Recept na jarnú štipľavokyslú polievku

Jednoduché polievkyPolievkyVegánske recepty

Štipľavokyslá polievka inšpirovala túto veľmi netradičnú jarnú verziu. Miso dodá polievke dostatok konzistencie, takže na jej zahustenie nebudete potrebovať kukuričný škrob a na dosiahnutie rovnakého hodvábneho efektu môžete namiesto vajíčka použiť tofu alebo na tenké plátky nakrájanú yubu.

Ingrediencie

  • 1 lyžica extra panenského olivového oleja alebo rastlinného oleja
  • 3 strúčiky cesnaku nakrájané na tenké plátky
  • 1 kúsok zázvoru, olúpaný, jemne nasekaný
  • 2 lyžice misa
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 2 lyžička ryžového alebo jablčného octu bez korenia
  • ½ lyžičky opečeného sezamového oleja
  • ½ lyžičky korenia typu Aleppo alebo ¼ lyžičky drvených vločiek červenej papriky a podľa potreby viac na podávanie
  • 60 g húb shiitake alebo crimini, očistené, nakrájané na tenké plátky
  • 1 šálka miešaného hrášku (napríklad baby alebo očistený snehový)
  • 230 g hodvábneho tofu alebo 70 g plátkov yuba
  • kuchynská soľ

Postup

  1. V stredne veľkej panvici rozohrejte olivový olej. Cesnak a zázvor za častého miešania varte asi 3 minúty, kým nezmäknú a nebudú veľmi voňavé. Pridajte 3 šálky vody.
  2. V malej miske zmiešajte miso a 2 lyžice vody a premiešajte, aby sa miso rozpustilo. Vmiešajte do aromatických látok, potom pridajte sójovú omáčku, ocot, sezamový olej a ½ lyžičky korenia v štýle Aleppo.
  3. Zvýšte teplotu na stredne vysokú a priveďte do varu. Podľa potreby znížte teplotu, aby ste udržali mierny ohrev, a varte, kým sa chute nespoja, približne 10 minút.
  4. Pridajte šampiňóny a hrášok a varte, kým nezmäknú, približne 3 minúty.
  5. Ak používate tofu, pridajte ho po lyžičkách, alebo ak používate yubu, pred pridaním ho nakrájajte na tenké plátky a varte len dovtedy, kým sa neprehreje, približne 1 minútu. Dochuťte soľou.
  6. Polievku naberte do misiek a podľa potreby posypte ďalším korením v štýle Aleppo.
IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang