dôvodov, vrátane zdravotných, environmentálnych a ochrany zvierat, rozhodujú pre rastlinnú stravu. Vegánska kuchyňa sa zameriava na používanie výlučne rastlinných surovín s vylúčením akýchkoľvek živočíšnych produktov, ako sú mäso, mliečne výrobky, vajcia a med.
Napriek absencii týchto tradičných surovín ponúkajú vegánske recepty širokú škálu chutných a výživných možností na každé jedlo.
Jedným zo základov vegánskej kuchyne je používanie ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov, strukovín, orechov a semien. Tieto zložky poskytujú základné živiny, ako sú vitamíny, minerály, vláknina a zdravé tuky. Prispievajú tiež k živej chuti a textúre vegánskych jedál.
Tortilla plnená na sladko či na slano
Tortilla plnená plnkou ponúka svet kulinárskeho potešenia, či už hľadáte sladkú pochúťku alebo slaný zážitok. Predstavte si, že sa zahryznete do teplej, mäkkej tortilly naplnenej nebeskou kombináciou chutí. Doprajte si sladkosť čerstvého ovocia, čokolády alebo krémovej nátierky a pripravte si lahodný dezert.
Prípadne si vychutnajte slanú dobrotu zo zeleniny alebo vegánskych syrov a vytvorte si lahodné jedlo, ktoré uspokojí každú chuť. S tortillami plnenými sladkými alebo slanými pochúťkami je každé sústo lahodným dobrodružstvom pre vaše chuťové poháriky.
Plnené tortilly na slaný spôsob
Pre slanú chuť môžeme tortilly naplniť rôznymi rastlinnými prísadami, ktoré ponúkajú množstvo chutí. Tu je niekoľko nápadov, ktoré inšpirujú kulinársku kreativitu:
- Veggie Fajita plnené tortilly: Na panvici orestujeme pestrú zmes papriky, cibule a obľúbenej zeleniny so zmesou korenín, ako je rasca, paprika a chilli. Pre lepšiu textúru pridáme na plátky nakrájané huby, cuketu alebo kukuričné zrná. Ohrejeme tortilly, natrieme ich avokádovou nátierkou a naplníme zeleninovou zmesou. Na záver pridáme vegánsku kyslú smotanu alebo guacamole.
- Pikantné tortilly plnené fazuľou pinto a ryžou: Uvaríme aromatickú kombináciu fazule pinto, varenej ryže, paradajok nakrájaných na kocky a korenia, ako je kajenské korenie, rasca a cesnakový prášok. Môžeme pridať aj trochu nasekaného koriandra alebo cibuľky pre osvieženie. Náplň navrstvíme na tortilly a poskladáme ju do tvaru burrito. Podávame so salsou alebo štipľavou omáčkou, ktorá dodá šťavu tomuto zdravému a vyváženému jedlu.
- Tofu Scramble Plnené Tortilly: Pripravíme si lahodnú miešanú zmes z tofu, kurkumy, výživného droždia a obľúbených korenín. Orestujeme s paprikou nakrájanou na kocky, cibuľou a inou zeleninou, ktorú preferujete. Tortilly zohrejeme, dáme do nich tofu miešanú zmes a pridáme posýpku, napríklad vegánsky syr, plátky avokáda alebo salsu, a pripravte si tak výdatný a sýty obed bez mäsa.
Možnosti sú samozrejme oveľa širšie, tak odbúrajte zábrany a experimentujte s náplňami do tortill jedna radosť. Na výber máme napríklad seitan, pečený karfiol či rôzne vegánske pomazánky.

Sladká plnka do tortilly
Ak chceme sladkú obmenu plnených tortill, existuje veľa chutných možností, ktoré uspokoja túžby po dezerte. Tu sme si pripravili niekoľko z nich:
- Vegánske tortilly plnené banánom a nutellou
Na tortillu natrieme vrstvu vegánskej Nutelly alebo domáceho arašidového masla. Na vrch položíme nakrájané banány a posypeme ich nasekanými orechmi, napríklad mandľami alebo vlašskými orechmi.
Tortillu zvinieme a zľahka opečieme na panvici, kým náplň nie je teplá a lepkavá. Tortillu posypemepráškovým cukrom a vychutnáme si lahodnú kombináciu čokolády, banánov a orechov.
- Tortilla plnená jablkami so škoricou
Jablká nakrájané na tenké plátky orestujeme so škoricou, muškátovým orieškom a trochou javorového sirupu, kým nezmäknú. Tortilly zohrejeme a lyžicou na ne nanesieme jablkovú zmes. Alternatívou môžu byť zrelé a mäkké figy.
Tortilly zrolujeme a posypeme škoricovým cukrom. Podávame s kopčekom vegánskej šľahačky alebo kopčekom zmrzliny bez mliečnych výrobkov, aby sme si pochutnali na príjemnom dezerte so všetkým, čo k nemu patrí.
- Tortilly plnené jahodami a vegánskym krémovým syrom
Na tortillu natrieme vrstvu vegánskeho smotanového syra a na ňu nasypeme zmes čerstvých bobuľovín, ako sú jahody, čučoriedky a maliny. Pre väčšiu sladkosť pokvapkáme tortillu trochou javorového sirupu.
Tortillu zrolujeme a vychutnáme si jej ovocnú a krémovú chuť. Pokiaľ by sme zatúžili po excelentnosti svojho kuchárskeho umenia, pripravíme k tortillám domáce raffaello a nadchnete všetkých, s ktorými sa o tento špeciálny dezert podelíme.
Vegánske plnené tortilly poskytujú nekonečné možnosti kreativity a prispôsobenia. Môžeme experimentovať s rôznymi náplňami, omáčkami aj polevami a prispôsobiť sa tak svojim chuťovým preferenciám.
Či už hľadáme slané jedlo alebo sladké potešenie, tieto plnené tortilly určite potešia chuťové poháriky a zanechajú spokojný dojem.
Publikované: 01. 07. 2023, Aktualizované: 19. 06. 2025