Recept na klasický biely chlieb

PrílohyVegánske recepty

Keď zvládnete pripraviť tento základný bochník, otvorí sa vám svet pečenia pečiva a kupovaný chlieb už viac nebude chcieť.

Suroviny

  • 500 g pevnej bielej múky
  • 7 g sušeného droždia
  • 1 lyžička soli
  • 350 ml vlažnej vody
  • trochu slnečnicového oleja na vymastenie

Postup

  1. Cesto vypracujeme tak, že múku, droždie a soľ vyklopíme do veľkej misy a uprostred urobíme jamku.
  2. Prilejte väčšinu vlažnej vody a prstami alebo drevenou lyžicou miešajte múku a vodu, kým sa nespoja do mierne vlhkého, vláčneho, spracovateľného cesta – v prípade potreby pridajte ešte trochu vody.
  3. Cesto vyklopte na jemne pomúčenú dosku a hnetieme aspoň 10 minút, kým nie je hladké a pružné. Toto môžete urobiť aj v kuchynskom robote s hákmi na miesenie cesta.
  4. Cesto vložte do čistej vymastenej misy, prikryte potravinovou fóliou a nechajte kysnúť, kým sa nezdvojnásobí.
  5. Rúru predhrejte na 220 °C.
  6. Cesto vyklopte späť na pomúčenú plochu a vytlačte z neho vzduch. Vyformujte cesto do tvaru bochníka, ktorý sa zmestí do 900g formy na chlieb.
  7. Bochník prikryte čistou utierkou a nechajte 30 minút kysnúť.
  8. Vrch bochníka poprášte ešte trochou múky a prípadne ho narežte ostrým nožom.
  9. Chlieb pečte 15 minút, potom znížte teplotu na 190 °C a pokračujte v pečení 30 minút, kým bochník po vybratí z formy a poklepaní na dno neznie duto.
  10. Chlieb nechajte na mriežke úplne vychladnúť.
  11. Chlebík vydrží čerstvý vo vzduchotesnej nádobe 3 dni alebo ho môžete zmraziť na 1 mesiac.
IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang