Táto vegánska polievka z maslovej tekvice je tak úžasne krémová, že budete chcieť pozvať k hrncu aj svojich všežravých priateľov. Pečenie tekvice ušetrí námahu a dodá receptu veľa chuti.
Ingrediencie
- 1 maslová tekvica
- 2 lyžičky soli, rozdelené alebo podľa chuti
- 3/4 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia, rozdelené
- 6 hustých vetvičiek čerstvého tymianu, rozdelených
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 3 veľké strúčiky cesnaku, nakrájané na tenké plátky
- 2 stredne veľké mrkvy nakrájané na tenké plátky (asi 1 šálka)
- 2 bobkové listy
- 1 plechovka ľahkého kokosového mlieka
- 1 šálka vody, plus ďalšie podľa potreby
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 až 2 lyžice čistého javorového sirupu, podľa chuti
- voliteľné prílohy: domáce krutóny, čerstvý tymian, kokosové mlieko, kajenské korenie alebo čierne korenie
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C. Vyložte plech papierom.
- Odrežte stopku tekvice. Rozrežte ju pozdĺžne na polovicu. Vnútro tekvice ochuťte 1/2 lyžičky soli a 1/4 lyžičky korenia. Vtlačte 1 vetvičku tymianu na vrch semienok v dutine každej polovice tekvice.
- Položte tekvicu rezom nadol na plech. Pečte, kým sa šupka nezačne vlniť a hnednúť a kým sa do nej na niekoľkých miestach nedá ľahko zasunúť nôž, približne 1 hodinu.
- Nechajte tekvicu odstáť, kým nevychladne natoľko, aby sa s ňou dalo manipulovať.
- Vo veľkom hrnci alebo holandskej rúre zohrejte olivový olej na strednom ohni. Pridajte cibuľu, cesnak, mrkvu, 4 vetvičky tymianu, bobkové listy, 1 lyžičku soli a 1/2 lyžičky korenia. Restujte, kým cibuľa nie je veľmi mäkká a priesvitná a mrkva takmer mäkká, 7 až 10 minút. Ak cibuľa začne hnednúť, trochu znížte teplotu. Nechcete, aby zelenina zhnedla.
- Pridajte kokosové mlieko a vodu. Upravte teplotu, aby sa tekutina varila. Varte približne 10 minút, aby sa do vývaru dostali všetky chute.
- Odstavte z ohňa a pomocou kliešťov vytrhnite a vyhoďte tymian a bobkové listy (nemusíte sa obávať odstrániť drobné lístky tymianu, ktoré sa dostali do vývaru).
- Polievkovou lyžicou vyberte z dutiny polovíc tekvice semená a žilnaté kúsky a vyhoďte ich. Odstráňte šupku a vyhoďte ju (na odrezanie šupky môžete potrebovať ostrý nôž).
- Do hrnca pridajte citrónovú šťavu, javorový sirup a zvyšnú 1/2 lyžičky soli (alebo podľa chuti). Ak používate štandardný mixér, presuňte do neho upečenú tekvicu a kokosový vývar. Ak používate ponorný mixér, vložte tekvicu do hrnca s vývarom.
- Mixujte, kým nebude dosť krémová a hladká, bez viditeľných kúskov zeleniny. Ak je polievka príliš hustá, pridajte podľa potreby viac vody a znova rozmixujte. Ochutnajte a podľa potreby pridajte viac soli alebo korenia.
- Polievku naberte do misiek, pridajte obľúbené prílohy a podávajte teplú.
- Zvyšky môžete skladovať v zakrytej nádobe v chladničke až 5 dní alebo v mrazničke až 3 mesiace.